Lifestyle Psychologia

Są rzeczy, o których nie mówią szczęśliwi ludzie. Chcesz poznać ich tajemnice?

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
10 maja 2016
Fot. iStock / South_agency
 

Bycie szczęśliwym, to bycie naiwnym – oj, wiele ludzi tak uważa. Te wszystkie szklanki do połowy pełne, ten uśmiech przyklejony do twarzy, ta beztroska, która się nam ze szczęściem kojarzy. Szczęśliwi są tylko głupcy, którzy nie znają prawdziwego życia, bo gdyby znali, to by się tak nie cieszyli ze wszystkiego.

Kto z nas nie słyszał takich opinii, albo co więcej nie nosi w sobie takiego przekonania. Bo jak być szczęśliwym w świecie, który jest tak bardzo niesprawiedliwy?

Wkurza cię dziewczyna na przystanku, która się do ciebie uśmiecha, kolega w pracy nucący pod nosem jakąś melodię, i jak ktoś ci mówi: „nie narzekaj, działaj, zrób coś”?

Bo chciałabyś jak oni, chciałabyś być szczęśliwym człowiekiem, który każdego dnia potrafi uśmiechnąć się do siebie i lekko wejść w codzienności. Ale wiesz co, szczęście nie przychodzi nikomu łatwo. Poza tym jest kilka rzeczy, o których szczęśliwi ludzie w ogóle nie mówią, a z których my często nie zdajemy sobie sprawy.

Przygotowują się na najgorsze

Szczęśliwi ludzie z każdej sytuacji wyciągają pozytywną dla siebie rzecz, do wszystkiego co ich spotyka chcą wyciągnąć jak najwięcej dla siebie. Ale to nie znaczy, że nie zdają sobie sprawy z porażki. Wiecie, jak brzmi ich dewiza: mam szczerą nadzieję na najlepsze, ale jestem przygotowany na najgorsze.

Nie dążą do doskonałości

Szczęśliwi ludzie nie chcą być doskonali, idealni. Nie dążą do osiągnięcia stawianych sobie coraz wyżej i wyżej poprzeczek – oni ich po prostu nie stawiają tak wysoko. Są świadomi własnych słabości i ułomności, i to im pozwala zaakceptować i polubić siebie nawet, gdy daleko im do ideału. Zresztą, czy ideały naprawdę istnieją? Czy tylko się o nich mówi, a tak naprawdę nikt ich nigdy nie widział?

Niczego nie są pewni

Ktoś powiedziałby – jak to, jak być szczęśliwym i nie być pewnym sukcesu, zwycięstwa, pozytywnej zmiany? No właśnie tak. Optymiści nie zakładają z góry żadnego wyniku, osiągnięcia. Cieszą się tym, co tu i teraz bez względu na rezultat, który tak naprawdę jest rzeczą wtórną.

Cieszą się z małych rzeczy

Co niektórzy uważają za głupotę. Bo jak cieszyć się z tego, że porozmawialiśmy z nieznajomą panią w sklepie, że zakwitł bez, że kawa smakowała dzisiaj jakoś tak wyjątkowo? Jak widać można. Szczęśliwi ludzie pochylają się nad każdą rzeczą, która wywołuje w nich uśmiech i zapamiętują ją, celebrują, bo przecież życie składa się z takich małych przyjemności.

Nie zajmują ich rzeczy bez znaczenia

Tak, jak są uważni na sytuacje, kiedy są szczęśliwi, tak zupełnie nie zwracają uwagi na rzeczy, które pod koniec dnia okażą się kompletnie nieważne. Bo jakie znaczenie za kilka godzin będzie miał fakt, że spóźnił się autobus, albo, że szef był w złym nastroju. To jego nastrój, jego problem, na pewno nie twój.

Zawsze mają plan

To nie jest tak, że szczęśliwi ludzie dryfują sobie bez celu czekając na okazję, która im się przytrafi. Wbrew pozorom ludzie szczęśliwi mają swój pomysł na życie, i realizują go małymi kroczkami. Wiecie na czym polega sekret – oni nie mają jednego planu, wręcz przeciwnie każda litera alfabetu to jakiś plan, na wypadek gdyby inny zawiódł.

