Macierzyństwo Małe dziecko

Zdalne przedszkole w domu – czy jest możliwe?

Redakcja
Redakcja
19 marca 2020
Fot. iStock
 

Zamknięcie szkół i przedszkoli to trudne wyzwanie, które wymaga od rodziców zorganizowania rodzinnego dnia na nowo. Rodzice wymieniają się opieką nad maluchem, wymyślając coraz to nowe gry i zabawy dla przedszkolaka, aby się nie nudził. Z pomocą przychodzi inicjatywa w postaci przedszkola zdalnego, które dostępne jest dla wszystkich chętnych. Już pierwszego dnia z zajęć skorzystało ponad 7,5 tysiąca osób.

Jak działa przedszkole w Twoim własnym domu? Nauczyciele przedszkolni każdego dnia prowadzą zajęcia – rano i po południu, w języku polskim i angielskim. Dzieci przygotowują proste prace plastyczne z rzeczy dostępnych w każdym domu, nauczycielki prowadzą dialog z maluchami, śpiewają piosenki, czytają bajki, a także pokazują proste układy taneczne. Wszystko jest jak… w przedszkolu. Maluch bawi się i uczy, a każde spotkanie odbywa się zdalnie, za pośrednictwem komputera.

Nowa sytuacja dla placówek edukacyjnych i… rodziców

Zamknięcie placówek edukacyjnych to zupełnie nowa sytuacja, w której próbują się odnaleźć przede wszystkim rodzice. Łączenie opieki nad dzieckiem z pracą zdalną, na którą większość osób została obecnie skierowana, już w teorii może przysporzyć wielu problemów. Konieczne jest więc takie wsparcie, które zagwarantuje rodzicom choć chwilę czasu na odnalezienie się także w roli pracownika.

Najważniejszym celem jest wsparcie rodziców w tej trudniej sytuacji oraz zapewnienie ciągłości zajęć edukacyjnych dla najmłodszych. Często rodzice opiekę nad dzieckiem łączą z pracą zdalną – maluch wymaga dodatkowej uwagi, zaangażowania go w zajęcia, które będą nie tylko dla niego interesujące, ale również pozwolą rozwinąć jego wiedzę i umiejętności – tak, jak na co dzień dzieje się to w przedszkolach i szkole. Chcąc wspomóc rodziców w tym czasie, postanowiliśmy otworzyć online Dwujęzyczne Domowe Przedszkole KIDS&Co. – mówi Karina Trafna, prezes sieci KIDS&Co. – Inicjatywę skierowaliśmy do wszystkich rodziców – nie tylko tych, których dzieci uczęszczają do naszych placówek. Już widzimy, że zajęcia online cieszą się ogromnym zainteresowaniem – zdalne przedszkole działa od poniedziałku, a z każdym dniem z zajęć korzysta coraz więcej chętnych. Nasi pedagodzy w całej Polsce wspierają rodziców w pomysłach na aktywne zabawy stymulujące rozwój ich dzieci – tłumaczy Karina Trafna.

Zajęcia prowadzone są dwa razy dziennie w języku polskim i angielskim, a dostęp do nich jest wolny – każdy może dołączyć w dowolnym momencie. Takie rozwiązanie cieszy się coraz większą popularnością. Przedszkole online działa od wczoraj i już pierwszego dnia w zajęciach wzięło udział ponad 7,5 tys. chętnych.

 Domowa edukacja – jak powinna wyglądać?

Jak się okazuje, kluczem do sukcesu jest prowadzenie zajęć podobnych do tych, do których dziecko jest przyzwyczajone na co dzień. Nie możemy zakłócać rutyny malucha, którą do tej pory znał.

Musimy pamiętać, aby czas spędzony w domu nie był czasem przed telewizorem, czy tabletem z puszczoną bajką. Maluch dalej powinien sprzątać swoje zabawki, codziennie sam się ubierać, a także rozwijać swoje umiejętności  i zainteresowania – radzi Anna Osiecka Dyrektor Regionalny przedszkoli KIDS&Co.

