Dieta Zdrowie

Kiszonki na odporność

Redakcja
Redakcja
13 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na dłuższy czas. Kisi się na całym świecie i chyba od zawsze. Kisili Rzymianie, Persowie, kisiły nasze słowiańskie babcie i dziadkowie, kisimy i my – a wszystko po to, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność – szczególnie zimą.

Kiszenie ma same zalety – mówi Mariusz Budrowski, witarianin i wielki miłośnik kiszonek. Benefity, jakie można wymienić to m.in.: zapobieganie psuciu się żywności i zabezpieczenie jej na długi czas. Poza tym kiszonki uruchamiają enzymy trawienne, pomagają ustabilizować cukier we krwi oraz regulują PF w naszym organizmie.  Do tego wzmacniają nasz układ immunologiczny, poprawiają metabolizm oraz pomagają w usuwaniu niepożądanych bakterii i grzybów z naszego układu pokarmowego. Kiszonki to po prostu samo zdrowie i bardzo się cieszę, że z roku na rok ich popularność wzrasta.

Kiszenie to proces fermentowania polegający na przetwarzaniu produktów za pomocą drobnoustrojów. Kisimy poprzez przesypywanie pokarmów solą, co prowadzi do fermentacji mlekowej. Wydziela się kwas mlekowy – klucz do szczęścia flory bakteryjnej, niezbędnej nam do życia. Poprzez kiszenie w warzywach i owocach podwaja się zawartość witaminy C i B, łatwiej się je trawi, a dzięki powstałej w trakcie fermentacji acetylocholinie, odpowiadającej za przekazywanie impulsów nerwowych, obniża się ciśnienie krwi oraz zwiększa perystaltyka jelit.

Kiszonki polecam wszystkim, a szczególnie osobom z nadwagą, czy cierpiącym na cukrzycę – zapobiegają bowiem insulinooporności, obniżają uczucie głodu, a do tego zawierają znikomą ilość kalorii. Są źródłem probiotyków i mikroelementów, zapobiegają zaparciom, wzmacniają system odpornościowy i powodują, że pokarm szybciej wchłania się do krwi.

Fot. Materiały prasowe

W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki. Coraz bardziej popularna staje się też kimchi – ostra kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryczek chili pochodząca z Korei i mająca właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej kisi się też inne warzywa, takie jak marchewki, buraki czy rzodkiewki, a także grzyby, a nawet owoce.

Kiśmy na zdrowie, ale uważajmy na tzw. Kwaszonki – to są produkty udające zdrową żywność, pasteryzowane i zalane octem. One nie nadają się do jedzenia, więc lepiej samemu przygotowywać sobie kiszone potrawy – dla zdrowia, zabawy i odporności.

Dowiedz się więcej:

Przepis na kiszone buraczki:

• 5 dużych buraków potarkowanych w małe słupki
• 7 dużych ząbków czosnku lekko rozgniecionych np. szerokim nożem
• 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w paski (może być suszony)
• 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1/3 łyżeczki mielonego liścia laurowego
• 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wkładamy wszystkie składniki do dużego słoja lub gliniaka i zalewamy ciepłą wodą z solą.

• 2 l  ciepłej, przegotowanej, wymieszanej z 3 łyżkami soli kamiennej wody

Wszystko mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką, lekko przykrywamy zostawiając dostęp powietrza. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Jeśli to jest słoik, można przykryć dodatkowo ściereczką, żeby nie stracić koloru. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.

Po 3 dniach przecedzamy przez sitko, zostawiamy buraki i czosnek do zupy lub koktajli warzywnych. Sok przelewamy do butelek i wszystko trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 27- tys. osób na Facebooku, mającego 411 tys. subskrypcji na YT oraz 38 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.


Dieta Zdrowie

Placki ziemniaczane na 6 różnych sposobów. Przepisy dla każdego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 listopada 2020
placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika
Fot. iStock
 

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Mają wielu miłośników — jedni polecają jeść je na słodko, np. ze śmietaną i cukrem, inni wskazują na opcję z sosem lub na słono, jako jedyną możliwość. Trzeba przyznać, że można to danie serwować na różne sposoby i każdego warto spróbować, by wyrobić ostateczny osąd. Sięgnij po przepis na placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika.

Placki ziemniaczane — przepis podstawowy

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane przepis podstawowy — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami — śmietaną, z sosem, lub gulaszem.

Placki ziemniaczane z cukinią — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane — składniki: 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cukinia średniej wielkości
  • jajko
  • cebula
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z piekarnika — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placki ziemniaczane z piekarnika — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj. Dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, olej. Całość wymieszaj.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Na blaszce uformuj placki i piecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230ºC. Gdy staną się złote i chrupkie, gotowe są do podania w dowolny, ulubiony sposób.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — przepis 

Fot. iStock

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym — składniki: 

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  2. Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
  3. Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
  4. Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.
  5. Serwuj gorące placki ziemniaczane polane sosem.

Placki ziemniaczane bez jaj — przepis 

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStock

Placki ziemniaczane bez jaj — składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5  szklanki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier
  • śmietana lub jogurt

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody. Przełóż je do miski, dodaj mąkę i sól do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Podawaj gorące z cukrem i śmietaną lub jogurtem.

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — przepis

Placki ziemniaczane z gulaszem (po zbójnicku) — składniki: 

Fot. iStock

Na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory, jeśli są w całości, pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło: www.przyslijprzepis.pl , www.olgasmile.com 


Zobacz także

Do końca nie wiemy, co to znaczy zdrowo się odżywiać i mieć zdrowy styl życia. Kasia Gendis – health coach, podpowiada, co zrobić, by jeść i żyć lepiej

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść ziemniaki?

Skończyłaś 30 lat? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonywać

Skończyłaś 30 lat? Sprawdź, jakie badania powinnaś wykonywać