Dieta Przepisy Zdrowie

Kasza manna – lekkostrawna, smaczna i wcale nie bezwartościowa. Jak przygotować ją, by była zdrowsza?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 czerwca 2020
Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal
Fot. iStock/kasza manna
 

Kasza manna, zwana również grysikiem, to delikatna w smaku i lekkostrawna kaszka, którą chętnie zajadają dzieci. Choć jest uboższa w witaminy od jej grubszych „kuzynek”, wcale nie jest bezwartościowa, o co się ją niesłusznie posądza. Jakie właściwości ma kasza manna i jak ją przygotować na mleku lub wodzie z dodatkami?

Klasyczna kasza manna jest produktem zawierającym przede wszystkim bielmo mączne, bez łusek i wartościowych otrąb. To pokarm zawierający gluten, powstający z drobnego przemiału pszenicy, choć można kupić ją także w wersji razowej i orkiszowej. Tradycyjna manna to sypka i delikatna w smaku kasza, którą można kupić także w wersji błyskawicznej, preparowanej. Preparowana kasza gotuje się szybciej, ponieważ została wcześniej poddana obróbce termicznej. Trzeba jednak pamiętać, że podczas tego procesu „uciekły” w pewnym stopniu witaminy i minerały.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna

Kasza manna – właściwości odżywcze, kcal

Kasza manna wbrew obiegowej opinii nie jest bezwartościowym zapychaczem dla dzieci. Grysik dostarcza przede wszystkim węglowodany (75 g na 100 g produktu), białko i tłuszcze. To prawda, że drobny przemiał ziaren i brak w nich otrąb pozbawia mannę wielu cennych substancji, ale nadal pewne ilości w niej pozostają. Kasza ta dostarcza do organizmu pewne ilości m.in.: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E, witaminę PP (niacynę) oraz minerały takie jak: cynk, żelazo, mangan, krzem, potas czy jod. Zawiera także niewielkie ilości błonnika (2,5 g na 100 g kaszy) i flawonoidów.

Niestety jest produktem dość wysokokalorycznym – kasza manna w 100 g zawiera ok. 360 kcal. Pocieszające może być jednak to, że grysik dostarcza dużo skrobi, która szybko daje sytość, więc zjadamy na raz raczej rozsądne jej ilości. Jej indeks glikemiczny jest wysoki, wynosi 60, co sprawia, że cukrzycy nie powinni po nią sięgać. Kasza manna powinna zostać skreślona z diety osób chorujących na celiakię, ze względu na zawartość glutenu.

Na jej plus można zaliczyć fakt, że jest lekkostrawna, a przez to dobrze tolerowana przez dzieci, jak też osoby cierpiące na problemy ze strony układu pokarmowego. Grysik dobrze wpływa na jego pracę, osłania żołądek i nie obciąża układu trawiennego.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna na mleku

Kasza manna – jak gotować na wodzie i na mleku?

Kasza manna jest popularnym produktem, ponieważ jej przygotowanie jest szybkie i proste, a delikatny, słodkawy smak jest bardzo lubiany. Grysik ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niego przygotować śniadania i desery, nadaje się do zagęszczenia zup i sosów, sprawdza się jako zamiennik bułki tartej w kotletach mielonych czy panierka na schabowym. Można z jego udziałem piec ciasta, przyszykować kleik czy kluski. Niezmiennie najpopularniejsza wersja kaszy manny to przygotowanie na słodko, na mleku lub wodzie, polana gęstym sokiem owocowym lub podana ze świeżymi owocami.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/manna

Kasza manna na mleku i wodzie – przygotowanie

Składniki:

  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru (może być trzcinowy lub waniliowy)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kasza manna na mleku lub wodzie ma ten sam schemat przygotowania.

Mleko lub wodę zagotuj, wsyp kaszę i cukier. Gotuj całość kilka chwil ciągle mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy kasza napęcznieje i osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij ją z ognia. Przełóż masę do miseczki, polej ulubionym sokiem owocowym lub połóż na wierzch miękkie owoce. W trakcie gotowania możesz dorzucić np. rodzynki, które wzbogacą kaszę. Dodatek suszonych lub świeżych owoców podniesie wartość odżywczą posiłku.

Kasza manna na gęsto – przepis

Grysik może być również serwowany w wersji na gęsto. Miłośnicy tej wersji podkreślają, że kasza powinna być na tyle zwarta, by łyżka się w niej nie zapadała. Wystarczy po prostu zwiększyć ilość kaszy i efekt gwarantowany. Tak gęsty deser można wyjąc z miseczki i wyłożyć na talerz, by przypominała włoski deser panna cotta.

