Uroda Włosy

Sezonowe wypadanie włosów. Czym jest i jak mu zaradzić?

Redakcja
Redakcja
27 lutego 2019
Sezonowe wypadanie włosów
Fot. Materiały prasowe – Sezonowe wypadanie włosów
 

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią – radykalna zmiana pogody. To właśnie na początku tej pory roku wiele osób dostrzega, że wypada im więcej kosmyków niż zazwyczaj. Zastanawiasz się, czy jest to powód do zmartwienia i czy sięgnąć po dedykowane witaminy na wypadanie włosów? Poznaj przyczyny tego zjawiska i zobacz, jak sobie z nim radzić.

Na początek najważniejsze: samo wypadanie włosów nie jest niczym niepokojącym – pod warunkiem, że ilość traconych w ciągu doby kosmyków nie przekracza 100-150 włosów.  Wypadają one najczęściej, ponieważ w naturalny sposób zakończył się ich cykl życia, a na ich miejscu zaczynają już wyrastać kolejne. Jeżeli jednak dostrzegasz ich większą ilość na poduszce, podłodze czy na szczotce po czesaniu – warto się przyjrzeć włosom nieco bliżej i poszukać przyczyny ich wypadania.

Sezonowe wypadanie włosów – czym jest?

Czynniki wpływające na wypadanie włosów to m.in.: stres, zła dieta, problemy hormonalne czy przyjmowanie określonych leków. Jeżeli jednak zauważasz, że okres nadmiernego gubienia kosmyków przypada na czas przesilenia wiosennego, bardzo prawdopodobne jest, że to ono jest głównym „winowajcą”.

Dlaczego zmiana pogody powoduje wypadanie włosów? Po pierwsze dlatego, że są one bardzo wrażliwe na wszelkie gwałtowne zmiany. A kiedy nagle silne mrozy i śnieg zamieniają się na intensywne słońce i przyjemne ciepło – dla twoich włosów może to być prawdziwy szok. Reakcją będzie więc przedwczesne zakończenie fazy wzrostu włosa (anagenu) i ich nadmierne wypadanie.

To nie jedyny powód. Włosy mogą częściej wypadać po zimie w przypadku, gdy:

  • zabrakło właściwej ochrony w mroźne dni – przemrożone niskimi temperaturami cebulki są osłabione, co może skutkować wypadaniem,
  • zimowa dieta była uboga w składniki kluczowe dla prawidłowej, harmonijnej pracy organizmu – np. kwas pantotenowy, krzem, niacynę, biotynę, cynk czy żelazo.

W efekcie ciało osłabione po zimie „odreagowuje” właśnie poprzez wypadanie włosów.

Czy to powód do zmartwienia?

Jeśli dopadło cię sezonowe wypadanie włosów, nie wpadaj w panikę. Zjawisko to:

  • nie doprowadzi cię do całkowitego wyłysienia – może pojawić się jednak ich lekkie przerzedzenie,
  • ma charakter tymczasowy – gdy zawirowania pogodowe (a wraz z nimi „burza” w twoim organizmie) się zakończą, wszystko powinno powrócić do normy.

Wcale nie oznacza to jednak, że nie możesz pomóc swoim kosmykom w szybszym powrocie do najlepszej kondycji. Podjęcie kilku prostych działań sprawi, że do lata będziesz się cieszyć bujną, lśniącą i gęstą czupryną.

Tabletki na wypadanie włosów – co najlepiej sprawdzi się przy sezonowym gubieniu kosmyków?

O włosy warto zadbać zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. To najlepszy kierunek działania, jeśli chcesz im przywrócić naturalny blask i odbudować gęstość. Co zatem zrobić?

  • Wiosna to dobry moment na zmianę fryzury

Masz dłuższe włosy? Pamiętaj, że im bardziej imponująca długość, tym kosmyki mocniej obciążają cebulki. To – zwłaszcza w okresie osłabienia włosów – może sprzyjać ich wypadaniu. Warto więc pomyśleć o wizycie u fryzjera, który skróci włosy. Wcale nie musisz wprowadzać radykalnych zmian – wystarczy ściąć nawet kilka centymetrów, by zapewnić im ulgę.

