Rozstanie nie zawsze oznacza zakończenie znajomości. Czasem decydujemy się na przyjaźń, z różnych powodów. Bo mamy wspólne dzieci, wspólne wspomnienia, bo się lubimy i szanujemy, bo nie chcemy się „stracić”. Może się jednak okazać, że ten pomysł jest nie jest najlepszą opcją dla żadnego z was. Przynajmniej tak twierdzą psycholodzy.
Co kieruje tymi, którzy chcą pozostać w bliskich relacjach ze swoimi „byłymi”? Zazwyczaj boją się życia bez tych, którzy tak wiele dla nich znaczyli. Z jednej strony ta chęć zatrzymania przy sobie bliskiej osoby jest naturalna, z drugiej – problematyczna. Sprawia, że trudno ci przebyć właściwie „żałobę” po związku, przezwyciężyć poczucie żalu i straty. Trudno ci ruszyć na przód, a nawet być szczęśliwym w nowym związku.
W większości przypadków lepiej jest zapomnieć i nie utrzymywać kontaktu. Dodatkowo, zastanów się, czy nie zdarza ci się porównywać obecnego partnera do „byłego”? Możesz to robić nawet podświadomie, a nowa relacja na tym straci. Bo odpowiedz sobie szczerze na pytanie: kto wytrzyma świadomość, że osoba, z którą byłeś jest wciąż bardzo blisko ciebie? Że nadal łączy was zażyłość?
Jeśli naprawdę chcielibyście nadal ze sobą być, tak by było. Z taką świadomością zamknij tamten rozdział.
Przetwory — bez nich trudno sobie wyobrazić zimę. Domowe weki pozwalają w chłodne miesiące cieszyć się smakami lata. Wykonane samodzielnie są bardzo smaczne i w dodatku mamy pewność, że są przygotowane jak należy, z wybranych przez nas składników. Zebraliśmy w jednym miejscu przepisy na najlepsze przetwory na zimę z cukinii, ogórków, kapusty, pigwy, dyni, aronii i papryki.
Warto robić domowe przetwory, by mieć pod ręką smaczne dodatki do obiadu, ciast lub deserów. Do słoików można wkładać różne zioła, owoce i warzywa, zachowując je na zimne miesiące. Przepisów na domowe weki jest tysiące, więc można wybrać takie, które trafią w kulinarny gust. Produktów do kiszenia, marynowania czy przerabiania na pasty, dżemy lub kompoty jest bardzo dużo, więc tylko od nas zależy, co zechcemy przerobić i zawekować na zimę.
Przetwory z cukinii na zimę
Leczo z cukinii — przepis
Słoiki z leczo z cukinią sprawdzą się jako przetwory na zimę. Wystarczy przełożyć leczo ze słoika do garnka i podgrzać, na patelni podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, i serwować do ryżu lub ziemniaków.
Fot. iStock
Leczo z cukinią na zimę — składniki:
3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Sałatka z cukinii i papryki na zimę
Jeśli chodzi o przetwory na zimę z cukinii, to sałatka z cukinii i papryką w wielu domach jest pozycją obowiązkową. Można ją przygotować w wielu wariantach, np. z kurkumą lub w klasycznej zalewie octowej.
Fot. iStock/przetwory na zimę
Składniki:
5 kg cukinii
4 czerwone papryki
1 kg cebuli
1 kg marchwi
5 łyżek soli
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Cukinię umyj, obetnij końce i pokrój w plastry (jeśli cukinia jest duża, plastry przekrój jeszcze na pół). Plastry zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny aż puszczą sok i zmiękną.
Paprykę wydrąż z nasion, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w pół-piórka, marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Z cukinii odlej sok i opłucz ją w zimnej wodzie, po czym odciśnij ją z nadmiau wody.
Składniki na zalewę zagotowuj.
Sałatkę z cukinii włóż do słoików, zalej gorącą zalewą i zakręć. Pasteryzuj słoiki ok. 10 minut po zagotowaniu się wody w garnku.
Przetwory z ogórków na zimę
Przetwory z ogórków to sztandarowe weki, które pojawiają się w większości domów. Do najbardziej popularnych należą ogórki kiszone oraz konserwowe.
Kiszone ogórki — przetwory na zimę
Fot. iStock
Kiszonki są najzdrowszym rodzajem domowych przetworów, więc warto przygotować zapas kiszonych ogórków na zimę.
Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź słoika i zakrętka muszą być suche.
Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.
Ogórki konserwowe na zimę — przepis
Fot. iStock/przetwory na zimę
Na ok. 10 litrowych słoików:
5 kg średniej wielkości ogórków
ok. 10 małych gałązek kopru razem z nasionami
0,5 kg cebuli
250 g marchwi
2 ok. 10 cm kawałki chrzanu
liście laurowe — po 1 na słoik
ziele angielskie — po kilka kulek na słoik
gorczycy
Zalewa:
3,5 litra wody
0,5 litra octu
16 łyżeczek cukru
16 łyżeczek soli
Przygotowanie:
Ogórki umyj i osusz. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w plastry. Korzenie chrzanu podziel na 10 kawałków (po 1 do słoika).
