Lifestyle

Skwalan, wąkrotka i bakuchiol – absolutne przeboje w kosmetyce. Co dają naszej skórze?

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
21 lipca 2021
fot. JulyProkopiv/iStock
 

To trio od wielu miesięcy podbija serca fanek pielęgnacji. Ale nie są to jedynie marketingowe hity. Skwalan, wąkrotka azjatycka i bakuchiol czynią cuda a ich działanie potwierdzają badania.

Autorką tekstu jest Agnieszka Prokopowicz, dziennikarka, autorka serwisu urodowego www.bellateca.pl

Skwalan

Skwalan to totalny hit w pielęgnacji i składnik wielu kremów i balsamów. Czy wart jest naszego zainteresowania? Jak najbardziej! To substancja, którą i tak mamy w skórze, choć czasem za mało, oczywiście zanika z wiekiem. Wchodzi w skład sebum, tj. zewnętrznej warstwy lipidowej, która zapewnia ochronę skóry, jej miękkość, elastyczność, nawilżenie. Walczy też ze szkodliwymi bakteriami i grzybami.

Skwalan jest antyoksydantem. Wzmacnia zatem naturalną barierę lipidową skóry i lekko natłuszcza. I jest jeszcze coś. Poza jego własnymi właściwościami odbudowującymi, skwalan jest nośnikiem dla biologicznie aktywnych składników rozpuszczalnych w tłuszczach. Jego obecność po prostu na służy.

Czysty skwalan pozyskuje się z trzciny cukrowej. Ma on postać bezzapachowego i nieuczulającego olejku, który jednak nie pozostawia „tłustego” filmu. Ma drobne cząsteczki, może zatem głęboko wnikać w skórę. Gdy już się tam dostanie – nawilża, wygładza, odżywia i poprawia jej koloryt. Mój ulubiony skwalan jest właśnie w postaci czystego olejku. Nanosimy go na oczyszczoną, wilgotną skórę i delikatnie wmasowujemy. Ten mój jest z Ministerstwa Dobrego Mydła. Można też kupić kremy i balsamy, których składnikiem jest skwalan. Dobrej jakości jest Dr Jart, BasicLAB i Resibo. Zdecydowanie warto poszukać.

 

Wąkrotka

Wąkrota azjatycka, inaczej gotu kola, znana jest i wykorzystywana od tysięcy lat. Przede wszystkim w ajurwedzie – indyjskiej medycynie naturalnej. Wiadomo, że gotu kola wspiera koncentrację i pamięć, poprawia nastrój (używa się jej w leczeniu depresji) oraz zmniejsza niepokój. W pielęgnacji odżywia suchą skórę, działa antybakteryjnie i łagodząco.

Za fantastyczne działanie wąkrotki odpowiada zawarty w niej kwas azjatykowy. Ma on właściwości regenerujące i nawilżające. Pomaga na cerę naczynkową, wrażliwą i skłonną do zaczerwienienia. Poprawia mikrokrążenie i wyraźnie zmniejsza widoczność “pajączków” i drobnych naczynek. Witaminy A, C, K, E, które ma w składzie gotu kola, działają antyoksydacyjnie. Na ryku jest wiele produktów z wąkrotką.

Dla mnie basolutnym hitem jest krem Dr Jart, Cicapair, który cudownie koryguje rumieńce i niedoskonałości. W słoiczku ma kolor zielony, ale po nałożeniu na skórę wtapia się w skórę, pełniąc funkcję korektora, balsamu i podkładu jednocześnie. Podobnie działa polski AA Cica Benefit, regenerująco-łagodzący krem do twarzy – również z wąkrotką.

 

Bakuchiol

Wakrotkę tysiące lat temu odkryli i używali do leczenia Hindusi, a Bakuchiol – Chińczycy. Następca retinolu – bakuchiol – ma jego większość cudownych właściwości, ale nie uczula i nie jest wrażliwy na słońce. To pochodna retinoidów, podobnie jak retinol, ale w tym przypadku mówimy o retinoidach roślinnych.

Pozyskuje się go z zioła Psoralea corylifolia czyli ziela Babchi, znanego też jako Babći, Ba Gu Zhi oraz Bakuchi. Roślina ta działa antybakteryjnie, wygładza zmarszczki, poprawia odcień skóry, niweluje przebarwienia. Dzięki swojemu działaniu odkażającemu doskonale pomaga w leczeniu trądziku i łagodzi stany zapalne. Zimą przetestowałam całą linię kosmetyków Bielendy – Bakuchiol BioRetinol Effect i powiem wam – przypadły mi do gustu.