Tutaj z pomocą przychodzą wirtualne zajęcia dla najmłodszych. Dzięki nim dzieci są angażowane w gry i zabawy edukacyjne przez ok. 2 godziny dziennie. Takie rozwiązanie pozwala maluchom spędzić czas w towarzystwie pani z przedszkola, nawet jeśli widzą ją jedynie na ekranie monitora, a rodzicom daje chwilę na poświęcenie się innym zajęciom.

Kadra nauczycielska doskonale angażuje dzieci w gry i zabawy, także za pośrednictwem łącza internetowego. Maluchy bardzo szybko adaptują się do nowych warunków. Nawet jeśli nie zobaczą na ekranie swojej ulubionej cioci z przedszkola, to w bezpiecznym, domowym otoczeniu chętnie biorą udział w ćwiczeniach czy pracach plastycznych. Nasze nauczycielki opowiadają maluchom bajki, prowadzą zajęcia w języku angielskim, zadają pytania, czy prowadzą „dialog” z dziećmi po drugiej stornie ekranu – mówi Anna Osiecka Dyrektor Regionalny przedszkoli KIDS&Co.

Jak spędzić czas z dzieckiem w domu?

Pamiętajmy, że nie musimy animować całego czasu dziecka – na co dzień też tego nie robimy. Dajmy mu przestrzeń do własnych działań – pytajmy, co ma ochotę zrobić. Malowanie, układanie wieży z klocków, czy ustawianie maskotek według wielkości, czy koloru to zajęcia, w które nie musimy się angażować. Musimy natomiast dać odczuć dziecku, że cały czas jesteśmy przy nim i nawet jeśli samodzielnie maluje, zainteresujmy się tym, co przedstawia rysunek czy jakich kolorów chce używać. To jest też doskonały moment na edukację dziecka poprzez najprostsze gry i zabawy, które doskonale znamy z naszych dziecięcych lat. „1,2,3 Baba Jaga patrzy” poćwiczy motorykę malucha, gra z piłką w „Kolory” pozwoli nauczyć dziecko kolejnych nazw barw (można wzbogacić grę nie tylko o kolory, ale także np. zwierzątka), a lepienie z masy solnej rozwinie zdolności plastyczne i pozwoli usprawnić pracę małych rączek – komentuje Anna Osiecka Dyrektor Regionalny przedszkoli KIDS&Co.

Najważniejsza jest organizacja pierwszych dni z dzieckiem w domu. Jeśli od samego początku dołożymy wszelkich starań i utrzymamy codzienne rytuały oraz obowiązki, to przejdziemy przez tę wyjątkową sytuację bez nadmiernego stresu dla malucha i dla nas samych.


KIDS&Co. od 15 lat wyznacza najwyższe standardy w edukacji przedszkolnej, tworząc nowoczesne, dwujęzyczne przedszkola i żłobki firmowe oraz przybiurowcowe. KIDS&Co. odpowiada za kompleksową obsługę procesu związanego z założeniem i prowadzeniem placówek: od przygotowania biznesplanu, projektu i koordynacji budowy, przez rekrutację kadry i prowadzenie zapisów do przedszkoli, po zarządzanie placówką i wdrożenie autorskiego programu nauczania i żywienia.

Misją marki jest pomoc rodzicom w pogodzeniu dwóch niezwykle ważnych ról życiowych – roli rodzica i pracownika. Placówki otwierane są w najdogodniejszych lokalizacjach, w bezpośrednim sąsiedztwie dużych miejsc pracy. Unikalność placówek KIDS&Co. opiera się na trzech filarach: dwujęzyczności, diecie makrobiotycznej oraz autorskim programie rozwoju umiejętności społecznych i inteligencji emocjonalnej.

W Polsce pod marką KIDS&Co. działa 15 placówek: żłobków i przedszkoli przybiurowcowych oraz firmowych, m.in. w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu czy Warszawie.

Więcej informacji: www.kids-co.pl

 


Macierzyństwo Małe dziecko

Baby, keksy, żurek i dania z jaj. Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 marca 2020
Przepisy na Wielkanoc
Fot. iStock/ Przepisy na Wielkanoc
 

Przepisy na Wielkanoc zaprzątają nam głowę tuż przed świętami. Chcąc ten czas spędzić mile z rodziną, warto wcześniej zgromadzić sprawdzone przepisy na Wielkanoc, aby oszczędzić sobie stresu szukając ich na ostatnią chwilę.

