Go to content

Ból brzucha po przejedzeniu – jak sobie pomóc?

Asian woman suffering from stomachache, GERD after eating spicy food hand holding her pain stomach

Zbliżają się Święta, a wraz z nimi suto zastawione biesiadne stoły, uginające się od smakowitych potraw i kuszących smakołyków. W takich okolicznościach czasem trudno powstrzymać się od spróbowania wszystkich pyszności, co w efekcie skutkuje nieprzyjemnym i niezdrowym przejedzeniem.

Co robić, gdy z przejedzenia rozboli brzuch? Jak przyspieszyć trawienie po przejedzeniu? Jakie środki pomagają na niestrawność? Jak zapobiegać uczuciu przejedzenia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Jak pojawia się niestrawność?

Uczucie przejedzenia zwykle pojawia się po zjedzeniu dużo większej niż zwykle ilości pokarmu lub ciężkostrawnego posiłku, bogatego w tłuszcze i cukry proste.

Spożycie zbyt dużych porcji jedzenia sprawia, że żołądek nie jest w stanie ich strawić w normalnym procesie trawienia ze względu na niewystarczającą ilość wydzielanych enzymów trawiennych.

Dodatkowo, zbyt obfite posiłki prowadzą do wytwarzania nadmiernych ilości soku żołądkowego, co powoduje cofanie się treści pokarmowej do przełyku i powstawanie zgagi.

Objawy przejedzenia

Przejedzenie najczęściej wiąże się z pojawieniem się dolegliwości, takich jak:

  • ospałość,
  • uczucie ciężkości w żołądku,
  • ból brzucha,
  • uczucie ucisku, rozpychania lub kłucia w jamie brzusznej,
  • zgaga,
  • odbijanie się,
  • wzdęcia,
  • gazy,
  • mdłości,
  • zaparcia.

W ostrych przypadkach mogą wystąpić nawet wymioty i biegunka, a także kolka wątrobowa.

Co na przejedzenie? – domowe sposoby

Gdy tylko pojawią się objawy przejedzenia, należy natychmiast przerwać jedzenie i pobudzić proces trawienia.

  • RUCH. Nic tak nie poprawi samopoczucia jak wstanie od stołu, wyprostowanie się i udanie się na kilkunastominutowy spacer na świeżym powietrzu. Umiarkowana aktywność fizyczna stymuluje układ pokarmowy, pobudza krążenie w układzie trawiennym i poprawia motorykę jelit.
  • NAPARY ZIOŁOWE. Picie ciepłych naparów z ziół wspomagających trawienie to skuteczny sposób na łagodzenie objawów przejedzenia i niestrawności. Mięta pieprzowa, rumianek, ziele dziurawca czy mniszek lekarski zwiększają wydzielanie żółci i soku żołądkowego i zmniejszają uczucie ciężkości. Jeśli męczą nas dodatkowo dolegliwości takie jak wzdęcia czy gazy, warto sięgnąć po koper włoski, melisę, kminek lub oregano.
  • GORZKA HERBATA. Ciepła herbata (najlepiej zielona lub czerwona) bez cukru, wypita ok. 30 minut po posiłku, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz wspiera trawienie tłuszczów. Do herbaty można dodać przyprawy wspomagające trawienie: cynamon, anyż lub imbir.
  • WODA Z CYTRYNĄ LUB OCTEM JABŁKOWYM. Letnia niegazowana woda z dodatkiem soku z cytryny lub naturalnego octu jabłkowego pobudza trawienie, zmniejsza wzdęcia, oczyszcza i nawadnia organizm.
  • SIEMIĘ LNIANE. Kleik z mielonego siemienia lnianego pobudza jelita do pracy, działa łagodząco na błonę śluzową przełyku i żołądka i niweluje objawy zgagi.

Jak przyspieszyć trawienie po przejedzeniu? – preparaty apteczne

Innym skutecznym sposobem na ból brzucha po przejedzeniu są preparaty apteczne, dostępne bez recepty.

W zależności od tego, jakie objawy nam dokuczają, warto sięgnąć po gotowe herbatki i mieszanki ziołowe do sporządzania naparów, krople żołądkowe, kapsułki z enzymami trawiennymi, tabletki z ekstraktami z ziół, płyny i syropy wspomagające trawienie.

Uczucie ciężkości w żołądku pomogą zniwelować preparaty ziołowe, takie jak Travium, Raphacholin czy Verdin Complexx.

Przy zgadze i refluksie ulgę przyniosą środki neutralizujące działanie kwasu żołądkowego, alginiany oraz inhibitory pompy protonowej (Ranigast, Polprazol, Controloc, itp).

Na wzdęcia pomocne będą preparaty zawierające substancje rozkurczające, symetykon, dimetykon, wyciąg z kopru lub z karczocha, jak na przykład Simeticon Max, Espumisan, Duspatalin, Ulgix.

Ból brzucha po przejedzeniu – lepiej zapobiegać niż leczyć!

Aby zminimalizować ryzyko przejedzenia:

  • jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs posiłku,
  • nie pij zimnych, gazowanych czy słodzonych napojów podczas jedzenia,
  • pij dużo wody, jednak nie później niż pół godziny przed i po posiłku,
  • nie kładź się od razu po jedzeniu,
  • zachowaj umiar!

Artykuł sponsorowany