Leki Zdrowie

Tramal – lek o działaniu przeciwbólowym. Co należy o nim wiedzieć przed zastosowaniem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Tramal - krople, tabletki, zastosowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Fot. iStock
 

Tramal jest silnym lekiem przeciwbólowym dostępnym na receptę. Nie jest to lek, który stosuje się na zwykły ból głowy. Można po niego sięgać w momentach odczuwania silnego bólu, gdy zwykłe leki przeciwbólowe nie są w stanie go ukoić. Warto wiedzieć, jakie działanie ma Tramal i jakie skutki uboczne może powodować jego stosowanie.

Tramal – co to jest?

Tramal to opioidowy lek o działaniu przeciwbólowym, u którego substancją czynną jest tramadol. Jest to narkotyczny lek przeciwbólowy z grupy opioidów. Jego główne działanie opiera się na pobudzaniu receptorów µ oraz hamowaniu wychwytu zwrotnego noradrenaliny z jednoczesnym oddziaływaniem na zwiększenie uwalniania serotoniny. Leczy się przy jego pomocy ból o nasileniu umiarkowanym do dużego. To lek bardzo silnie działający – siłę jego działania określa się jako 1/6 do 1/10 siły działania morfiny. Jest to więc preparat, który powinno się przyjmować wyłącznie z wyraźnego lekarskiego zalecenia.

Dlaczego tak ważna jest ostrożność w stosowaniu tego leku? Długotrwałe stosowanie Tramalu może prowadzić do uzależnienia i rozwoju tolerancji, co skutkuje potrzebą przyjmowania coraz większych dawek leku, by uzyskać ten sam efekt jego działania.

Tramal - krople, tabletki, zastosowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne

Fot. iStock

Dawkowanie leku 

Tramal można kupić w różnych postaciach –  krople, tabletki, ampułki lub czopki –  wyłącznie na podstawie ważnej recepty. Krople i tabletki Tramal przeznaczone są do stosowania doustnego. W przypadku kropli przyjmuje się je z niewielką ilością płynu lub „na cukier”, niezależnie od posiłków. Lek w postaci ampułek stosuje się w formie wstrzyknięć domięśniowych, dożylnych, podskórnych lub jako wlew dożylny. Lek w postaci czopków należy stosować doodbytniczo. Zaleca się, aby przyjmować najniższą skuteczną w działaniu dawkę leku, nie przekraczając zalecanej dawki na dobę. Dawkę i formę preparatu indywidualnie dla każdego pacjenta określa lekarz.

Tramal – przeciwwskazania i skutki uboczne

Ponieważ Tramal jest lekiem silnie działającym, nie każdy może sięgać po niego w przypadku leczenia bólu. Lek należy stosować zgodnie z zaleceniem lekarza. Istnieją choroby mogące wpływać na przeciwwskazanie do stosowania lub wskazanie do zmiany dawkowania preparatu. Zdecydowanie należy poinformować lekarza o nadwrażliwości na tramadol lub inne składniki leku, o istnieniu padaczki, schorzeń wątroby i/lub nerek, uzależnienia od opioidów, skłonności do występowania drgawek pochodzenia mózgowego. Należy poinformować lekarza także o lekarza o wszystkich przyjmowanych ostatnio lekach, nawet tych, które są wydawane bez recepty. Leku nie należy łączyć z alkoholem, który może nasilać niepożądane działania Tramalu. Należy pamiętać o tym, że preparat może upośledzać sprawność psychomotoryczną, zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługi maszyn.

Tramal - krople, tabletki, zastosowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne

Fot. iStock

Skutki uboczne

Tramal może powodować skutki uboczne (działania niepożądane), choć nie pojawią się one u wszystkich osób  stosujących ten preparat.

