Psychologia Zaburzenia

Jak narcyzi udają szlachetnych męczenników… Nic nie dzieje się bez przyczyny

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
20 sierpnia 2020
Fot. iStock
 

Ludzie z narcystycznymi i mrocznymi cechami osobowości udają wiele rzeczy, przekręcają prawdę i kreują niezliczone kłamstwa. To samolubne zachowanie jest bardzo opłacalne i ma konkretny cel. Na przykład, manipulując innymi, aby uwierzyli, że złośliwy narcyz jest w rzeczywistości dobrą osobą, mogą łatwiej osiągnąć swoje cele. W ten sposób zyskują to, co dla narcyza najcenniejsze (poza nim samym oczywiście) władzę, wpływy, bogactwo, kontakty, seks i tak dalej.

Na głębszym poziomie psychologicznym, cały mechanizm jest tak samo prosty, jak i opłacalny dla narcyza… Bo przecież nic nie dzieje się bez przyczyny.

Dlaczego udają, że są kimś, kim nie są?

Zaprzeczanie i ukrywanie ich obraźliwych, drapieżnych, wyzyskujących i innych niepokojących tendencji, pozwala narcyzowi regulować swoje chwiejne poczucie własnej wartości. To świetny sposób na zdobywanie narcystycznej podaży.

Przekonują siebie i innych, że nie są odpowiedzialni za swoje problematyczne zachowanie, a robiąc to, mogą zachować swoją fantazję, że są dobrym, silnym, szlachetnym człowiekiem – znacznie lepszym niż wszyscy inni – podczas gdy w rzeczywistości są zepsuci do szpiku kości. Często nie ma siły, która mogłaby to zmienić.

Jak narcyzi udają szlachetnych męczenników?

Aby być postrzeganym, jako szlachetny męczennik, narcyz powoli konstruuje swój misternie wykreowany obraz w umysłach innych. Przeważnie cała operacja polega na opowiadaniu kłamstw na temat tego,  co zrobił.

Narcyzi lubią udawać, że kierują się silnymi zasadami, lubią widzieć siebie, jako herosów stających w obronie tego, co słuszne. Niestety w tym przypadku, to jedynie chore i wyolbrzymione fantazje. Olbrzymich rozmiarów maska, którą z przyjemnością zakładają.

W rzeczywistości narcyzi, nie mają prawdziwych zasad. Nie dbają o nic ani o nikogo poza własnymi potrzebami. Nie są przyzwoitymi ludźmi, są patologicznymi kłamcami, chronią siebie i innych okropnych ludzi tylko wtedy, gdy im to przynosi korzyści. Co jeszcze mają za uszami? Rutynowo nadużywają i wyzyskują tych, którzy są w potrzebie lub znajdują się w niekorzystnej sytuacji.

Są hipokrytami najwyższej rangi. W życiu narcyza wszystko musi się opłacać…

Co robią, gdy ich przyłapiesz?

Kiedy już mleko się rozleje nie spodziewaj się przeprosin i żalu. Nie. Narcyz zrobi coś zupełnie innego.

„To dla Twojego dobra”

Czasami narcyzowi może zająć trochę czasu i zachodu, by uzyskać to, czego pragnie. W końcu musi się jednak zmierzyć się z konsekwencjami swojego zachowania. Zwykle narcyzi mają kilka, bardzo przewidywalnych reakcji.

Jedną z takich taktyk jest twierdzenie, że jest to:

  • „dla twojego dobra”,
  • „z miłości”,
  • „to wszystko dla ciebie”,
  • „boli mnie bardziej niż ciebie”
  • i tak dalej.

Oznacza to, że to TY źle zrozumiałeś (znowu…). To, co wydaje się być szkodliwym i manipulacyjnym zachowaniem, jest w rzeczywistości zachowaniem „kochającym” i „opiekuńczym”. Widzisz, twój narcyz zrobił to wszystko dla ciebie i właściwie to było dobre… Jest to powszechny sposób, w jaki oprawca zrzuca odpowiedzialność na swoją ofiarę.

 „To JA, jestem tutaj prawdziwą ofiarą”

Inną taktyką, którą złośliwy narcyz stosuje, jako obrona przed pociągnięciem go do odpowiedzialności, jest udawanie ofiary. Biedny, skrzywdzony, który przecież chciał dobrze… Próbują w ten sposób wymazać to, co faktycznie się wydarzyło, kłamiąc, odbijając piłeczkę, minimalizując i atakując innych. Często nawet nie zajmując się prawdziwym problemem.

