Go to content

Świąteczne ciekawostki – dlaczego właściwie jemy karpia i łamiemy się opłatkiem?

Fot. iStock/MilosStankovic

Sięganie samemu po opłatek i rozdawanie go innym domownikom nie jest zgodne z jego prawidłową celebracją. Zwyczaj całowania się pod jemiołą pojawił się dopiero w XIX wieku, a w średniowieczu choinki przyozdabiane były jabłkami. Poznaj więcej ciekawostek dotyczących Świąt Bożego Narodzenia.

Świąteczne ciekawostki

Łamanie się opłatkiem

Łamanie się opłatkiem jest nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Przed rozpoczęciem uroczystej kolacji często sięgamy po niego sami i rozdajemy innym. Jak się okazuje, nie tak powinniśmy się zachować. Tradycja łamania się opłatkiem najprawdopodobniej wywodzi się z początków chrześcijaństwa, kiedy to na znak wspólnoty wyznawcy tej samej wiary łamali się chlebem. Obecnie pieczywo zostało zastąpione opłatkiem. Co ciekawe, zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, najstarszy członek rodziny powinien przeczytać na głos fragment Pisma Świętego, a dopiero później wziąć opłatek i zacząć składać życzenia pozostałym domownikom.

Kolory Bożonarodzeniowe

Zielony, czerwony i złoty to kolory, które kojarzą nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. To właśnie te barwy najchętniej wykorzystujemy do dekoracji domu. Już wyjaśniamy dlaczego. Zieleń symbolizuje odrodzenie i nowe życie, czerwień odnosi się do krwi Pana Jezusa, a złoto symbolizuje bogactwo.

Jemioła

Podczas dekorowania domu nie można zapomnieć o jemiole, pod którą pocałunek w czasie Świąt ponoć przynosi szczęście, umacnia związek i poprawia płodność. Zgodnie ze zwyczajem, jemiołę powinniśmy zawiesić nad drzwiami wejściowymi lub nad wigilijnym stołem. Tradycja całowania się pod jemiołą pojawiła się dopiero w XIX wieku.

Zobacz także: 10 porad Małgorzaty Ohme: Czy naprawdę musimy wyczyścić każdy kąt mieszkania? Odpuśćmy to sobie

Święty Mikołaj

Każde dziecko wie, że prezenty pod choinkę przynosi święty Mikołaj, który nie zawsze ubrany był na czerwono. Wcześniej istniały różne „odmiany” Mikołaja w różnych kolorach. Zdaniem niektórych, współczesny wizerunek świętego Mikołaja stworzyła Coca-Cola, co nie do końca jest prawdą. Mikołaj ubrany na czerwono stał się popularny w Kanadzie i USA w XIX wieku.

12 potraw

A tak właściwie dlaczego dwanaście? Istnieją dwa wytłumaczenia. Pierwsze z nic nawiązuje do 12. miesięcy – każde z dań symbolizuje jeden miesiąc. Drugie nawiązuje do 12. apostołów. Dawniej wierzono, że na wigilijnym stole powinna znaleźć się nieparzysta liczba potraw. Uważano, że przeniesie to domownikom szczęście.

Karp na wigilijnym stole

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie karp gości na wigilijnym stole? Przecież nie każdy za nim przepada. Tradycja zrodziła się w epoce PRL-u, kiedy to karp był jedyną rybą dostępną dla wszystkich. W 1947 roku dużą popularnością cieszyło się hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”.

Ubieranie choinki

Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez pachnącej lasem i pięknie przyozdobionej choinki. Zwyczaj ubierania świątecznego drzewka wywodzi się z Niemiec i tamtejszej tradycji ewangelickiej. Drzewko iglaste uznawane jest za źródło życia, a zielony kolor za symbol nadziei. Tradycja ubierania choinki ewoluowała na przestrzeni lat. Dawniej choinkę ubierano obowiązkowo w wigilię, a do jej dekoracji wykorzystywano jabłka, orzechy, pomalowane szyszki, papierowe ptaszki czy łańcuchy z bibuły. Obecnie królują szklane, drewniane i plastikowe ozdoby choinkowe.

Zobacz także: Alergia na choinkę – to naprawdę możliwe?