Mają oczy szeroko otwarte

Nie idą sobie bezmyślnie przez dzień myśląc,  że właściwie mają wszystko i po co im więcej. Co to, to nie. Szczęśliwi rozglądają się wokół, by nie przegapić żadnej okazji do wykorzystania. Dzięki temu potrafią rozpoznać te momenty, czy sytuacje, które warto wykorzystać. To często jest dla nich gwarantem sukcesu.

Rzadko mówią „nie”

Szczęśliwi ludzie zdecydowanie częściej mówią „tak”, nie odmawiają pomocy, nowych obowiązków, i wielu innych rzeczy, bo nie boją się wyzwań, nie boją się, że czemuś nie sprostają. Poza tym wiedzą, że to co dają wróci do nich z podwójną siłą, więc dają z siebie jak najwięcej.

Śmieją się z siebie

Tajemnica ich uśmiechu polega na tym, że nie biorą życia zbyt poważnie, nie ma dla nich rzeczy na wagę życia lub śmierci. Mają dystans do wszystkiego co się wokół dzieje, a przede wszystkim do siebie. Śmieją się ze swoich błędów i porażek nie dlatego, że są ignorantami, ale dlatego, że wiedzą, ze z każdej sytuacji jest jakieś wyjście. W końcu jest plan B, F, czy R.

Nie są szczęśliwi cały czas

Wydaje ci się, że szczęśliwi ludzie zawsze są szczęśliwi? A to nieprawda. Też miewają chwile załamania, zwątpienia, też płaczą w poduszkę wieczorem. Jednak rano wstają gotowi do działania, do zmian, bo życie jest zbyt krótkie, żeby zajmować się tym, na co nie mamy wpływu, lepiej znaleźć rozwiązanie niż płakać nad porażką.

Są świadomi siebie

Nie wystarcza im wiedza o sobie, o swoich wadach, zaletach i słabych punktach. Nieustannie nad sobą pracują, chcą się zmieniać, reagują na krytykę, która pokazuje im, co faktycznie może uczynić ich lepszymi. Nie boją się własnego rozwoju, wsłuchiwania się w siebie.

Żyją chwilą

Nie roztrząsają, co się wydarzyło wczoraj, czy tydzień temu. To już było, na to już nie mają wpływu. Ludzie szczęśliwi żyją tym co tu i teraz, by z tego czasu wycisnąć jak najwięcej się da dla siebie. Dla nich każdy dzień to nowy rozdział, nowe wyzwanie, nowa szansa. Dzięki temu ich życie wypełnia się po brzegi.

Są samolubni

Bo są świadomi swoich potrzeb, których nie marginalizują. Są dla samych siebie ważni i nie mają zamiaru o tym zapominać. Wiedzą, że jeśli oni będą szczęśliwi, szczęśliwi będą ludzie wokół nich, dlatego tak uparcie dążą do spełniania swoich potrzeb, by móc spełniać potrzeby innych. To daje im siłę do działania – dbanie o siebie.

I jak? Spróbujesz od dziś być szczęśliwsza znając tajemnice szczęśliwych ludzi?


Lifestyle Psychologia

Trądzik, cellulit lub kłopoty z włosami? Sprawdź, jak działają herbatki ziołowe

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 maja 2016
herbatki ziołowe
Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain
 

Napary z ziół kojarzymy przede wszystkim z ludową medycyną i sposobami babć na różne dolegliwości. Teraz na drogeryjnych półkach stoi wiele nowoczesnych specyfików, które mają za zadanie pomóc w utracie masy ciała, poprawie kondycji skóry czy włosów. Zanim sięgniesz po gotowe farmaceutyki, spróbuj moc ziół, których dobroczynne działanie dla organizmu, jest na nowo odkrywane.

W składzie ziół, naukowcy dopatrzyli się bogactwa antyoksydantów, minerałów i witamin. Dzięki temu,  oczyszczają one ciało z toksyn, nadając cerze, włosom oraz paznokciom blask. W zależności od potrzeb, do wyboru jest wiele różnych herbatek, które dzięki aktywnym substancjom ukrytym w ziołach, oddziaływają na różne kłopoty.

