Niebieska herbata – mało kto wie o jej istnieniu. „Herbata jest czymś magicznym, może nawet ósmym cudem świata” twierdził H. Rahman, miłośnik tego napoju. Patrząc na herbatę ulung ciężko się z nim nie zgodzić. Ma nie tylko piękny kolor, lecz także wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dlaczego warto ją pić? I czy pomaga w odchudzaniu lepiej niż czerwona i zielona herbata?
Niektórzy nazywają ją niebiesko-zieloną, turkusową lub szmaragdową. To rodzaj półfermentowanej herbaty i pochodzi z Chin oraz z górnej części Tajwanu. Ma delikatny smak, który przypomina smak czerwonej herbaty połączonej z zieloną. Jej miłośnicy traktują ją jako rozkosz dla zmysłów i zdrowia, a swoją popularność zdobyła głównie ze względu na działanie odchudzające.
Dlatego warto zaopatrzyć się w ten rodzaj herbaty i pić ją regularnie. Najlepsze efekty przynosi wypijanie dwóch szklanek dziennie. Należy pić ją godzinę przed posiłkiem lub godzinę po – picie w trakcie posiłku nie jest zalecane, ponieważ zawiera ona taniny, które zapobiegają wchłanianiu żelaza.
Niebieska herbata – właściwości odchudzające
Badania potwierdzające odchudzające właściwości niebieskiej herbaty pochodzą z uniwersytetu w Kolorado. Wnioski zostały opublikowane w „Międzynarodowym Dzienniku Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych”. Naukowcy dowiedli, że jej zdolność do podkręcenia metabolizmu przewyższa zdolność czerwonej i zielonej. Stąd wypływa wniosek, że pomaga ona w naturalny sposób spalić więcej tłuszczu. Odpowiedzialna jest za to głównie teina, która przyspiesza wydalanie płynów z organizmu. Także badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland stwierdzili, że jest doskonałym środkiem prowadzącym do utraty wagi ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniacza, która jest wyższa niż ta, którą ma zielona herbata. LK Han, prowadzący badania dotyczące herbaty ulung, uważa, że swoje odchudzające właściwości zawdzięcza odpowiedniej koncentracji kofeiny. Stymuluje ona organizm do spalania kalorii i przyspiesza przemianę materii. Podkreślił także rolę katechin, które są doskonałymi przeciwutleniaczami oraz zwiększają metabolizm.
Inne korzyści
Spożywając niebieski napar, dodatkowo wpłyniemy na pracę wątroby i obniżymy poziom złego cholesterolu, co może ochronić nas przed zwężeniem tętnic, które mogą doprowadzić do chorób serca. Tym samym czyści tętnice i poprawia krążenie.
Naukowcy podkreślają, że spożywając ją zapobiegniemy rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne, do których zaliczana jest np. cukrzyca i nadwaga.
Niebieska herbata pomoże nam także w zachowaniu na dłużej młodości, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. Ich rola polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za procesy starzenia się.
Uważa się także, że zawiera ona właściwości zapobiegające różnym typom raka i naturalnie zwiększa obronność organizmu.
Powinni pić ją także diabetycy, ponieważ zawarte w liściach polifenole pozytywnie wpływają na poziom glukozy we krwi, dzięki czemu pomagają zapobiec cukrzycy typu I.
Zobacz również: Żółta herbata – napój godny cesarza. Jakie właściwości ma ten najrzadziej spotykany rodzaj herbaty?
Jak parzyć niebieską herbatę?
Parzenie herbaty jest prawdziwą sztuką. Warto poznać zasady, według których powinniśmy przygotowywać niebieską herbatę. Dzięki tej wiedzy zachowamy jak najwięcej jej zalet.
Jedną łyżeczkę herbaty zalej wodą o temperaturze 90-100 stopni i parz przez ok. 3 minuty.
Eksperci zalecają, aby użyć do tego wody mineralnej i unikać metalowego czajnika, który usuwa wiele cennych wartości. Polecają, aby gotować wodę w czajniku wykonanym z gliny.
Cenne właściwości niebieskiej herbaty są powodem, dla którego powinna ona znaleźć się w naszej diecie. Śmiało może zastąpić inne rodzaje herbaty. Pij ją na zdrowie i obserwuj, jak w naturalny sposób tracisz zbędne kilogramy.