Związek

Czy jesteś szczęśliwy w związku? 10 pytań kontrolnych

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
21 lipca 2020
Fot. iStock / AZarubaika
 

Czas mija nieubłaganie, a my trwamy w relacjach, które nie dają nam osobistego szczęścia. Nie rozstajemy się, z różnych powodów. Bo, przede wszystkim, są dzieci. Nie wolno im rozbijać rodziny. Bo jest wspólny dom, często na kredyt. Bo rodzice, znajomi – co powiedzą?  Bo odejdę i co dalej? Pojawia się lęk przed samotnością, lęk przed byciem ocenianym przez innych. Lęk przed zmianą. Rzadko zastanawiamy się jednak, na ile poświęcenie swojego poczucia szczęścia wpływa na całe nasze życie, a także na życie naszych dzieci.

Zadaj sobie dziś te kilka pytań „kontrolnych”. Usiądź gdzieś w ciszy, sam na sam ze sobą. Odetchnij głęboko, oczyść umysł. Krok po kroku, zadawaj sobie poniższe pytania. Odpowiedz na nie szczerze.

1. Czy myśl o powrocie do domu, do partnera napawa mnie spokojem? Czy cieszę się, gdy wiem, że zobaczę go po długim, trudnym dniu w pracy?

2. Czy, myśląc o dalszej przyszłości, nadal widzę nas razem? Czy moje plany dotyczą „nas”, czy tylko „mnie”?

3. Czy uważam, że mój partner okazuje mi wystarczające wsparcie w trudnych momentach? Czy oferuje mi pomoc, rozmowę, swoją obecność?

4. Czy czuję się swobodnie w obecności mojego partnera, czy uważam, że przy nim mogę być „sobą”, nikogo nie udając?

5. Czy są rzeczy, które ukrywasz przed partnerem, bo wiesz, że on ich nie zrozumie?

6. Czy są sytuacje związane z moim partnerem, które sprawiają, że odczuwam lęk i silne zdenerwowanie? Czy rozmawiałam o tym z moim partnerem?

7. Czy uważam, że moje potrzeby są w tym związku zaspokajane, czy czuję, że są one ważne dla mojego partnera?

8. Czy często zdarza mi się odczuwać głęboki smutek związany z moim związkiem lub niewyjaśnionymi sytuacjami, które miały miejsce miedzy mną a moim partnerem?

9. Czy uważam, że osoby postronne mają niepotrzebny wpływ na nasz związek? Innymi słowy, czy ktoś usiłuje wtrącać się w nasze życie i kontrolować je?

1o. Czy wszystkie ważne decyzje podejmujecie wspólnie?

Nie, nie namawiam cię do rozstania. Namawiam cię do zmian na lepsze. Do zajęcia się swoimi emocjami i potrzebami. Do szczerej rozmowy z partnerem i walki o swoje szczęście. Może potrzebna będzie terapia, może wystarczy praca nad komunikacją w związku. Rozstanie jest krokiem ostatecznym, kiedy okazuje się, że nie ma już między wami miłości, a co gorsza, zaczyna również brakować szacunku.


Związek

Szarlotka z bezą, budyniem, kruszonką lub sypana. Przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 lipca 2020
Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis
Fot. iStock
 

Szarlotka to ciasto uwielbiane za smak i cudowny zapach, który z marszu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nieskomplikowana w przyrządzeniu, jest zdecydowanie królewskim ciastem na wielu polskich stołach. Można jeść ją solo, jak i serwować z lodami do kawy. Można piec także na różne sposoby, np. jako pyszna szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana.

Szarlotka pochodzi z Francji, skąd jej sława obiegła resztę Europy. Co ciekawe szarlotka, tak silnie kojarzona z aromatycznymi jabłkami, wcale nie musi być z nich przygotowana. Można ją upiec z dodatkiem brzoskwiń czy gruszek, i również pozostanie ona szarlotką, ze względu na sposób przyrządzenia. Szarotka często zamiennie jest stosowana z nazwą jabłecznik, ale są to odrębne wypieki. O ile szarlotka musi być z ciasta półkruchego lub kruchego, tak jabłecznik może mieć różne spody, i zawsze będzie zawierał w składzie jabłka.

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z kruszonką – przepis

To łatwe w przegotowaniu ciasto, z delikatną i chrupiącą kruszonką oraz wyczuwalną, rozgrzewającą nutą cynamonu.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • cukier – do smaku

Fot. iStock/szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką – przygotowanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto – mąkę z proszkiem do pieczenia przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone drobno masło, cukier i jajko. Zagnieć te składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
  2. Nastaw piekarnik, grzanie góra-dół, dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czasie, gdy kruszonka będzie odpoczywać w lodówce, obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Wrzuć je do garnka razem z przyprawami i podpraż przez około 10 minut, tak, by nie zdążyły się rozgotować.
  4. Na dno tortownicy wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta (resztę zostaw w lodówce).
  5. Ciasto w tortownicy podpiecz do zrumienienia, ok. 20 minut.
  6. Gdy ciasto się zarumieni, wyłóż na nie jabłka i rozkrusz na nie pozostałą kruszonkę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz kolejne 40-45 minut.

