Dieta Porady Zdrowie

Supertalerz – zaserwuj sobie bombę witaminową!

Redakcja
Redakcja
1 lipca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Najbardziej wartościowe produkty to te, które ofiaruje nam sama natura. Nieprzetworzone świeże warzywa i owoce, chrupiące orzechy i inne odżywcze dodatki w odpowiedniej kompozycji mogą mieć zbawienny wpływ na Twój organizm. Taki ładunek witaminowy możesz przygotować w wielu formach – np. sałatki, surówki, zupy, koktajlu, owsianki czy tzw. buddha bowl. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, więc puść jej wodze i stwórz danie, za które każda z Twoich komórek będzie Ci wdzięczna!

Graj w zielone

Nie jest tajemnicą, że zielone warzywa liściaste są jednymi z najbardziej ładowanych wartościami odżywczymi produktami dostępnymi w sklepach. Zachwyca również ich różnorodność, która ustrzeże Cię przed kulinarną rutyną. Szpinak, jarmuż, liście brokułu, kiełki, liczne rodzaje sałat, cykoria, botwinka, rzeżucha – to tylko część z zielonej rodziny warzyw liściastych, które będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm i odżywią Cię od środka. Stosując je w codziennej diecie, zapewnisz sobie stały dostęp do cennych mikro- i makroelementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – np. wit. A, której suplementacja jest gwarancją zdrowej skóry, B1, B2, B6 zwalczającą uczucie zmęczenia i znużenia, zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych wit. C, E, PP pomagającą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego czy K, a także węglowodany, białko roślinne, wapń, żelazo, potas oraz błonnik.

Bogactwo w chrupiących bakaliach

Wystarczy posypać danie garścią orzechów, ziaren czy suszonych owoców, a zawartość odżywcza posiłku mocno wywinduje w górę. Dosypując pestek dyni wyraźnie wzbogacisz danie m.in. o fosfor i magnez, a co za tym idzie zadbasz o równowagę elektrolitową organizmu oraz transport tlenu do komórek. Sięgnij po te rekomendowane przez Instytut Żywienia i Żywności, aby mieć pewność, że sięgasz po wysokowartościowe bakalie – np. od Bakalland. Jeżeli wybierzesz orzechy nerkowca, Twoje danie wzbogaci się o mangan i miedź, które wesprą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmocnią kości. Z kolei dodatek rodzynek to szybki sposób na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na potas, który jest kluczowy w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jak widzisz, dodatek bakalii może znacznie odmienić charakter Twoje dania i z umiarkowanie odżywczej potrawy stworzyć prawdziwą bombę witaminową!

Jak skomponować supertalerz?

Zacznij od bazy dania – w zależności od jego rodzaju może to być np. kasza jęczmienna, płatki owsiane, quinoa, chleb razowy. Zrezygnuj z przetworzonych produktów niemal w całości pozbawionych wartości odżywczych, czyli białego pieczywa, ryżu czy makaronu – na supertalerzu nie ma miejsca na puste kalorie. Z tego samego powodu nie sięgaj po biały cukier. Jeżeli potrzebujesz słodziwa, wybierz liście słodkiej stewii, odżywczy, prawdziwy miód albo daktyle, w których znajdziesz potas i miedź. W daniu nie żałuj sobie świeżych warzyw i owoców, jednak rób to z głową i przelicz zamiary na siły – przygotuj taką ilość, którą faktycznie będziesz w stanie zjeść. Do gotowego supertalerza możesz dodać również superfoods, które będę wisienką na witaminowym „torcie” – w tej roli doskonale sprawdzą się jagody goji, siemię lniane lub suszoną żurawinę.

Zawsze świeżo

Pamiętaj o tym, aby produkty, z których przygotowujesz danie, zawsze były świeże. Jeżeli jednak w Twojej lodówce lub spiżarni zawieruszyły się warzywa z zeszłotygodniowych zakupów, dokładnie je obejrzyj i oceń ich stan. Nie lekceważ znacznych przebarwień na warzywach i owocach – choć w niektórych przypadkach mogą oznaczać jedynie delikatne obtłuczenie przy transporcie i nie wpływa to na ich jakość, często zmiana okazuje się prognozować psucie się produktu. Nawet najmniejsza plamka pleśni widoczna na pomidorze czy gruszce powinna być dla Ciebie sygnałem, aby z nich zrezygnować. Odkrojenie nadpsutego fragmentu niestety nie przyniesie  oczekiwanych rezultatów – szkodliwe mikroorganizmy pleśniowe zdążyły się już przedostać do całego produktu, czego nawet nie dostrzeżesz gołym okiem. Może mieć to jednak negatywny wpływ na Twoje zdrowie, dlatego nie stosuj żadnych sztuczek ze spleśniałym owocem czy warzywem. W przyszłości staraj się nie kupować większych ilości świeżych produktów na zapas – na zakupach zazwyczaj „jemy wzrokiem”, ostatecznie okazuje się jednak, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich produktów w odpowiednim terminie, bo jest ich po prostu za dużo. Planując odpowiednio zakupy nie tylko zadbasz o swoje zdrowie, ale także budżet – pozbędziesz się problemu wyrzucania nadpsutych produktów, a w rezultacie… pieniędzy.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Dieta Porady Zdrowie

DIY: Słodkie warsztaty z dzieckiem

Redakcja
Redakcja
1 lipca 2019
Fot. iStock
 

Wakacje to mnóstwo wolnego czasu, który warto kreatywnie wykorzystać. To także doskonała okazja do organizacji przyjęcia urodzinowego na świeżym powietrzu. Jednocześnie mamy możliwość zaangażowania pociechy w przygotowanie pysznego, kolorowego poczęstunku dla gości. W ten sposób nie tylko oswajamy dziecko z domowymi obowiązkami, ale też mamy możliwość spędzić z nim słodkie popołudnie. Oto kilka kreatywnych pomysłów na zabawę z małym cukiernikiem!

Wielu rodziców stara się trzymać dzieci z dala od kuchni, co jest ogromnym błędem. Może faktycznie, wypiek ozdobiony przez pociechę nie będzie najpiękniejszy, a kuchnia będzie wyglądać jak po Armagedonie, jednak taka aktywność stanowić będzie cenną lekcję dla malucha. Nauczy się on koncentracji, realizacji powierzonych zadań, a jednocześnie będzie to świetna okazja do spędzenia czasu razem. Poza tym, ta duma na twarzy dziecka, z samodzielnie (no prawie samodzielnie) wykonanego dania, z pewnością wynagrodzi dodatkowy czas spędzony na doprowadzeniu kuchni do porządku 😊 Zatem do dzieła!

Tort „donut” z lukrem i posypkami

Tort „donut” z lukrem i posypkami

Składniki

Ciasto:

  • 2 opakowania biszkoptu Delecta
  • 8 jaj
  • 150 ml wody
  • 50 g jogurtu naturalnego

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z buraka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczka herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kurkumy

Dekoracja:

  • 1 opakowanie kamyczków czekoladowych Decorada Delecta
  • 1 opakowanie posypki o smaku owocowym Decorada Delecta

Kto nie lubi donutów?! Są kolorowe, słodkie i ciągle jest ich mało… Czemu by nie powiększyć ich rozmiarów i podać w formie tortu? Brzmi jak marzenie niejednego łasucha!

Najpierw metalową miskę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, jednocześnie nagrzewając piekarnik do temperatury 175°C (bez termoobiegu). W drugiej misce miksujemy na najwyższych obrotach mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami, wodą i jogurtem. Składniki muszą połączyć się w gładką masę, którą dzielimy na 3 części: pierwszą wkładamy do misy z mąką i pieczemy 30 minut. Powtarzamy czynność z drugą i trzecią częścią. Odstawiamy biszkopty do ostudzenia. Po tym czasie przekładamy je na deskę i wycinamy w ich środku koła za pomocą małej miski. Następnie cukier puder dzielimy na trzy naczynia. Do pierwszego dodajemy łyżeczkę soku z buraka, do drugiego herbatę matcha i 2 łyżki soku z cytryny, a do trzeciego kurkumę i pozostały sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gęstej konsystencji wszystkich lukrów. Każdy „donut” polewamy innym kolorem lukru i dekorujemy posypkami – to zadanie z pewnością można powierzyć małemu artyście. Obręcze układamy jedna na drugiej, by stworzyć warstwowy tort, do którego wbijamy przygotowaną wcześniej papierową girlandę (oczywiście, własnoręcznie ozdobioną przez dziecko). Przepis na nią można znaleźć tutaj: https://delektujemy.pl/przepisy/girlanda-do-ciasta-krok-po-kroku/.

Taki tort zaspokoi potrzeby największych fanów pączków. Czy któryś z nich podejmie się pochłonięcia go w całości?

Galaretki jednorożce

Galaretki jednorożce

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej Delecta
  • 550 ml wody
  • 200 ml śmietanki
  • 1 Fajny Pisak XXL Delecta w kolorze żółtym
  • 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta

Masa cukrowa:

  • 30 g masła
  • 80 g wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 30 g cukru pudru

Idealny deser na zakończenie przedszkola? Piękny i pyszny! Takie właśnie chcą jednorożcowe galaretki od Delecty.