Mówią o tym, jak sami się poświęcili, ponieważ chcieli tylko tego, co najlepsze dla innych… a zły świat jak zawsze nie docenił ich męczeństwa.  Są tak szlachetni i ofiarni, a teraz są karani za swoje odważne i bezinteresowne działania, które przyniosły tak wiele korzyści innym… Jawna niesprawiedliwość. Brak słów…

Nie zmienisz tego czarodziejską różdżką. Możesz jednak zastanowić się, co zrobić, by ratować siebie.


źródło: psychcentral.com

Psychologia Zaburzenia

Małże – dlaczego warto je jeść i jak wybrać świeże? Przepisy na mule, ostrygi i przegrzebki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 sierpnia 2020
małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)
Fot. iStock
 

Małże to owoce morza, które obok krewetek są najchętniej wybieranymi do spożycia owocami morza. Najczęściej zamawiamy je w restauracjach, jednak bez większego kłopotu można przyrządzić danie z małżami samodzielnie w domu. Należy jednak wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, aby były naprawdę smaczne. Wypróbuj przepis na małże: omułki (mule) duszone w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba).

Małże — wartości odżywcze, witaminy

Małże to mięczaki o wyjątkowo charakterystycznym wyglądzie. Ich ciało schowane jest pomiędzy dwiema złączonymi ze sobą muszlami. Małże liczą aż  20 000 gatunków a wśród nich jest wiele jadalnych dla ludzi. Małże dostarczają różnych składników odżywczych i mineralnych, a także witaminy, które potrzebne są organizmowi. Sięgając po te mięczaki, znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, którego jest więcej niż w rybach czy drobiu, oraz aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Owoce morza - rodzaje, zalety, jak przyrządzić , przepis

Fo. iStock

Małże zawierają niewiele tłuszczu, za to obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega 3). Dzięki temu pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zapobiegając tworzeniu się zakrzepów krwi. Zajdziemy w nich także witaminy: B 12, która wpływa na pracę układu nerwowego, witaminę B1, B2, B3 (niacyna), B6, foliany, witaminę A oraz witaminę E. Małże dostarczają również składniki mineralne, takie jak: selen regulujący pracę układu odpornościowego, ponadto znajdziemy w nich sód, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo. W 100 gramach małż znajduje się 86 kcal.

Małże są znanym afrodyzjakiem, który uwielbiał słynny Casanova. Ponoć zjadał on codziennie na śniadanie 50 ostryg, które wpływały na jego wyjątkową sprawność seksualną.

Jak wybierać małże?

Najczęściej spożywanym i małżami są mule (omułki), a także ostrygi i przegrzebki małże świętego Jakuba). Szukając małży do samodzielnego przygotowania w kuchni można je kupić w postaci zamrożonej lub świeżej, w muszlach lub bez oraz w puszce. Ponieważ małże, tak jak i inne owoce morza szybko się psują, w trakcie zakupu trzeba przyjrzeć się dacie przydatności do spożycia. Zamrożone owoce morza po rozmrożeniu należy jak najszybciej przyrządzić i spożyć. Konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Świeże małże powinny być jędrne, bez plam i pachnieć morzem, a ich muszelka powinna być zamknięta. Jeśli jest otwarta, należy nią postukać o deskę lub blat, lub uderzyć w nią nożem. Gdy muszla się zamknie, jest świeża, jeśli nie, nie nadaje się do spożycia. Lepiej zrezygnować także z przyrządzania małż w pękniętych skorupach.

Małże trzeba przed obróbką oczyścić z zewnątrz pod bieżącą wodą. Przy pomocy szczoteczki lub druciaka usuwa się ewentualne narośle widoczne na muszelkach.

Fot. iStock

Jak jeść małże?

Zabierając się za zjedzenie surowej małży w skorupie należy przede wszystkim ją otworzyć. Podważa się skorupę nożykiem, trzymając małża w jednym w ręku. Gdy skorupa zostanie otwarta, małża zjada się widelczykiem, rzadziej palcami, można również przyłożyć do ust i wyssać zawartość skorupy. Najpierw jednak należy usunąć niejadalną część -„szyję”, która ma ciemną barwę i pokryta jest jasną skórą — można to zrobić palcami. Resztę małża należy zjeść, tylko trzeba pamiętać o tym, by nie przełykać od razu, tylko przerzuć.

