Na weekend Podróże

Aktywna majówka. Top 5 najlepszych kierunków na długi weekend w Polsce

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
18 marca 2020
Fot, Materiały prasowe
 

Polska potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych podróżników. Podczas majówki aktywnie spędzisz tu czas, np. jeżdżąc na rowerze, zdobywając szczyty gór, pływając kajakiem. Gdzie wybrać się na weekend majowy, aby ciekawie spędzić czas? Oto 5 propozycji.

Majówka na rowerze – Żuławy Wiślane i Kanał Elbląski

Jeśli marzysz o wycieczce rowerowej śladami przyrody, architektury i historii, wybierz się w okolice Żuław Wiślanych. Zwiedzisz tam nie tylko zamki krzyżackie (np. Zamek w Malborku), charakterystyczne domy podcieniowe, ale i niezwykłe zakątki przyrody. Polecamy trasę rowerową wzdłuż największego kanału żeglownego w Polsce – Kanału Elbląskiego oraz przez tereny znajdujące się poniżej poziomu morza.

Fot, Materiały prasowe

Żuławy Wiślane – największe atrakcje

Podczas rowerowej majówki na Żuławach Wiślanych będzie okazja, aby zobaczyć liczne kanały wodne, zwodzone mosty, zabytki hydrotechniczne, mennonickie cmentarze, zabytki średniowiecznej architektury Zakonu Krzyżackiego. Trasa rowerowa na tym terenie jest łatwa, najczęściej prowadzi po drogach asfaltowych (ok. 60%) oraz gruntowych (ok. 40%), bez trudnych podjazdów.

Majówka na Mazurach – jachting

Jeżeli marzysz o aktywnym wypoczynku na łonie natury, wybierz się na majówkę na Mazury. Ten region geograficzny oferuje wiele atrakcji, m.in. rejsy jachtami. Jacht na wyłączność to świetna forma spędzenia wolnego czasu dla rodziny oraz grupy przyjaciół. Pływaj po największych jeziorach, takich jak Śniardwy, Mamry, Tałty, jezioro Mikołajskie i zwiedzaj najsłynniejsze miejscowości na Mazurach.

Fot, Materiały prasowe

Mazury – najlepsze atrakcje

Podczas rejsu po Wielkich Jeziorach Mazurskich będziesz mieć okazję nie tylko na aktywny wypoczynek, ale też na naukę żeglowania oraz zdobycie wielu uprawnień, jak kursu sternika motorowodnego czy Międzynarodowego Certyfikatu Szkolenia Żeglarskiego ISSA. Wielką zaletą tego typu wypraw jest obcowanie z przyrodą, zwiedzanie najpiękniejszych miejscowości, nocowanie w kajutach, a także ogniska.

Majówka na Roztoczu – czas wolny w kajaku

Spływy kajakowe to idealna forma spędzania wolnego czasu podczas weekendu majowego. Możesz pływać nie tylko na mazurskich jeziorach, ale i rzekach Roztocza, w tym Wieprzu, Tanwi czy Ładzie. Kajaki nie wymagają imponującej kondycji fizycznej czy grubego portfela. Na Roztoczu do wyboru masz trasy o różnej długości (od 5 do nawet 25 km), a wynajęcie kajaka na wyprawę to koszt ok. 40 PLN/os.

Fot, Materiały prasowe

Roztocze – najciekawsze atrakcje

Na Roztoczu, oprócz wiosłowania, czeka m.in. Roztoczański Park Narodowy. To idealne miejsce na trekking! Co więcej, będziesz mieć szansę odwiedzenia: Szczebrzeszyna, miejsca, gdzie brzmi chrząszcz, Krasnobrodu, Roztoczańskiej Częstochowy czy Józefowa, turystycznej perły Lubelszczyzny. Roztocze to również istny raj dla rowerzystów. Znajdziesz tu wiele szlaków rowerowych.

Majówka w górach – trekking górski

Majówka w górach to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią aktywny wypoczynek. Trekking po Tatrach, Bieszczadach, Karkonoszach, a nawet dolinach, takich jak Dolina Kościeliska czy Dolina Chochołowska, zmęczą niejednego turystę. Polskie góry oferują również inne, aktywne atrakcje, których możesz doświadczyć podczas majówki, w tym kajakarstwo, jeździectwo czy spływ Dunajcem na tratwie bądź pontonie.

