Chałka drożdżowa to tradycyjny domowy wypiek, którego smak jest uwielbiany przez młodszych i starszych. Puszysta, delikatna chałka, przyrządzona z kruszonką lub lukrem, stanowi świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Trudno jest się jej oprzeć, dlatego warto wypróbować przepisy na chałkę z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem.
Chałka drożdżowa z kruszonką — przepis
Klasyczny przepis na chałkę drożdżową z kruszonką ma wielu fanów. Przepis, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, nie jest skomplikowany, więc warto się skusić na pyszny drożdżowy warkocz, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Chałka drożdżowa — składniki:
Na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki roztopionego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
Na kruszonkę:
- 50 g masła lub margaryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru