Psychologia

9 rzeczy, które powinnaś wiedzieć wcześniej. Zdrowie psychiczne jest ważniejsze niż zły humor twojego partnera

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
3 listopada 2020
Fot. iStock/Leonardo Patrizi
 

Umiejętność dobrego życia i dbania o siebie przychodzi z czasem, z doświadczeniami, z niekiedy trudną przeszłością. Gdybyśmy wcześniej wiedziały rzeczy, które dziś są oczywistością, pewnie wiele złych rzeczy by się po prostu nie wydarzyło. Zaufaj, pozwól się poprowadzić prostym wskazówkom, które uświadomią ci jak o siebie zadbać.

9 rzeczy, które powinnaś wiedzieć wcześniej

1. Zdrowie psychiczne jest ważniejsze niż kariera, pieniądze, opinia innych ludzi, ta impreza w której miałaś uczestniczyć i na którą nie poszłaś, zły humor twojego partnera i zdanie twojej rodziny. Jeśli, żeby o siebie zadbać, będziesz musiała kogoś zawieść – zawiedź go.

2. Nie przywiązuj się szczególnie mocno do jednego miejsca, organizacji, projektu. Przywiązuj się do misji, przyszłości, wartości. To najlepsza droga do tego, by nie wchodzić w relację z kimś, kto nie jest dla ciebie odpowiedni. Idź za głosem serca.

3. To, że za czymś tęsknisz, nie oznacza, że chcesz to mieć z powrotem, ani że to jest dla ciebie dobre…

4. 99% emocjonalnego cierpienia, które odczuwasz, dzieje się w twojej głowie, przez twoje myśli, twój sposób postrzegania siebie i świata. Zaledwie 1% ma coś wspólnego z rzeczywistością. Zatem problem sam w sobie nie jest tak trudny do rozwiązania jak twoje jego postrzeganie… Możesz rozwiązać większość skomplikowanych sytuacji zmieniając swoje myślenie o nich.

5. Miłość jest formą intymności. Nie ma intymności bez okazania wrażliwości. Jeśli twoja przeszłość sprawia, że boisz się okazać wrażliwość, nie wejdziesz w intymny, głęboki związek z drugą osobą. Unikanie wrażliwości tylko na krótką metę jest mechanizmem obronnym. Za chwilę zacznie cię uwierać.

6. Jeśli chcesz mieć problem, stale o nim myśl. Jeśli chcesz się go pozbyć, zacznij działać. Problemy karmią się twoją troską i biernością.

7. Nie ufaj słowom, jeśli nie potwierdzają ich czyny. Słowa mówią jedynie to, w co masz uwierzyć. Czyny pokazują, co dana osoba naprawdę myśli. Czasem czyny i słowa wędrują w różnych, sprzecznych kierunkach…

8. Za każdym razem, gdy czujesz, że się zatracasz, spróbuj na chwilę odizolować się od innych, wsłuchać się w swoje myśli, przypomnieć sobie czego pragniesz, kim jesteś i co jest dla ciebie ważne.

9. Nikt nie jest taki wspaniały, jakim prezentuje się na Instagramie, czy Facebooku. Jedyne wartościowe i zdrowe porównanie to porównanie siebie z wczoraj do siebie z dzisiaj. Prawdziwy sukces odniesiesz, gdy to zrozumiesz.

 

 


Psychologia

Sos serowy w 7 różnych odsłonach. Wybierz najlepszy przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 listopada 2020
Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka
Fot. iStock
 

Sos serowy to nieodzowny dodatek do makaronu, kurczaka, zapiekanki, czy nachos. Gęsty i sycący, o smaku w różnych wariantach, ma rzeszę wiernych wielbicieli. Przyrządzenie sosu serowego nie przysparza kłopotów, a potrawa zyskuje dzięki niemu odpowiedni smak. Jak przygotować sos serowy z sera żółtego lub topionego?

