Go to content

Dieta w Hashimoto. Trzy pyszne przepisy!

Fot. iStock

Z czym kojarzy się wam słowo dieta? Założę się, że z burczeniem w brzuchu, dyskomfortem, odmawianiem sobie różnych rzeczy i frustracją z tego powodu. Tak naprawdę „dieta” oznacza sposób odżywiania. Zdrowa dieta to po prostu zdrowy sposób odżywiania. Bez restrykcji, odliczania gramów i kalorii.

Kalorie, owszem, są ważne, ale nie najważniejsze. Najważniejsze jest to, aby dostarczać organizmowi wszystkich najpotrzebniejszych makro- i mikroskładników.

Organizm to żywa materia, a nie matematyczny twór. Każdy dzień jest inny. Mierzymy się z różnymi wyzwaniami, mamy różne nastroje i smaki. Raz potrzebujemy więcej energii, kiedy indziej trochę mniej. Jednego dnia wstajemy i od razu mamy ochotę na śniadanie, innym razem czujemy głód dopiero po trzech godzinach od wstania z łóżka. Różnimy się pod względem gustów kulinarnych i metabolicznych niuansów.

Dlatego dla jednej osoby lepsze będą śniadania z przewagą węglowodanów, dla innej białkowo-tłuszczowe, a dla jeszcze innej – ze wszystkim po trochu.

Żeby dowiedzieć się, co jest dobre dla Was, powinnyście nauczyć się słuchać swojego organizmu i dopasowywać menu do obecnej sytuacji, apetytu, nastroju. Dzięki temu Wasza dieta będzie różnorodna. To niezbędne, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników.

Ja popełniłam błąd, jedząc w kółko to samo. Nie miałam czasu na robienie skomplikowanych zakupów, wymyślanie potraw i codzienne stanie przy kuchni. Teraz wiem, że jednak warto. Próbuję nadrobić zaległości. Gotuję proste potrawy, ale staram się, aby były w miarę możliwości różnorodne. Na razie, z powodu SIBO, komponując jadłospis, oprócz hashimoto musiałyśmy dodatkowo uwzględnić wymogi diety low-FODMAP.

Trzymam się więc z daleka od wielu zbóż, surowych owoców i warzyw. Wkrótce jednak zacznę powoli wprowadzać je do mojego menu, bo wiem, że są bardzo zdrowe. Tęsknię też za jajkami i bananami, które musiałam wyeliminować ze względu na nietolerancję. Mam nadzieję, że gdy wyleczę jelita, nietolerancja ustąpi i będę mogła jeść wszystko. Wiem jednak na pewno, że w moim menu nie będzie dużo mięsa. Raczej ryby, które w przeciwieństwie do mięsa, szczególnie czerwonego, mają silne działanie przeciwzapalne. Raz na jakiś czas, żeby nie popadać w skrajności, być może dam się skusić na coś mniej zdrowego. Za to na warzywa zawsze, pod każdą postacią.

Nie wiem jak Wam, ale mnie czasem brakuje pomysłu na zdrowy, pożywny posiłek. Dlatego poprosiłam dietetyczkę kliniczną Emilię Ptak o stworzenie przepisów, które mogłyby być dla Was inspiracją do przygotowywania śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek.

Zaproponowane przez Emilię dania są różnorodne, ale łączy je to, że są niskoprzetworzone, bogate odżywczo, mają niski ładunek glikemiczny, duży potencjał antyoksydacyjny i wpisują się w dietę przeciwzapalną. Są proste i naprawdę smaczne. Chcemy pokazać Wam, że dieta nie musi być nudna i monotonna, a odpowiednio, indywidualnie dobrany jadłospis, inaczej mówiąc dietoterapia, to klucz do walki z hashimoto.

Spróbujcie same!

Kasza jaglana z owocami

Fot. Materiały prasowe

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (suchego produktu)
  • 1 gruszka średnia
  • szklanka malin
  • garść orzechów laskowych
  • cynamon do smaku
  • woda lub mleczko migdałowe/kokosowe do smaku
  • opcjonalnie porcja odżywki białkowej typu czysty izolat białka serwatki lub białko z zielonego groszku

Kaszę najlepiej namocz dzień wcześniej. Przed przygotowaniem dobrze wypłucz. Włóż do garnka, zalej wodą kilka centymetrów ponad wysokość kaszy (objętość 2:1).

Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, dorzuć pokrojone owoce, gotuj jeszcze kilka minut, przełóż do miseczki.

Posyp cynamonem.

Pasta z awokado z kanapką

Fot. Materiały prasowe

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • do smaku
  • ząbek czosnku lub czosnek granulowany lub średnia cebula
  • ½ papryki
  • łyżeczka nasion słonecznika

Zblenduj składniki na gładką masę i zjedz z kanapkami.

Warto dodać:

2 kromki chleba żytniego na zakwasie lub chleba jaglanego/gryczanego/ryżowego, kilka pomidorków koktajlowych lub 2 ogórki kiszone/małosolne.

Sałatka z kurczakiem i grzanką

Fot. Materiały prasowe

  • duża garść dowolnej sałaty lub miks sałat
  • 1 pomidor malinowy lub 10–15 koktajlowych
  • ½ papryki
  • 3 rzodkiewki
  • 1 filet z piersi z kurczaka (ok. 120 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawami i podsmaż na maśle klarowanym.

Wymieszaj z pokrojonymi warzywami i polej oliwą z oliwek.

Warto dodać:

1 kromka chleba żytniego na zakwasie lub chleba jaglanego/gryczanego/ryżowego, którą możesz na sucho podgrzać na patelni lub zrobić z niej tosta i wkroić do sałatki albo zjeść z nią.

Kasia Dziurska

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z Książki Burda