Go to content

Soczysty schab pieczony – pyszny pomysł na obiad!

Schab to tradycyjna potrawa, którą często serwuje się na polskich stołach w postaci kotletów schabowych. Tymczasem istnieje wiele innych możliwości na przygotowanie tego szlachetnego kawałka wieprzowiny. Jakich? Sprawdź w poniższym artykule!

Schab pieczony i jego warianty

Jest wiele pomysłów na przygotowanie schabu pieczonego. Można piec go z sosem, w całości lub plastrach, z nadzieniem lub bez niego. Przepisów na schab pieczony jest tyle, ile smaków. Ważne, aby nie był suchy, lecz soczysty i miękki. Jak tego dokonać?

Poznaj sposoby na soczysty schab pieczony!

Pieczenie w rękawie lub w papierze to absolutna podstawa, by zatrzymać soki w mięsie podczas procesu pieczenia. Dobre efekty daje zapieczenie schabu na początku w wyższej temperaturze i obniżenie jej o około 30°C po upływie 30 min. To jednak nie wszystko! Kiedy piecze się schab w kawałku, dobrze jest zastosować pewną sztuczkę już na etapie marynowania mięsa. Mięso będzie soczyste, kiedy po obtoczeniu w marynacie, ponakłuwa się je ze wszystkich stron np. patyczkiem do szaszłyków. Ważne jest również masowanie porcji przez kilka min tak, by marynata dokładnie wniknęła w mięso. Oczywiście nie bez znaczenia jest sam skład marynaty.

Z jakich składników zrobić marynatę na bazie octu jabłkowego?

Aby przygotować marynatę do 2 kg soczystego schabu pieczonego, należy przygotować:

  • 1/3 szklanki jabłkowego octu,
  • 1 łyżkę stołową ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczkę rozmarynu,
  • 1 łyżeczkę tymianku,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu lub szczyptę chili,
  • 2-3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Liść laurowy należy zmielić wraz z zielem angielskim i pieprzem. Mięso natrzeć dokładnie solą, której część trzeba wsypać do marynaty. Kolejny etap to moczenie mięsa w marynacie. Z każdej strony, należy je ponakłuwać gęsto patykiem do szaszłyka i masować przez kilka minut. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię aluminiową i marynować przynajmniej całą noc, a najlepiej 24 godz. Dzięki temu smaki się przegryzą, a danie będzie aromatyczne.

Jak upiec schab?

Schab należy obsmażyć z każdej strony, a następnie zamknąć w rękawie do pieczenia. Piec przez około 1,5 godz. Przez pierwsze 30 min w temperaturze 190°C, a następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec pozostałą godz. Upieczony schab warto serwować z ulubionymi dodatkami np. z kluskami śląskimi i burakami.

Smacznego!


Artykuł sponsorowany