Psychologia

7 sposobów oceny inteligencji emocjonalnej poprzez język ciała

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
26 sierpnia 2019
Fot. iStock / Milkos
 

Bądź bardziej świadomy wiadomości, które nieumyślnie przekazujesz lub odkryj co inni przekazują na swój temat… Zastanawiasz się nad tym, jak rozpoznać wysoką lub niską inteligencję emocjonalną u swojego rozmówcy? Czytaj z jego ciała… Gesty zdradzają więcej, niż chcielibyśmy powiedzieć.

Nasze słowa są tylko jednym ze sposobów komunikacji z otoczeniem. Nasze ciała zdradzają często to, co chwielibyśmy zachować dla siebie. Wszyscy natknęliśmy się na sytuacje, w których słowa, które ktoś mówi, wydają się nie zgadzać z tym, co mówi nam jego ciało.

Oto siedem sposobów oceny inteligencji emocjonalnej poprzez język ciała

Czytanie z… uścisku dłoni

To w jaki sposób, ktoś uściśnie twoją dłoń ma znaczenie.

Słaby uścisk dłoni sprawia wrażenie braku pewności siebie i zainteresowania. Silne uściski dłoni wysyłają czerwone flagi, że osoba jest agresywna lub musi dominować w relacji. Jeżeli podczas uścisku dłoni wszystko idzie jak po maśle, patrzymy drugiej osobie w oczy, to również pozostawi trwałe wrażenie. Osoby inteligentne emocjonalnie potrafią uścisnąć dłoń w każdej sytuacji, wyczuć instynktownie każdego. Ich uściski zostawiają dobre wrażenie, a nie dyskomfort.

Dawanie innym przestrzeni

Przestrzeń osobista, której potrzebujemy by czuć się w czyimś towarzystwie dobrze zależy od bardzo wielu czynników. Oprócz indywidualnych preferencji czy rodzaju relacji dużą role odgrywają tutaj względy kulturowe.

Stanie zbyt blisko rozmówcy jest nachalne i może sygnalizować agresywne zamiary, zbyt duże oddalenie świadczy zaś o lekceważeniu czy braku zainteresowania.

Inteligentni emocjonalnie nie przekraczają nigdy świętych barier fizyczności.

Konfrontowanie się z innymi ludźmi

Odwrócenie się od rozmówcy lub brak konfrontacji, czyli zwrócenie ciała w innym kierunku podczas mówienia wskazuje, że czujemy się niekomfortowo, nie jesteśmy zainteresowani, nie jesteśmy zaangażowani lub nie ufamy osobie, z którą rozmawiamy.

Ramiona powinny być spoczywać swobodnie i równolegle do siebie, a ułożenie stóp powinno odzwierciedlać położenie drugiej osoby. Ludzie, którzy są świadomi mocy mowy ciała i mają wysoką inteligencję emocjonalną, pochylają się w kierunku osoby mówiącej i wyraźnie akcentują w ten sposób, że poświęcają jej pełną i niepodzielną uwagę.

Postawa

Siedzenie lub wyprostowana pozycja ciała podczas zabierania głosu, to pozycje siły. Wskazują, że dana osoba jest pewna siebie i ma do samego siebie szacunek. Wskazuje również na zainteresowanie tym, co mówi druga osoba i że ceni sobie rozmowę. Rozproszenie, rozglądanie i tzw. „owsiki” – jak mawiały nauczycielki w podstawówce – wskazują na brak poważnego traktowania  lub brak troski o to, jak cię postrzegają. Może to również oznaczać brak poczucia własnej wartości i olbrzymią niepewność. Inteligentni emocjonalnie potrafią zapanować nad swoją postawą.

Rozproszenie  uwagi

Inteligentnie emocjonalnie ludzie wiedzą, jaką siłą jest kontakt wzrokowy.

Niezależnie od tego, czy ktoś sprawdza, która jest godzina, patrzy na swój telefon, czy też podgląda  kogoś innego, osiąga ten sam efekt – rozproszenie. Wszyscy doświadczamy tego typu rozbiegania podczas rozmowy.  Kiedy tak się dzieje, natychmiast odczuwamy pokusę zakończenia rozmowy.

Po co wkładać wysiłek w rozmowę, gdy druga osoba ma ważniejsze lub bardziej  interesujące rzeczy do zrobienia niż słuchanie nas? Ludzie inteligentni emocjonalnie są bardzo świadomi przesłania, jakie daje takie zachowanie, i wystrzegają się tego jak ognia.

Kontakt wzrokowy

Brak kontaktu wzrokowego może budzić podejrzenie, że mamy coś do ukrycia. Może to również wskazywać na brak zainteresowania lub brak pewności siebie. Patrzenie w dół podczas mówienia może być oznaką samoświadomości lub braku pewności siebie. Z drugiej strony intensywny, stały kontakt wzrokowy może być postrzegany jako agresywny lub chcący dominować.

Podobnie jak z kontaktem fizycznym w przypadku kontaktu wzrokowego istnieją różnice kulturowe, które definiują ramy swobody. Osoby o wysokim EQ utrzymują kontakt wzrokowy przez kilka sekund, a następnie zerkają przez kilka sekund na bok, zachowując równowagę.  Ważne, aby spojrzeć w bok zamiast na podłogę, ponieważ może to być postrzegane jako brak poczucia własnej wartości.

Mimika

Naturalny uśmiech pomaga ludziom ocieplić atmosferę. Lecz jeśli uśmiech nie przychodzi naturalnie, wymuszanie go może wzbudzić podejrzenia i sprawić, że osoba, z którą rozmawiamy, zakwestionuje naszą szczerość. Neutralny, przyjemny wyraz twarzy jest lepszy niż uśmiech, który wydaje się sztuczny.