  • Zadbaj o odpowiednią pielęgnację zewnętrzną

Szczotkuj kosmyki delikatnie, zamiast szarpać je w pośpiechu. Sięgnij po dobrej jakości kosmetyki pielęgnacyjne dopasowane do typu twoich włosów, np. o właściwościach regeneracyjnych. Pomogą zamknąć łuskę włosa i odbudować strukturę łodygi. Unikaj stylizacji termicznej i obciążania kosmyków nadmierną ilością pianek, lakierów i innych preparatów do układania. Im lżej na głowie, tym lepiej.

  • Zatroszcz się o zdrowo zbilansowaną dietę

Optymalnie zbilansowane posiłki, bogate we wszystkie potrzebne ci składniki odżywcze to absolutna podstawa dobrego zdrowia, także włosów. Upewnij się więc, że jesz regularnie i zachowujesz zdrową równowagę między węglowodanami, tłuszczami i białkami. Twoja dieta powinna być bogata m.in. w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste i dobre tłuszcze (np. kwasy omega-3). Dzięki temu twój organizm szybko odzyska siły utracone zimą.

  • Tabletki na wypadanie włosów mogą być uzupełnieniem kuracji

W trosce o wyrównanie poziomu kluczowych dla zdrowia twoich włosów składników odżywczych, możesz również rozważyć suplementację diety i sięgnąć po witaminy na wypadanie włosów, np. takie jak suplement diety Vitapil®, które zostały stworzone z myślą o wzmocnieniu kosmyków. Wybieraj suplementy bogate w krzem, biotynę, kwas pantotenowy, niacynę, cynk, żelazo oraz mangan – to składniki kluczowe dla prawidłowego wzrostu włosów.

A co, jeśli wypadanie włosów utrzymuje się dłużej niż 4-6 tygodni i, mimo podjęcia działań opisanych powyżej, nie ustępuje? Wówczas warto skonsultować się ze specjalistą, aby zyskać pewność, że wszystko w porządku ze zdrowiem.


Artykuł sponsorowany


Uroda Włosy

Przepis na faworki. Są warte każdej poświęconej minuty

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
27 lutego 2019
Przepis na faworki - chrust
Fot. iStock – Przepis na faworki - chrust
 

Przepis na faworki (chrust), to jedna z najpyszniejszych tradycji. Wypróbujcie nasz szybki i sprawdzony przepis idealny na Tłusty Czwartek. Te faworki (chrust) są warte każdej poświęconej minuty!

Faworki, nazywane również chrustem czy chruścikami, to wyjątkowo ciekawe smakołyki. Te złożone w kształcie kokardek ciastka znane są również na Litwie i w Niemczech. Co ciekawe, faworki pochodzą z Włoch. Zaskoczeni? Faworki (chrust) stały się już symbolem karnawału, ostatków i oczywiście Tłustego Czwartku!

Choć ich przygotowanie nie jest trudno wymaga nieco poświęcenia. Ciasto trzeba porządnie wyrobić. Z tego samego ciasta robi się „różę karnawałowe”.

Faworki przygotowuje się ze „zbitego” ciasta śmietanowego i smaży na głębokim tłuszczu. Oczywiście najlepiej smakuje te, przyrządzone samodzielnie! Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na faworki! A może skusicie się na wersję, którą robi Magda Gessler albo ewa Wachowicz? Sprawdziliśmy, jakie przepisy polecają królowe kuchni. Wszystkie wersje ciasta na faworki są dość podobne, różnią się detalami. Ale wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach 🙂 Którą wypróbujecie, jako pierwszą?

Przepis na faworki (chrust)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (około 300 g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 200 g, małe opakowanie)
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić faworki (chrust)?

Mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól). Dodajemy składniki mokre (żółtka, spirytus i śmietanę). Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i przełożyć je na stolnicę lub stół. Tu zaczyna się nasz faworkowy trening. Ale spokojnie, jeśli teraz się napracujecie, wyrzuty sumienia po zjedzeniu faworków będą zdecydowanie mniejsze. Rozbijamy ciasto!

Możecie okładać je pięścią lub wałkiem. Wystarczy około 10 minut rozbijania.

