Psychologia

8 powodów, dla których każdy z nas potrzebuje być sam

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
28 listopada 2018
fot. iStock/pixdeluxe
 

Nie, nie cały czas, nie stale. Ale przyznaj, przychodzą takie momenty w twoim życiu, kiedy potrzebujesz chwili dla siebie, ciszy. Bywa, że te momenty przedłużają się w dni, tygodnie. I nie jest ci z tym zle, przeciwnie, wreszcie możesz sobie wszystko „poukładać”, wreszcie czujesz, że jesteś na najlepszej drodze by osiągnąć harmonię. 

I dochodzisz do zaskakujących wniosków. Jako ludzie z natury towarzyscy spędzamy zbyt wiele czasu dzieląc się naszymi przeżyciami i emocjami z ludźmi, których kochamy. Powinniśmy częściej być sami. Dlaczego?

Samotność oczyszcza nasz umysł

Zbyt wiele informacji – niezależnie od źródła (czy to od naszych bliskich, z pracy, od przyjaciół, z mediów lub po prostu od nas samych) –  może mieć niezdrowy wpływ na nasz organizm.

Kreatywność rodzi się ze spokoju

Uczucie spokoju, gdy znajdujemy się w samotności, pozwala nam rozwinąć nasze umysły i uwolnić naszą talenty. Samotność pozwala nam tworzyć i cieszyć się kreatywnością.

Twoja pewność siebie jest wzmocniona przez samotność

Nie ma nic bardziej wiarygodnego i godnego zaufania niż słuchanie wewnętrznego głosu i analizowanie tego, co oparte na naszym własnym doświadczeniu. Jeśli zatrzymamy się na chwilę, możemy wykryć nasze potrzeby lub zidentyfikować nasz stan.

Możesz podjąć dobre decyzje

Kiedy jesteś sam, dajesz sobie pozwolenie na odcięcie się od świata zewnętrznego, trosk i emocji innych ludzi. Ułatwia to opanowanie twojego stan ducha i pomaga podejmować właściwe decyzje, widzieć problem z zupełnie innej perspektywy, zauważyć możliwości.

Pozostawiasz stres i niepokój za sobą

Kiedy jesteśmy sami, pozwalamy sobie na uporządkowanie naszych myśli i regenerację sił, których potrzebujemy po ciężkim dniu. Samotność pomoże ci zrozumieć, co naprawdę jest ci potrzebne i nauczyć się priorytetyzacji.

Zwiększasz swoją efektywność w tym, co robisz

Lepiej rozumiesz swoje myśli, opracowujesz plan działania i definiujesz kolejny krok w kierunku swoich marzeń.

Wzmacniasz swoje relacje

Możesz nie zgodzić się z tym punktem, ale twoi bliscy nie potrzebują twojej uwagi w tym samym stopniu każdego dnia.  Samotność pozwoli Ci lepiej cieszyć się relacjami z ludźmi, których kochasz.

Odkrywasz i doceniasz to, co autentyczne

Bycie samotnym pozwala ci odnaleźć siebie i znaleźć prawdę o sobie i o innych. Kiedy jesteś sam, nie podlegasz wpływom i namowom, możesz być szczery z samym sobą, możesz dojść do wniosków, które pozwolą ci lepiej i pełniej żyć.


Na podstawie: nospensees.fr


Psychologia

NATTY LOOKER – punktem wyjścia są biusty

Redakcja
Redakcja
29 listopada 2018
Fot. Materiały prasowe
 

Czy zdarzyło Ci się kupić koszulę, która niestety rozchodziła się na biuście? Twój dress code biznesowy narzuca codzienne noszenie koszul albo po prostu uwielbiasz koszule? Szukasz ładnie dopasowanej i idealnie leżącej na biuście koszuli, a za każdym razem zastanawiasz się czy znów będziesz musiała szukać agrafki, aby szybko zapiąć tę nieestetyczną przerwę?

Na co dzień spotykamy się ze standardowymi rozmiarami od 36 w górę, a przecież kobieca sylwetka nie jest szablonowa. Mamy np. różne rozmiary biustów, a różne rozmiary biustów powinny oznaczać różne rozmiary koszul. Dlatego z myślą o kobietach i dla kobiet stworzyłyśmy markę Natty Looker. Nowoczesne damskie koszule, wykonane z dbałością o najmniejszy szczegół, o idealnie dopasowanym kroju, których punktem wyjścia są biusty. Wprowadziłyśmy trzy unikalne linie rozmiarowe, uwzględniające kobiece sylwetki, co ułatwia dobór idealnie dopasowanej koszuli, a dla jeszcze większego komfortu ukryłyśmy uwielbiany przez nasze klientki guziczek na wysokości biustu. – mówi Katarzyna Dolna, założycielka marki.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