Bratek i łopian pomogą na kłopoty z trądzikiem 

bratek

Fot. Pixabay / Euselia / CC0 Public Domain

Bratek dzięki zawartości antyrodnikowych flawonoidów i antocyjanów, dogłębnie oczyści skórę od wewnątrz. Pierwszej poprawy należy spodziewać się po ok 2 tygodniach, pijąc herbatkę 1-2 razy w ciągu dnia, zaparzaną po przykryciem przez 5 minut. Łopian wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, łagodzi zmiany łuszczycowe skóry, zmniejsza łojotok i wypryski trądzikowe, pomaga usuwać toksyny ze skóry.

Skrzyp poprawi stan paznokci

skrzyp


Fot. Pixabay / summa / CC0 Public Domain

Skrzyp polny to bogate źródło krzemu, który wspomaga naturalną produkcję kolagenu. Wpływa on na stan skóry, włosów i paznokci, warto pić herbatkę z tego ziela, parzoną przez 15 min, 3 razy dziennie.

Pokrzywa wzmocni włosy

pokrzywa


Fot. Pixabay / blickpixel / CC0 Public Domain

W potocznym mniemaniu, ten zielony, parzący chwast należy omijać z daleka. To błąd, ponieważ pokrzywa posiada dużo flawonoidów detoksykujących organizm, witaminy C, K, A,  a także krzem, żelazo i wapń które fantastycznie odżywiają włosy. Herbatkę z tego ziela zaparzaj pod przykryciem przez 10 min, pij 3 razy dziennie.

Świetlik załagodzi podrażnienia okolic oczu

świetlik


Fot. Pixabay / majdharma / CC0 Public Domain

Świetlik działa skutecznie przy zapaleniu spojówek, tęczówki i łzawieniu, leczy zapalenie wiosenne spojówek, stany zapalne brzegów powiek i skóry powiek. Zamiast sięgać po gotowe specyfiki, wystarczy łyżeczkę ziela zalać 1 szklanką ciepłej wody, łagodnie gotować pod przykryciem przez 5 minut, odstawić do ostygnięcia. Jałowe kawałki gazy zwilżyć odwarem i przykładać kilkakrotnie na powieki lub przemywać nimi brzegi powiek.

Kwiat czarnego bzu pomoże w walce z cellulitem

Kwiaty czarnego bzu zawierają  flawonoidy, wzmacniające tkankę łączną i wspomagające produkcję włókien kolagenowych. Dzięki temu skóra jest bardziej elastyczna, jędrna i wygładzona. Herbatkę zaparzaj 10 min i pij 3 razy dziennie.


Lifestyle Psychologia

5 pomysłów na boskie fit śniadanie

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
10 maja 2016
Fot. e-prolinea.pl

Szybkie i te weekendowe: leniwe; na zimno i na ciepło, wytrawne i słodkie…

Śniadanie, to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Lubię planować wieczorem co zjem następnego dnia, lubię się nim delektować i zawsze staram się wstać kilka minut wcześniej, aby zdążyć coś zjeść przed wyjściem z domu.

Dziś był wyjątkowo wiosenny twarożek z rzodkiewkami, ogórkiem i szczypiorkiem. Wczoraj klasyczna owsianka, która niezmiennie wciąż króluje na moim stole niezależnie od dnia tygodnia czy pory roku – i na słodko i w wersji wytrawnej z warzywami. A jutro… chyba powtórka sprzed kilku dni, czyli nowość w mojej kuchni: canihua (tu można kupić) albo jako granola albo w wersji na ciepło  ugotowana na wodzie z orzechami i owocami. Do moich ulubionych śniadań należy też kasza jaglana, jajka pod różnym postaciami oraz… od czasu do czasu racuchy np. na mące gryczanej albo klasyczne kanapki!

5 pomysłów na boskie fit śniadanie

NALEŚNIKI GRYCZANE

nalesnikigryczane2

Fot. e-prolinea.pl

Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki z mojej kolekcji naleśników bez glutenu – tym razem są to naleśniki z mąki gryczanej ?.

Tu znajdziesz przepis na naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy. Ciasto fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni – pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!

