Wiadomości

Polskie Oskary SPA i Wellness 2020 wręczone!

Redakcja
Redakcja
7 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe / scena z: Milena Rostkowska-Galant, Paulina Przybysz, Anna Głogowska, Ewelina Ruckgaber, Elżbieta Romanowska, Małgorzata Pieczyńska, Jakub Kucner, Andrzej Nejman, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Sławomir Doliniec, fot. Podlewski/AKPA
 

11. Gala Perfect SPA Awards 2020 pełna gwiazd i najpiękniejszych SPA. Kto otrzymał Polskie Oskary SPA & Wellness? A kto dostał „Klucze do Edenu?” Wśród wyróżnionych największy zadaszony Park Wodny w Europie, który właśnie otwiera swoje podwoje pod Warszawą…

Kolejna, 11. Gala Perfect SPA Awards 2020 za nami! W Pałacu Prymasowskim w Warszawie, na czerwonym dywanie, pojawiło się mnóstwo gwiazd znanych z pierwszych stron gazet, a nagrody odbierali właściciele i dyrektorzy najlepszych SPA w Polsce. W tym roku po raz pierwszy wręczono także nagrody dla wyróżniających się marek kosmetyków profesjonalnych oraz dystrybutorów urządzeń kosmetycznych. Wyjątkowe nagrody – „Klucze do Edenu” otrzymały osoby, które od lat przyczyniają się do rozwoju rynku SPA i Wellness, a dzięki temu dbają o nasze zdrowie, kondycje i urodę.

scena z: Anna Korcz, fot. Podlewski/AKPA

5 lutego, w pałacowych wnętrzach Hotelu Bellotto w Warszawie, odbyła się finałowa gala 11. edycji konkursu  Perfect SPA Awards 2020. Laureatom statuetki i dyplomy wręczało znakomite grono gwiazd, a wśród nich: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Izabela Bujniewicz, Monika Dryl, Anna Głogowska, Paulina Holtz, Anna Korcz, Jarosław Kret, Jakub Kucner, Dominika Łakomska, Agnieszka Mrozińska, Andrzej Nejman, Małgorzata Pieczyńska, Paulina Przybysz, Elżbieta Romanowska, Milena Rostkowska-Galant, Ewelina Ruckgaber, Łukasz Strzałka.

scena z: Paulina Przybysz, fot. Podlewski/AKPA

Coroczny finał Konkursu jest okazją do promowania prozdrowotnych zachowań i wskazywania takich elementów stylu życia wellness jak dieta, ruch, wypoczynek, redukcja stresu, które trwale podnoszą jakość życia.

Jedną z form popularyzacji stylu wellness jest organizowany od lat konkurs Perfect SPA Awards – niezależna inicjatywa, promująca hotele SPA i Day SPA w Polsce i za granicą. W głosowaniu biorą udział zarówno klienci – goście obiektów SPA i wellness, jak i Kapituła Ekspertów, powoływana spośród konsultantów rynku SPA, przedstawicieli branży i mediów.  Do konkursów Perfect SPA Awards i Perfect SPA International zgłoszono w tej edycji 250 obiektów SPA, w tym 180 polskich i 70 zagranicznych – powiedziała Katarzyna Sołtyk, pomysłodawczyni i organizatorka projektu Perfect SPA Awards.

fot. Podlewski/AKPA

Od 5 lat polscy turyści i bywalcy hoteli SPA & Wellness wybierają najlepsze uzdrowiska i hotele za granicą. Konkurs Perfect SPA International cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wśród obiektów zagranicznych nagrodzone zostały: Hotel Barcelo Asia Gardens & Thai SPA, jako Perfect SPA Hotel w Hiszpanii, Resort Mark Brandenburg w Brandenburgii – Perfect SPA Hotel w Brandenburgii, Alpeiner Nature Resort Tirol w Austrii, jako Perfect SPA Hotel w Europie.

scena z: Anna Korcz, fot. Podlewski/AKPA

W trwającym 8 miesięcy głosowaniu internetowym organizowanym przez Magazyn EDEN, a odbywającym się na portalu SPAeden.pl., wzięło udział prawie 41 tys. osób.

A oto lista polskich laureatów:

Najlepszy Hotel SPA w Polsce – Best SPA Hotel – Hotel Bania Thermal & Ski
w Białce Tatrzańskiej

Nagrodę główną i tytuł Best SPA in Poland otrzymał Hotel Bania Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej. A jego właściciel Paweł Dziubasik dziękował za to wyjątkowe wyróżnienie po góralsku.

