Go to content

Siedem rzeczy, które ci się przytrafią, jeśli będziesz jeść nie jedno, a trzy jajka dziennie

Fot. iStock/FatCamera

Jajka przez wiele lat miały zły PR, na szczęście zaczyna się to zmieniać i bardzo dobrze! Bo jajka są zdrowe, a jedzenie nawet kilku dziennie pozwala ci czerpać niesamowite korzyści. 

Czy wiesz, że  jedno duże jajo na twardo zawiera między innymi: witaminę A, B5, B12, B2, kwas foliowy, fosofor, selen, wapń i cynk. Poza tym to 77 kalorii, 6 gramów białka i 5 gramów zdrowych tłuszczów.

Zachęcamy do jedzenia jajek. Jeśli masz wątpliwości – oto lista fajnych rzeczy, które ci się przytrafią, jeśli będziesz jeść nie jedno, a trzy jajka dziennie.

Wzrośnie twój „dobry” cholesterol HDL

Tyle zostało powiedziane na temat wysokiego cholesterolu, tymczasem jajka mają coś takiego jak dobry cholesterol i mają go dużo. Kilka badań wykazało, że regularne spożywanie jajek powoduje wzrost poziomu HDL (lipoproteiny o dużej gęstości). Ten rodzaj cholesterolu jest potrzebny w organizmie do przenoszenia cholesterolu z innych części ciała z powrotem do wątroby, aby usunąć zły cholesterol z organizmu.

Zmniejszysz ryzyko chorób serca

Posiadanie wysokiego poziomu HDL pomoże uwolnić twoje ciało od „złego” cholesterolu (LDL, czyli lipoproteiny o dużej gęstości), który  jest związany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Będziesz mieć silniejsza i twoje mięśnie staną się zdrowsze

Duże jajko zawiera przeciętnie tylko 72 kalorie – większość z nich ma postać białkową. Twoje ciało potrzebuje białka do budowy i naprawy komórek mięśniowych, a jajka są idealnym paliwem dla twoich mięśni.

Będziesz miał zdrowsze kości

Stara szkoła mówiła,  że ​​spożywanie białka zwierzęcego ma negatywny wpływ na zdrowie kości. Jednak ostatnie odkrycia obaliły tę myśl, stwierdzając, że istnieje istotna pozytywna zależność między spożyciem białka a masą lub gęstością kości. Okazuje się, że białko zwierzęce w rzeczywistości pomaga zatrzymać i wchłonąć wapń – co poprawia gęstość i wytrzymałość kości.

Poprawisz zdrowie swoich oczu

Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę, które są przeciwutleniaczami, korzystnie wpływającymi na zdrowie twoich oczu. Te silne antyoksydanty gromadzą się w siatkówce oka, pomagając przeciwdziałać niektórym procesom zwyrodnieniowym, które mogą wpływać na nasz wzrok.

Będziesz jeść mniej

Jedzenie jest nie lada przyjemnością, ale czasami z braku czasu wrzucamy w siebie śmieci. Na przyszłość pomyśl o jajku. Jego białko pomaga czuć się pełnym, redukując stałe uczucie głodu, które skłania cię do podjadania przez cały dzień.

Będziesz miał więcej czasu i energii

Czy kiedykolwiek poświęciłeś czas na przygotowanie jajek? Jeśli tak, to wiesz, jak mało czasu na to potrzeba. Wbić kilka na patelnię, wymieszać z solą i pieprzem i w ciągu trzech minut masz pyszną jajecznicę. Podobnie z gotowaniem jajek. Możesz je wrzucić do wody, w międzyczasie przygotować się do pracy. To pożywny, niskokaloryczny posiłek który zawsze można mieć pod ręką.

To jak? Zaopatrujcie się w większą ilość jajek na co dzień?


źródło: foodprevent