Podróże

Babskie wyjazdy. Jakie korzyści płyną z takich wakacji?

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
9 września 2020
Co dają wakacje w kobiecym gronie
Fot. Materiały prasowe
 

Trend kobiecych wyjazdów przybiera na sile. Potrzebujemy wakacji, które nie tylko dadzą upragniony relaks, ale ciut więcej. Pragniemy maksymalnego odprężenia, rozwoju, medytacji i czasu tylko dla siebie.

Na wyjazdy w babskim gronie decydują się panie w różnym wieku, rozmaitych profesji – nie ma reguły. W domu trudno wypocząć, bo zwykle znajduje się coś ważniejszego niż nasze potrzeby. Z tego względu warto wyjechać, po prostu zmienić planszę i włączyć tryb: relaks.

Oderwanie od codzienności, obowiązków i inne otoczenie pozytywnie wpływają na odpoczynek nie tylko fizyczny, ale też psychiczny. To jeden z lepszych sposobów na zadbanie o siebie. Przyjrzyjmy się korzyściom płynącym z takiej formy spędzania wolnego czasu.

Joga, trekking albo po prostu leniuchowanie

Mając przestrzeń i chwilę tylko dla siebie, zyskujemy inną perspektywę, nabieramy dystansu do codzienności, problemów i własnego życia. Zależnie od charakteru wyjazdu pracujemy nad którymś z ważnych dla nas elementów. Motywem przewodnim może być kobiecość, rozwój osobisty, mindfulness, oczyszczanie, albo po prostu relaks.

Co dają wakacje w kobiecym gronie

Fot. Materiały prasowe

Z takiego urlopu kobiety nierzadko wracają odmienione, odświeżone, z energią, której od dawna im już brakowało. Decydują się na zmianę fryzury, pracy, partnera, miejsca zamieszkania czy rozpoczęcie jakiegoś szkolenia.

Oczywiście wprowadzanie radykalnych rozwiązań i zrewolucjonizowanie życiorysu nie są obowiązkowe! Każda spędza czas według własnego rytmu, dostosowuje wszystko do siebie maksymalnie, ponieważ o to tu właśnie chodzi – o potraktowanie siebie jak najważniejszego człowieka na Ziemi, chociaż przez kilka dni.

Czytaj więcej o podróżowaniu solo: jakie zagrożenia może napotkać podróżująca w pojedynkę kobieta?

Jak znaleźć babski wyjazd?

Wyjeżdżać w kobiecym gronie można na kilka sposobów:

  • korzystając z gotowych ofert biur podróży,
  • zapisując się do grup w mediach społecznościowych, gdzie kobiety na własną rękę organizują takie wypady,
  • szukając towarzyszki/towarzyszek podróży – bardzo pomocne są w tym przypadku również social media,
  • samodzielnie organizując taką podróż, np. ze znajomymi, przyjaciółką, koleżanką.

Babskie wyjazdy często owocują zawiązaniem nowych znajomości, zdarza się też, że po wspólnie spędzonym czasie kobiety spotykają się w tym samym gronie na kawę, rozmowę, a nawet podejmują decyzję o uruchomieniu własnego biznesu. Nieważne jak nazwiesz taki wyjazd, czy będzie to zlot czarownic, posiadówka przy winie i pizzy czy warsztaty z samoświadomości, najistotniejsza jest obecność i realizacja własnych potrzeb.

Co dają wakacje w kobiecym gronie

Fot. Materiały prasowe

Podsumowując i jednocześnie odpowiadając na pytanie zadane w tytule tekstu – wakacje w kobiecym gronie dają nam:

  • relaks,
  • oddech od codzienności,
  • zatrzymanie i zaopiekowanie się sobą,
  • wyjście z roli jaką pełnimy na co dzień,
  • przestrzeń na przyjrzenie się własnym potrzebom oraz nierzadko uświadomienie ich sobie, zwerbalizowanie,
  • możliwość przeżycia wspaniałej przygody, w tym także zobaczenia miejsc, w których nigdy nie byłyśmy w sposób inny niż dotychczas,
  • szansę na zrobienie czegoś szalonego, np. wspólna kąpiel nago w jeziorze, spontaniczne wycieczki i poznanie niezwykłych kobiet, które mają spójne z naszymi pragnienia i światopogląd,
  • inspirację,
  • motywację i siłę do zmian.

Powyższa lista brzmi niemal jak przepis na szczęście, nie jest to idylliczna wizja, to konkrety i fakty, to coś, co wydarza się w czasie takich podróży. Ty też możesz doświadczyć tych wspaniałości, daj się porwać i zachwycić, wybierz się w babskim gronie np. na jogę na Bali na weekend na wieś niedaleko Warszawy, albo do SPA.

Materiały prasowe Travelduck


Podróże

Ciastka – 7 najlepszych przepisów na domowe słodkości

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
9 września 2020
ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą
Fot. iStock
 

Ciastka i ciasteczka, z czekoladą lub bez, kruche czy francuskie — każde z nich ma grono zadeklarowanych miłośników. By ułatwić zadanie wielbicielom domowych wypieków, zebraliśmy w jednym miejscu najlepsze przepisy na ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą, z masłem orzechowym, oraz z maszynki. Wybór najlepszego należy do was!