Przygotowania warto zacząć od naszykowania silikonowych foremek. Do naczynia wlewamy 550 ml wody i 200 ml śmietanki, które następnie zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy galaretki (2 opakowania), cały czas energicznie mieszając do rozpuszczenia, jednak bez zagotowania. Galaretki rozlewamy do silikonowych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia i następie przekładamy je do lodówki na 4 godziny. Czas na detale naszych jednorożców. Na początku przygotowujemy masę cukrową. Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę – podobnie jak ciasto na ptysie. Gdy wystygnie, dodajemy cukier puder i zagniatamy do uzyskania konsystencji plasteliny. Masę cukrową możemy zabarwić na pożądany kolor: na żółto – kurkumą, na czerwono/różowo – sokiem z buraka, na zielono – zielonym jęczmieniem. Rogi jednorożców wykonujemy, nawijając cienkie wałeczki z masy cukrowej na patyczki do szaszłyków połamanych na odcinki ok. 5 cm. Kiedy galaretki zastygną, na środek wbijamy róg. Dekorujemy drażami, robiąc “grzywę” lub “wianek”. Oczy malujemy Fajnym Pisakiem XXL.

Jedno jest pewne, jednorożcowe galaretki będą hitem niejednego kinderbalu!

Babeczki pandy

Babeczki pandy

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku waniliowym Delecta
  • 350 ml mleka

Lukier:

  • 90 g białka
  • 445 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • draże czekoladowe
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
  • białe konfetti i czarny flamaster

Jak wszyscy wiemy, pandy to słodkie zwierzęta. Tym razem nie jest inaczej – pandowe babeczki to w końcu sama słodycz!

Przygotowujemy formę do babeczek oraz kolorowe papierowe foremki na babeczki. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W misce mieszamy na gładką masę: jaja, mleko, olej oraz zawartość torebki z mieszanką do babeczek. Następnie przekładamy całość do foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zawartość torebki z kremem miksujemy z 350 ml mleka. Gotowy krem nakładamy szprycą lub łyżką na wystudzone babeczki, a następnie wstawiamy je do lodówki na 3 godziny. Lukier królewski przygotowujemy miksując przez 15 minut cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem. Na spodeczku wysypujemy biały cukier. Lukrem polewamy wierzch schłodzonych babeczek, a następnie każdą z nich zanurzamy w cukrze tak, aby babeczka zyskała „futerko” – będzie to świetna zabawa zarówno dla dużych, jak i małych. Z czekoladowych draży na wierzchu babeczki robimy nos, uszy i podstawę oczu pandy, a inne czekoladowe posypki lub wiórki wykorzystujemy do stworzenia pozostałej części pyszczka – ciekawe, czyj będzie najpiękniejszy. Na białym konfetti rysujemy czarne kropki i umieszczamy je na drażach czekoladowych imitujących oczy.

Trzeba przyznać, mało kto będzie mógł się oprzeć takiemu słodziakowi. 😊

Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na torty i babeczki, na stronie: delektujemy.pl


Artykuł powstał we współpracy z Delecta

 


Dieta Porady Zdrowie

Najlepsza na upał – własnoręcznie przygotowana lemoniada!

Redakcja
Redakcja
1 lipca 2019
Fot. Materiały prasowe

Upały dają się we znaki. I chociaż większość z nas lubi słońce, nie zawsze przy tym pamiętamy o regularnym nawadnianiu organizmu. Najlepiej pić wodę małymi łyczkami przez cały dzień,  tak żeby nie dopuścić do uczucia pragnienia, bo wtedy sięgamy po to co mamy pd ręką albo co „krzyczy” do nas ze sklepowych chłodziarek – kolorowe, słodkie napoje.

I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.

Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.

Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilość składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem 🙂

Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

 

  • 0,5 l wody Jantar
  • 2 cytryny
  • garść listków bazylii
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią  i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.

Lemoniada truskawkowo-limonkowa

Lemoniada truskawkowo-limonkowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada truskawkowo-limonkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • 3-4 truskawki
  • 1 limonka
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok.

1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki

Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.

Lemoniada miętowo-borówkowa

Lemoniada miętowo-borówkowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada miętowo-borówkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • garść borówek amerykańskich
  • garść świeżych listków mięty
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Borówki umyć.

Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty.

Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z marką Jantar


Zobacz także

 10. jubileuszowa edycja projektu „Pokonać Raka”

Jak sobie radzić z uzależnieniem w rodzinie

6 powodów, dla których powinnaś jeść kiełki codziennie