Sos z serem świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Pasuje do mięs, warzyw, makaronu czy zapiekanek. Można go przygotować z sera żółtego lub topionego, serwować na gorąco lub zimno, wszystko zgodnie z upodobaniami. Wystarczy kilka składników, by sos wyszedł gęsty i pyszny.

Sos serowy — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy — składniki: 

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ser żółty utrzyj, i z innymi składnikami umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu, mieszając, by sos stał się gęsty i kremowy.
  2. Podawaj gorący.

Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis

  • 150 g dowolnego makaronu
  • świeży brokuł
  • 100 g serka topionego
  • 150 g startego sera żółtego
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 ml wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • curry
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia
  • sól

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Kostkę bulionową rozpuść w gorącej wodzie.
  3. Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz pod zimną wodą. Różyczki włóż do małego garnka, zalej bulionem i śmietanką, gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj do różyczek curry, pieprz i bazylię, pokrojony w kostkę ser topiony, gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
  5. Dodaj ser żółty i podgotuj sos, aż ser się rozpuści. Podawaj z makaronem.

Sos serowy do nachos — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy do nachos — składniki:

  • 200 g serków topionych
  • 1/2 szklanki mleka
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Dodatkowo:

  • nachos

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej z pokrojonymi serkami do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dopraw do smaku papryką i wymieszaj. Podawaj do nachos.

Sos serowy z serka topionego — przepis

Fot. iStock

Składniki: 

  • 150 gramów serka topionego śmietankowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • cebula
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  2. Do garnka wlej bulion, wstaw na gaz.
  3. Serek pokrój na kawałki, włóż do gorącego bulionu. Gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż serek się rozpuści.
  4. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw solą.

Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock

Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — składniki: 

  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg kalafiora mrożonego
  • duża cebula
  • 250 g startego żółtego sera
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 2 jajka
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Wrzuć mięso mielone, dopraw vegetą i podsmaż.
  2. Kalafior ugotujemy w osolonej wodzie, ale go nie rozgotuj.
  3. Do garnuszka wlej śmietanę, wbij jajka, dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż do niego mięso mielone, a na nie kalafior. Na wierzch wylej sos.
  5. Zapiekaj 30 min w temp. 180ºC.
  6. Po upieczeniu posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Sos serowy do kurczaka — przepis

Fot. iStock

Sos serowy do kurczaka — składniki: 

  • pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1,5 szklanki wody
  • 150 g pieczarek
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • kostka serka topionego o smaku ementalera

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, rozbij nieco tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz ją w jajku i bułce i usmaż.
  2. W niewielkim garnku zagotuj wodę z kostką rosołową.
  3. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój. Podsmaż na maśle i dodaj do garnka. Zagotuj i dodaj serek topiony. Trzymaj na ogniu do roztopienia sera.
  4. Usmażone piersi podawaj z gorącym sosem.

Sos serowy chili — przepis

Fot. iStock

Sos serowy chili — składniki:

  • 250 g sera żółtego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 3/4 szklanki śmietanki 12%
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • mielone chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj do powstania gładkiej zasmażki. Wlej rosół, zamieszaj, następnie wlej śmietankę, zamieszaj i ponownie zagotuj. Zestaw z ognia.
  2. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodawaj go partiami do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się roztopi, rondel wstaw na ogień i zagotowuj, cały czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj 2-3 łyżki przegotowanej wody.
  3. Gotowy sos przypraw do smaku mielonymi płatkami chili.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Psychologia

Szakszuka na śniadanie – istne niebo w gębie!

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat np. Finezja mix marki Eisberg
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g kiełbasy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • świeże pieczywo

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat np. Finezja mix marki Eisberg. Podawać ze świeżym pieczywem.


Artykuł powstał we współpracy z Eisberg

 


Zobacz także

Życie z egoistą, nieustanne poświęcenie. Czy warto? Nie, nie warto

Z cyklu : Podpatrzone – „MIŁOŚĆ Z KOMUNIKATORA”

Jeżeli coś może się nie udać, to się nie uda. 10 praw Murphy’ego, które powtarzasz, nawet nieświadomie