Szarlotka sypana – przepis 

Ta szybka w przygotowaniu szarlotka spodoba się miłośnikom prostych przepisów. Nie ma tu mokrych składników, nie trzeba wyciągać miksera, ponieważ ciasto składa się wyłącznie z jabłek i sypkich produktów.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka sypana – składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła na wiórki (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
  2. Sypkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i podziel na 3 części.
  3. Prostokątną formę (ok. 35 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmaruj masłem.
  4. Wsyp do formy jedną część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Przykryj drugą częścią sypkich składników, wyłóż resztę jabłek i wysyp ostatnią warstwę sypkich składników.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż wiórki z masła.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180ºC, góra-dół, ok. 60 minut do czasu, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Szarlotka z budyniem – przepis

To nieco bardziej bogata w smaku wersja tradycyjnej szarlotki, która zyskała wielu fanów. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale nie jest bardzo skomplikowane.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z budyniem – składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • cukier, jeśli budyń nie ma go w składzie

Nadzienie:

  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Szarlotka z budyniem – przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj jajko i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto przekrój na pół, oddzielnie zawiń je w folię i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Budyń:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowanie całości:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jedną połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki na dno formy. Wyrównaj i delikatnie uklep.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń.
  • Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce wprost na budyń.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor.
  • Posyp cukrem pudrem.

Szarlotka z bezą – przepis

To zdecydowanie słodsza odsłona ciasta z jabłkami. Miłośnicy lekkiej i chrupiącej z wierzchu bezy zdecydowanie będą zadowoleni z tej wersji przepisu.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • około 100 g cukru (do smaku)

Beza:

  • 3 białka duże (zostaną z ciasta)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Szarlotka z bezą – przygotowanie:

Fot. iStock/szarlotka

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Beza:

  1. Białka przełóż do miski i ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będą sztywne, dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając ok. 1 minutę po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cały cukier będzie już rozpuszczony w masie, ubijaj białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik nagrzej góra-dół do 175ºC. Blaszkę  22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, zrób w nim dziurki widelcem.
  2. Na spód wyłóż jabłka, wyrównaj i wyłóż pianę z białek.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 175ºC.
  4. Zmniejsz  po tym czasie temperaturę do 120ºC i piecz 25 minut.
  5. Ustaw temperaturę 170ºC na włączoną dolną grzałkę i termoobieg. Piecz około 20 minut.

źródło:  www.kwestiasmaku.com ,  www.domowe-wypieki.pl


Związek

Tłuszcze nasycone, nienasycone i trans. Czym się różnią od siebie i jaką funkcję pełnią w organizmie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 lipca 2020
Tłuszcze nasycone, nienasycone, trans, roślinne, zwierzęce
Fot. iStock

Tłuszcze są ważnym elementem codziennej diety człowieka. Dostarczamy je z pokarmami, które gwarantują dopływ odpowiedniej ilości energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. Nie wszystkie tłuszcze, które spożywamy, są nam potrzebne i dla nas zdrowe, wiec lepiej ich unikać. Warto przy tym wiedzieć, jaką rolę pełnią tłuszcze, czym charakteryzują się tłuszcze nasycone, nienasycone oraz trans.

Tłuszcze – dlaczego ich potrzebujemy?

Tłuszcze (lipidy) pełnią bardzo ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zarówno te dobre, jak i złe lipidy dostarczamy wraz z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego (tłuszcze roślinne i zwierzęce).

Wartościowe tłuszcze nienasycone mają zbawienny wpływ na organizm, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz budują struktury błon komórkowych (także istoty białej mózgu). Są niezbędne w syntezie hormonów i innych biologicznie czynnych substancji, pomagają przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Pełnią także rolę stabilizującą i chroniącą narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem (tzw. tłuszcz trzewny). Natomiast tłuszcz podskórny gromadzi zapas energii dla organizmu na wypadek trudnego czasu. Nadmiar tłuszczów nasyconych w pożywieniu, szczególnie tego mało wartościowego, zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu, przyczyniając się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone są podstawowym składnik tłuszczów w żywności, którą dostarczamy do organizmu. Czym różnią się one od siebie?

