Go to content

TERRINNA Z WĄTRÓBKI, delikatna przekąska

TERRINNA Z WĄTRÓBKI,
Fot. Archiwum prywatne

Delikatna przekąska , która z grzaneczką i sałatką może stać się naszym obiadem:)

TERRINNA Z WĄTRÓBKI Na zimno

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:

  • 50 dag wątróbki
  • 5 kapeluszy suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
  • 15 dag słoniny
  • 50 ml winiaku
  • 3 jajka
  • czerstwa bułka
  • gałka muszkatołowa, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
  • tłuszcz do folii
  • szklanka mleka do namoczenia bułki

Przygotowanie:

Grzyby umyj, namocz na godzinę, następnie ugotuj, a po wyjęciu pokrój w paseczki.

Bułkę namocz w mleku.

Wątróbkę opłucz, usuń błonę i pokrój na drobne kawałki kawałki.

Do garnka wlej 3 szklanki wody, włóż zioła prowansalskie zawinięte w gazę, doprowadź do wrzenia i pogotuj 5 minut, po czym wrzuć wątróbkę. Garnek przykryj i zdejmij z ognia. Po 5 minutach wątróbkę odcedź, słoninę pokrój, a bułkę odciśnij.

W maszynce zmiel ( na drobno) wątróbkę, słoninę i bułkę. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z grzybami, żółtkami i winiakiem, po czym dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą.

Formę do pieczenia wyłóż natłuszczoną folią aluminiową, napełnij przygotowaną masą do 2/3 wysokości, szczelnie przykryj folią i wstaw do naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości formy i umieść je w piekarniku.

Piecz około 40 minut w temperaturze 220°C. Ja podałam z sosem malinowym :).

Smacznego ;).