Słoiki wyparz, wrzuć do nich na dno kilka plastrów marchwi, cebuli, pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę gorczycy.
Ogórki układaj ciasno, najpierw pionowo, a następnie poziomo.
Przygotuj zalewę — podane składniki zagotuj i gorącym płynem zalej ogórki. Zakręć i pasteryzuj ok. 10 minut. Po wyciągnięciu postaw je do góry dnem.
Przetwory na zimę – kapusta kiszona
Fot. iStock
Kapusta kiszona — składniki:
5 kilogramów kapusty białej
0,5 kilograma marchewki
10 dag soli kamiennej
2 łyżki kminku
Jak ukisić kapustę w słoiku?
Kapustę (białą lub czerwoną) poszatkuj, najlepiej przy pomocy szatkownicy, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
Po tym czasie dodaj kminek, wymieszaj wszystko i kapustę z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij za pomocą drewnianej pałki kapustę, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka, aby uciekł z niej gaz. Zakręć słoiki raz jeszcze, mocno i wynieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.
Przetwory z papryki na zimę
Papryka jest warzywem, które doskonale sprawdza się w słoikach. Przetwory z papryki to nie tylko klasyczna octowa zalewa, ale także słodkie i korzenne wariacje. Na domowe weki można wykorzystać różnego rodzaju papryki.
Papryka marynowana z miodem na słodko — przepis
Fot. iStock
Składniki:
2,5 kilograma papryki w różnych kolorach
Zalewa:
4 szklanki wody
0,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu
2 łyżeczki soli
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla większej trwałości studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.
Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis
Fot. iStock
5 kg papryki
5 sztuk cebuli
liście laurowe (5 sztuk)
ziele angielskie (5 sztuk)
3 łyżki gorczycy
2 łyżki goździków
cynamon (2 łyżeczki)
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz świeżo zmielony
Zalewa:
5 litrów wody
szklanka octu 10%
3/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Świeże papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazdka nasienne. Pokrój na większe paski do garnka.
Do garnka wlej wodę, olej i zagotuj ok. 5 minut. Na sam koniec gotowania wlej ocet i zdejmij garnek z ognia.
Wyparzone słoiki napełnij papryką z zalewą, słoiki szczelnie zakręć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130ºC (grzanie góra/dół). Słoiki pasteryzuj w piekarniku 30 minut, a po upływie tego czasu zostaw do ostudzenia i wynieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Przetwory z dyni
Fot. iStock/przetwory na zimę
Ketchup z dyni — przepis
Składniki:
3 kg dyni
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
sól
Zalewa:
0,5 l przecieru pomidorowego
1 szkl. octu
0,5 kg cukru
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
papryka wędzona słodka 1 łyżka
1 łyżka papryki ostrej
Przygotowanie:
Dynię, cebulę obierz, paprykę umyj. Pozbądź się pestek i warzywa pokrój w kostkę. Każde z warzyw włóż do osobnej miski i dodaj łyżkę soli do każdej miski i ostaw na 3 godziny.
Każde z warzyw przełóż do osobnych garnków, razem z sokiem, który się wydzielił. Wstaw garnki na ogień i gotuj do miękkości ok. 30 min.
Gdy warzywa będą ugotowane, przełóż je do jednego garnka i zmiskuj. Całość zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając.
Powstały ketchup przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć, postaw pokrywką do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.
Przetwory z pigwy na zimę
Nalewka z pigwy — przepis
Fot. iStock
Prosta nalewka z pigwy to przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące.
Składniki:
1 litr wódki
1 kg pigwy (pigwowca)
0,5 kg cukru
Nalewka – przygotowanie:
Owoce pigwy umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój. Pigwę włóż do słoja, zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na na 2-3 dni. Po upływie tego czasu zalej je wódką, zamknij słoik i na 4 tygodnie odstaw. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem. Po upływie 4 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Najlepiej wykorzystać do tego kilka tetrę złożoną w kilka warstw. Zostaw ją, by nabrała mocy, około 5 miesięcy.
Dżem z pigwy i jabłek — przepis
Fot. iStock/przetwory na zimę
Składniki:
1 kg jabłek
o,5 kg pigwy
200 ml wody
50-70 dag cukru — do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pigwę obierz, pokrój na mniejsze cząstki.
Wodę zagotuj w garnku, wrzuć pigwę, wsyp cukier i gotuj ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj jabłka i gotuj około 20-30 minut, aż owoce się rozgotują. Jeśli tak się nie stanie, można je zblendować lub przetrzeć przez sitko.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij szczelnie i obróć do góry dnem do wystygnięcia.
Przetwory z aronii
Jeśli aronia była zbierana przed przymrozkami, warto jej owoce przemrozić przez noc w zamrażalniku, by straciły nieco swój cierpki smak.