Tłuszcze nasycone, nienasycone, trans, roślinne, zwierzęce

Fot. iStock

Tłuszcze nasycone – zwierzęce

Należy do nich wiele różnych kwasów tłuszczowych, pochodzących od zwierząt. Zaliczamy do nich produkty takie jak: wędliny, masło, czy smalec. Najbardziej bogata w tłuszcze jest np. baranina, boczek i masło. Nie brakuje ich także w pasztetach, kabanosach, kiełbasach, kaszance, należy uważać także na tłusty nabiał np. śmietana czy tłuste twarogi. Znajdziemy je także w zdrowych produktach, takich jak jaja, fermentowane napoje mleczne. Warto wiedzieć, że tłuszcze nasycone znajdują się także w pewnych produktach roślinnych. Wśród nich, źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych jest olej kokosowy, który zawiera aż 80% nasyconych kwasów tłuszczowych i olej palmowy, z zawartością ponad 40%.

Stanowią one przede wszystkim skoncentrowane źródło energii dla organizmu – 1 g tłuszczu znajdziemy aż 9 kalorii. Kwasy tłuszczowe nasycone mogą być syntetyzowane w organizmie, dlatego nie są niezbędnymi  składnikami pożywienia w diecie osób dorosłych. Odpowiadają one za poziom złego cholesterolu w organizmie, i nie należy ich spożywać więcej, niż 10% całej energii z pożywienia, w ciągu całego dnia. Zdecydowanie należy unikać ich w codziennej diecie, ponieważ  szkodzą zdrowiu, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, zawałów, udarów.

Fot. iStock

Tłuszcze nienasycone – roślinne i pochodzące z ryb

Tłuszcze nienasycone znajdziemy w takich produktach jak olej roślinny, nasiona, orzechy, ryby. Są to dobre tłuszcze, które obniżają zawartość złego cholesterolu LDL i podnoszą stężenie cholesterolu dobrego, HDL.

Tłuszcze nasycone, nienasycone, trans, roślinne, zwierzęce

Fot. iStock

Wyróżniamy wśród nich:

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli kwasy z rodziny omega-9, które charakteryzują się jednym wiązaniem podwójnym. Do takich kwasów zaliczamy jest kwas oleinowy, który w dużej ilości występuje w oliwie z oliwek oraz oleju rzepakowym. Kwasy tłuszczowe  jednonienasycone wpływają na utrzymanie odpowiednich proporcji cholesterolu we krwi.

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone, zwane także niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zaliczamy do nich dwie rodziny: kwasy omega-3 (np. kwasy EPA, DHA, ALA) i omega-6 (np. kwasy LA, GLA, AA). Znajdziemy te tłuszcze przede wszystkim w rybach i owocach morza, zwłaszcza tych tłustych oraz w płynnych olejach roślinnych np. w oleju rzepakowym i lnianym. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają również ochronnie na układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca, wykazują działanie antydepresyjne, antyneurodegneracyjne i przeciwnowotworowe. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, a także chronią wzrok.

Tłuszcze nasycone, nienasycone, trans, roślinne, zwierzęce

Fot. iStock

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczać wraz z pokarmem. Badania naukowe potwierdziły, że zamiana nasyconych kwasów tłuszczowych na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniża ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans zaliczamy do tłuszczów nienasyconych. Powstają na skutek przemysłowego uwodornienia, czyli utwardzenia olejów roślinnych. Proces ten służy zmianie konsystencji tłuszczu z płynnej w stałą produktu. Występują one także naturalnie w żołądku zwierząt przeżuwających, trafiają także do ich mleka i mięsa, są obecne w maśle. Nie można się pozbyć izomerów trans z produktów pochodzenia mlecznego. Tłuszcze trans mogą także powstawać w trakcie mocnego podgrzewania olejów roślinnych, szczególnie zimno tłoczonych. Dostarczamy je do organizmu z wysoko przetworzonym jedzeniem, takich jak fast foody, chipsy itp. Obecne są także w niektórych twardych margarynach i tłuszczach piekarniczych.

Tłuszcze nasycone, nienasycone, trans, roślinne, zwierzęce

Fot. iStock

Wpływ na zdrowie  

Są one najbardziej niebezpiecznym typem tłuszczów, jakie spożywamy. Odpowiadają w głównej mierze za rozwój chorób cywilizacyjnych. Podobnie jak tłuszcze nasycone, podwyższają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Spożywanie ich w nadmiarze prowadzi do insulinooporności, a w konsekwencji do otyłości. Przyczyniają się do tworzenia się zatorów w tętnicach, zawału serca, wylewu. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, negatywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.

źródło: dobretluszcze.pl, poznajsienatluszczach.pl 


Zobacz także

21 sposobów jak stracić kobietę. Poradnik dla mężczyzn, którzy nie potrafią rzucić

20 rzeczy, na które każdy zasługuje w swoim związku

5 cech prawdziwie intymnego związku. Każdy powinien je znaleźć u siebie

Kobieto, wyjrzyj choć na chwilę poza swoje kołtuny życiowe. Jakaś garstka próbowała zmienić swoje życie, inna garstka je zmieniła