W koszulach Natty Looker projektantki zadbały nie tylko o komfort noszenia, ale także o każdy, nawet najmniejszy szczegół wykonania. W każdej koszuli widać ich zamiłowanie do detali. Usztywnione kołnierzyki, bieliźniane szwy, gęsty ścieg, ekskluzywne guziczki z orzecha Corozo lub masy perłowej. Wykonane na zamówienie hafty, taśmy tkane indywidualnie dla każdej koszuli, ozdobne nadruki na włoskich tkaninach, wszystko to stanowi o wyjątkowości i niepowtarzalności każdego modelu.

Koszule Natty Looker to możliwość wyboru aż z dwóch kolekcji: Casual i Biznes. Kolekcja w kratę #heartfeltstories jesień-zima 2018 to mięciutkie tkaniny, zdecydowane kolory i pożądane wzory. Pasuje zarówno do czarnej, eleganckiej spodniczki, jak i do jeansów. Każda koszula z kolekcji #heartfeltstories wykonana jest z najwyższej jakości materiału o stonowanych, surowych barwach natury oraz tych bardziej wyrazistych, przypominających norweskie miasteczka.

Fot. Materiały prasowe

Uwagę zwracają ekskluzywne guziki z orzecha corozo, nazywanego roślinną kością słoniową, są równie piękne co guziki z kości, ale nie zagrażają środowisku a ich pozyskiwanie wspiera mieszkańców lasów tropikalnych. Guziki corozo o widocznych delikatnych słojach są wykorzystywane najczęściej w najbardziej ekskluzywnych męskich garniturach. Projektantki zdecydowały się po raz kolejny przenieść ekskluzwne elementy mody męskiej do kobiecych projektów.

Fot. Materiały prasowe

Kolekcja biznesowa, to klasyczne kolory od śnieżnej bieli po błękity i pudrowe róże. Projekt takiej koszuli był tworzony przez 3 lata we współpracy z kilkoma konstruktorami, na podstawie tysięcy pomiarów kobiet, tak aby finalnie powstały dwie linie. Linia Tailored Pink Fit odpowiadająca standardowym rozmiarom popularnych kobiecych marek oraz Linia Tailored Grey fit dla kobiet o większym biuście.

Produkcja koszul odbywa się w zaprzyjaźnionych polskich szwalniach, co świadczy o ich wysokiej jakości: Szukałyśmy wyspecjalizowanej szwalni koszulowej, która dodatkowo sprosta naszym wymaganiom. Nie było to łatwe zadanie, gdyż mamy wiele misternych dodatków – np. kontrasty w mankiecie są pasowane tak, żeby były dokładnie w zaprojektowanym miejscu. Do każdej z koszul indywidualnie dobieramy i tworzymy taśmy i lamówki, nie raz jedna lamówka składa się z kilku części, a w jednej koszuli potrafi być kilka rodzajów zdobień. Koszule są tak skomplikowane, że szwalnie nie chciały się podjać ich realizacji. Uparłyśmy się jednak, że nasz produkt musi spełniać wymagania kobiet, a wiadomo że jesteśmy bardzo wymagającymi klientkami. Znalazłyśmy szwalnię, która podjęła się wyzwania i robi to świetnie, a co więcej jest absolutnie etycznym i dbającym o swoich pracowników miejscem pracy, co było dla nas ważnym aspektem przy jej wyborze. – dodaje Dolna.

Tkaniny pochodzą od wyselekcjonowanych dostawców z Włoch, Portugalii czy Austrii: nie gniotące się materiały typu non- iron, szczotkowane twille, czy ukochane przez klientki bawełny z elastanem. Portfolio jest naprawdę szerokie, a wybór tkanin odbywa się z największą troską nie tylko o jakość, ale także o środowisko – wszyscy dostawcy są certyfikowani i podlegają wymagającym rygorom dotyczącym produkcji tkanin. Kobieta Natty Looker jest świadomą klientką, ma czuć się w swojej koszuli swobodnie, ale stylowo i z klasą, gdyż podstawą filozofii marki jest współczesna kobieta i jej potrzeby.

Kobiecy świat Natty Looker jest dostępny na www.nattylooker.com lub w nowo otwartym Showroomie w Warszawie przy Al. Ujazdowskich 24/40, gdzie w kameralnej atmosferze można przymierzyć koszulę oraz skorzystać z porad jak idealnie dobrać ją swoich do kształtów.

