Lifestyle Związek

Pytania i komentarze, od których robi się słabo (niemal) każdej żonie

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
9 października 2016
Pytania i komentarze, od których robi się słabo (niemal) każdej żonie
Fot. iStock / Aldo Murillo
 

Macie czasami dość? Tych pytań, komentarzy, które bywa, że spływają po nas jak po kaczce, ale od czasu do czasu wyzwalają w nas mordercze instynkty?

Są takie teksty, które żona i matka w jednym słyszą setki razy w swoim życiu. Na miłość boską ile można? Prawda?

Dlatego dziś mam prośbę. Jakby ktoś się dwa razy zastanowił, nim powiedział? Byłoby cudownie. A może warto taką listę pytań, od których robi się nam niedobrze wywiesić na drzwiach wejściowych mieszkania, z dopiskiem: „Wchodzisz? Tych pytań i komentarzy sobie oszczędź!”.

Pytania i komentarze, od których robi się słabo (niemal) każdej żonie

A jak tam twoje małżeństwo?

Ale o co pytasz, czy mnie zdradza, czy bije, pije? Czy już rozwód wisi w powietrzu. Moje małżeństwo ma się tak, jak tydzień, miesiąc czy rok temu.

A więcej dzieci nie chcecie mieć?

Nie, jedno nam wystarczy, jak będziemy czuć niedosyt weźmiemy psa ze schroniska. No kurde, czy to naprawdę czyjaś sprawa. Mamy jedno. Koniec kropka. Tak trudno przyjąć do wiadomości.

Ale to trzecie to z wpadki?

Dlaczego ktoś myśli, że kolejne dziecko i kolejne to już tylko wpadka? Wpadka w małżeństwie? Zdarza się, każdy dorosły uprawiający seks musi się liczyć z tym, że może on skończyć się ciążą.

Pokłóciliście się?

Jakby każdy twój gorszy nastrój był wynikiem małżeńskiej kłótni. Nie – mam odcisk na dużym palcu stopy i mnie napierdziela. Wrrrr.

A gdzie twój mąż?

Uciekł. Tak pewnie niejedna z nas z chęcią by odpowiedziała. Przecież nie jesteśmy ze sobą związani, lubimy wyjść gdzieś sami, chociażby po to, żeby za sobą zatęsknić.

Naprawdę powinnaś mieć więcej czasu dla siebie

Co ty? Naprawdę? Dzięki za tę radę, bo sama nigdy bym tego nie zauważyła… To naprawdę nie pomaga.

Kto tak naprawdę nosi spodnie w waszym związku?

Hej, mamy 2016 roku. Oboje nosimy spodnie.

A co twój mąż o tym sądzi?

Ale, że co? Jestem dużą dziewczynką i niezależną i mogę decydować sama o sobie. Ważne kwestie zawsze wspólnie omawiamy, ale to nie znaczy, że ktoś za mnie podejmie decyzję.

Ty to masz szczęście, on tak ci pomaga.

O rety, a ty wiesz, że mamy XXI wiek i stereotypowe myślenie powinno iść w zapomnienie. Naprawdę nadal uważasz, że to kobieta musi biegać wokół faceta i mu usługiwać, a jak on w swojej wspaniałości postanowi jej pomóc, to urasta do rango bohatera?

Naprawdę nie myślisz, żeby z kim innym pójść do łóżka?

A ty naprawdę pytasz, czy chcę zdradzić swojego męża?

Masz go czasami dość?

Oczywiście, że tak. Przecież jesteśmy tylko ludźmi.

Nie zrozumiesz, jesteś mężatką.

Nie no jasne, i nigdy nie byłam sama. Po prostu urodziłam się mężatką…

Coś byście dodały?


Lifestyle Związek

Gwyneth Paltrow pokazała, jak powinnyśmy naprawdę kochać siebie. #Nomakeup na 44 urodziny

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
9 października 2016
gwyneth paltrow
Fot. Screen z Instagramgwynethpaltrow
 

Bez makijażu w moje 44-te urodziny, gotowa, by przyjąć moją przeszłość i spojrzeć w przyszłość” – pisze na Instagramie Gwyneth Paltrow. Czy można sobie zrobić piękniejszy prezent na 44-te urodziny?

Dlaczego tak kochamy Gwyneth? Bo walczy o samoakceptację wśród kobiet, nie chce być idealna, narysowana od linijki. Bo jest sobą. My też bądźmy drogie Panie! Wszystkiego najlepszego nam – bądźmy takie codziennie!