Nagroda Specjalna – Best SPA Investor – Park of Poland i Suntago Water Park

Nagroda specjalna Best SPA Investor trafiła do rąk właścicieli firmy Park of Poland i Suntago Water Park, który otwiera swoje podwoje już 20 lutego i jest największym zadaszonym parkiem wodnym w Europie, w skład którego wchodzi także wyjątkowy kompleks saun i luksusowa strefa zabiegowa SPA.

WYBÓR GOŚCI

Już po raz 11. zostały wręczone Polskie Oscary SPA & Wellness dla najlepszych hoteli i day SPA w Polsce. W pięciu kategoriach decydującą rolę odegrali zadowoleni goście, którzy swoje głosy oddawali na portalu SPAeden.pl. Tytuł „Perfect SPA Hotel” jest najbardziej rozpoznawalną nagrodą dla obiektów SPA i wskazówką,
że „tu warto bywać”, bo miejsce rekomendują sami goście. Wybrali oni:

Perfect SPA nad morzem

  1. Quadrille Hotel & SPA

Perfect SPA nad jeziorami

  1. Hotel Mikołajki

Perfect SPA w Centrum

1.Hotel Barczyzna Medical SPA

Perfect SPA w górach

  1. Hotel Mercure Kasprowy Zakopane

Perfect Day SPA

1.Studio Sante Uzdrowisko Miejskie

WYBÓR EKSPERTÓW

Kapituła Konkursu Perfect SPA Awards wybrała najlepsze obiekty SPA w Polsce. Logo Perfect SPA to kredyt zaufania przyznawany obiektom przez profesjonalnych znawców branży. Mamy nadzieję, że potwierdzeniem trafnego wyboru ekspertów, będą w przyszłości opinie samych gości.

Prestiżowy tytuł Perfect SPA 2020 otrzymały obiekty SPA w 18 kategoriach:

Najlepszy Resort SPA – Lake Hill Resort & SPA

Najlepszy Sieciowy Hotel SPA – Sopot Marriott Resort & SPA

Najlepszy Holistyczny Hotel SPA – Manor House SPA – Pałac Odrowążów

Najlepsze Uzdrowiskowe SPA – Biawena Uzdrowisko Wysowa

Najlepsze Medical SPA – Hotel Buczyński Medical & SPA

Najlepsze Balneo SPA – Malinowy Zdrój Hotel Medical & SPA

Najlepszy Historyczny Hotel SPA – Hotel Zamek Ryn

Najlepsze Pałacowe SPA – Pałac Żelechów SPA & Wellness

Najlepszy Hotel SPA dla Rodzin – Hotel & Medi-SPA Biały Kamień

Najlepszy Hotel SPA dla Par – Odyssey ClubHotel SPA & Wellness

Najlepszy Hotel SPA dla Aktywnych –  Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort

Najlepsze City SPA – Fabryka Wełny Hotel & SPA

Najlepszy Konferencyjny Hotel SPA – Pałac i Folwark Łochów

Najlepszy Butikowy Hotel SPA  – Dwór Kombornia Hotel & SPA

Najlepsze Nowe SPA – Hotel Zamek Gniew

Najlepszy Hotel SPA z Aquaparkiem – Hotel Bania Thermal & Ski

Najlepszy Hotel SPA & Golf – Pałac Brzeźno SPA & Golf

Najlepsze Day SPA – Baltica Wellness & SPA

Galę prowadził Conrado Moreno. Uroczystość uświetnił występ Kamila Skickiego, półfinalisty programu Mam Talent, pokazem wirtuozerii gry na harfie laserowej i skrzypcach.

Więcej informacji na portalu www.SPAeden.pl


„Magazyn EDEN SPA & Wellness od szesnastu lat promuje styl życia w stylu Wellness, pokazuje miejsca, które warto odwiedzać. Kiedy magazyn startował, hotele SPA w Polsce można było policzyć na palcach jednej ręki. Dzisiaj jest ich kilkaset, a spędzanie weekendów, czy nawet urlopu w takim miejscu, często całymi rodzinami, stało się popularne. Ludzie poszukują odpowiedzi na pytanie, gdzie warto pojechać, czego można się tam spodziewać, jak wykorzystać oferowane tam usługi? Konkurs Perfect SPA Awards zyskuje z roku na rok na popularności, z czego jesteśmy bardzo dumni” – podsumowuje Katarzyna Sołtyk, pomysłodawczyni i organizatorka projektu Perfect SPA Awards.


