Choroby Zdrowie

Zaćma dotyka nie tylko ludzi starszych. Jak objawia się zaćma i na czym polega jej leczenie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 kwietnia 2020
Zaćma - pierwotna, wtórna, wrodzona, objawy, leczenie
Fot. iStock
 

Zaćma (katarakta) jest zmętnieniem soczewki w oku, która jest przejrzysta. Z wiekiem ten proces się nasila w sposób naturalny i najczęściej niezauważalny, prowadzący w wielu przypadkach do utraty wzroku. Zaćma może również pojawić się u osób młodych i dzieci, co może mieć różne przyczyny. Chorobie należy przeciwdziałać, chcąc zachować sprawne widzenie.

Zaćma – przyczyny

Najczęściej spotykamy się z zaćmą starczą. To naturalny proces, który nasila się wraz z upływem lat. Z początku  soczewka przestaje być elastyczna, następnie postępuje jej zmętnienie i rozwija się zaćma. Może to wynikać na skutek gromadzenia się białek, które tworzą mętną warstwę na powierzchni soczewki ocznej. Przybiera ona charakterystyczną szaro-białą barwę. Przyczyny zaćmy starczej, która diagnozowana jest u osób po 60 roku życia, nie są do końca poznane. Uważa się, że w przypadku starszego wieku, katarakta jest efektem starzenia się komórek  i zmian metabolicznych zachodzących w ich wnętrzu. Natomiast pojawienie się zaćmy w młodszym wieku może mieć różne przyczyny. Mogą wywoływać ją urazy i stany zapalne oczu, choroby takie jak cukrzyca, tężyczka, oraz przyjmowanie pewnych leków (sterydy).

Zaćma – objawy

Zmętnienie soczewki powoduje trudności z wyraźnym widzeniem. Do tego zaćma powoduje objawy takie jak rozmazane widzenie oraz efekt halo, czyli poświaty zauważalnej nocą, np podczas mijania aut z włączonymi reflektorami. Objawy, które powoduje zaćma, nie są możliwe do korygowania okularami. U dzieci może pojawić się wyraźny zez lub oczopląs.

Zaćma - pierwotna, wtórna, wrodzona, objawy, leczenie

Fot. iStock

Zaćma pierwotna – rodzaje 

Katarakta pierwotna może przybierać różną postać, u różnych pacjentów. Może rozwijać się ona w różnych lokalizacjach, ale każda z nich jednakowo prowadzi do utraty wzroku.

Zaćma jądrowa. Ten rodzaj zaćmy charakteryzuje się większym upośledzeniem widzenia w dal niż do bliży.  Centralne zmętnienie soczewki postępuje powoli i jest niezauważalne na wczesnych etapach procesu.

Zaćma korowa. Upośledza widzenie w zależności od lokalizacji zmętnień soczewki. W przypadku gdy zmętnienia znajdują się osi widzenia, następuje pogorszenie widzenia. Jeżeli  zmętnienia pojawiają się blisko obwodu soczewki, może nie powodować niepokojących objawów. Najczęściej osoby cierpiące z jej powodu skarżą się na oślepianie przez światła samochodów w nocy oraz dwojenie w oczach.

Zaćma podtorebkowa tylna. Dotyka najczęściej młodsze osoby. Pierwsze objawy, które powoduje, to olśnienie i pogorszone widzenie przy jasnym świetle. W jej przebiegu widzenie z bliska pogarsza się szybciej niż widzenie w dal, pojawia się także dwojenie.

Zaćma wtórna

Zaćma wtórna wynika z innych przyczyn, niż pierwotna. Jest ona najczęściej komplikacją po przeprowadzonym zabiegu operacyjnym usunięcia zaćmy pierwotnej. Katarakta wtórna polega na ponownym zamgleniu i zmętnieniu tylnej torebki soczewki oka, która w trakcie zabiegu nie jest naruszana. Zmętnienie pojawia się nie w samej soczewce, ale w tym, co pozostało po usunięciu soczewki naturalnej. Wiadomo, że zaćma wtórna może pojawić się kilka tygodni po operacji, lub dopiero po kilku latach od usunięciu katarakty.

Zaćma - pierwotna, wtórna, wrodzona, objawy, leczenie

Fot. iStock

Zaćma wrodzona

Zaćma wrodzona jest poważną wadą wzroku wykrywaną u noworodków i bardzo małych dzieci. Uważa się, że do jej rozwoju przyczyniają się pewne anomalie metaboliczne lub chromosomalne, oraz wpływ pewnych leków na płód  w łonie matki. W przypadku zaćmy wrodzonej całkowitej u noworodków, obserwuje się białą źrenicę oraz odruch palcowo-oczny Franceschettiego, który polega na uciskaniu przez niemowlę oczu piąstkami. W przypadku zaćmy wrodzonej częściowej objawy niedowidzenia zauważalne są najczęściej po kilku latach, gdy dziecko ma np. kłopoty z czytaniem w szkole.