Kasza manna - na wodzie, na mleku, właściwości, kcal

Fot. iStock/ manna na gęsto

Kasza manna na gęsto – składniki

  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Gęsto przygotowuje się w ten sam sposób (opisany powyżej), jak standardowa manna, o bardziej płynnej konsystencji. Tutaj także dodatek suszonych lub świeżych owoców lub polanie całości sokiem owocowym, podniesie smak i wartości odżywcze kaszy.


źródło: bonavita.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Dieta Przepisy Zdrowie

Kasza pęczak – zdrowa i smaczna kasza, z której można wyczarować nawet kotlety. Dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 czerwca 2020
Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy
Fot. iStock – Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy
 

Kasza pęczak to popularny rodzaj kaszy jęczmiennej. Bardzo często gości na naszych stołach i nie można się temu dziwić, ponieważ kasza pęczak jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, warto po nią sięgać jak najczęściej, w różnych, smacznych przepisach.

Kasza pęczak – z czego powstaje?

Kasza pęczak powstaje z jęczmienia, więc zawiera gluten. Wyróżniamy kilka rodzajów kaszy jęczmiennej, ze względu na obróbkę:

  • kasza pęczak – wytwarza się ją z jęczmienia pozbawionego łusek. Stanowi ona całe, niełamane ziarno, więc jest najmniej przetworzona i najbardziej zdrowa z kasz jęczmiennych. Zawiera najwięcej błonnika i białka;
  • kasza łamana – to łamane ziarno jęczmienia oczyszczone i obłuszczone, ale niewypolerowane. Ten rodzaj kaszy również jest bogaty w składniki odżywcze;
  • kasza perłowa – czyli kasza produkowana z całego ziarna jęczmienia pozbawionego łusek, wypolerowana. Można kupić także kaszę perłową pod postacią prażoną, o bardziej intensywnym smaku.
Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/ kasza pęczak

Kasza pęczak – składniki odżywcze, witaminy, kcal

Nieoczyszczona kasza pęczak zawiera sporo białka, tłuszczu i węglowodanów, oraz ponad 17 g błonnika. Dostarcza do organizmu witaminy z grupy B (B1 B2 B6), a także minerały takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, cynk, mangan, oraz miedź. Znajdują się tu także witaminy A i E oraz K.

Pęczak dostarcza wielu wartościowych składników dla organizmu. To także bardzo dobre źródło energii, choć dość kaloryczne – w 100 g kasza pęczak zawiera około 350 kalorii. Kaloriami z pęczaku nie należy się zbyt mocno przejmować, ponieważ nie zjadamy na raz dużych jego ilości. Poza tym to cenny dla zdrowia produkt, jedynie ze względu na obecność glutenu niewskazany osobom cierpiącym na celiakię. Indeks glikemiczny pęczaku jest najniższy wśród kasz i wynosi 25. Ten rodzaj kaszy polecany jest w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ powoduje ona bezpieczny, łagodny wzrost glikemii.

Kasza pęczak – właściwości dla zdrowia

Kasza pęczak, szczególnie nieoczyszczona, jak najmniej przetworzona, jest wartościowym źródłem energii i składników odżywczych dla organizmu. Korzystnie wpływa na zdrowie, więc warto po nią sięgać jak najczęściej.

Wspiera układ pokarmowy

Kasza pęczak bywa nieoceniona w przypadku zaparć. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika reguluje rytm wypróżnień i przyspiesza metabolizm, daje też na długo uczucie sytości, przez co niweluje potrzebę podjadania między posiłkami.

pęczak

Fot. iStock/pęczak

Oczyszcza organizm z toksyn

Pęczak przez przyspieszenie przepływu składników przez układ pokarmowy zapobiega zaleganiu w szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Błonnik wspiera rozwój dobrej mikroflory bakteryjnej, poprawiając tym samym odporność.

Obniża poziom złego cholesterolu we krwi

Błonnik, którego wiele w pęczaku, a dokładniej jego rozpuszczalna frakcja beta-glukan, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-glukan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie z profilaktyce raka jelita grubego.

Koi nerwy

Duża zawartość magnezu oraz witamin z grupy B wspiera układ nerwowy. Substancje te wyostrzają koncentrację i poprawiają procesy uczenia się, koją zszargane nerwy. Osoby narażone na długotrwały i silny stres powinny wprowadzić kaszę pęczak do swojego codziennego menu.

Wspiera układ krwionośny

Ze względu na obecność witaminy K, pęczak wzmacnia naczynia krwionośne, a wspomniany wcześniej błonnik chroni je przed działaniem złego cholesterolu.

