Lifestyle Święta Wielkanoc

Wielkanoc bez mięsa? Wypróbuj przepisy najlepszych blogerów kulinarnych z Instagrama

Iwona Zgliczyńska
Iwona Zgliczyńska
12 kwietnia 2022
wielkanoc bez mięsa
Fot. Foodlajf
 

Wielkanoc bez mięsa? Tak, spokojna głowa. Pasztety, ciasta, przekąski od najlepszych polskich blogerów: Basi Stareckiej, Elizy Kmity, Michała Korkosza i Marty Dymek.  Spróbuj razem z nimi zaskoczyć swoich gości. To będzie  śniadanie świąteczne inne niż wszystkie!

Wielkanocne tapas patatas Basi Stareckiej

  • 2 szklanki mrożonego groszku 1 duży ugotowany ziemniak 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 /5 łyżek oliwy
  • duża garść świeżej mięty
  • trochę ugotowanych i odsmażonych ziemniaków do serwowania pasty

1. Zacznij od ugotowania groszku. Potrwa to chwilę, bo groszek ma to do siebie, że długo gotowany traci swój piękny kolor. Wlewamy wodę do garnka, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej groszek. W ciągu 2-3 minut powinien zdążyć zmięknąć, ale nie stracić koloru. Nie czekamy więc, od razu przecedzamy go przez sitko i zalewamy zimną wodą.
2. Przygotowujemy pastę z groszku. Do naczynia, w którym będziemy ją blendować, prócz wystudzonego groszku dodajemy ugotowany wcześniej ziemniak, czosnek, sok z cytryny, oliwę i dużą garść świeżej mięty. Zostawiamy sobie parę listków i kuleczek groszku do dekoracji tapas. Blendujemy składniki na gładką zieloną masę. Serwujemy ją na odsmażonych złotych i chrupiących talarkach ugotowanych wcześniej ziemniaków.

 

Fasolowy pasztet z jabłkiem z Jadłonomii, czyli od Marty Dymek

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 1 goździk
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz
  • do wysypania foremki: olej i bułka tarta, mielone orzechy lub płatki owsiane

1. Cebulę pokrój w grube półksiężyce, jabłko obierz i pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzej sporo oleju, dodaj cebulę, jabłko, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smaż na średnim ogniu przez 10 – 12 minut do momentu, aż cebula będzie bardzo miękka i złota.
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie w dużej misce zblenduj kaszę jaglaną.
3. Z usmażonej cebulki wyjmij wszystkie duże przyprawy, a następnie cebulkę dodać do miski z kaszą jaglaną.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj. Masę wyłóż do keksówki natartej olejem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami, piecz przez 45 – 50 minut.

Sernik mango od Whiteplate, czyli od Elizy Kmity

Spód:

  • 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (to są całe migdały, bez skórki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Masa:

  • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 4 małe jajka (lub 3 duże)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 1 duże, dojrzałe mango)

Spód:

1. Migdały delikatnie podpraż na suchej patelni. Przełóż je do miski, na patelni umieść cukier, który należy rozpuścić. Dodaj migdały, obtocz je w karmelu i przełóż do blendera (lub miski, w której będziemy miksować) i drobno zmiksuj (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na dno migdały i zrób masę:

2. Ser wymieszaj z musem mango, cukrem, budyniem i wanilią (w misce, łyżką), następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj – TYLKO do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
Przelej delikatnie na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C i piecz ok. 50-60 min

Babka bananowa last minute ze złocistą polewą od Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

  • 1¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany (około 400 g masy bananowe bez skórki)
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • ⅔ szklanki (120 g) cukru brązowego
  • ½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego

Złota polewa z białej czekolady

  • ⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 g białej czekolady, połamanej na kostki

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką. Lepiej zrobić to dokładnie. Nie chcesz, aby babka przywarła do formy, niszcząc siebie i święta.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.
3. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź w formie 15 minut, następnie wyjmij babkę obracając ją “do góry nogami” z pomocą talerza lub patery. Wystudź całkowicie.
4. Przygotuj polewę. Zagotuj kremówkę z kurkumą. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut, aby polewa ostygła i stężała. Musi być jednak cały czas trochępłynna! Polej nią babką. Poczekaj, aż polewa osiądzie i zastygnie.

 

 


Lifestyle Święta Wielkanoc

„A co ty taka tajemnicza?” Cechy introwertyka, które błędnie kojarzone są z nieśmiałością

Redakcja
Redakcja
13 kwietnia 2022
cechy introwertyka
fot. Olga Sagal/iStock
 

Często słyszysz: „A co ty taka tajemnicza” i dziwisz się, skąd komuś mogło przyjść takie skojarzenie do głowy. A ty nie jesteś tajemnicza, trzymasz się na obrzeżach tłumu, bo nie lubisz być w centrum uwagi, nie lubisz wszystkim wokół mówić o sobie i tyle. Co to za tajemniczość. To też nie jest nieśmiałość. Następnym razem, gdy usłyszysz: „Weź coś zrób z tą twoją nieśmiałością”, odpowiedz: „Jaką nieśmiałością? Jestem po prostu introwertykiem”. I po kłopocie. Jakie są cechy introwertyka?

Jakie cechy introwertyka mylimy z nieśmiałością?

Chronisz swoją prywatność

Co w dobie społecznościowych portali i świadomości tego, że wszyscy wiedzą o wszystkich wszystko jest bardzo trudne. Ty jednak nie obnosisz się z swoim prywatnym życiem. Gdyby ludzie, którzy cię znają tak chwilę dłużej się zastanowili, to okazałoby się, że niewiele o tobie widzą.