Zaćma – leczenie

Jeśli nie zostanie podjęte leczenie, zaćma zawsze prowadzi do upośledzenia wzroku i ostatecznie jego utraty. Jeśli choroba nie jest bardzo zaawansowana, zaćmę starczą leczy się środkami przeciwkataraktowymi w postaci kropli do oczu. Leczenie operacyjne jest konieczne, by zatrzymać ten proces. Polega ono na usunięciu zmętnionej soczewka oka i zastąpieniu jej przez soczewkę wewnątrzgałkową.

Fot. iStock

Zabieg wykonuje się przez niewielkie nacięcie w oku, podaje się pacjentowi przed usunięciem odpowiednie krople i leki, więc sam zabieg powoduje nie tyle ból co po prostu dyskomfort. Po kilku godzinach od zabiegu, pacjent zazwyczaj może wrócić do domu, pamiętając o zaleceniach lekarza na czas powrotu do pełni sprawności. Zazwyczaj zaleca się jedynie unikanie intensywnych aktywności oraz dźwigania przez tydzień od zabiegu.


źródło: instytutoka.pl ,doctormed.pl


Choroby Zdrowie

Poprawia stan włosów, detoksykuje i dba o pęcherz. To nie wszystkie zalety rzodkiewki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 kwietnia 2020
Rzodkiewka - witaminy, uprawa w doniczce , rzodkiewka biała, rzodkiewka kcal
Fot. iStock

Rzodkiewka jest warzywem po które chętnie sięgamy cały rok. Najbardziej smaczna jest ta wiosenna, najlepiej z własnej grządki, idealna na kolorowe kanapki, do twarożku i zielonych sałatek. Jakie witaminy ma rzodkiewka, ile ma kalorii (kcal), czy można uprawiać ją w doniczce lub na balkonie?

Rzodkiewka uwielbiana jest za swoją chrupkość oraz charakterystyczny, ostry smak. Do wyboru mamy wiele odmian różniących nieznacznie smakiem i kolorem. Kupimy rzodkiewki w kolorze białym, czerwonym, fioletowym, czy czarnym. Co ciekawe, można jeść nie tylko korzeń, ale i liście, które pasują do zielonych sałatek. Z nasion można wyhodować kiełki, które są prawdziwą bombą witaminową. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

"<yoastmark

Rzodkiewka – witaminy 

Rzodkiewka w niewielkim korzeniu kryje witaminy takie jak: witaminę C, witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód. Zawiera sporo wody, niewiele białka i tłuszczu, natomiast znacznie więcej błonnika. Jest też niskokaloryczna – rzodkiewka zawiera 19 kcal w 100 g, więc można jeść ją bez obaw o figurę. W rzodkiewce znajdziemy także cenne substancje wykazujące działanie antybakteryjne i  przeciwnowotworowe izotiocyjaniany. W niedocenianych liściach rzodkiewki kryje się niemało witaminy C, witaminy B1, B2, E i PP. Znajdziemy w nich także: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor. W przypadku popularnych kiełków rzodkiewki, które są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w nich witaminy A, B1, B2, B3, C, E oraz składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan.

Rzodkiewka biała – coraz bardziej popularna 

Poza lubianą czerwoną rzodkiewką, coraz chętniej sięgamy po jej jaśniejszą kuzynkę. Rzodkiewka biała jest bardziej pikantna w porównaniu do rzodkiewki o czerwonej skórce, co zawdzięcza większej ilości olejków eterycznych. Olejki te odpowiadają nie tylko za smak i aromat, ale sprawiają, że biała rzodkiewka ma więcej właściwości przeciwzapalnych i bakteriobójczych. Jest również niskokaloryczna – rzodkiewka biała zawiera 16 kcal w 100 g, ma, podobnie jak czerwone odmiany, niski indeks glikemiczny. W białej rzodkiewce znajdziemy podobnie jak w innych, sporo witamin i minerałów oraz błonnika. Są tu witamina A i witaminy z grupy B, cynk, fosfor,  fluor, magnez, mangan, miedź, molibden, potas, selen, sód, wapń i żelaza. Polecana jest szczególnie przy stanach zapalnych dróg moczowych. Można wyciskać z niej sok, jadać w sałatkach czy przygotować zupę krem.

"<yoastmark

Rzodkiewka – właściwości dla zdrowia

Rzodkiewka – jakiej odmiany by nie była – jest wartościowym warzywem w codziennej diecie. Ta skarbnica witamin i minerałów doskonale wpływa na zdrowie.