Kasza pęczak – gotowanie

Aby ugotować kaszę pęczak w najprostszy sposób, wystarczy do trzech szklanek osolonego wrzątku wsypać szklankę kaszy. Kaszę warto przed tym przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie należy gotować na wolnym ogniu około 20 minut, a po upływie tego czasu kaszę zestawia się z ognia i zostawia w garnku pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. To cały sekret, jak powinno wyglądać gotowanie, by kasza pęczak miała idealną konsystencję. Tak ugotowaną kaszę można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakuje ze sztuką mięsa i sosem, dobrze komponuje się z surówkami i jajkiem sadzonym. Pasuje jako wkładka do zup, zamiast ziemniaków, a nawet jako podstawa wegetariańskich kotletów.

Kasza pęczak z pieczarkami – przepis

Przepis na danie takie jak kasza pęczak z pieczarkami, cieszy się dużą popularnością. To znakomity pomysł na zdrowy i sycący obiad.

Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/pęczak z pei czarkami

Kasza pęczak z pieczarkami – składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 500 g pieczarek
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kasza pęczak z pieczarkami – przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Na patelnię z cebulą dołóż wypłukany pod bieżącą wodą pęczak, przesmaż chwilę razem. Dolej do kaszy gorący bulion. Gotuj tak długo, aż kasza wchłonie bulion.
  3. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki (nie musisz ich obierać). Na osobnej patelni rozgrzej masło i uduś na nim pieczarki z odrobiną soli i pieprzu, aż zmiękną.
  4.  Do gotowej kaszy przełóż pieczarki, dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem tak jak lubisz. Całość wymieszaj przed podaniem.

Kasza pęczak – przepis na kotlety

Kotlety z kaszy pęczak to zdrowa i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. ich wykonanie wcale nie jest trudne i czasochłonne. Takie rozwiązanie zdecydowanie polubią wegetarianie i osoby na diecie odchudzającej.

Kasza pęczak - właściwości dla zdrowia, przepisy

Fot. iStock/kotlety z pęczaku

Kasza pęczak – przepis na kotlety:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zostaw do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw je solą i pieprzem. Chwilę przesmaż razem, następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  3. Chłodną kaszę włóż do miski, dodać podsmażone składniki, natkę pietruszki i koperek, wbij jajka oraz dosyp bułkę tartą. Dopraw do smaku. Składniki dobrze wymieszaj ze sobą.
  4. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.

Serwuj kotleciki na gorąco, w towarzystwie sosu pieczarkowego i zdrowej surówki z kapusty.


źródło:  dietetycy.org.pl , bonavita.pl , www.przyslijprzepis.pl 

Dieta Przepisy Zdrowie

Jak sobie radzić z emocjami?

Redakcja
Redakcja
2 czerwca 2020
Fot. iStock

Nikt nie przypuszczał, że będziemy musieli stanąć przed tak nietypowym wyzwaniem jakim był wybuch pandemii i kwarantanna. Teraz, gdy obostrzenia znikają wielu z nas jest wciąż zagubionych i nie do końca wie, jak dostosować się do nowej wyłaniającej się rzeczywistości. Próbujemy radzić sobie na wiele różnych sposobów, lecz codzienność przynosi coraz to nową dawkę lęku i niepewności. Jak sobie radzić, kiedy mimo zmiany w obostrzeniach wciąż żyjemy w ciągłym stresie i strachu przed niewiadomą? Jak reagować gdy ten stan zacznie wyprowadzać nas z równowagi przy najmniejszych niepowodzeniach, a nasze negatywne zachowanie będzie źle wpływać na otoczenie i nas samych?

Jak sobie radzić z emocjami? Odpowiada psycholog, Monika Sroka-Ossowska, specjalistka z portalu Avigon.pl do videoterapii on-line.

 

Co może być trudne?

W związku z napięciem emocjonalnym, często działamy pochopnie i automatycznie, co utrudniać nam może zachowanie samokontroli. Może to nieść negatywne konsekwencje nie tylko w relacji z partnerem, ale również w relacjach z dziećmi. Nigdy dotąd nie byliśmy zmuszeni przebywać w tak blisko siebie przez tak długi okres czasu. Nawet jeśli lubimy samotność, obecna sytuacja zmusiła nas w mniejszym lub większym zakresie do pozostania poza swoim naturalnym otoczeniem, przez co możemy być sfrustrowani, zmęczeni czy po prostu źli. Jest to naturalna reakcja, gdyż narzucone nam ograniczenia  mają wpływ na nasze funkcjonowanie i zaburzają codzienne przyzwyczajenia. Mimo miłości do bliskich, przebywanie z nimi całą dobę w jednej przestrzeni może prowadzić do dodatkowych napięć.

