Makijaż Uroda

Ciasta na Wielkanoc – najlepsze przepisy na świąteczne domowe wypieki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
22 marca 2021
Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec
Fot. iStock
 

Ciasta na Wielkanoc to ta część tradycji, bez której mało kto może się obejść. Mazurki, serniki, babki, makowce, paschy i nie tylko … Na każdym stole staje popisowe ciasto, ulubione przez domowników. Inspiracje bywają różne, ale najlepiej sprawdza się klasyka. Jeśli ktoś jeszcze nie ma sprawdzonego, rodzinnego przepisu na ciasta na Wielkanoc, powinien sprawdzić przepisy cieszące się największą popularnością.

Ciasta na Wielkanoc

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pysznych ciast. Przygotowane z sercem, pięknie zdobione, często kolorowe, po okresie postu przypominają o radosnym czasie przebudzenia z zimowego snu i czekającej nas obfitości. Można do nich wykorzystać różne produkty, te mniej, jak i bardziej tradycyjne. Przepisów, zarówno odwołujących się do tradycji, jak i bardziej wymyślnych, o niecodziennym połączeniu składników, nie brakuje. Dzięki tej różnorodności bez kłopotu można dopasować rodzaj ciasta do potrzeb czy smaków lubianych przez całą rodzinę.

Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc

Ciasta na Wielkanoc — mazurek z kajmakiem 

Wersja mazurka z gotową masą z puszki to idealna opcja dla osób, które cenią sobie tradycyjne wypieki, ale nie mają czasu lub możliwości przygotować wszystko samodzielnie. Gotowa masa oszczędzi mnóstwo czasu i pracy, więc nie warto robić sobie wyrzutów sumienia, jeśli zostanie wykorzystania. Do przygotowania mazurka można wykorzystać także inną masę o ulubionym smaku.

Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc – mazurek,

Mazurek wielkanocny z kajmakiem — składniki: 

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła (prawdziwego)
  • 4 żółtka

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa
  • dodatki do wyboru — bakalie, migdały lub płatki migdałowe, owoce kandyzowane, lukier lub polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyrób w misce. Po wyrobieniu wstaw ciasto na 15-20 min do lodówki, by nie przyklejało się do blachy. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, rozłóż na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia niskiej prostokątnej blaszce. Nakłuj je gęsto widelcem, by równomiernie urosło. Gdy ciasto jest już rozwałkowane na brzegach uformuj obramowanie (zapleć fantazyjnie lub przygnieć ciasto do brzegu blaszki). Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 175-180º Celsjusza – aż do zrumienia ciasta. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z blaszki.
  2. Na górę nałóż ulubioną masę kajmakową i udekoruj zgodnie z fantazją ulubionymi słodkimi dodatkami.

Ciasta na Wielkanoc — babka cytrynowa 

Babka cytrynowa — składniki: 

  • 2 małe cytryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz we wrzątku. Wysusz je i zetrzyj skórkę (bez białej części) na drobnych oczkach tarki. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do oleju.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich żółtka i cukier. Następnie dodaj na przemian olej z sokiem z cytryny i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starte skórki z cytryn. Miksuj tylko do połączenia składników.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170ºC. Foremkę na babkę posmaruj margaryną, posyp bułką tartą i wlej do niej ciasto. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ciasta na Wielkanoc — makowiec tradycyjny 

Mak symbolizuje obfitość i płodność, nie może więc zabraknąć makowca na świątecznym stole.

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc – makowiec

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 15 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 170 g maku
  • 80 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • 15 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiej margaryny
  • olejek migdałowy
  • cynamon
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  •  3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść z cukrem w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut, aż urosną. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Mak zaparz w 175 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie 2-3 razy zmiel.
  3. Dodaj do maku pozostałe składniki, wymieszaj je dobrze. Białka ubij i wmieszaj delikatnie do masy makowej.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokątny placek, nałóż masę makową, zawiń dłuższy bok w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając nieco luzu, by ciasto mogło podrosnąć. Makowiec ułóż na dużej blaszce, piecz go w temperaturze 180 – 190º przez ok. 30 – 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej lukrem (cukier puder rozetrzyj dokładnie z sokiem z cytryny) i posyp orzechami.

Ciasta na Wielkanoc — karpatka z kremem budyniowym 

Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc – karpatka

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g budyniu waniliowego (dwa opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Masło podgrzej w rondelku z wodą i solą do zagotowania.
  2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  3. Gdy ciasto będzie jednolite, odstaw je do ostudzenia. Następnie wbijaj pojedynczo jajka i ciągle miksuj.
  4. Wsyp do ciasta przesiany proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Wyłóż nimi blachy (25x 35 cm) i piecz w temperaturze 200ºC, około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Jeśli blaty pieczesz jednocześnie, zrób to na tej samej wysokości piekarnika, jeśli do dyspozycji masz jedną blaszkę, musisz upiec jedno po drugim.