  • Bardzo często mogą wystąpić: zawroty głowy, nudności;
  • Często mogą pojawiać się: bóle głowy, senność, zaparcia, suchość błony śluzowej jamy ustnej, wymioty, pocenie się, uczucie zmęczenia.
  • Niezbyt często mogą wystąpić: zaburzenia czynności serca – kołatanie serca, tachykardia, oraz zaburzenia czynności układu krążenia, odruchy wymiotne, dolegliwości ze strony żołądka i jelit, odczyny skórne;
  • Rzadko mogą pojawiać się: bradykardia, wzrost ciśnienia tętniczego, zahamowanie oddychania, duszność, zmiany apetytu, zaburzenia mowy, parestezje, drżenia, drgawki typu padaczkowego, mimowolne kurcze mięśni, zaburzenia koordynacji, omdlenia, omamy, stan splątania, zaburzenia snu, majaczenie, niepokój i koszmary senne, zwężenie źrenic, nieostre widzenie, nadmierne rozszerzenie źrenic, osłabienie mięśni szkieletowych, zaburzenia oddawania moczu, reakcje alergiczne i anafilaksja.

Tramal może wywołać uzależnienie, szczególnie u pacjentów nadużywających leki. Mogą także pojawić się reakcje organizmu wynikające z odstawienia, podobne do obserwowanych po odstawieniu opioidów.

Tramal w ciąży i podczas karmienia piersią 

Substancje czynne obecne w leku Tramal silnie przenikają przez łożysko – z tego powodu nie zaleca się stosowania leku w ciąży. Jeśli takie działanie jest konieczne, czas przyjmowania leku powinien być jak najkrótszy. Jeśli kobieta ciężarna przyjmuje lek dłuższy okres, noworodek może stać się uzależniony od substancji czynnej, a po porodzie mogą u niego wystąpić objawy odstawienia.

W przypadku długotrwałego przyjmowania preparatu nie należy karmić piersią. Jeśli zastosowanie jest jednorazowe, nie ma potrzeby przerywania karmienia piersią.


źródło:  www.mp.pl  www.medicover.pl 

Leki Zdrowie

Mięta – leczy i orzeźwia. Po jakie gatunki mięty warto siegać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 lipca 2020
Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa
Fot. iStock
 

Mięta to krzew, który występuje pospolicie zarówno w naturze, jak i w przydomowych ogródkach, czy też w doniczkach, na balkonie lub kuchennym parapecie. To zioło jest bardzo cenione w naturalnej medycynie. Warto docenić fakt, że mięta nie tylko leczy, ale także orzeźwia, wzbogaca smak potraw, sprawdza się w kosmetykach.

Mięta – właściwości dla zdrowia

Mięta jest źródłem witaminy A, C, B1 i kwasu foliowego (witamina B9), dostarcza również minerały takie jak magnez, żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, fosfor oraz selen. Przede wszystkim kojarzy się ona z naturalnym lekiem stosowanym na ból brzucha w postaci herbat czy kropli miętowych. Choć wszystkie rodzaje mięty wykazują właściwości lecznicze, najczęściej surowiec do celów leczniczych pozyskiwany jest z liści mięty pieprzowej.

Na trawienie

Mięta to skuteczny środek łagodzący dolegliwości trawienne, kojący nudności i skurcze. Olejki eteryczne obecne w mięcie pieprzowej zmniejszają napięcie mięśniowe dolnego odcinka zwieracza przełykowego, dzięki czemu rozluźniają napięty układ pokarmowy. Przez to żółć szybciej rozkłada tłuszcze i cały proces trawienny trwa krócej, ponieważ pokarm szybciej przemieszcza się przez jelito. Odciąża także wątrobę poprzez zwiększenie przepływu żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Dzięki temu obniża także poziom złego cholesterolu we krwi.

Mięta chroni wyściółkę jelit przed podrażnieniami, łagodzi także bóle skurczowe, pojawiające się w trakcie biegunki. Wpływa także na wydzielanie śliny przez ślinianki w jamie ustnej, dzięki czemu proces trawienia jest skuteczniejszy. Wg badań, substancje obecne w mięcie niszczą bakterie wywołujące biegunkę, w tym gronkowca złocistego, salmonellę i E. coli.

