5/5 Pełnoziarniste biscotti
Składniki:
2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego (nie mielonego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 i1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
2/3 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
2 duże białka, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka posiekanych suszonych daktyli
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połącz mąkę, siemię lniane, sodę, sól i pozostałe przyprawy w średniej wielkości misce.
2. W dużej misce zmiksuj cukier, jajka, białka i olej kokosowy.
3. Dodaj ekstraktu z wanilii.
4. Dodaj mąkę do jajek w kolejnych partiach i mieszaj przy pomocy łopatki. Pomału dorzucaj daktyle, ciągle mieszając.
5. Obsyp ręce mąką i podziel je na dwa płaskie, podłużne walce (bezpośrednio na papierze do pieczenia)
6. Piecz około 28 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na około 10 minut.
7. Przetnij oba kawałki ciasta na pół a następnie podziel je tak by uzyskać 32 kawałki ciasta.
8. Ułóż ciastka z powrotem na blasze i piecz jeszcze przez 10 minut.
9. Wyciągnij je z piekarnika, i przełóż na kratkę do ostygnięcia.
10. Gotowe!