Delikatna przekąska , która z grzaneczką i sałatką może stać się naszym obiadem:)
TERRINNA Z WĄTRÓBKI Na zimno
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki:
- 50 dag wątróbki
- 5 kapeluszy suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
- 15 dag słoniny
- 50 ml winiaku
- 3 jajka
- czerstwa bułka
- gałka muszkatołowa, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
- tłuszcz do folii
- szklanka mleka do namoczenia bułki
Przygotowanie:
Grzyby umyj, namocz na godzinę, następnie ugotuj, a po wyjęciu pokrój w paseczki.
Bułkę namocz w mleku.
Wątróbkę opłucz, usuń błonę i pokrój na drobne kawałki kawałki.
Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzuć wątróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a bułkę odciśnij.
W maszynce zmiel ( na drobno) wątróbkę, słoninę i bułkę. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.
Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku.
Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C. Ja podałam z sosem malinowym :).
Smacznego ;).