Fot. iStock

Na przeziębienie

Badania wykazały, że olejek miętowy stosowany podczas inhalacji wpływa na rozluźnienie mięśni oddechowych i zwiększa tym samym pojemność płuc. Dzięki temu również stężenie tlenu w mózgu wzrasta i poprawia się koncentracja i zdolność do przyswajania wiedzy. Olejek miętowy łagodzi katar, pozwala odetkać nos i działa niczym środek wykrztuśny.

Na trudne chwile

Mięta dzięki olejkom eterycznym działa odświeżająco, relaksująco, łagodzi niepokój i odczuwalne napięcie. Warto docenić ten kojący wpływ w chwilach dużego stresu.

Mięta – popularne gatunki

Gatunki mięty można liczyć w dziesiątkach. Różnorodność powoduje, że uprawiać w ogrodzie lub na balkonie można gatunki mięty nie tylko różniące się od siebie kształtem liści, czy ich zapachem, ale także ich zastosowaniem. Nasze rodzime gatunki to np. pieprzowa i polna, a od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywają  inne gatunki mięty, nieco bardziej egzotyczne. Przykładem tego jest mięta cytrynowa, czekoladowa czy meksykańska.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa rośnie dziko, ale często spotyka się ją w ogródkach. Jak wspomniano wyżej, wymieniając liczne zalety dla zdrowia, jest ona znakomitym surowcem farmaceutycznym. Aromatyczne liście mięty pieprzowej bogate są w olejek eteryczny, wpływający na działanie całego organizmu. Można ją zaparzać, dodawać do twarogu, sałatek i chłodnych napojów.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta polna

W Polsce jest ona spotykana pospolicie, szczególnie na wilgotnych stanowiskach. Tak jak w przypadku mięty pieprzowej, zawiera sporą ilość olejku eterycznego mentolu, który wykazuje działanie lecznicze. Mięta polna jest pomocna przy problemach trawiennych – nieżytach żołądka i jelit, wzdęciach. Stosowana jest również przy katarze i kaszlu. Można po nią sięgać jako dodatek do deserów, napojów, sałatek.

Mięta cytrynowa

Nazwa tego gatunku mięty pochodzi od jej pachnących cytrusami listków. Jest to główna cecha, pozwalająca odróżnić ją od innych gatunków mięt. Dzięki aromatycznym listkom sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów, wód smakowych czy drinków. Mięta cytrynowa wpływa pozytywnie na działanie układu trawiennego, ale znacznie silniejsze działanie wykazuje w leczeniu bezsenności, migreny oraz nerwobóli.

Mięta czekoladowa

Ten rodzaj mięty cechuje się ciemnozielonymi listkami o lekko brązowym zabarwieniu o czekoladowo-miętowym zapachu. Sprawdza się jako aromatyczny dodatek do różnych potraw i słodyczy, wykorzystuje ją również przemysł farmaceutyczny. Mięta czekoladowa da sobie radę w doniczce na balkonie, dodatkowo odstraszając owady.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta meksykańska

Ta ciekawa roślina posiada wiele nazw, które bywają mylące: mięta meksykańska, grubolistna lub kubańska, a także oregano lub tymianek meksykański, hiszpański lub kubański. Cechuje się ona mięsistymi pędami, grubszymi, owalnymi, owłosionymi liśćmi z widoczną siateczką nerwów. W medycynie naturalnej jej liście stosowane były jako lek na przeziębienie, kaszel, stany zapalne gardła i jamy ustnej, choroby skóry.