Bardzo lubię też ostatnią linię IOSSI, a szczególnie Ultra-Rich Multivitamin Wrinkle Smoothing Face Cream – wygładzający, bogaty krem do twarzy z witaminą C, B3 i E oraz bakuchiolem. Składnik ten ma podstawową cechę – nie podrażnia, a działa. Jednym słowem – wszystkie te modne składniki są warte polecenia. Poszukajcie w drogeriach i wybierzcie coś dla siebie.

 


Lifestyle

Hotele dla dorosłych, kawiarnie „bez dzieci” – czy takie usługi są niezgodne z prawem?

Redakcja
Redakcja
21 lipca 2021
fot. anyaberkut/iStock
 
Rosnący segment usług dla bezdzietnych, m.in. specjalne hotele czy restauracje, może być niezgodny z prawem – zwraca uwagę Prawo.pl. Prawnicy cytowani przez serwis wskazują, że takie wyłączenia mogą naruszać konstytucyjny zakaz dyskryminacji.

Kawiarnia, do której nie można przyjść z dzieckiem, hotele tylko dla dorosłych, osiedla, na których mogą mieszkać wyłącznie bezdzietni – w ten sposób przedsiębiorcy starają się przyciągnąć osoby, które męczy towarzystwo dzieci. Dla niektórych taka oferta to gratka, dla innych – powód do oburzenia. Może być także przyczyną problemów prawnych.

„Jeżeli nie ma żadnej racjonalnej przesłanki do wprowadzenia takiego zakazu, jak np. zagrożenie bezpieczeństwa dziecka, to uważam takie rozwiązania za dyskryminujące – ocenia w wypowiedzi dla Prawo.pl Aleksandra Ejsmont, radca prawny. – Mam wrażenie, że osoby, które wprowadzają takie zasady, zdają się zapominać, że dziecko także jest obywatelem i tak samo obejmuje je art. 32 ust. 2 Konstytucji, który zakazuje dyskryminacji” – mówi mecenas Ejsmont.

Podobnego zdania jest adwokat Jarosław Jagura, prawnik Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. „W takich przypadkach zawsze trzeba zadać pytanie o racjonalne uzasadnienie dla wprowadzenie takiej zasady. Ma to oczywisty sens np. w przypadku kasyn lub klubów, wątpliwy natomiast, gdy w grę wchodzi pizzeria lub kawiarnia. Istotny też może być kontekst faktyczny, dlatego każdą taką sprawę trzeba by oceniać indywidualnie” – tłumaczy ekspert.

„Istotne jest też, czy chodzi o duże miasto lub kurort, w którym znajdzie się hotel dla każdego, czy o miejsce, gdzie pozbawienie kogoś wstępu do tego konkretnego lokalu, pozbawi go możliwości zjedzenia posiłku w restauracji lub przenocowania w danej miejscowości. W tym drugim przypadku będzie to zdecydowanie dyskryminujące działanie” – podkreśla Jagura.

Eksperci za absurdalny uważają też pomysł stworzenia osiedli tylko dla bezdzietnych. Podkreślają, że takie zapisy w umowach byłyby nie do wyegzekwowania.

„Nie wyobrażam sobie, jak miałoby to wyglądać – para, której urodziłoby się dziecko, miałaby automatycznie tracić prawo własności? Byłaby to ingerencja w najbardziej wrażliwą sferę życia człowieka, wątpliwa również z punktu widzenia dostępu do danych osobowych” – mówi mec. Ejsmont.

Więcej: w serwisie prawo.pl

Źródło informacji: PAP MediaRoom


Lifestyle

Kamica żółciowa – przyczyny, leczenie i dieta. Objawy kolki żółciowej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 lipca 2021
Kamica żółciowa - przyczyny, leczenie i dieta. Objawy kolki żółciowej
Fot. iStock

Kamica żółciowa (kamica pęcherzyka żółciowego) to obecność złogów w pęcherzyku żółciowym. Choroba może przez lata nie powodować objawów, ale gdy pojawi się kolka żółciowa, nie sposób ignorować problemu. Czym jest kamica żółciowa i kolka żółciowa, co ją wywołuje i w jaki sposób się objawia choroba? Leczenie kamicy żółciowej.