 

#nomakeup for my 44th birthday, embracing my past and future. Thank you for the instalove #goopgoesmakeupfree @goop

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

linia 2px
Gwyneth Paltrow – filmografia*

Filmy fabularne
  • 1991: Hook jako młoda Wendy
  • 1991: Magia muzyki (Shout) jako Rebecca
  • 1992: Cruel Doubt jako Angela Pritchard
  • 1993: Ojcowski terror (Deadly Relations) jako Carol Fagot Holland
  • 1993: Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone) jako Ginnie
  • 1993: Malice jako Paula Bell
  • 1994: Pani Parker i krąg jej przyjaciół (Mrs. Parker and the Vicious Circle) jako Paula Hunt
  • 1995: Studenci (Higher Learning) jako Studentka
  • 1995: Jefferson w Paryżu (Jefferson in Paris) jako Patsy Jefferson
  • 1995: Siedem (Seven) jako Tracy Mills
  • 1995: Księżyc i Valentino (Moonlight and Valentino) jako Lucy Trager
  • 1996: Żałobnik (The Pallbearer) jako Julie Demarco
  • 1996: Emma jako Emma Woodhouse
  • 1996: Sydney (Hard Eight) jako Clementine
  • 1998: Wielkie nadzieje (Great Expectations) jako Estella
  • 1998: Zakochany Szekspir (Shakespeare in Love) jako Viola De Lesseps
  • 1998: Przypadkowa dziewczyna (Sliding Doors) jako Helen Quilley
  • 1998: Morderstwo doskonałe (A Perfect Murder) jako Emily Bradford
  • 1998: Zaborcza miłość (Hush) jako Helen Barling
  • 1999: Utalentowany pan Ripley (The Talented Mr. Ripley) jako Marge
  • 2000: Tylko w duecie (Duets) jako Liv
  • 2000: Gra o miłość (Bounce) jako Abby
  • 2001: Płytki facet (Shallow Hal) jako Rosemary Shanahan
  • 2001: Genialny klan (The Royal Tenenbaums) jako Margot Helen Tenenbaum
  • 2001: Party na słodko (The Anniversary Party) jako Skye Davidson
  • 2002: Opętanie (Possession) jako Maud Bailey
  • 2002: Austin Powers i Złoty Członek (Austin Powers in Goldmember) jako Dixie Normous
  • 2003: Szkoła stewardes (A View from the Top) jako Donna Jensen
  • 2003: Sylvia jako Sylvia Plath
  • 2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow) jako Polly Perkins
  • 2005: Dowód (Proof) jako Catherine
  • 2006: Miłość i inne nieszczęścia (Love and Other Disasters) jako Hollywood Jacks
  • 2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors) jako Hope
  • 2006: Bez skrupułów (Infamous) jako Kitty Dean
  • 2007: Dobranoc, kochanie (The Good Night) jako Dora
  • 2008: Iron Man jako Virginia „Pepper” Potts
  • 2008: Classical Baby (I’m Grown Up Now): The Poetry Show
  • 2008: Kochankowie (Two Lovers) jako Michelle Rausch
  • 2010: Iron Man 2 jako Virginia „Pepper” Potts
  • 2010: Country Strong jako Kelly Canter
  • 2011: Epidemia strachu (Contagion) jako Beth Emhoff
  • 2012: Avengers (The Avengers) jako Virginia „Pepper” Potts
  • 2012: Thanks for Sharing jako Phoebe
  • 2013: Iron Man 3 jako Virginia „Pepper” Potts
Seriale telewizyjne
  • 1997: Thomas Jefferson jako wnuczka Jeffersona (głos)
  • 2010–2011: Glee jako Holly Holiday
Scenarzysta
  • 2005: Dealbreaker
Reżyser
  • 2005: Dealbreaker

Źródło: *Wikipedia

 


Lifestyle Związek

8 rzeczy, których nienawidzimy, ale trudno się bez nich obejść

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
9 października 2016
8 rzeczy, których nienawidzimy, ale trudno się bez nich obejść
Fot. iStock / vicnt

Są na świecie takie rzeczy, które bardzo dobrze znamy, bez których poradzić sobie już nie sposób i które szczerze i całego serca zdarza nam się nienawidzić. Wkurzamy się, marudzimy, przeklinamy je w myślach (lub całkiem otwarcie na głos) i marzymy o świecie, w którym nie istnieją. Tylko jak byśmy sobie wtedy bez nich radziły?

Budzik

Bez wątpienia budzik znajduje się w top ten najbardziej znienawidzonych urządzeń domowych. Zawsze dzwoni za wcześnie, nie w porę i zupełnie bez sensu – jakby nie mógł wyczuć, że właśnie teraz ty śnisz o księciu z bajki, że w trakcie kuracji upiększającej jesteś (bo ponoć wyspane wyglądamy lepiej), że nad zdrowiem pracujesz (w końcu sen to zdrowie!). Mały upierdliwiec swoim „pi, pi, pi, pi”, „wrrr, wrrr”, „dzyń, dzyń” lub innym równie przyjemnym odgłosem skutecznie ogłasza, że koniec opierdzielania się, do rzeczywistości czas wrócić i ciało swoje do roboty zawlec.