Fot, Materiały prasowe

Polskie góry – najlepsze miejsca na trekking

Miłośnikom wysokich gór polecamy majówkową wyprawę w Tatry, gdzie będzie okazja do zdobycia najwyższego szczytu Polski, Rysów (2499 m n.p.m.). Jeżeli wolisz łagodniejsze trasy, ale za to dłuższe, wybierz Bieszczady! Tam odpoczniesz od cywilizacji, nacieszysz się przyrodą i połoninami i wejdziesz na Tarnicę. Osobom, które chcą eksplorować jaskinie i spróbować oscypka w bacówce, polecamy Dolinę Kościeliską.

Weekend majowy nad morzem

Mimo że sezon kąpielowy zaczyna się zdecydowanie po majówce, warto wybrać się na długi weekend nad morze. Podczas wycieczki będzie okazja do posmakowania potraw z ryb, zwiedzania nadmorskich miejscowości i parków zdrojowych oraz do wypraw rowerowych, np. trasą R10 wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Wypożyczalnie rowerowe będą już dostępne w każdym większym mieście. Koszt wynajęcia roweru to ok. 40 PLN/dzień.

Fot, Materiały prasowe

Atrakcje nad morzem – Szlak Nadmorski Bałtycki

Szlak Nadmorski przebiega wzdłuż polskiego wybrzeża Bałtyku. To czerwony szlak turystyczny w województwach zachodniopomorskim i pomorskim, który liczy aż 377,8 km. Trasę polecamy rozpocząć w Świnoujściu, mieście graniczącym z Niemcami. Zobaczysz tam XIX-wieczne forty, nadmorską promenadę, falochrony ze słynną Stawą Młyny oraz zabytkowe wille. To idealna trasa na wyprawę rowerową i spacery!

Majówka to idealny czas na aktywny wypoczynek oraz relaks dla duszy i ciała. W Polsce nie brakuje ciekawych atrakcji, zarówno dla indywidualnych turystów, grup przyjaciół, jak i rodzin z dziećmi. Podróżuj po Polsce i aktywnie spędzaj majówkowy weekend!


Na weekend Podróże

Przepis na biszkopt puszysty i nieopadający? Zebrałyśmy kilka najlepszych

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 marca 2020
Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy
Fot. iStock/Anikona
 

Przepis na biszkopt to podstawa, jeśli kogoś najdzie ochota na domowy tort czy lekkie ciasto z kremem i owocami. Niestety bywa, że biszkopty podczas pieczenia wyglądają pięknie, ale po wyjęciu z piekarnika zaliczają spektakularne opadnięcie. I wtedy zamiast wymarzonego, puszystego biszkoptu, mamy przed sobą ciasto, które nadaje się jedynie na roladę. I choć nie ma co marudzić na rolady, warto mieć pod ręką przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi jak należy.

Wybierając przepis na biszkopt z 6 czy 4 jaj oraz kakaowy, można trafić w internecie na wypróbowane przez rzeszę osób i chwalone za efektowne wypieki. Poniższe przepisy na biszkopt spełniają powyższe kryteria, więc z pewnością przypadną do gustu miłośnikom domowych biszkoptów.

Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt „rzucany” z 5 jaj

Przepis na biszkopt z 5 jaj – składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

Przepis na biszkopt z 5 jaj – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  3. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków.
  4. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty. Należy pamiętać, by boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt jasny z 6 jaj

Przepis na biszkopt z 6 jaj – składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • łyżka octu.

Przepis na biszkopt z 6 jaj – wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką. Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać.
  3. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.
  4. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
Przepis na biszkopt z 6 jaj, 5 jaj, 4 jaj, kakaowy

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt z 4 jaj

Przepis na biszkopt z 4 jaj – składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Przepis na biszkopt z 4 jaj – przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na biszkopt kakaowy

Przepis na biszkopt kakaowy – składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Przepis na biszkopt kakaowy – przygotowanie 

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę  i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. (Dno formy można również wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  6. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika, oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
tort

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Przepis na biszkopt – błędy, które popełniamy najczęściej

Jeśli dotychczas nie piekłaś biszkoptu, być może czeka cię kilka niemiłych niespodzianek. Nie masz się czym specjalnie przejmować, bo zgodnie z przysłowiem – powtarzanie jest matką nauki, więc co nie wyjdzie raz, uda się następnym. O ile nie popełnisz po raz kolejny tego samego błędu, twój przepis na biszkopt zadziała jak trzeba. Oto kilka najczęstszych, które powodują problemy z wyrośnięciem biszkoptu.

