Szukacie obiadowych inspiracji? „Siostry od kuchni” spieszą z pomocą! Gołąbki z kaszą brzmią pysznie. 🙂
Pieczone gołąbki z młodą kapustą i kaszą bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 95 min
Składniki:
• 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
• 200 g kaszy bulgur
• 1 jajko
• 1 duża cebula
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1 główka młodej kapusty (dość duża)
• 1 szklanka bulionu drobiowego (domowego)
• 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 czerwona cebula
• sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka z delikatnie osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Kapustę wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i delikatnie zeszklić na maśle klarowanym. Mięso i ostudzoną kaszę przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, majeranek, sól, pieprz, jajko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 220 °C.
Z kapusty oddzielić liście. Z każdego liścia odkroić ostrym nożem zgrubienia na nerwie. Z porcji masy mięsnej kolejno formować podłużne kotlety i jak najściślej zwijać je w liść kapusty. Wielkość uformowanego kotleta powinna być uzależniona od wielkości liścia. Technika zawijania podobna jak przy zwijaniu krokietów, tzn. uformowane mięso położyć na środku liścia, zwinąć z jednej strony, następnie boki i do końca pozostałą część liścia.
Do blendera przełożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, oregano, bazylię, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
Wyłożyć gołąbki na blaszce lub innym naczyniu, zalać przygotowanym sosem pomidorowym, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut, pamiętając, by 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.