Deadline

Z jednej strony często marzymy, by termin wykonania jakiejś pracy na zawsze pozostał terminem odległym, datą z dalekiej przyszłości, planem z długim okresem wykonalności, a z drugiej te przeklęte deadline’y to cholernie dobra motywacja do pracy. Bo gdy wiesz już, czym jest presja czasu, czujesz oddech dnia jutrzejszego na plecach i niemal słyszysz niecierpliwe stukanie palców szefa o blat biurka, to wszystko jakoś samo idzie, robi się, dzieje niemal niezależnie od ciebie. Jak mus to mus, jak deadline to deadline.

Żelazko

Babcia zawsze mówiła, że w wymiętych rzeczach chodzić nie wypada, że wstyd, że jak z psiego pyska wywleczone te ciuchy, jak z krowiego gardła – to się nie godzi! Więc prasujesz starannie kołnierzyki, rękawy, dbasz o powierzchnię tkaniny niczym lustro gładką, bez najmniejszego zagięcia i załamania. A potem wkładasz starannie złożone do szafy, zadowolona z przebrnięcia przez tę górę ciuchów zalegających w rogu pokoju, z zaprowadzenia porządku, nadrobienia domowych zaległości. A potem… potem robisz pranie i wszystko zaczyna się od nowa – dzień dobry desko, para buch, żelazko w ruch. Never ending story.

Remont

Każdy wie, że gdy zaczyna się tygodniowy remont, to miesiąc z życiorysu ma się wyjęty i co rano trzeba szukać w spakowanych, wyniesionych rzeczy czystych gaci, pasującej bluzki lub cieplejszego swetra. Ale bez remontu się nie da, bo w końcu tynk zacznie na głowę lecieć, kafelek odpadać, a podłoga skrzypieć nawet przy głębszym oddechu. No i fajnie, jak jest ładnie, schludnie i czysto dookoła, nie widać psich łap na ścianie, malunków wykonanych drżącą dziecięcą rączką albo pomidorowej, która niespodziewanie wyskoczyła z gara.

Wizyty u lekarza

Gdy kichasz, prychasz, płuca wypluwasz i rozważasz sporządzenie testamentu, lekarz ze stetoskopem i plikiem recept jawi się niczym superbohater i zbawiciel. I choć perspektywa wizyty w przychodni nie jest numerem jeden w twoim rankingu rozrywek, to bez tego ani rusz. Profilaktyka, w porównaniu z chorobą, też nie wypada najgorzej – zwykła morfologia, mammografia czy cytologia mogą zapobiec poważnym kłopotom. Zanim więc zaczniesz znowu narzekać na konieczność spotkania z lekarzem i odkładać termin wizyty, dobrze to sobie przemyśl i przekalkuluj.

Depilacja

W XXI wieku brak depilacji mógłby wywołać poruszenie, oburzenie, a kto wie, może nawet i małe zamieszki.  Maszynka, depilator, wosk, laser, światło, krem – sposobów na pozbycie się kłaka jest całe mnóstwo. I nie ma, że boli, że się nie chce,  że się zapomniało albo że zima idzie – trzeba włosy rwać (nie z głowy!) i koniec. W przypadku płci pięknej społeczeństwo włosy toleruje jedynie na głowie, a i one powinny prezentować się modnie i godnie i zostać odpowiednio ujarzmione szczotką lub grzebieniem.

Błędy

Za ich popełnianiem z pewnością nie przepadamy. Jeszcze wytykanie ich innym jakoś przejdzie, może nawet o swoistą  przyjemność  i satysfakcję się otrze, ale na tym koniec – w błędzie być nikt nie lubi. A jednak, są nam potrzebne do tego, by się nauczyć, wnioski wyciągnąć i czegoś nowego o życiu dowiedzieć. Nie zawsze będzie to miła i przyjemna edukacja, ale lepszego sposobu nie ma – jak to mówią „dopóki się nie przewrócisz, to się nie nauczysz”.

Zasady

No po co te ograniczenia, te wymagania, zakazy i nakazy? A gdyby tak o zasadach wszelakich zapomnieć, jeździć 120 km/h po mieście,  mlaskać i siorbać przy stole, na „dzień dobry” sąsiadki nie odpowiadać, co nam się podoba bez pytania zabrać, każdemu mówić wszystko szczerze i bez ogródek, partnera bez wyrzutów sumienia zdradzać? Oj, wyczuwamy tutaj niemały chaos! Chyba jednak lepiej niech zostanie po staremu – co najwyżej czasami ponarzekamy, pomarudzimy i będziemy marzyć o innym życiu.

Zapisz


Zobacz także

Kobalamina

Kobalamina. Czy wiesz, jak działa i co ma ci do zaoferowania?

Zdrada? Jaka zdrada? Zdradą względem naszych uczuć było moje małżeństwo

Rozstania i powroty. Co musi się zadziać, by związek z „eks” wypalił?