Ma intensywnie ziołowy smak, kojarzący się z połączeniem tymianku, oregano, bazylią z intensywnym zapachem mięty. Wspaniale podkreśla smak mięs i ryb, pasuje do orzeźwiających napojów i deserów owocowych. Stosowanie jej w niewielkich ilościach, jako przyprawy jest dozwolone, natomiast należy uważać, ponieważ obecny w niej tymol, spożyty w większym stężeniu, jest trujący i może uszkadzać organy wewnętrzne. Mięta meksykańska uprawiana w doniczkach, nie nadaje się do trzymania na balkonie, jako nieodporna na duże spadki temperatur. W domu staje się rośliną, którą można z powodzeniem uprawiać bez względu na porę roku.

Mięta - pieprzowa, cytrynowa, meksykańska, polna, czekoladowa

Fot. iStock

Mięta w ciąży – ile można jej wypić?

Czy mięta w ciąży jest dozwolona? To pytanie pojawia się często. Nie ma wielkiego powodu do niepokoju – herbata miętowa pita  w ciąży jest bezpieczna, o ile – jak ze wszystkim – zachowuje się przy tym zdrowy rozsądek. Najlepiej pić nie więcej niż 2-3 filiżanki mięty w ciągu dnia. Trzeba pamiętać, że w późniejszych miesiącach ciąży mięta może powodować dokuczliwą zgagę i bóle brzucha. W ciąży nie należy natomiast spożywać i stosować zewnętrznie olejku z mięty.


źródło:  www.e-ogrodek.pl ,www.swiatkwiatow.pl

Leki Zdrowie

Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym. Najpyszniejszy makaron świata

Redakcja
Redakcja
3 lipca 2020
spaghetti bolognese
Fot. iStock

Spaghetti bolognese swoją nazwę zawdzięcza Bolonii, miastu, z którego się wywodzi. Do jego przyrządzenia można wykorzystać wiele różnych rodzajów mięs, choć najczęściej trafia do niego zmielona wieprzowina lub wołowina. Oryginalny sos do spaghetti bolognese powinien zostać przyrządzony także na włoszczyźnie (seler, pietruszka, marchew).

Nie powinno w nim zabraknąć oliwy z oliwek i dojrzałych, pachnących słońcem pomidorów. W wielu przepisach uwzględnia się także dodatek czerwonego wina, który nadaje potrawie zdecydowanej, południowej nuty. Najczęściej jednak sięgamy na naszym rodzimym podwórku po uproszczoną wersję sosu, równie smaczną i aromatyczną, jak w oryginalnym przepisie.

Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym – przepis

Sos boloński – składniki: 

  • 30 dag zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 300 ml przecieru/passaty/pulpy pomidorowej
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • garść startego parmezanu lub innego twardego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • garstka listków świeżej bazylii
Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym. Najpyszniejszy makaron świata

Fot. iStock / Sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym. Najpyszniejszy makaron świata

Sos boloński – przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni wlej niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmaż na niej poszatkowany drobno czosnek i cebulę drobno krojoną w kostkę.
  2. Gdy się lekko przesmażą, dorzuć mielone mięso i rozdrobnij je od razu na patelni (może być widelcem lub łyżką), by nie skleiło się w grudy.
  3. Gdy mięso się zetnie, dorzuć oregano, tymianek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj kilka chwil, by przyprawy wszędzie dotarły. Dołóż na patelnię przecier pomidorowy i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut.
  4. Gdy sos do spaghetti bolognese będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i zostaw go pod pokrywką. Ugotuj makaron do spaghetti al dente wg. wskazówek na opakowaniu. Gotowy makaron polej sosem, obrzuć tartym serem i obsyp listkami świeżej bazylii.

FB/ohmepl


Zobacz także

rak trzustki

10 nietypowych i wczesnych objawów raka trzustki, których nie wolno ignorować

Często chrząkasz, boli cię gardło i masz suchą skórę? Czas odwiedzić endokrynologa

Silna kobieta nie powinna nigdy przepraszać za te 7 rzeczy