Wiadomości

Stokrotki w domu, na balkonie i w ogrodzie. Jak je uprawiać, by kwitły jak najdłużej?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 lutego 2020
stokrotki
Fot. iStock – Stokrotki - uprawa w doniczkach, na balkonie i tarasie
 

Stokrotki to śliczne, małe kwiaty, bez których trudno sobie wyobrazić wiosenną łąkę czy ogród. Te niewielkie rośliny zachwycają swoim wyglądem, a różnorodność ich odmian powoduje, że sięgamy po nie bardzo chętnie, ozdabiając nimi balkony, tarasy i ogrody.

Stokrotek nie brakuje także w przestrzeni miejskiej, w której tworzą wspaniałe, kolorowe, „żywe dywany”.

Stokrotki – odmiany, charakterystyka

Nie bez przyczyny łacińska nazwa stokrotki brzmi Bellis perennis, od słowa „bellus„, czyli piękny. Liczne odmiany stokrotki cieszą oczy i pozwalają na wybór odpowiednich kwiatów do różnych kompozycji. Ich zapach jest ledwie wyczuwalny, ale bez wątpienia zachwycają przede wszystkim wyglądem. Kwiatostany stokrotek osiągają średnicę od 1 (stokrotka dzika) do 5 cm (szlachetne odmiany hodowlane) oraz dorastają od 10 – 25 cm. Najczęściej występującym rodzajem tej byliny jest stokrotka pospolita (stokrotka trwała), która dała początek wielu innym odmianom.  Dziko rosnąca stokrotka charakteryzuje się żółtym wewnętrznym rurkowym kwiatem i zewnętrznym, białym w formie języczków. Odmiany hodowlane prezentują się bardziej okazale, wytwarzając pełne rurkowate lub języczkowate kwiaty od białej do czerwonawej kolorystyce. Stokrotki kwitną zazwyczaj od kwietnia do czerwca, w niektórych odmianach powtarzając kwitnienie jesienią.

Stokrotki w domu, na balkonie, w ogrodzie

Stokrotka w doniczce na tarasie | Fot. iStock

Największą popularnością cieszą się kwiaty stokrotki odmiany:

  • Pomponette – o pełnych, niewielkich kwiatach w kształcie pomponów i ząbkowanych liści tworzących rozety. Dorasta do 15-20 cm i cieszy długim okresem kwitnienia, od kwietnia aż do lipca.
  • Habanera Red White – wytwarza pełne białe kwiaty  z charakterystycznymi czerwonymi końcówkami.
  • Super Enoma – posiada duże i pełne kuliste kwiaty, w kolorze białym, różowym lub czerwonym. Kwitnie bardzo obficie.
  • Speedstar Red  – ta odmiana cieszy oczy półpełnymi kwiatami o barwie białej, różowej lub czerwonej, z żółtym środkiem.
  • Gracja – odmiana wielkokwiatowa o czerwonych kwiatach.

Niezależnie od odmiany, kwiaty stokrotki cieszą się niesłabnącą popularnością.

Stokrotki na balkonie – uprawa

Stokrotki ogrodowe to także idealne kwiaty, które chętnie wybierane są jako ozdoba na balkon lub taras. Są odporne na niższe temperatury i mało wymagające, więc doskonale sprawdzą się na świeżym powietrzu, nawet od przełomu marca i kwietnia. Nie sprawiają kłopotu w uprawie, są także odporne na szkodniki. Dobrze czują się w skrzyniach i doniczkach, umożliwiając dzięki licznym odmianom tworzenie z nich kolorowych kompozycji. Świetnie wyglądają obok bratków, które równie dobrze znoszą wczesnowiosenną aurę.

Stokrotki w domu, na balkonie, w ogrodzie

Stokrotka w doniczkach na balkonie | Fot. iStock

Stokrotki w doniczce cieszą się popularnością, ponieważ tolerują różne podłoże, ale najlepiej rosną w żyznej i przepuszczalnej ziemi. Stokrotki pięknie rosną w nasłonecznionym miejscu – w zacienionym też sobie poradzą, ale będą rosły wolniej, dając mniej satysfakcjonujący efekt. Należy regularnie je podlewać, tak by ziemia była wilgotna, ale nie mokra, oraz usuwać przekwitłe kwiatostany. W ciągu sezonu te rośliny warto 2-3 razy zasilić nawozem wieloskładnikowym. Na rabatach stokrotka może być rośliną dwuletnią, natomiast sadzona z rozsady w pojemnikach na balkonie czy tarasie, należy potraktować je jako roślinę jednoroczną.