Krzywiąc się lub pozowane, zbyt surowe, poważnie wyglądające miny sprawiają, że inni czują się niekomfortowo w naszym towarzystwie. W ten sposobów łatwo zakomunikować komuś wrogość i natknąć się na mur obronny. Osoby inteligentne emocjonalnie wiedzą, jak ważna jest mowa ciała w komunikacją z drugą osobą.

Dobrą wiadomością jest to, że możemy oduczyć się złych nawyków, podejmując świadomy wysiłek. I z pomocą swojego ciała popracować nieco nad funkcjonowanie naszej inteligencji emocjonalnej.


Źródło: fastcompany.com

Psychologia

Cukiernicze dekoracje, które z powodzeniem wykonasz w domu

Redakcja
Redakcja
27 sierpnia 2019
Fot. iStock / Pekic
 

Lubisz tworzyć słodkości i jesteś w tym naprawdę dobry? A może po prostu lubisz eksperymentować i masz głowę pełną przeróżnych pomysłów? Jeśli czas w kuchni nie jest dla Ciebie czasem straconym, a dodatkowo masz w sobie odrobinę z artysty, to z pewnością zainteresuje Cię, w jaki sposób możesz stworzyć kreatywne i proste w wykonaniu dekoracje do domowych wypieków. Efekt „wow” gwarantowany!

Obecnie mamy wiele możliwości – narzędzi i przepisów – za pomocą których możemy realizować się w kuchni i wdrażać w życie nawet najbardziej szalone pomysły. Bawić można się nie tylko recepturą, ale też aspektem wizualnym potrawy. Nie bez powodu mówi się, że „je się oczami”. Pierwsze, co przykuwa naszą uwagę poza zapachem, jest właśnie wygląd. Jeśli coś wyśmienicie się prezentuje, to z reguły uważamy to za smaczne i z chętniej zabieramy się do jedzenia. Właśnie dlatego przygotowując deser, warto pomyśleć o efektownej dekoracji, której przygotowanie nie musi zająć wiele czasu.

Fot. Materiały prasowe

Dobrze jest trochę poeksperymentować w kuchni. Jest to idealny sposób na wydobycie z nas wewnętrznego dziecka, lub… aktywizacji naszych pociech w obowiązki domowe. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych lub swoje dzieci, to na pewno zainteresuje Cię pomysł z wykorzystaniem zwykłego dmuchanego balona. Brzmi nieco tajemniczo? Jest to bardzo łatwy sposób na stworzenie słodkiej formy do podania deseru. Wystarczy zamoczyć nadmuchany balonik w wystudzonej czekoladowej polewie Delecta i poczekać, aż zastygnie. Czekolada musi dokładnie pokrywać powierzchnię balonika. Przygotowane „formy” kładziemy na papierze do pieczenia. Gdy wyschną, przekuwamy balon i delikatnie go wyjmujemy. Voilà! Mamy gotowe czekoladowe miseczki, do których możemy włożyć wszystko, na co mamy ochotę! Owoce z bitą śmietaną, a może jakieś lody? Wedle życzenia! 😊

Fot. Materiały prasowe

Wiele dzieci uwielbia bawić się plasteliną. Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu opiekunom małych artystów. Wszak masa cukrowa to świetny materiał do stworzenia deserowych dekoracji, a w dodatku niezła zabawa dla dużych i małych. Do jej przygotowania potrzebujemy: 30 g masła, 80 g wody, 1/2 szklanki mąki, 30 g cukru pudru. Wodę zagotowujemy z tłuszczem, następnie zaś dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę – podobnie jak ciasto na ptysie. Gdy wystygnie, dodajemy cukier puder i zagniatamy do uzyskania konsystencji plasteliny. Masę cukrową możemy zabarwić na pożądany kolor: na żółto – kurkumą, na czerwono/różowo – sokiem z buraka, na zielono – zielonym jęczmieniem. Z pewnością dzieci będą miały niezłą zabawę przy tworzeniu jadalnych ludzików.

Fot. Materiały prasowe

Kolejna dekoracja, która nie wymaga od nas wielu składników, a przede wszystkim nie pochłania mnóstwa czasu to „plaster miodu”. Dzieciaki z pewnością będą chciały uczestniczyć w przygotowaniach! Co ciekawe, do stworzenia jej wystarczy jedynie polewa gorzkiej czekolady Delecta oraz folia bąbelkowa! Podgrzaną w gorącej wodzie polewę rozprowadzamy po folii, a gdy nasza czekolada zastygnie, przykładamy do boku tortu i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu masa sama odchodzi od folii, pozostawiając piękny wzór łudząco podobny do wspomnianego plastra miodu!

Warto niekiedy urozmaicić nasze desery, a uśmiech dziecka będzie bezcenny przy każdych słodkich przygotowaniach. Do dzieła!

Jeśli jesteście ciekawi innych domowych sposobów na ozdobienie deserów, to koniecznie zajrzyjcie na https://delektujemy.pl/dekoracje/.

 


Psychologia

Zielona tarta z musem jeżynowym

Redakcja
Redakcja
26 sierpnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Zielona tarta z musem jeżynowym – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 100 g cukru
  • 220 g mąki tortowej
  • 60 ml oleju
  • sok z połówki cytryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g masła

Mus:

  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • śmietanka 36%  200 ml
  • sok z połówki cytryny
  • 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda

Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą
z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania.

Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło.

Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

 

 


Zobacz także

Różnice między człowiekiem dojrzałym a egoistą

Weź w końcu szczęście w swoje ręce i odpuść sobie kilka naprawdę nieistotnych rzeczy. Przecież życie mamy tylko jedno!

Porzuć swoje słabości. Nie pozwól, by one rządziły twoim życiem i decydowały o szczęściu