Ciastka owsiane z bananem — przepis

To zdecydowanie zdrowy pomysł na przekąskę, ze względu na płatki owsiane, które są postawą przepisu. Dodatek nasion lub bakalii sprawia, że ciastka owsiane zyskują na wartości.

Fot. iStock

Ciastka owsiane z bananem — składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka maślane z cukrem — przepis:

To delikatne, kruche ciastka, które rozpływają się w ustach. Dla wielu osób zapewne pozostaną ulubionym smakiem z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki:

  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 2 surowe żółtka
  • białko
  • 130 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 60 g cukru
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach i z wyczuwalnym dodatkiem czekolady — trudno im się oprzeć.

Fot. iStock

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Ciastka francuskie z budyniem — przepis

Pyszne i lekkie jak chmurka ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym są proste w przygotowaniu, jeśli sięgnie się po gotowe ciasto francuskie.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ciastka francuskie

Ciastka francuskie z budyniem — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3. Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciasteczka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis

Czekolada (szczególnie gorzka) jest nie tylko smaczna, zawiera witaminy i minerały, a także jest niezłym źródłem energii. Orzechy nie są wcale gorsze — dostarczają (w zależności od rodzaju) błonnik, witaminy: E, A, B, B1, PP, a także magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk i kwas foliowy. Połączenie czekolady i orzechów w ciasteczkach to nie tylko przyjemność smaku, ale także pozytywny energetyczny „kopniak” dla ciała i umysłu.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock

Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 g  (ok. 3 garści) orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
  3. Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i  spłaszcz je nieco.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.

Ciastka z masłem orzechowym — przepis

Masło orzechowe sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale jest doskonałym składnikiem domowych wypieków.

 ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą

Fot. iStock

Ciastka z masłem orzechowym — składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 65 g miękkiego masła
  • 250 g masła orzechowego
  • ok. 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, odrobinę aromatu  waniliowego, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej, wymieszaj wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż uformowane ciastka.
  5. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz je ok. 10-15 minut, do czasu aż się zarumienią. Studź na kratce — gorące będą dość miękkie, ale z czasem nieco stwardnieją.

Ciastka z maszynki z masłem — przepis

Przed laty ciastka z maszynki to był prawdziwy hit, wypiekano je bardzo chętnie w wielu polskich domach. Dziś znów cieszą się powodzeniem, warto wiec wypróbować przepis na te ciasteczka.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z masłem — składniki: 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.  Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Podróże

Ciastka z czekoladą w czterech odsłonach. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 września 2020
Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z nadzieniem
Fot. iStock

Ciastka z czekoladą to słodkości, które każdy może przygotować samodzielnie. Pomysłów na nie jest wiele, ale największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z czekoladą i orzechami, białą czekoladą i żurawiną oraz z czekoladą ukrytą w środku. Warto je wypróbować.

Ciastka z czekoladą są proste w przygotowaniu i nie zabierają zbyt wiele czasu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis, by upiec smaczne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka.

Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis 

To bardzo dobra przekąska, szczególnie wtedy, gdy potrzeba zastrzyku energii. Wystarczy wspomnieć, że czekolada dodaje jej niemało, a same orzechy wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, więc są idealnym dodatkiem do przekąski podczas wysiłku umysłowego. Poza tym orzechy dostarczają białko roślinne, błonnik, witaminy E, A, B, B1, PP, oraz minerały takie jak: magnezu, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowego.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock

Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 g  (ok. 3 garści) orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
  3. Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i  spłaszcz je nieco.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.

Maślane ciastka z czekoladą — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych, maślanych ciastek. Dodatek ulubionej czekolady rozpływającej się w ustach, nada im pożądanej słodyczy. Można wykorzystać jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot. iStock/Ciastka czekoladowe

Maślane ciastka z czekoladą — składniki:

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Uformuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Kruche ciastka z czekoladą w środku — przepis

Nieco inna wersja ciastek z czekoladą, tym razem ukrytą w środku.

Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z orzechami

Fot. iStock/ciastka z czekoladą

Kruche ciastka z czekoladą w środku — składniki: 

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • 3/4 tabliczki czekolady.

Przygotowanie:  

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do masy stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je nieco, a na środku połóż połowę kostki czekolady i ponownie uformuj kulkę. Ciastka wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
  3. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC. Ciastka piecz ok. 12 minut.

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — przepis

Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z orzechami

Fot. iStock/ciastka z czekoladą

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — składniki:

  •  200 g masła
  •  szklanka otrębów owsianych
  •  1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  pół szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny  
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:  

  1. Jajka roztrzep. W osobnej misce miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, wsyp otręby i mąkę, wymieszaj mikserem.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj mikserem.
  3. Doda pokrojoną żurawinę i czekoladę, wymieszaj łyżką.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż małą łyżeczką ciasto na papier. Piecz ok. 12 minut, do zezłocenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Podróż za jeden uśmiech? Nie, ale za seks już owszem. Tak, to się dzieje naprawdę – nowa aplikacja, w której „płaci się” ciałem

Za oknem zimno, ale może warto zaplanować wakacje? Majorka wiosną? Brzmi zachęcająco

Podstawy żeglowania. 4 rzeczy, o których warto wiedzieć