Stokrotki w domu

Stokrotki w doniczce również mogą być hodowane z powodzeniem w domu, jeśli tylko pamiętamy o prawidłowej pielęgnacji. Te kwiaty pięknie wyglądają w kolorowych, fantazyjnych doniczkach, które symbolicznie zapraszają wiosnę do pomieszczeń. Zasady pielęgnacji pozostają te same, co w przypadku stokrotek na balkonie i tarasie. W przypadku, gdy stokrotki w doniczce przekwitną, można je wysadzić do ogrodu. W ich kwiatostanach zawiążą się nasiona, więc z kolejną wiosną roślinki wzejdą same. Te maleńkie kwiaty pięknie prezentują się cięte, ułożone w małych wazonach i bukietach.

Stokrotki w domu, na balkonie, w ogrodzie

Bukiet stokrotek w wazonie | Fot. iStock

Stokrotki – rozmnażanie z nasion i z rozłóg 

Stokrotki ogrodowe można zakupić jako gotowe rozsady, a można też samodzielnie wyhodować je z nasionek, które dostępne są w sklepach ogrodniczych. Aby cieszyć się stokrotkami na wiosnę, warto wysiać je w czerwcu, wysypując nasiona w ogrodzie na spulchnionej rabatce (rozsadniku). Nasiona stokrotek wymagają przykrycia ich niezbyt grubą warstwą ziemi i troski o stałą wilgotność ziemi. Jeśli na rabacie pojawią się chwasty, należy je usunąć.

Gdy roślinki mają po 4 liście, pikujemy je, a we wrześniu wysadzamy na miejsce docelowe. Zimą zabezpieczamy je igliwiem przez mrozem. Stokrotki ogrodowe z nasion zakwitną następnej wiosny.

Stokrotki to kwiaty, które można także rozmnażać wegetatywnie, z rozłóg. Wiosną oddzielamy rozłogi od rośliny matecznej, wkładamy do podłoża i zostawiamy w ciepłym miejscu, podlewając je regularnie. Po kilku tygodniach małe stokrotki się ukorzenią i będzie można je posadzić w miejscu docelowym.

Źródło:  fajnyogrod.pl 


Wiadomości

Wycieczki kulinarne – na czym polegają? Podróże ze smakiem

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
6 lutego 2020
Fot. Materiały prasowe

Jedzenie jest nieodłącznym elementem życia. Nic dziwnego, że popularność podróży kulinarnych z roku na rok rośnie. Podczas wycieczek kulinarnych poznaje się nie tylko zakątki danego kraju i charakterystyczne zabytki, ale również nowe smaki i lokalną kuchnię. W podróż kulinarną możesz wybrać się na własną rękę lub z pomocą biura podróży.

Wycieczki kulinarne – na czym polegają?

Turystyka kulinarna (culinary tourism lub food tourism), inaczej zwana gastronomiczną, to odkrywanie świata poprzez kuchnię. Celem turystyki kulinarnej jest kosztowanie typowych dla danego miejsca potraw, produktów spożywczych oraz poznawanie obcych tradycji gastronomicznych. Dodatkowo możesz słuchać anegdot i historii opowiadanych przez przewodników o lokalnych smakołykach.

W trakcie wycieczek kulinarnych nauczysz się gotować pod okiem prawdziwych mistrzów kuchni oraz dowiesz się, jak wytwarza się tradycyjne produkty. Smaki i zapachy zapamiętasz na długo, dzięki czemu ze zdwojoną siłą będziesz wracać do wspomnień z cudownych podróży.

Kulinarny turysta – kto to taki?

Kulinarny turysta to smakosz, który odkrywa nowe miejsce poprzez smaki. Nie ogranicza się wyłącznie do popularnych dań, takich jak pizza czy makaron we Włoszech lub ryba z frytkami w Londynie, omija restauracje i bary usytuowane przy głównych ulicach serwujące tzw. dania dla turystów, ponieważ woli odwiedzić bazary pełne egzotycznych owoców oraz małe, knajpki, w których stołują się tubylcy.

Fot. Materiały prasowe

Próbuje nowych smaków i potraw, rozmawia z lokalnymi dostawcami, przewodnikami, rolnikami. Ten typ podróżowania idealnie wpisuje się w filozofię slow food, czyli celebrowania smaków i potraw bez pośpiechu. Kulinarny turysta lubi różnego rodzaju festiwale kulinarne, jarmarki, targi promujące kulturę i kuchnię danego regionu. Podróżuje szlakiem winnic, oryginalnych serów oraz innych wyrobów i trunków, wybierając te oznaczone certyfikatem autentyczności.

Obecnie wśród ofert touroperatorów można znaleźć wiele propozycji związanych z kulinarnym odkrywaniem nowych miejsc, wycieczek fakultatywnych opierających się na pokazach gotowania czy warsztatach kulinarnych.