Wielkanoc tradycją stoi, ale czasem lubimy przemycić nowoczesny akcent, który zaczaruje dobrze znane dania. Oczywiście nie chodzi o rewolucję, która przyprawi seniora rodu o palpitacje serca, ale nowe spojrzenie na tradycyjne dania, jeśli macie ochotę zrobić coś trochę inaczej, ale nadal smacznie i z sercem.

stół wielkanocny

Fot. iStock/Przepisy na Wielkanoc

Mamy dla was mniej i bardziej tradycyjne potrawy, które oczarują osoby zgromadzone przy świątecznym stole. Czekają na was przepisy na Wielkanoc takie jak: tradycyjny żurek wielkanocny, jajka faszerowane dla leniuchów, babka wielkanocna, keks staropolski, keks sałatkowy z orzechami, sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi, oraz delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig, której nie sposób się oprzeć.

Przepisy na Wielkanoc – tradycyjny żurek z kiełbasą i jajem

Takie przepisy na Wielkanoc to konieczny element świątecznego stołu. Pyszny i aromatyczny, bez wątpienia kojarzy się z babciną kuchnią, do której wracamy po latach z największą przyjemnością.

żur wielkanocny

Fot. iStock/Przepisy na Wielkanoc

Żurek z kiełbasą i jajem – składniki: 

  • 1,5 litra wody,
  • ok. 500ml zakwasu na żurek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • pół selera,
  • suszony grzybek dla aromatu,
  • 500g białej kiełbasy,
  • kawałek wędzonego boczku lub żeberek – opcjonalnie,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • suszony majeranek,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • jajka.

Żurek z kiełbasą i jajem – wykonanie: 

  1. Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dołożyć nakłutą białą kiełbasę (jeśli jest to i boczek lub żeberka). Dorzucić przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól oraz 3 liście laurowe.
  2. Zawartość garnka zalać 1,5 litra wody. Zagotować pod przykryciem.
  3. Warzywa i kiełbasę wyciągnąć z garnka, do wywaru dolać zakwas i majeranek – gotować kilka minut (nie dłużej niż 10 minut, żeby zakwas nie stracił na wartości.). Wlać śmietanę, zamieszać.
  4. Kiełbasę, grzyby (i boczek jeśli jest) pokroić w plasterki i dołożyć do żurku.
  5. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na talerz i zalać żurkiem z kiełbasą.

Przepisy na Wielkanoc – jajka faszerowane dla leniuchów

Ten przepis wziął udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. Takie przepisy na Wielkanoc kochamy, ponieważ są proste i nawet leniuszek, który zazwyczaj trzyma się z daleka od kuchni, poradzi sobie z jego wykonaniem bez problemu.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Jajka faszerowane – składniki:

  • 20 jajek,
  • majonez,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • siekana rzeżucha,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka.

Jajka faszerowane –  wykonanie:

  1. Gotujemy 20 jajek na twardo.
  2. Po ostudzeniu rozcinamy je na równe połówki, a żółtka przekładamy do miseczki.
  3. Rozgniatamy żółtka z majonezem i łyżeczką musztardy miodowej. Dodajemy siekaną rzeżuchę, pieprz, sól i sypaną, słodką paprykę. Mieszamy wszystko na gładką konsystencję.
  4. Łyżeczką nakładamy pastę do połówek z białka i posypujemy szczypiorkiem.

Przepisy na Wielkanoc – babka wielkanocna 

Ten przepis również pojawił się już wcześniej, ale warto go przypomnieć. Tradycyjne przepisy na Wielkanoc to zdecydowanie przepis na prostą babkę, bez której ciężko wyobrazić sobie te święta.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Babka wielkanocna – składniki:

  • 4 całe jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 kostki margaryny.

Babka wielkanocna – wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie wlać roztopioną zimną margarynę. Do połowy ciasta można dodać kakao.
  3. Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem.

Przepisy na Wielkanoc – keks staropolski

To kolejny tradycyjny przepis, który stanie się smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Keks staropolski – składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 10 jajek,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
  • 30 dag bakalii,
  • cukier puder lub polewa z czekolady.