Wyzwanie dla rodziców

Izolacja mogła mieć szczególnie negatywny wpływ na osoby samodzielnie wychowujące dzieci. Tacy rodzice mogli stanąć przed wieloma wyzwaniami, gdyż większość obowiązków spoczywa na nich. Szczególnie ciężkie mogło okazać się próbowanie łączenia pracy zdalnej z obowiązkami rodzicielskimi, przy jednoczesnym zadbaniu o kontynuację edukacji naszych pociech. Podział czasu między pracę i rodzinę może stanowić wyzwanie, gdyż obydwie te sfery życia zacierają się, a to skutkować może brakiem chwili dla siebie, którą moglibyśmy poświęcić na relaks. Brak czasu na reset organizmu objawiać się może nagromadzeniem negatywnych emocji i narastaniem frustracji.

Dajmy sobie i dzieciom przestrzeń na emocje

Rodzice mogą różnie reagować na zachowanie dzieci, zależnie od ich wieku. Warto pamiętać, aby dać im jak i sobie samym przyzwolenie uzewnętrznianie negatywnych emocji, które wywołuje w nas sytuacja, zdarzenie,  z którym się mierzymy. Nie ma nic złego w tym, że odczuwamy takie emocje jak złość, niechęć, bunt czy sprzeciw. Nie należy traktować negatywnych emocji jako coś złego. Wręcz przeciwnie – są one naturalnym sposobem na odkrycie tego co nam przeszkadza i okazja odkrycia sposobów niwelowania tego typu działań. Problemem za to jest unikanie tych emocji i ignorowanie ich wpływu na nasze relacje z innymi.

Bliskie relacje

Bliskie relacje poparte zaufaniem, troską i wzajemnym wsparciem są kluczem do osiągnięcia zrozumienia, a także do zachowania równowagi emocjonalnej. Szczególnie pomocne mogą okazać się w odzyskaniu równowagi po niekontrolowanym wybuchu spowodowanym natłokiem negatywnych myśli.

Dorosły też czuje

Sposób, w jaki zachowujemy się w domu, wpływa na nastrój domowników. Jak pozostać w zgodzie ze sobą nie narażając rodziny na negatywne skutki naszych nieposkromionych emocji? Przede wszystkim warto zadbać higienę życiową, czyli organizację czasu w warunkach domowych. Jeżeli przyszło nam pracować zdalnie z domu, musimy wyznaczyć wyraźną granicę między strefą służbową, a strefą rodzinną. Tu przyda się pomoc partnera  albo samodzielne wyznaczenie sobie standardów, które zapobiegną ogólnemu napięciu i presji. Na przykład, wygospodarujmy sobie konkretny czas dla siebie, który będziemy poświęcać na relaks, odpoczynek czy na aktywność fizyczną. Taka nowa norma pomoże nam rozładować stres, przy okazji podnosząc komfort psychiczny. Nie zapominajmy także o przyjemnościach! Przynajmniej raz w ciągu dnia zróbmy coś co nam pozwoli wyłączyć myślenie, utrzymać równowagę i urozmaicić nam czas w domu.

Rozmawiaj o swoich uczuciach

Rozmowa o naszych uczuciach wynikających z nowej rzeczywistości, pomoże nam łatwiej zrozumieć siebie i swoje emocje. Warto dzielić się z bliskimi tym co czujemy, za czym tęsknimy i co nam szczególnie nie odpowiada. Nawet przyznanie na głos, że mamy zły dzień, może być ulgą. Takie zwierzenia wpłyną pozytywnie nie tylko na najbliższe relacje, ale również i te dalsze. Taka rozmowa ułatwi komunikację ze wszystkimi, na których zrozumieniu nam zależy. Od czego zacząć taką komunikację? Przede wszystkim starajmy się mówić jak najwięcej o tym co osobiście czujemy, używając zwrotu “ja”. Czego nie potrafię zaakceptować, jak się czuję w danej sytuacji, co chciałbym zmienić – tego typu komunikaty ułatwią rozpoczęcie dialogu. Nie ukrywajmy nic przed naszym rozmówcą, bądźmy wobec niego szczerzy i zostawmy go bez domysłów. Im więcej emocji trzymamy w sobie, tym częściej mogą one wybuchnąć w stresowych sytuacjach, a to odbije się negatywnie na naszych najbliższych.