Wolisz pisać niż mówić

Zdecydowanie. Szybciej napiszesz e-maila, bo pisanie daje ci przestrzeń i czas na poukładanie myśli, na dokładne wyrażenie siebie i swoich uczuć.

Masz kilku bliskich przyjaciół

Dwóch, a może trzech. A może tylko jednego. Ale to taki przyjaciel, za którym wskoczysz do najgłębszej studni, a on za tobą będzie stał jak mur. Którego jesteś pewna i wiesz, że zawsze możesz na nim polegać.

Nie flirtujesz

Co bywa ci zarzucane, bo zawsze wokół siebie masz jakiś adoratorów. Ale to nie jest wynikiem twojej otwartości, czy też walki z nieśmiałością. Hej, jesteś introwertykiem, umiesz słuchać, a to wielu ludzi przyciąga do ciebie jak magnes.

Nie ufasz

Zdobyć twoje zaufanie to jak zdobycie wysokiego szczytu. Nie ufasz nie dlatego, że boisz się ludzi, ale dlatego, że jesteś ostrożna w bliskich relacjach. Nie zwierzasz się pierwszej lepszej napotkanej osobie.

Uwielbiasz analizować

To jedna z silniejszych cech introwertyka. Co bywa twoim przekleństwem, bo nie potrafisz od razu zareagować na jakąś sytuację, tylko musisz ją przemyśleć, przetrawić w sobie. Zawsze doszukujesz się jakiegoś głębszego sensu.

Zamykasz się w sobie

Kiedy czujesz, że ktoś chce cię skrzywdzić, wykorzystać cię – odsuwasz się i zamykasz. Nie tracisz energii na kontakty z taką osobą, wolisz się wycofać z tej relacji niż zostać zranioną.

Jesteś świetnym słuchaczem

Uważnie słuchasz ludzi, z którymi rozmawiasz, którzy mają coś do powiedzenia. Dla ciebie słuchanie to okazywanie szacunku drugiej osobie. Tak samo działa to w drugą stronę, jeśli ktoś chce zdobyć twoje zaufanie, zależy mu na tobie, to musi cię przede wszystkim umieć wysłuchać.

Nie lubisz tłumów

I to nie dlatego, że się boisz ludzi. Po prostu zdecydowanie wolisz spotkać się po prostu z drugim człowiekiem niż całą chmarą ludzi. Cenisz kontakt jeden na jeden. Kiedy przebywasz w tłumie, chcesz szybko wrócić do domu i naładować baterie.

Lubisz bawić się w grupie ludzi

Bo to nie jest tak, że zamykasz się na ludzi, jak ci mówią – z powodu nieśmiałości. To  nieprawda. Lubisz wyjść w większym gronie na imprezę, koncert, ale raz na jakiś czas, nie żeby było to normą. Zawsze po takim wyjściu musisz zebrać energię na kolejne.

Nie lubisz lekkich rozmów

Wydaje się, że nie jesteś towarzyska, bo nie udzielasz się w rozmowach o tym, kto, gdzie z kim i dlaczego. I co jest najmodniejsze w tym sezonie i jaka dieta najlepsza. Wolisz usiąść z boku niż słuchać tego, co w ogóle cię nie interesuje. Ale jeśli znajdziesz towarzysza rozmowy o czymś ważnym, czymś co ciebie głęboko dotyka, to przesiedzisz z nim cały wieczór dyskutując, spierając się i wymieniając opinie.

Nie lubisz rozmawiać przez telefon

Tej cechy introwertyka nie przebije chyba nic. 🙂 Ty o rachunek martwić się nie musisz. Twój telefon rzadko dzwoni, dlatego, że nie lubisz rozmawiać w ten sposób. Owszem, wymienisz się jakimiś istotnymi informacjami, ale nie bywasz wylewna w codziennych rozmowach. Telefon służy do komunikacji, a nie do zwierzania się.


Lifestyle Święta Wielkanoc

Nie chce ci się piec na święta? Ten deser jest dla ciebie – smakuje bosko i nie wymaga dużo zachodu

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2022
pascha wielkanocna
fot. Ivannag82/iStock

Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa, która dotarła do nas zza wschodniej granicy. Nie wymaga ona pieczenia, a jej forma i smak sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. W moim domu była co roku, robił ją tata – pamiętam, jak wkładał ją do lodówki i przygniatał dwoma tomami encyklopedii, żeby dobrze się odcisnęła. 🙂

Pascha wielkanocna — składniki:  

  • 600 g twarogu w kostce
  • 150 g kolorowej skórki kandyzowanej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel 2-3 razy. Miękkie masło ubij z cukrem i wanilią na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dokładaj do masy po łyżce zmielonego twarogu. Gdy w masie nie będzie już grudek, wlej śmietankę i ubijaj na dużych obrotach, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodaj do niej 100 g kandyzowanej skórki i wymieszaj.
  2. Miseczkę wyłóż gazą tak, aby wystawała poza brzegi. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj i nakryj gazą. Dociśnij talerzykiem i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wysuń paschę na talerz i usuń delikatnie gazę. Udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i np. listkami mięty.

POLECAMY RÓWNIEŻ: 


Zobacz także

7 reguł wartych zastosowania, które pomogą radzić sobie w relacji z trudnymi ludźmi

Tak blisko naszego dziecka jesteśmy tylko na chwilę. To, co mu damy zależy tylko od nas. Zapakuj dobrze plecak

Co wrzucilibyście do tornistra waszych dzieci oprócz wiedzy?

Dorota Wellman: „Przyjaźń to nie jest prosta relacja, ale jak się już ją ma i ma się fajną, to trzeba ją chronić jak najcenniejszy klejnot”