Krem budyniowy: 

  1. 500 ml mleka podgrzej z solą i cukrem, w pozostałych 200 ml wymieszaj żółtka i proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlej do niego mleko z żółtkami i budyniem, mieszaj chwilę po zagotowaniu, aż utworzy się budyń.
  2. Gotowy budyń zestaw z palnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Miękkie masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce chłodny budyń.
  4. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy.

Krem budyniowy wyłóż między części ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Ciasta na Wielkanoc bez pieczenia 

Pascha wielkanocna

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która dotarła do nas zza wschodniej granicy. Nie wymaga ona pieczenia, a jej forma i smak sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt.

Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc – pascha

Pascha wielkanocna — składniki:  

  • 600 g twarogu w kostce
  • 150 g kolorowej skórki kandyzowanej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel 2-3 razy. Miękkie masło ubij z cukrem i wanilią na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dokładaj do masy po łyżce zmielonego twarogu. Gdy w masie nie będzie już grudek, wlej śmietankę i ubijaj na dużych obrotach, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodaj do niej 100 g kandyzowanej skórki i wymieszaj.
  2. Miseczkę wyłóż gazą tak, aby wystawała poza brzegi. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj i nakryj gazą. Dociśnij talerzykiem i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wysuń paschę na talerz i usuń delikatnie gazę. Udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i np. listkami mięty.

Sernik na zimno 

To alternatywa dla pieczonego sernika, który nie każdemu wychodzi idealnie. Tu nie czeka nikogo niemiła niespodzianka np. z zapadnięciem się środka ciasta.

sernik na zimno

Fot. iStock/Ciasta na Wielkanoc – sernik na zimno

Sernik na zimno — składniki:

Spód:

  • biszkopty (opakowanie 120 g)

Masa serowa:

  • 800 g twarogu z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g mocno schłodzonej słodkiej śmietany 30- 36%
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (agrestowa lub winogronowa)

Owoce z galaretką:

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej lub winogronowej
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron 

Przygotowanie:

  1. Dwie galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia
  3. Na dnie formy ułóż ciasno biszkopty, by jak najbardziej zakryć dno.
  4. Twaróg (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania wlej cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  5. Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę przełóż na biszkopty i wstaw do lodówki przynajmniej godzinę.
  6. W międzyczasie w 450 ml gorącej wody rozpuść galaretkę, poczekaj aż przestygnie.
  7. Winogrona umyj, osusz. Ułóż na dobrze schłodzonej i sztywnej masie serowej i zalej lekko tężejącą galaretką.
  8. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na noc.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, aniagotuje.pl

Makijaż Uroda

Wielkanoc – Wielki Post, Triduum Paschalne, Niedziela Zmartwychwstania i lany poniedziałek. Co należy wiedzieć?

Redakcja
Redakcja
22 marca 2021
Wielkanoc - Wielki Post, Triduum Paschalne, Niedziela Wielkanocna , Lany Poniedziałek
Fot. iStock

Wielkanoc to najważniejsze chrześcijańskie święto. Poprzedza je wyjątkowy czas — Wielki Post, a także Triduum Paschalne (Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielka Sobota). Jest to okres duchowego przygotowania na ważne wydarzenie, które gromadzi wiernych w świątyniach, a rodziny przy wspólnym stole.

Wielkanoc — kiedy wypada?

Wielkanoc jest świętem upamiętniającym zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To święto ruchome, którego termin związany jest z cyklem Księżyca. Wielkanoc świętujemy w różnym czasie, ale zawsze pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Ta zasada wynika z ustaleń Soboru Nicejskiego, mówiących o tym, że święto Zmartwychwstania Pańskiego należy obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca, która przypada po 21 marca.

wielkanoc

Fot. iStock/Wielkanoc

W roku 2021 Wielkanoc wypada 04.04, a wraz z Triduum Paschalnym kalendarz prezentuje się w następujący sposób:

  • 01.04 – Wielki Czwartek
  • 02.04 – Wielki Piątek
  • 03.04 – Wielka Sobota
  • 04.04 – Wielkanoc (niedziela)
  • 05.04 – Poniedziałek Wielkanocny (Lany Poniedziałek) — dzień ustawowo wolny od pracy

Wspomniane Triduum Paschalne rozpoczyna się od wieczornej mszy w Wielki Czwartek, a kończy Wigilią Paschalną (nabożeństwem w noc z Wielkiej Soboty na Niedzielę Zmartwychwstania)

Wielki Post

Wielki Post Wielki Post rozpoczyna się w Środę Popielcową. Jest to 40-dniowy okres, który przede wszystkim opiera się na duchowym przygotowaniu do Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Wielki Post został ustanowiony na pamiątkę 40-dniowego postu Chrystusa na pustyni, a także upamiętniając 40 lat wędrówek Izraelitów po wyjściu z Egiptu. Ustanowiono go we wczesnym średniowieczu, i po pewnych zmianach organizacyjnych obowiązuje także współcześnie. Wielki Post jest czasem szczególnym, w którym wielkie znaczenie ma modlitwa, wspieranie potrzebujących, stosowanie pokuty, a także przestrzeganie zasad postu wyrażonego w ograniczeniu jedzenia i picia. Należy także unikać hucznych zabaw, by skupić się na duchowości i przypomnienie sobie, jak ważny jest Bóg i że warto odejść od grzechu.