Keks staropolski – wykonanie:

  1. 5 żółtek i 5 całych jajek ucieramy z cukrem.
  2. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wlewamy stopioną margarynę oraz pianę z 5 białek. Dodajemy bakalie.
  3. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy papier i posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z czekolady.

Przepisy na Wielkanoc – keks sałatkowy z orzechami włoskimi

Oto powiew świeżości na świątecznych stołach, który na szanse podbić serca i podniebienia biesiadników. Keks inaczej, nadal na słodko, ale w nowoczesnym, warzywnym wydaniu.

przepisy na wielkanoc

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na Wielkanoc

Keks sałatkowy – składniki:

  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland,
  • 100 g Śliwek całe owoce Bakalland,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 1 por,
  • 350 g pieczarek,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 brokuł,
  • pęczek koperku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kaszy manny.

Keks sałatkowy – wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki.
  4. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy.
  5. Białka oddzielamy od jajek.
  6. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  7. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  8. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników.
  9. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut.
  10. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Przepisy na Wielkanoc – sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami

przepisy na wielkanoc

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na Wielkanoc

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami – składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami – wykonanie:

  1. Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.
  2. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą.
  4. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry.
  5. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę.
  6. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Przepisy na Wielkanoc – pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi

A teraz czas przepis na chrupiący pasztet z soczewicy, który chętnie zobaczą na swoich stołach nie tylko weganie.

przepisy na wielkanoc Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi/Przepisy na Wielkanoc

Pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland,
  • 100 g Mieszanki orzechów Bakalland,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi – wykonanie:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami.
  2. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy, dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej.
  3. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów.
  4. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  5. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40-50 minut.
  6. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Przepisy na Wielkanoc – delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig

 Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig/Przepisy na Wielkanoc

Konfitura cebulowa – składniki:

  • 1 kg cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 200 g Fig Bakalland,
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Konfitura cebulowa – wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia.
  2. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi i Złote owoce.
  3. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
  4. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

FB/ohmepl

 


Macierzyństwo Małe dziecko

Słodkie, soczyste, zdrowe. Dlaczego warto jeść winogrona?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 marca 2020
Winogrona - kalorie, witaminy dla zdrowia -
Fot. iStock/eclipse_images

Winogrona to owoce, za którymi większość z nas przepada. Słodkie, soczyste, zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji, więc warto jadać je wraz ze skórką i pestkami. Co dokładnie zawierają winogrona i w jakiej postaci je jeść, by pozyskać z nich to, co najlepsze?

Winogrona, rodzynki i wino – to produkty, które warto spożywać dla smaku i zdrowia. Mają one długą historię sięgającą czasów starożytnych, a nawet i wcześniejszych, bowiem pierwsze ślady świadczące o wytwarzaniu wina sięgają 7000 lat p.n.e. Wiele już powiedziano i napisano o zaletach samych winogron, ale warto je przypomnieć, by świadomie cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale także wpływem na zdrowie.

Winogrona - kalorie, witaminy dla zdrowia

Fot. iStock/flyparade

Winogrona – witaminy i minerały

Winogrona mogą przyjmować barwę od żółtej, przez zieloną, czerwoną, po niebieskofioletową. Najzdrowsze są owoce ciemne, które w porównaniu z białymi są o wiele bogatsze w przeciwutleniacze. Obfitują one w białko, błonnik, węglowodany. Winogrona zawierają witaminy takie jak: witaminy C i A, witaminy z grupy B (B1 , B2, B3, B6, B9), witaminy K, oraz składników mineralnych jak: wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo, a nawet jod. Zawierają również cenne dla zdrowia i profilaktyki antynowotworowej resweratrol, oraz polifenole takie jak: kwasy fenolowe, barwniki antocyjanowe, związki flawonoidowe.

Winogrona – wpływ na zdrowie

Zdrowe serce

Czerwone winogrona wpływają na zmniejszenie lepkości krwi, co jest ważne dla profilaktyki chorób układu krążenia. Resweratrol, którego nie brakuje w czerwonych winogronach oraz w czerwonym winie, chroni przed formowaniem się blaszki miażdżycowej w tętnicach, co chroni układ krążenia.