Fot. Materiały prasowe

Artykuł powstał we współpracy z Natty Looker


Psychologia

Świąteczne gotowanie z Michel Moran? Oczywiście! Nam się udało i zdradzamy wam kilka przepisów ze wspólnych warsztatów

Redakcja
Redakcja
28 listopada 2018
Fot. Andrzej Szopa

Delikatny zapach wanilii, orzechów włoskich, świeżego ciasta na tartę, który za chwilę wyląduje w piekarniku… Czujecie i Wy? Tak, trochę się rozmarzyłyśmy i zwyczajnie zatęskniłyśmy za tą przedświąteczną krzątaniną. A wszystko za sprawą marki Kenwood i warsztatów kulinarnych z Michelem Moran, na które została zaproszona nasza redakcja oraz ulubieni blogerzy kulinarni, między innymi: www.poprostupycha.pl, smaker.pl www.beszamel.pl, chilliczosnekioliwa.pl, alaantkoweblw.pl, joli.com.

Przyznajemy szczerze, Michele Moran, jeden z najsympatyczniejszych i najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce, nie ma co ukrywać, że jest nieco podobny, od tego, którego znamy ze szklanego ekranu – wiecznie uśmiechnięty, sympatyczny mistrz. Jemu uśmiech po prostu nie znika z twarzy. Ciepły, otwarty, uważnie słuchał naszych rozmów podczas wspólnego gotowania i zdradzał kilka swoich tajników.

Fot, Andrzej Szopa

W pierwszej odsłonie kulinarnego spotkania w ruch poszły miksery Kenwood albowiem w propozycjach blogerów bardzo dużo było przepisów z wykorzystaniem ciasta. Nasze kubki smakowe skradła tarta z kapustą i grzybami. Bierzcie przepis i próbujcie. W naszych domach zagości z całą pewnością.

KRUCHA TARTA Z GRZYBAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ (POPROSTUPYCHA.PL)

Składniki:

Ciasto kruche:

125 g masła extra

230 g mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

masło do wysmarowania formy

Farsz:

200 g leśnych suszonych grzybów np. borowiki, prawdziwki itp.

200 g pieczarek

200 g kapusty kiszonej

1 cebula

1 jajko

świeża natka kolendry i pietruszki

200ml śmietany 30%

3 łyżki parmezanu

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do robota Kenwood, wyrobić na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepiej okrągłej formy do tart) wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwiazdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Farsz:

Grzyby zalać wodą, obgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć, jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.

Fot, Andrzej Szopa

**

Po części, w której prym wiodły blogerki kulinarne przyszedł czas, żeby posłuchać Michela i nauczyć się jego ulubionej potrawy, jaką jest – ravioli z kozim serem i pomidorkami. W naszym odczuciu dosyć czasochłonna sprawa i do tego trudna. Nasz mistrz wymyślił sobie coś w rodzaju dyniowej pierzynki, na którą miały być wyłożone pierożki, co okazało się wręcz idealnym połączeniem smaków. Ale żeby do uduszonej dyni z orzechami i cebulą dodać octu balsamicznego? Śmiało spróbujcie!

Odkrycie numer dwa – jak się ma dobre urządzenie w kuchni, to czas przygotowania nawet najtrudniejszego przepisu dzielimy na dwa…

RAVIOLI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI KONFITOWANYMI (MICHEL MORAN)

Składniki:

250 g mąki

2 jajka

100 g masła

240 gr świeżego sera koziego

6 pomidorków koktajlowych

10 g pomidorów suszonych w oliwie

Świeża bazylia

Rukola

Roszponka

Ocet biały winny

Oliwa z oliwek

Olej

Orzechy włoskie (2 garście)

250 g dyni piżmowej

Sól

Pieprz syczuański

Wykonanie: 

Do misy robota planetarnego Kenwood wkładamy mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziło. W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieszczamy ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Blendujemy na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), doprawiamy solą i pieprzem. Dynię oraz cebulę kroimy w kostkę, wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na patelni, zachowując ich jędrność. Pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka lub kwadraty, nakładamy serową masą, przykrywamy ciastem i dokładnie zaklejamy brzegi. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu układamy świeże listki rukoli i roszponki, dynię z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory. Na wierzchu układamy nasze ravioli z kremowym nadzieniem serowym.

Smacznego!

I koniecznie zajrzyjcie na stronę www.youkencook.pl #kenwood, #kenwoodpolska #youkencook

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa

Fot, Andrzej Szopa


Zobacz także

10 mitów i faktów o emocjach. Padłeś ofiarą któregoś z nich?

5 typów „trudnych” osób. Jak sobie z nimi poradzić?

Granice osobiste

Granice osobiste. Z czym mamy największy problem i dlaczego?