Rzodkiewka chroni układ pokarmowy

Obecność antybakteryjnych olejków eterycznych sprawia, że spożywanie surowej rzodkiewki dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci, co dobrze wpływa na pracę wątroby. Siarka obecna w tych warzywach niszczy szkodliwe bakterie obecne w przewodzie pokarmowym. Błonnik pozwala na skuteczniejszą pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Rzodkiewka na zdrowy pęcherz

Rzodkiewka jest naturalnym środkiem moczopędnym, ułatwiającym pozbywanie się bakterii z moczem, co zapobiega ich mnożeniu się w drogach moczowych. Działa także bakteriobójczo, dzięki czemu jest cennym wsparciem w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji dróg moczowych.  

Rzodkiewka detoksykuje

Dzięki wpływowi na pracę nerek, wątroby i jelit, rzodkiewki wspierają oczyszczanie organizmu. Toksyny i uboczne produkty przemiany materii są wydalane szybciej, więc nie zalegają w organizmie. Rzodkiewka przyspiesza metabolizm, więc jest coraz częstszym elementem diet detoksykujących. Wspomniany już błonnik przyspiesza pracę układu pokarmowego.

"<yoastmark

Rzodkiewka pomaga schudnąć

Rzodkiewki są bardzo sycące i niskokaloryczne. Mają niewiele węglowodanów, za to nie brakuje im błonnika, który zapobiega napadom głodu oraz przyspiesza procę układu pokarmowego. Są więc bardzo dobrą opcją dietetyczną dla tych, którzy chcą schudnąć. Mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują wahań cukru we krwi. Rzodkiewki to dobry pomysł na zdrową przekąskę nie tylko w trakcie diety.

Rzodkiewka dla zdrowych włosów i paznokci

Rzodkiewka posiada wysoką zawartość siarki, więc jest cenna dla wzmocnienia włosów i paznokci. Poza tym siarka pomaga uregulować wydzielanie sebum przez skórę głowy, co wpływa na ich ładniejszy wygląd, wspiera także tempo ich wzrostu i hamuje wypadanie.

Rzodkiewka – uprawa w doniczce

Uprawa w doniczce nie jest skomplikowana – rzodkiewka urośnie na parapecie i na balkonie, przy odpowiedniej pielegnacji. Aby taka uprawa się udała, należy pamiętać, że wysiew nasion jest możliwy w marcu, kwietniu, na początku maja oraz w sierpniu i pierwszej połowie września. Najlepiej urośnie i zawiąże korzeń na balkonie słonecznym, tak samo na parapecie kuchennym. Nasiona do ziemi najlepiej wykładać punktowo na głębokość około 1 cm. Doniczka na rzodkiewki powinna być dość głęboka i pojemna – minimum 5 litrów i 20 cm wysokości. Jeśli będzie zbyt mało światła, wyrosną liście, ale korzenie nie rozwiną się odpowiednio. Rzodkiewki rosną najlepiej w żyznej ziemi, jednak ich nawożenie nie jest wskazane. Co prawda będą bardziej okazałe, ale mniej zdrowe. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu, ponieważ ziemia nie może być sucha. Rzodkiewka w doniczce czy na balkonie wyrasta szybko. Warto wiedzieć, że wczesne odmiany, idealne na wiosnę, dojrzewają w ciągu 18-30 dni od wykiełkowania, średnio wczesne, polecane na jesień – w ciągu 35-40 dni.

Fot. iStock

Warto jeść rzodkiewki, należy jednak pamiętać, że nie przysłużą się każdemu. Ze względu na obecność glikozydów i olejków gorczycowych, rzodkiewek nie poleca się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżyt jelit, oraz chorującym na zapalenie wątroby. Rzodkiewki u osób z wrażliwym układem pokarmowym mogą powodować zgagę.


źródło:  www.ekologia.pl ,www.organicfacts.net , niepodlewam.blogspot.com 

Zobacz także

Kasza - jaglana, gryczana, jęczmienna, manna, bulgur

Kasza kaszy nierówna. Wszystkie warto jeść, choć różnią się obecnością glutenu i zawartością składników odżywczych

Oto człowiek współczesny. Pełen zdrowotnych problemów, ważący tonę ale niedożywiony i do tego na wiecznym, cukrowym głodzie.

Żyjemy w koncepcji uciekającego czasu i zachwianych priorytetów… na wiecznym, cukrowym głodzie

Jak wybrać rowerekbiegowy dla dziecka

10 tematów dotyczących bezpieczeństwa, o których musisz porozmawiać z dzieckiem