Jeśli chodzi o gotowane małże, podczas obróbki termicznej powinny się one otworzyć. Wtedy można skorzystać z widelczyka, nabierając małże i maczając np. w towarzyszącym jej sosie. Nieotwartych w trakcie gotowania małż należy unikać.

Niektóre gatunki małży są niejadalne, za to wytwarzają cenne perły. Dzieje się tak, gdy jakieś ciało obce wpadnie pomiędzy muszlę a płaszcz małża. Płaszcz otacza drażniące ciało obce i pokrywa je specyficzną masą perłową. W ten sposób tworzy się perła. Niestety nie każda perła jest tak samo cenna — najbardziej wartościowe perły o wartości kamieni szlachetnych wytwarzają wyłącznie perłopławy.

Małże — przepis na omułki (mule) w białym winie

Na stołach może pojawić się omułek jadalny (Mytilus edulis), omułek śródziemnomorski (Mytilus galloprovincialis), lub omułek hodowlany, po którego sięgamy najczęściej. Mają delikatne w smaku, białe mięso. Gotuje się je lub dusi, do momentu aż nie otworzą się ich muszle.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/mule

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych omułków
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • garść natki pietruszki,
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Omułki oczyść. Odrzuć otwarte muszle, ale najpierw każdą popukaj delikatnie nożem z wierzchu, lub uderz o blat — jeśli się zamknie, jest żywa). Przy pomocy szczoteczki lub druciaka oczyść narośla i zabrudzenia, opłucz pod bieżącą wodą.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, krótko przesmaż posiekany czosnek i cebulę, by się zeszkliły.
  3. Na patelnie  wlej białe wino, dorzuć połowę posiekanej natki pietruszki i zagotuj.
  4. Następnie wrzuć omułki i duś je 4-5 minut pod przykryciem. Kilka razy potrząśnij garnkiem, by je wymieszać.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż na talerz. Zamknięte małże wyrzuć.
  6. Przygotowane małże serwuj z grzankami czosnkowymi.

Przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba) – przepis

Są dość duże i sprawdzają się jako smaczna przystawka lub np. składnik sałatki. Ich mięso przypomina smakiem kurczaka. Można je krótko usmażyć po 1-2 minutach z każdej strony, zapiekać na ruszcie i ugotować.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/przegrzebki

Składniki: 

  • 6 sztuk małży św. Jakuba
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 180 g serka śmietankowego
  • 200 g jogurtu gęstego lub śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Szpinak umyj, osusz, podsmaż na maśle.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
  3. Dodaj jogurt i serek śmietankowy, wymieszaj.
  4. Przegrzebki (małże św. Jakuba) osuszyć, dopraw cytryną i pieprzem.
  5. Usmaż przegrzebki na osobnej patelni na rozgrzanym maśle, ok. 1-2 min z dwóch stron.
  6. Przełóż przegrzebki na talerz, polej sosem i podawaj z grzankami.

Przepis na małże — ostrygi zapiekane z parmezanem

Ostrygi zazwyczaj serwuje się na surowo, skropione niewielką ilością soku z cytryny, ale można je również zapiekać.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/ostrygi zapiekane

  • 6 świeżych ostryg
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ostrygi otwórz — złap mocno ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i małym, ostrym nożykiem podważ muszlę przy złączeniu. Gdy muszla się otworzy, odetnij mięsień z górnej muszli i mięsień z dolnej, tak, by nie wylać płynu znajdującego się w środku.
  3. Przygotowane ostrygi pokrop sokiem z cytryny, polej przygotowanym masłem i posyp tartym parmezanem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 10 minut.

źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, gotujmy.pl, www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Odpowiedz sobie na pytanie, w jakim świecie chcesz żyć. W takim, gdzie z kałasznikowem wprowadzasz pokój?

„Jak przestanie dostawać gotówkę na dziecko, to zaraz przyjdzie z podkulonym ogonem i zacznie doceniać, jakim ojcem jestem”

Co zabija twoje poczucie własnej wartości? Niektóre przyczyny nie łatwo jest zauważyć