Festiwale gastronomiczne – coś dla smakoszy

Festiwale gastronomiczne to wydarzenia kulturowo-kulinarne, których celem jest promocja lokalnej żywności oraz tradycji. Organizowane są na całym świecie i nic dziwnego, że z roku na rok przyciągają coraz więcej kulinarnych turystów. Kto nie słyszał o słynnym Oktoberfest w Niemczech, czy o Beaujolais nouveau – wielkim święcie wina we Francji? Z mniej znanych mamy np. Noche de Rábano w Meksyku oraz Święto Czosnku w Kalifornii!

W Polsce oczywiście też nie brakuje tego typu wydarzeń, mamy np.: Europejski Festiwal Smaku w Lublinie, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu lub Wrocławski Festiwal Europa na Widelcu. Warto też wspomnieć o dość popularnych ostatnio festiwalach food trucków, podczas których można skosztować wielu dań, przygotowywanych na oczach klienta i sprzedawanych ze specjalnie przystosowanych mobilnych barów na kółkach.

Fot. Materiały prasowe

Targi żywności – lokalnie i zdrowo

Kulinarny turysta nie omija targów żywności. Tego typu wydarzenia stanowią dla wystawców okazję do prezentacji swoich najznakomitszych produktów i wyrobów, a nawet do zdobycia nagrody za najwyższą jakość oraz smak. Co więcej, lokalni wystawcy mają szansę do rozszerzenia swojej działalności poprzez współpracę z firmami lub innymi wystawcami.

Podczas targów żywności, rzadziej niż w trakcie festiwali, sprzedaje się gotowe potrawy. Targi słyną z lokalnych produktów i wyrobów, które można skosztować i kupić. Warto odwiedzić Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood w Warszawie lub Targi Żywności Tradycyjnej “Festiwal Podkarpackich Smaków”.

Szlakiem kulinarnym do najwspanialszych wyrobów

Zwiedzając dane miasto bądź państwo, warto wybrać się w kulinarną, turystyczną wycieczkę szlakiem najlepszych lokalnych produktów i wyrobów. W przewodnikach turystycznych często opisane są trasy, zarówno dla pieszych, jak i bardziej zmotoryzowanych, które prowadzą przez kilka miejscowości “słynących z czegoś”.

Fot. Materiały prasowe

Godne uwagi są szlaki wina i winnic we Francji, Włoszech lub Gruzji, serów w Hiszpanii, piwa w Czechach, czy whiskey w Szkocji. Najczęściej w tych miejscach można wziąć udział w pokazach procesu wytwarzania, a następnie w degustacji finalnego produktu. Dzięki tego rodzaju wycieczce kulinarnej można poznać kulturę i tradycję danego miejsca, wspaniałych ludzi oraz oryginalne smaki.

Szkoły gotowania – dlaczego nie!

Nieważne, czy gotowaniem zajmujesz się amatorsko czy tworzysz kulinarne dzieła na poziomie profesjonalnym. Szkoły gotowania na wyjeździe są dla wszystkich! Tego typu propozycja dla turystów połączona jest nie tylko z samym gotowaniem, ale i degustacją, podróżami na lokalne targi żywności oraz historiami i legendami związanymi z miejscową kuchnią.

Miłośnicy aktywnego, kulinarnego odpoczynku powinni spróbować swoich sił w warsztatach kulinarnych. Takie zajęcia organizowane są na całym świecie, m.in.: we Włoszech, Hiszpanii, Azji oraz Afryce. Pod okiem najlepszych mistrzów kuchni dowiesz się, jak przyrządzić gruzińskie pierogi chinkali, risotto, dania z owoców morza. Mekką tego typu atrakcji jest Tajlandia, gdzie już od 500 PLN można skorzystać z kursu gotowania. Smakowanie i gotowanie z pewnością dostarczą niespotykanych wrażeń.

Turystyka kulinarna to gałąź branży, która intensywnie się rozwija. Turyści mogą, oprócz zwiedzania standardowych atrakcji, spróbować czegoś nowego, odkryć dany kraj czy region “od kuchni”. Nie tylko Polska może pochwalić się tradycyjnymi potrawami i smakami. Podróżuj, próbuj i odtwarzaj nowe smaki w swojej kuchni!

Materiał prasowy Travelduck


Zobacz także

Doniesienia naukowe: kolejne zaskakujące właściwości cząsteczki 1-MNA

Piękna (i zdrowa!) na Wiosnę. Nie daj się chorobie!

Razem „Pomagamy jak umiemy” – i dobrze nam idzie!