Sałatka w słoiku? Słoik i sałatka to hasła, które do tej pory kojarzyły się głównie z wekowaniem przetworów na zimę. Słoik można wykorzystać także sezonowo, właśnie teraz, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców, zaczyna przyprawiać nas o zawrót głowy. Pomysł na zabranie w słoju pysznej i świeżej sałatki, góruje nad próbami transportowania jej w plastikowym pudełku. Tu, dzięki ustalonej kolejności wkładania dressingu i warzyw, zamiast okropnej brei, w której składniki smakują tak samo, otrzymujemy świeże składniki które wystarczy wstrząsnąć, by były gotowe do zjedzenia. Oczywiście, jeśli lubicie inaczej, nic nie stoi na przeszkodzie, by sałatkę polać od razu sosem, kwestia indywidualnego smaku.
Pomysł jest genialnie prosty, liczy się jedynie kolejność umieszczania składników
- Na dno litrowego słoika wlewamy sos.
- Na nim układamy ciężkie lub mokre, składniki: np. pomidory, tuńczyk, oliwki, ogórek i inne.
- Na nie wkładamy lżejsze składniki, ugotowany ryż, makaron, papryka.
- Na koniec najlżejsze składniki: zioła, sałata, kiełki.
- Przed zjedzeniem wystarczy słoikiem wstrząsnąć lub wyłożyć do miski i wymieszać.
Sałatka w słoiku? Tak! Pomysły do wykorzystania:
1. Z pomidorkami
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidorki wymieszaj z serem mozzarella (najwygodniej w kulkach) i świeżymi liśćmi bazylii. Przełóż do słoika.
2. Z tuńczykiem
- makaron z mąki z pełnego przemiału
- tuńczyk z puszki
- ogórek
- kukurydza z puszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i sól
Przygotowanie:
W słoiku warstwami ułóż najpierw ogórek, kukurydzę, makaron ugotowany al dente, lekko odciśnięty tuńczyk. Oprósz pieprzem, solą, polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
3.Wegetariańska
- sałata
- pomidory
- ogórek
- rzodkiewka
- papryka
- makaron/ryż
- sos sałatkowy
- oliwa z oliwek
- słonecznik
Sos sałatkowy wymieszaj z odrobiną wody i oliwy z oliwek, następnie wrzuć umyte, osuszone i pokrojone warzywa, makaron/ryż al dente i porwaną sałatę. Posyp uprażonym słonecznikiem.
Zobacz również: Sałatka jarzynowa na różne sposoby. Przepisy dla miłośników tradycji, jak i nieco lżejszej wersji
4. Owocowa
Mix owoców, umytych i pozbawionych szypułek.
Przygotowanie:
Jeśli owoce są duże, należy je pokroić, polać miodem.
Jeśli lubisz, przygotuj do owocowej sałatki sos balsamiczny:
- 1 łyżka miodu
- 10 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu malinowego
Ocet balsamiczny, miód oraz syrop malinowy wlej na patelnię. Na małym ogniu redukuj sos przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Gotowe.
5. Z krewetkami
- krewetki
- sos sałatkowy włoski
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- masło ziołowe
- oliwa z oliwek
- Sok z 0.5 cytryny
- parmezan starty w płatki
Przygotowanie:
Przygotuj sos z wodą i oliwą, pomidorki pokrój na połówki, w międzyczasie przesmaż oczyszczone krewetki na maśle ziołowym. Dopraw je pieprzem i sokiem z cytryny, wsyp do słoika. Włóż osuszoną roszponkę i posyp płatkami parmezanu.