Gdy jest bardzo trudno

Jeśli nie jesteśmy w stanie otworzyć się przed bliskimi, a poziom stresu sięga niebezpiecznej granicy, możemy skorzystać z porad psychologicznych on-line lub poszukać w internecie odpowiedniej grupy wsparcia. Psychologia i terapia znalazły swoje miejsce w świecie elektronicznym, dzięki czemu w razie potrzeby możemy z łatwością uzyskać poradę za pomocą kilku kliknięć myszką. W Internecie znajdziemy na przykład profesjonalne konsultacje u terapeutów, psychoterapeutów i psychologów z całego świata. Jeśli podczas takiej wirtualnej porady chcemy pozostać anonimowi, możemy skorzystać z opcji zachownia pełnej prywatności jaką oferuje np. portal avigon.pl. Jedyne co potrzebujemy do skorzystania z usługi jest adres mailowy oraz dostęp do płatności Blikiem. Kilka sesji z profesjonalistą, a czasem nawet już jedna rozmowa pomogą nam odzyskać wewnętrzną równowagę i dadzą przestrzeń do samoanalizy swoich uczuć.

Odzyskaj wpływ

Już samo rozróżnienie na co mamy w obecnej sytuacji wpływ, a na co nie, może nam pomóc poczuć się lepiej i skoncentrować się na tym co możemy poprawić samodzielnie.

Wyjście z kryzysu zapewni nam dużą dawkę rozwoju, a to już jest duży sukces! Mimo trudniejszego okresu w naszym życiu, postarajmy się myśleć pozytywnie, gdyż właśnie w najcięższej sytuacji najłatwiej jest o ustalenie priorytetów, odbudowanie ważnych relacji, przypomnienie sobie o marzeniach i odzyskanie siły do ich realizacji!

Materiał przygotowała psycholog, Monika Sroka – Ossowska, specjalistka z portalu Avigon.pl do videoterapii on-line.

Jak rozmawiać z dziećmi o emocjach?

Po pierwsze wytłumacz

Warto rozmawiać z dziećmi o naszych emocjach i tym co je wywołuje. Nasze pociechy nie do końca mogą sobie zdawać sprawę z tego co się kryje za naszym rozdrażnieniem, niepokojem czy frustracją. To może skutkować u nich skrajnymi wybuchami emocji np. napadami złości, gniewu czy buntu. Powinniśmy postarać się wytłumaczyć dzieciom co się dzieje, oczywiście używając przy tym środków językowych odpowiednich do ich wieku. Pamiętajmy, że dla nich obecna sytuacja mogła być równie trudna jak dla nas. Ich codzienna rutyna została zaburzona, a także brak im rytuałów, które napędzały ich życie. Każdy jest inny i jego reakcja może się różnić od pozostałych, ale wszyscy podopieczni wymagają atencji i rozmowy z opiekunem na temat tego co się obecnie dzieje i dlaczego. Warto wyznaczać dziecku granice i nowe normy dotyczące tego co możemy teraz robić, a czego na razie nie.

Po drugie zachowaj spokój

Podstawową reakcją na silne emocje dziecka jest zachowanie spokoju. Impulsywna reakcja będzie tylko wzmagać w dziecku poczucie niepokoju, co może doprowadzić do wybuchu agresji. Bardzo ważne jest, aby zapewnić dziecku bezpieczne warunki w otoczeniu, w którym wyraża swoje emocje, w trosce o jego bezpieczeństwo. Kluczem do rozładowania napięcia emocjonalnego u dziecka jest spokojna rozmowa, uważne wysłuchanie oraz przyzwolenie na smutek czy nawet gniew. Dobrym sposobem na pomoc dziecku w tym procesie jest nazywanie emocji po imieniu i zapewnienie, że jesteśmy gotowi wysłuchać i wesprzeć nasze pociechy. Taka rozmowa musi być poprowadzona w odpowiedni sposób. Musimy dobrać odpowiedni ton głosu oraz język komunikacji pasujący do sytuacji. Obecność rodzica przy dziecku szczególnie w tym czasie jest bardzo ważna, natomiast musimy dać im równie dużo przestrzeni na wyrażanie emocji po swojemu. Dopiero gdy one opadną, możemy podjąć próbę omówienia konfliktu.

Monika Sroka-Ossowska, psycholog, specjalistka z portalu Avigon.pl do videoterapii on-line

Więcej porad i informacji: www.avigon.pl


Zobacz także

Chcesz być zdrowa? Omijaj szerokim łukiem te 10 rodzajów żywności

O tym, jak nie zasłużyłam na miłość, ale ją dostałam

„Jedzenie było ważne. Najważniejsze. I to nim koiło się ból i wynagradzało”. Portrety: Ksenia – kompulsywne objadanie