Kamica żółciowa (kamica pęcherzyka żółciowego) — co to jest?

Kamica pęcherzyka żółciowego (kamica żółciowa) jest chorobą, w której dochodzi do pojawienia się w pęcherzyku żółciowym złogów — kamieni żółciowych. Złogi tworzą się z substancji chemicznych obecnych w żółci (cholesterolu, barwników żółciowych, jonów nieorganicznych — np. wapniowych,  białek), które normalnie są rozpuszczane w niej i usuwane do przewodu pokarmowego. Jeśli dojdzie do nadmiernego zagęszczenia żółci, tworzą się kamienie. Najczęściej dochodzi do tworzenia się kamieni cholesterolowych. Gdy złogi powstają nie w pęcherzyku, a w przewodach żółciowych, mówi się wtedy o kamicy przewodowej.

Kamica żółciowa - przyczyny, leczenie i dieta. Objawy kolki żółciowej

Fot. iStock/Kamica żółciowa

Choroba ta może dotyczyć nawet 20% populacji Europy Zachodniej. Ryzyko wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem. Kamica żółciowa dotyczy  około 15—18% osób do 40. roku życia i nawet 50% osób powyżej 60. roku życia. Najczęściej cierpią z jej powodu kobiety.

Przyczyny kamicy żółciowej

Kamica żółciowa nie ma jednej określonej przyczyny. Istnieje natomiast kilka czynników, które mogą mieć wpływ na zwiększenie ryzyka tworzenia się złogów w pęcherzyku żółciowym. Należą do nich m.in.:

  • predyspozycje genetyczne;
  • starszy wiek;
  • płeć żeńska (nawet 5-krotnie częstsze zachorowania);
  • czynniki hormonalne, np. liczne ciąże;
  • cukrzyca;
  • otyłość;
  • wysokie stężenie triglicerydów we krwi;
  • przyjmowanie niektórych leków;
  • czynniki związane ze stosowanym wcześniej leczeniem, powodujące zastój żółci – protezy, szwy chirurgiczne;
  • wykonana resekcja żołądka, zespół krótkiego jelita;
  • szybka utrata masy ciała, przedłużające się głodówki;
  • mukowiscydoza;
  • przewlekłe infekcje dróg żółciowych.

Kamica żółciowa — objawy

Kamienie w pęcherzyku żółciowym mogą tworzyć się przez wiele lat bez żadnych objawów. Jeśli już kamica żółciowa powoduje objawy, to najczęściej pojawia się kolka żółciowa, którą powoduje częściowe lub całkowite zatkanie przewodu pęcherzykowego przez kamień żółciowy.

Fot. iStock/Pęcherzyk żółciowy

Kolka żółciowa — objawy kamicy żółciowej

Kolka żółciowa określana jest jako nagły, napadowy, ostry, i niezwykle silny ból w nadbrzuszu, który promieniuje do prawego barku lub okolicy międzyłopatkowej. Ten objaw towarzyszy nawet 80% pacjentom cierpiącym na kamicę żółciową. Ból pojawia się najczęściej po obfitym, tłustym posiłku i może trwać od kilkunastu minut do kilku godzin. Mogą towarzyszyć mu objawy takie jak: niepokój, nadmierna potliwość, nudności i wymioty. Objawy ustępują po wycofaniu się złogu z przewodu pęcherzykowego do pęcherzyka żółciowego.

Kamica żółciowa — powikłania 

Kamica żółciowa nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Przedłużające się zatkanie przewodu pęcherzykowego grozi rozwinięciem się zapalenia pęcherzyka żółciowego lub wodniaka pęcherzyka. Ostremu zapaleniu pęcherzyka żółciowego, oprócz kolki żółciowej, towarzyszy podwyższona temperatura i dreszcze, może pojawić się ból w prawym nadbrzuszu, występujący podczas ucisku i narastający podczas głębokiego wdechu. Wodniak jest powiększonym pęcherzykiem żółciowym wypełnionym śluzem, który występuje bez podwyższonej temperatury i dreszczy.

Kamica żółciowa — kiedy do lekarza?

