Go to content

Róże z jabłek – krok po kroku. Niesamowity lifehack na kulinarne arcydzieło w kilkanaście minut. Zobacz film

Jak zrobić róże z jabłek
Fot. Screen z YouTube Manuela M / Jak zrobić róże z jabłek

Jak zrobić róże z jabłek? Przepis efektowny – wręcz mistrzowski. A ile roboty? Kilkanaście minut. Banał – nawet dla najgorszej kucharki świata. Potem tylko zaczekać aż się upieką ( to niestety trwa dłużej). Ale jaki efekt!

Jak zrobić róże z jabłek i ciasta francuskiego – instrukcja rok po kroku

Składniki:
2 jabłka
sok z połowy cytryny i woda
dżem z moreli
2 łyżki wody
gotowe ciasto francuskie
mąka do podsypywania
cynamon (jeśli lubicie)

Jak zrobić róże z jabłeki ciasta francuskiego?

Umyj jabłka. Nie obieraj ich.  Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i ogonek

 

 

Pokrój jabłko w cienkie plastry.

 

 

Zamocz plastry jabłka wodzie z sokiem z cytryny. Wstaw do mikrofalówki na 3 minuty.

 

 

Odcedź plastry jabłka.

 

 

Wymieszaj w miseczce 3 łyżeczki dżemu lub konfitury z moreli z 2 łyżkami wody. Wstaw do mikrofalówki na 1 minutę.

 

 

Ciasto francuskie rozłóż na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj. Podziel je na 6 części (pasków).

 

 

Posmaruj każdy pasek dżemem, ułóż plastry jabłka jak na filmie, posyp cynamonem.

 

 

Zwiń ciasto. Po zwinięciu zobaczysz efektowną różę.

 

 

Ułóż w blaszce do pieczenia muffinek.

Piecz prze 40-45 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza. UWAGA: na filmie temperatura pieczenia podana jest w stopniach Fahrenheita!

 

Wyjmij gotowe róże, przed podaniem posyp cukrem pudrem (najlepiej przecierając go przez drobne sitko).
VOILA!

Prawda, że boskie?

Zobaczcie cały film, jak zrobić róże z jabłek i ciasta francuskiego

:


 

Przepis autorstwa: Manuela M, ale znajdziecie też inne wersje w internecie 🙂 Powodzenia.