Sok z aronii — przepis
1 kg owoców aronii,
0,5 l wody,
0,5 kg cukru – może być mniej, do smaku
Przygotowanie
Do dużego garnka przesyp owoce, zalej je 0,5 litra wody i gotuj przez 40 minut na niewielkim ogniu.
Gdy sok przestygnie, można dodać cukier do smaku.
Na końcu sok należy wymieszać, przelać i rozlać do butelek. Butelki z sokiem można zapasteryzować.
Aronia nalewka – przepis:
Fot. iStock/przetwory na zimę
Składniki:
2 kg owoców aronii
400 liści wiśni
1 l spirytusu rektyfikowanego 95 %
3 litry wody
1 kg cukru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj sok: aronię i liście wiśni zalej wodą i gotuj przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie przecedź przez gazę lub drobne sitko, by zatrzymać owoce i liście.
Dosyp 1 kg cukru do schłodzonego soku, dodaj soku z cytryny, wymieszaj.
Gdy nastaw będzie już zupełnie zimny, wlej spirytus, wymieszaj. Butelki zakręć i odstaw w ciemne miejsce – nalewka z aronii powinna leżakować ok. 2-3 miesięcy. Im dłużej nalewka będzie nabierać mocy, tym wyjdzie smaczniejsza.
Piesze wędrówki to znakomita forma rekreacji i aktywnego wypoczynku. Trekking może uprawiać niemal każdy – niezależnie od wieku czy kondycji fizycznej. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na spacery w ciekawych miejscach w Polsce.
Przed wyruszeniem na wycieczkę warto zaplanować dokładnie trasy, szczególnie ważne jest określenie dystansów pomiędzy bazami noclegowymi. Pamiętaj też, aby mierzyć siły na zamiary!
Plaże Bałtyku poza sezonem
Polskie morze jest znakomite na trekking. Jesienią plaże pustoszeją, dzięki czemu można odkrywać uroki popularnych kurortów bez przeszkód i nierzadko w kojącej ciszy. Spacery brzegiem morza to świetny trening i okazja do inhalacji jodem. Szczególnie polecamy wschodnie wybrzeże Bałtyku, które słynie z dzikich plaż.
Trasa pomiędzy Ustką a Dębkami liczy ok. 100 km, a po drodze jest sporo zwiedzania. Plaża Stilo z przepiękną latarnią morską, “martwy las”, tereny parków narodowych i rezerwatów to zaledwie początek atrakcji.
Jesienne Pieniny – wymarzone miejsce na trekking
Jesień w górach jest zdecydowanie najpiękniejsza i najbardziej widoczna. Mniejsza liczba osób na szlakach to dodatkowy atut tej pory roku. Nikogo, kto chociaż raz wędrował po pienińskich połoninach, nie trzeba przekonywać to wyruszenia tam na trekking.
Do miejsc, które zdecydowanie najlepiej prezentują się w wielokolorowym anturażu, należą: wąwóz Homole, Rezerwat Biała Woda, szlak: Niedzica (w tym zamek) – Sromowce Wyżne – Macelak oraz przełom Dunajca.
Fot. Materiały prasowe
Parki narodowe idealne na jesienne spacery i obserwację ptaków
W czasie wędrówek po parkach narodowych można nie tylko znakomicie się zrelaksować, ale także zobaczyć wiele gatunków flory i fauny niespotykanych nigdzie indziej.
Park Narodowy Bory Tucholskie znajdujący się w woj. pomorskim oferuje wiele znakomitych szlaków pieszych, w tym ścieżki dydaktyczne (jedna botaniczna) oraz punkt widokowy na Jezioro Charzykowskie i największe lasy w Polsce. Bory Tucholskie to szczególne miejsce dla osób, które parają się tzw. birdwatchingiem, ponieważ mieszka tu ponad 100 gatunków ptaków.
Fot. Materiały prasowe
Z kolei największym w skali Europy torfowiskiem może poszczycić się Biebrzański Park Narodowy, największy park narodowy w Polsce. Wspomniane torfowisko tworzy unikalny ekosystem, który daje schronienie niemal 270 gatunkom ptaków oraz łosi. Jesienią w okolicach Biebrzy można zaobserwować godowe turnieje jeleni.
W czasie trekkingu po Wolińskim Parku Narodowym można spotkać żubry, jelenie, dziki oraz obejrzeć przepiękne klify górujące nad wybrzeżem. Najpiękniejsze widoki serwuje w tamtych rejonach Wzgórze Gosań, na które z pewnością warto się wdrapać – prowadzi na nie ścieżka wiodąca od głównego szlaku. Ze szczytu wzgórza rozciąga się wspaniała panorama.
Fot. Materiały prasowe
Pamiętaj: za wstęp do parków narodowych trzeba zapłacić, na szczęście nie są to wielkie sumy, cena biletu waha się w granicach 8-10 PLN. Do większości parków na szlaki wejdziesz z psem, ważne jednak jest, aby smycz nie była dłuższa niż 1,5 m. Zazwyczaj na stronach internetowych parków są dokładne mapy z trasami, po których można spacerować z czworonożnym pupilem.