Jeśli kamica żółciowa dolega pierwszy raz, należy udać się do lekarza, aby uzyskać właściwą diagnozę. W przypadku gdy objawy kamicy są powtórne, ale silniejsze niż poprzednio, lub pojawiają się nowe objawy, np.: gorączka, dreszcze, wymioty, także należy skorzystać z konsultacji lekarskiej.

Kamica żółciowa - przyczyny, leczenie i dieta. Objawy kolki żółciowej

Fot. iStock/Kamienie żółciowe

Jeśli kolce pęcherzykowej nie towarzyszą inne objawy, a w przeszłości ustępowała samoistnie lub po przyjęciu leków, można leczyć się w domu lekami rozkurczowymi i przeciwbólowymi dostępnymi w aptece bez recepty, zaleconymi przez lekarza.

Jeśli podejrzewana jest kamica żółciowa, zazwyczaj lekarz ustala diagnozę od razu, dzięki badaniu USG jamy brzusznej. Skuteczność badania w tym przypadku wynosi powyżej 95%. Jeśli to nie wystarczy, lub pojawiły się powikłania, lekarz może zlecić wykonanie tomografii komputerowej (TK) jamy brzusznej, badania krwi (ocenę liczby białych krwinek), a także badania określające funkcjonowanie komórki wątrobowej wraz z oceną ewentualnego zastoju żółci w drogach żółciowych.

Kamica żółciowa — leczenie

Rozpoznana kolka żółciowa niepowikłana może być leczona samodzielne lekami przeciwbólowymi i rozkurczowymi (np. drotaweryna, hioscyna, paracetamol, niesteroidowe leki przeciwzapalne lub metamizol). Do momentu ustania bólu należy pozostawać na czczo. Silniejsze dolegliwości bólowe wymagają konsultacji z lekarzem.

Chirurgiczne usunięcie pęcherzyka żółciowego wraz ze znajdującymi się wewnątrz niego złogami to jedyne skuteczne leczenie kamicy żółciowej pęcherzykowej. Jeśli nie można wykonać zabiegu, proponuje się w przypadku kamicy bez powikłań leczenie farmakologiczne z zastosowaniem kwasu ursodeoksucholowego, przez co najmniej 6 miesięcy. Istnieje jednak wysokie ryzyko, że kamica żółciowa powróci.

Kamica żółciowa - przyczyny, leczenie i dieta. Objawy kolki żółciowej

Fot. iStock/kamienie żółciowe

Kamica żółciowa — dieta 

Dieta w chorobie takiej jak kamica żółciowa, opiera się na potrawach ubogotłuszczowych i wysokowęglowodanowych. Posiłki powinny być częstsze (5–6 w ciągu dnia), mniej obfite i podawane regularnie. Zaleca się gotowanie i duszenie potraw. Warzywa i owoce muszą być ugotowane i rozdrobnione, lub w postaci soków i przecierów.

Produkty zalecane:

Warto sięgać po większe ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, chleb typu graham, kasze i makarony. Należy zadbać o dużą zawartość błonnika w diecie. Błonnik pełni ważną rolę poprzez zwiększenie pasażu jelit, oraz zwiększa produkcję kwasu chenodeoksycholowego, który sprzyja rozpuszczaniu się złogów cholesterolu.

Można sięgać po olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany. W niewielkich ilościach można jeść masło i margaryny miękkie.

Ponieważ dieta przy kamicy żółciowej ogranicza ilość tłuszczu, wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być niedostateczne. Z tego powodu należy zadbać, by nie zabrakło pożywienia bogatego w ß-karoten, witaminę D, witaminę E i witaminę K.

Produkty niewskazane:

Należy unikać tłustych mięs  i wędlin, takich jak baleron, wędliny z tłuszczem,  boczek, smalec, pasztety, salcesony, kaszanka. Szkodzą również tłuste sery, żółte, pleśniowe i topione. Niewskazane są ostre przyprawy, majonez, twarda margaryna.  Z diety przy kamicy żółciowej trzeba wykluczyć żółtko jaj, które może powodować silne skurcze pęcherzyka żółciowego.


źródło:  www.mp.pl 

Zobacz także

7 sygnałów, że jego ego jest silniejsze niż wasz związek

Dojrzałość to rozsądek i rozwaga? Akurat!

Buciki pod choinkę dla ciekawych świata maluchów. Prezentownik Oh!Me 2018