Go to content

Kawa z mlekiem kokosowym – jak zrobić, aby smakowała najlepiej?

Fot. Materiały prasowe

Zamienników mleka krowiego na rynku znajdziemy sporo. Najpopularniejszym z nich jest mleko sojowe, dalej klasyfikują się ryżowe oraz migdałowe. Stosunkowo nowym dodatkiem do kawy jest mleko kokosowe. Kawa z delikatnym posmakiem kokosa będzie idealnym napojem w sezonie wakacyjnym. Jak ją zrobić?

Czy mleko kokosowe można dodać do kawy?

Mleko kokosowe to coraz bardziej popularny zamiennik mleka krowiego. To drugie może przyczyniać się do kłopotów ze zdrowiem. Dlaczego?

  • Po pierwsze, zawiera laktozę, czyli cukier, którego nie trawi dorosły organizm ludzki.
  • Duża ilość mleka krowiego w diecie może więc spowodować wzdęcia i bóle brzucha.
  • Nabiał może również powodować alergie i problemy skórne.

Dlatego coraz więcej konsumentów poszukuje żywności, która nie pochodzi od zwierząt. Mleko kokosowe to napój pozyskiwany z miąższu kokosa, zawiera cenne witaminy, ma charakterystyczny, kokosowy posmak i może być dodawany do kawy jako alternatywa dla innych, wegetariańskich zamienników mleka krowiego.

Kawa z mlekiem kokosowym – właściwości

Kawa z mlekiem kokosowym nie będzie smakowała dokładnie tak, jak ta „klasyczna”. Napój kokosowy jest gęstszy i słodszy, ma charakterystyczny, egzotyczny posmak. To idealna opcja na lato – dużą popularnością cieszą się kawy mrożone z dodatkiem tego mleka, a jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj produktu, wzbogaci również smak naszego ulubionego espresso czy cappuccino.

Kawę z mlekiem kokosowym cenią sobie uczuleni na nabiał, wegetarianie i weganie, natomiast picie jej przez osoby na diecie redukcyjnej, czy zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu wciąż wzbudza dyskusję – takie mleko zawiera dużą ilość tłuszczu.

Jakie mleko kokosowe do kawy

Aby kawa z mlekiem kokosowym miała odpowiednią konsystencję, a przede wszystkim – znany i lubiany przez kawoszy smak, należy wybrać odpowiednią jego wersję. Popularne w azjatyckiej kuchni mleko kokosowe w puszce, nie będzie najszczęśliwszym wyborem – jest bardzo gęste, tłuste i słodkie, dlatego lepiej zostawić je do przyrządzania deserów lub kawy mrożonej. Do przygotowania kawy na ciepło, najlepiej sprawdzi się napój kokosowy, który może być odtłuszczoną i delikatnie rozrzedzoną wersją tego pierwszego.

Czytaj także jakie jeszcze mleko można użyć do przygotowania kawy mlecznej >>

Jak zrobić kawę z mlekiem kokosowym?

Kawę z mlekiem kokosowym można zrobić zarówno w ekspresie, jak i samodzielnie. Pierwsza wersja nie wymaga od nas szczególnych umiejętności – po prostu do zbiornika na mleko dodajemy kokosową wersję. Co ważne – nawet odtłuszczone mleko kokosowe jest gęstsze niż krowie, dlatego ekspres będzie wymagał dodatkowej uwagi – musi być bardzo dokładnie oczyszczany z osadu, który po zaschnięciu mocno wpłynie na nieprzyjemny smak i zapach kaw. Dodatkowo może spowodować usterki sekcji mlecznej ekspresu.

Należy pamiętać, że mleko kokosowe nie zawiera kazeiny, dlatego nie spienimy go tak, jak to wygląda w przypadku mleka krowiego. Jeśli chcemy spienić napój kokosowy ręcznie, możemy zrobić to za pomocą blendera (należy pamiętać, aby mleko było ostudzone) lub w bardzo podstawowej wersji – wlać je do szklanego słoika i energicznie potrząsać.

Podawanie gotowej kawy

Jak i w czym podawać gościom kawy smakowe prezentuje poniższa infografika.

Fot. Materiały prasowe

Źródło infografiki: Jak pić i w czym podawać kawę? >>


Artykuł partnera