Wielkanoc - Wielki Post, Triduum Paschalne, Niedziela Wielkanocna , Lany Poniedziałek

Fot. iStock/Wielkanoc

Wielkanoc a Triduum Paschalne

Wielki Post to okres poprzedzający Wielkanoc, natomiast bezpośrednie dni poprzedzające Święta Wielkanocne to Triduum Paschalne. Triduum Paschalne rozpoczyna Wielki Czwartek, następnie wierni przeżywają Wielki Piątek i Wielką Sobotę.

Wielki Czwartek

Wielki Czwartek jest dniem ustanowienia Eucharystii i kapłaństwa, podczas którego biskupi święcą oleje wykorzystywane podczas udzielania sakramentu chrztu, bierzmowania, lub namaszczenia chorych. W niektórych kościołach praktykowane jest symboliczne obmywanie nóg 12 osobom, na wzór działania Jezusa podczas Ostatniej Wieczerzy.

Wielki Piątek

Wielki Piątek jest upamiętnieniem Męki Pańskiej. To dzień głębokiej żałoby w kościele, z tego powodu nie odprawia się tego dnia liturgii eucharystycznej. Zamiast niej odprawiana jest uroczysta Msza Wieczerzy Pańskiej, od której kończy się okres Wielkiego Postu. Celebruje się uroczystą adorację Krzyża w kościołach, przygotowane są także Groby Pańskie, które odwiedzają wierni. Tego dnia odprawia się również nabożeństwo Drogi Krzyżowej (Droga Krzyżowa odprawiana jest w każdy piątek Wielkiego Postu). Wielki Piątek to czas ścisłego postu, podczas którego nie tylko należy unikać potraw mięsnych, ale także ograniczać ilości spożywanych pokarmów. Jedynie jeden posiłek w ciągu dnia można zjeść do syta. Wiele osób podchodzi restrykcyjnie do zasad postu i w Wielki Piątek spożywa wyłącznie suchy chleb oraz pije wodę.

Wielka Sobota

Wielkanoc - Wielki Post, Triduum Paschalne, Niedziela Wielkanocna , Lany Poniedziałek

Fot. iStock/Wielkanoc

Wielka Sobota to dzień oczekiwania na Zmartwychwstanie Pańskie, podczas którego przygotowuje się wielkanocne ciasta oraz produkty na święconkę. Wierni idą do kościoła na tradycyjne poświęcenie koszyków wielkanocnych z przygotowanymi na stół świąteczny produktami. Wielka Sobota to również czas poświęcenia wody chrzcielnej oraz odnowienia przyrzeczeń chrztu świętego.

Wielkanoc 

Niedziela Zmartwychwstania

Po Triduum Paschalnym nadchodzi czas na radosne świętowanie. Wielkanocna Niedziela (Niedziela Zmartwychwstania) to pierwszy dzień wolny od pracy. Rozpoczyna się jej obchody mszą świętą rezurekcyjną, gdy dzwony obwieszczają Zmartwychwstanie Pańskie. Wtedy też można usiąść do tradycyjnego śniadania wielkanocnego, podczas którego spożywane są poświęcone pokarmy z koszyka. Bliscy dzielą się jajkiem symbolizującym nowe życie, spędzają czas w gronie rodzinnym.

Lany poniedziałek 

Fot. iStock/Wielkanoc, Lany Poniedziałek

Lany Poniedziałek to drugi świąteczny dzień wolny od pracy. Zwany także Śmigusem Dyngusem, to dzień związany ze słowiańską tradycją lania wody. Szalone zabawy polegające na oblewaniu napotkanych osób wodą obrazowały radość po odejściu zimy i przebudzenia wiosny. Początkowo traktowano to jako symboliczne obmycie z chorób i brudu, a z czasem umacniania się katolicyzmu na ziemiach słowiańskich, przede wszystkim grzechu. Niegdyś zabawy były mniej łagodne dla „ofiar”, obecnie odchodzi się od dawnych praktyk prowadzących do zmoczenia ostatniej suchej nitki na ubraniu.


źródło:  www.niedziela.pl,www.jakatolik.com 

Zobacz także

hybrydowe

Oczekujesz rewolucji w nawilżaniu skóry? Kosmetyki hybrydowe odpowiedzą na potrzeby twojej skóry

Retro na czasie. Stylizowane kosmetyki przeżywają swoją drugą młodość

10 klasycznych błędów, które mogą kosztować cię utratę ładnego uśmiechu