Winogrona - kalorie, witaminy dla zdrowia -

Fot. iStock/igorr1

Działanie antynowotworowe

Resweratrol posiada właściwości zmniejszające stany zapalne oraz działanie przeciwnowotworowe. Podobnie antocyjany, flawonoidy wpływające na kolor winogron – im ciemniejsze, tym więcej antocyjanów –  również są silnymi przeciwutleniaczami, zmniejszającymi ryzyko rozwoju nowotworów.

Winogrona regulują poziom cukru we krwi

Udowodniono, że resweratrol u zdrowych osób poprawia insulinowrażliwość komórek, co wpływa na regulację poziomu glukozy i insuliny – cukrzykom te owoce jednak nie są polecane. Przy zdrowym trybie życia może to wpływać na szybsze obniżenie wagi i ilości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Winogrono białe

Fot. iStock/eclipse_images

Winogrona odmładzają

Obecne w ciemnych winogronach i czerwonym winie flawonoidy (substancje przeciwutleniające i przeciwzapalne) to naturalna oręż w walce ze starzeniem się komórek organizmu. Badacze z University of Exeter w Anglii udowodnili, że pomagają one zwalczać zmarszczki, przyczyniając się do odmładzania starych komórek. Flawonoidy znajdziemy nie tylko w czerwonym winie i ciemnych winogronach, ale także w ciemnych jagodach i czekoladzie.

Poprawiają procesy trawienne 

Winogrona pomagają w procesie trawienia i zapobiegają uciążliwym zaparciom dzięki obecności błonnika. Błonnik pokarmowy przyspiesza pracę układu pokarmowego i wspiera prawidłowe wypróżnianie. Ale żeby winogrona posłużyły w tym celu jak najlepiej, należy zjadać je razem ze skórką i nasionami.

Winogrona – kalorie 

Często pojawiają się wątpliwości dotyczące kaloryczności winogron i ich spożycia podczas diety. Mimo pozytywnego wpływu na zdrowie, winogrona i kalorie w nich obecne nie są wskazane na diecie. Winogrona zielone to 69 kcal w 100 g, a czerwone w 100 g mają 67 kcal. Owoce te zawierają dużo łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Szacuje się, że kiść winogron może nam dostarczyć ok. 5 kostek cukru, więc osoby cierpiące na cukrzycę nie powinni po nie często sięgać. Warto jeszcze dodać, że indeks glikemiczny tych owoców nie jest wysoki, wynosi 45.

Winogrona suszone – rodzynki

Winogrona - kalorie, witaminy dla zdrowia

Fot. iStock/AlekZotoff

Winogrona nawet pod postacią suszoną mają sporo zalet. W rodzynkach znajdziemy witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy. Nie brakuje także składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W 100 g rodzynek znajdziemy 3,7 g błonnika, który dobrze wpływa na procesy trawienne. Rodzynki są bardziej kaloryczne niż świeże winogrona, ponieważ ich wartość odżywcza to niecałe 300 kcal/100 g, ale to nadal doskonała alternatywa dla niezdrowych słodyczy.

Winogrona – olej z pestek

olej z pestek winogron

Fot. iStock/olgakr

Olej z pestek winogron obfituje w witaminę E, zwaną witaminą młodości, a także antyoksydanty zabezpieczające przed przedwczesnym starzeniem. Kwas linolowy obniża poziom cholesterolu, więc pozytywnie wpływa na układ krążenia. Olej z pestek winogron zalecany jest w ramach profilaktyki miażdżycy tętnic, nadciśnienia tętniczego, w chorobach naczyniowych. Jest on praktycznie bezzapachowy, a spożywany na zimno nie traci swoich właściwości. Stosowany jest chętnie w domowych kosmetykach, ponieważ nawilża skórę, nie obciąża jej i nie wywołuje reakcji alergicznych. Kosmetyki na z dodatkiem oleju wspierają regenerację komórek oraz chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UVB.


źródło: dietetycy.org.pl , www.ekologia.pl

Zobacz także

Dziecko „w drodze”? To ci się przyda na pewno

Co kupic i czego nie kupowac noworodkowi w prezencie?

To co męskie…nie jest złe