Nieprzesiana mąka – nawet z pozoru tak mało istotna kwesta, jak przesianie mąki przez sitko, może wpłynąć na poniesienie klęski przy pieczeniu biszkopta. Tylko przesiana mąka będzie napowietrzona odpowiednio, co sprawia, ze ciasto będzie puszyste.

Zimne jajka – mówi się, że biszkopt lubi składniki w temperaturze pokojowej. Zimne białka mogą nie ubijać się tak dobrze, jak białka w temperaturze pokojowej, co wpłynie negatywnie na wyrastanie biszkoptu. Białka muszą być ubite dobrze „sztywno”, ale nie za długo, by ich „nie przebić”.

rolada

Fot. iStock/przepis na biszkopt

Zły cukier – cukier, to cukier – mogłoby się wydawać. Jednak dla biszkoptu najlepszy jest cukier drobny, który odpowiednio rozpuści się podczas ubijania piany. Zwykły cukier może sprawić problem z szybkością rozpuszczania i tym, że białka ubijane są zbyt długo. Cukier puder się nie sprawdza, ponieważ trudno będzie wyczuć, kiedy faktycznie się rozpuścił, jak należy. Jeśli nie masz pod ręką drobnego cukru, odmierz potrzebną do przepisu ilość i rozkrusz ją w blenderze. Problem z głowy. I pamiętaj jeszcze, by nie dodawać całego cukru na raz do białek! Gdy białka będą już sztywne, dodawaj po łyżce cukru i miksuj na średnich obrotach przez minutę. Dopiero wtedy dodaj kolejną porcję i tak do momentu, gdy cały cukier wykorzystasz.

Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – W przypadku biszkoptu zapomnijcie o takiej możliwości. Otwarcie piekarnika spowoduje napływ chłodniejszego powietrza, przez co biszkopt opada i nic tego już nie naprawi. drzwiczki można uchylić jedynie, gdy jest potrzeba sprawdzenia patyczkiem, czy biszkopt się upiekł – ale wiele osób nawet i to odradza.

Źródło: www.mojewypieki.com ,www.domowe-wypieki.pl ,www.przyslijprzepis.pl 


Na weekend Podróże

Nauczycielka w prosty sposób tłumaczy jak działa mydło na wirusa! Pokaż ten eksperyment swoim dzieciom

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
17 marca 2020
Fot. Instagram/ mandysmunchkins_

Jak w prosty sposób pokazać dzieciom dlaczego tak ważne jest mycie rąk , szczególnie podczas obecnej epidemii koronawirusa? Amanda Lorenzo, nauczycielka w przedszkolu w Stanach Zjednoczonych, znalazła na to wspaniały sposób, przeprowadzając prosty eksperyment naukowy. Koniecznie zróbcie go z dziećmi w domu!

Potrzebujecie tylko miseczki z wodą, mielonego pieprzu i mydła.

Instrukcja:

1. Nalej wody do miski lub głębokiego talerza.

2. Wsyp trochę mielonego pieprzu.

3. Poproś dziecko o zanurzenie w tej mieszaninie palca. Czy pieprz (nasz „wirus”) przyczepia się do palca?

4. Poproś dziecko, by zanurzyło palec w miseczce z mydłem i ponownie włożyło palec do mieszanki wody z pieprzem

5. Obserwujcie razem jak „wirus” (ziarenka pieprzu) ucieka przed mydłem!

Bawcie się dobrze podczas przeprowadzania tego eksperymentu, a potem znajdźcie wspólnie inne. Doświadczenia naukowe to wspaniały, (a przy okazji pożyteczny 😉 ) pomysł na kreatywne spędzenie czasu z naszymi pociechami. Trzymajcie się zdrowo!

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Amanda Lorenzo (@mandysmunchkins_)


Zobacz także

Wakacje dla singli. Wyjazdy dla singli zyskują popularność

Wakacje w Portugalii – 9 mniej oczywistych miejsc

Maciejewka – bieszczadzki wehikuł czasu