Kiedy ciasto jest już gładkie i bardzo elastyczne, należy cienko je rozwałkować, podsypując mąką.

Ciasto tniemy na paski (prostokąty) i nacinamy wzdłuż, w środku. Przewijamy i można smażyć.

Smażymy na złoty kolor, w mniejszych partiach. Podczas smażenia obracamy faworki na drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i osypujemy cukrem pudrem.

Gotowe! Smacznego!

Przepis na faworki

Fot. iStock

Przepis na faworki (chrust) Magdy Gessler

Jak wiecie Magda Gessler nie idzie na kulinarne kompromisy. Faworki muszą być smażone na smalcu.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Przygotowanie:

Smalec utrzyj do konsystencji śmietany. Dodaj żółtka, śmietanę, alkohol i mąkę. Teraz trzeba się trochę napracować. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto rozwałkować cienko (podsypujemy mąką). Kroimy na paski i nacinamy w środku, wzdłuż. Wystarczy przewinąć przez dziurkę i już można smażyć.

Magda Gessler podpowiada, jak sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Wystarczy wrzucić do niego kawałeczek ciasta – jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że można brać się za smażenie!

Smażymy w kilku partiach na złoty kolor, przewracając szczypcami lub patyczkiem. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Teraz wystarczy oprószyć faworki cukrem pudrem i wanilią. Brzmi smakowicie!

Przepis na faworki (chrust) Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz proponuje troszkę lżejszą wersję, ale oczywiście smażoną na smalcu. Tego po prostu nie da się oszukać! Oczywiście, jeśli zależy wam na oryginalnym smaku faworków.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać cukier. Należy zrobić dołek, do którego wbijemy jajka i dodamy żółtka. Delikatnie zmieszać składniki za pomocą noża – siekamy, aż jajka utworzą z mąka „kluseczki”. Ponownie formujemy dołek, do którego dodajemy ciepłe masło, mleko i spirytus.

Zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkości. Formujemy kulkę i odstawiamy na 20 minut.

Przykrywamy miską, by się nie wysuszyło. Podsypując mąką wałkujemy bardzo cieniutko i wykrywamy paski. Nacinamy w środku i wywijamy „kokardkę”.

Smażymy 🙂

Autorka przepisu podpowiada, że smalec możemy zastąpić olejem słonecznikowym lub arachidowym.

Gotowe chrusty odsączamy z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.


źródła: smakizycia.plewawachowicz.pl

 


Uroda Włosy

6 zodiakalnych par, które rozumieją się jak nikt inny

Redakcja
Redakcja
27 lutego 2019
Fot. iStock/TodorTsevkov
Następny

Pokrewieństwo dusz nie polega na wyjadaniu sobie z dziobków i wrzucaniu milionów zdjęć na portale społecznościowe. To relacje partnerskie oraz znajomości z osobami, bez których nie wyobrażamy sobie życia. To może być zarówno wieloletnia przyjaźń, jak i świeża znajomość, która opiera się na spotkaniach raz w miesiącu, które jednak są nam niezbędne do życia. Po czym poznać pokrewną duszę? 

Większość z nas odpowie — to osoba, która odgaduje w pół słowa resztę zdania, które chcemy odpowiedzieć. Wręcz czyta w myślach, odgaduje pragnienia, podziela pasję. To ktoś, z kim spędzamy czas z najwyższą przyjemnością.

Z czystej ciekawości warto sprawdzić, jak znaki zodiaku wpływają na kaliber znajomości. Takie więzy, oparte na zodiakalnym podobieństwie są wyjątkowe, ponieważ ludzie pokrewnych znaków są dla siebie idealni ze względu na podobne doświadczenia, które dzielili. Są ludźmi odmiennymi, ale pasującymi do siebie nawzajem.

Które zodiakalne pary mają największe szanse na duchowe porozumienie?


źródło: themindsjournal.com

Zobacz także

Swissdent- twój uśmiech, nasza satysfakcja!

Takiej metody suszenia włosów nie znałyśmy. Efekt zwala z nóg

Idź na wrotki

Dzień #13. Zadbaj o siebie naprawdę. #SlimemGO