Przepis na 10 sztuk małych – patelnia 15 cm

Składniki:

100 g mąki gryczanej
1 białko
300 ml wody
łyżka oleju
szczypta sól

Przygotowanie:

Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju. Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu. Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć. Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

jeden mały naleśnik (z mlekiem) ma 60 kcal
na wodzie 45 kcal

PĘCZAK Z KIEŁKAMI

salatkaKaszaKielki2

Fot. e-prolinea.pl

Tak, jak nie przepadam za pęczakiem w postaci dodatku do obiadu, tak w sałatkach mogłabym go jeść każdego dnia! Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę kaszo-sałatki, idealnej na II śniadanie w pracy czy na spotkanie z przyjaciółmi ?

To prawdziwie wiosenne danie – pełne ostrych kiełków, aromatycznej rzeżuchy i chrupiących orzechów! Ugotujcie dziś pęczak, a jutro weźcie do pracy chrupiącą sałatkę!!

Składniki:

1/2 szklanki pęczaku (suchej kaszy)
7
5 g kiełków rzodkiewki
75
g kiełków brokuła
duża garść rzeżuchy
10 pomidorków koktajlowych
kawałek ogórka lub cukinii
3 łyżki pestek słonecznika
garść orzechów włoskich
łyżka oliwy
sok z cytryny
sól, ocet balsamiczny, pieprz

Przygotowanie:

Pęczak przepłucz i ugotuj do miękkości. Następnie wystudź (najlepiej kaszę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki).
Pestki słonecznika i orzechy podpraż na suchej patelni. Następnie lekko pokrusz lub posiekaj. Ogórka pokrój w plasterki, pomidorki można pokroić na połówki. Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Porcja z połowy podanych składników, to 380 kcal

GRYCZANE PLACKI Z KAKAO I OWOCAMI

gryczane-placki.-1

Fot. e-prolinea.pl

Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek ?

Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie?? ?

Składniki:

75 g mąki gryczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
1 jajko
łyżka rozpuszczonego masła
szklanka malin lub innych owoców jagodowych
oraz maliny i gęsty jogurt do podania

Przygotowanie:

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

podane proporcje są na 8 średnich placków, co daje około 500 kcal

JAGLANKA NA ŚNIADANIE

jaglanajazyna

Fot. e-prolinea.pl

To zdecydowanie moja ulubiona wersja kaszy jaglanej – szybka, smaczna, sycąca i lekkostrawna i co najważniejsze: łatwa do modyfikacji więc niby to samo, a jednak za każdym razem w innej odsłonie. Kaszę jaglaną jem naprzemiennie z płatkami owsianymi i ziarnem amarantusa, szczególnie jesienią i zimą, kiedy mam potrzebę porządnie się rozgrzać przed wyjściem na pluchę czy siarczysty mróz.

Ile osób tyle przepisów na to danie. Podstawą jest oczywiście prawidłowo ugotowana kasza. Ja preferuję kaszę ugotowaną w wodzie, ale z dodatkiem mleka czy roślinnego napoju także będzie świetna! Sok jabłkowy również się nada.

Jak ugotować kaszę jaglaną przeczytacie tu.

Część z tych czynności z powodzeniem można wykonać wieczorem (zostawiając kaszę na noc w płynie, w którym będzie gotowana skracamy czas gotowania oraz zmniejszamy ilość prac do wykonania z samego rana).

 

Kolejną ważną sprawą są dodatki – sezonowe owoce oraz obowiązkowo posiekane orzechy. Do kaszy jaglanej doskonale pasuje też gorzka czekolada ? W wersji wytrawnej starte na tarce lub drobno posiekane warzywa.

Borówka amerykańska, truskawki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny lub pieczone z korzennymi przyprawami śliwki są doskonałym uzupełnieniem porannej porcji witamin.

KORZENNE ŚLIWKI PIECZONE Z MIODEM

sliwki

Fot. e-prolinea.pl


Perfekcyjne do kaszy jaglanej, płatków owsianych, ryżu.

Śliwki drylujemy, kroimy na połówki i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z korzennymi przyprawami: cynamon, goździki, gałka, wanilia…(najlepiej zmiksować swoją własną mieszanką przypraw korzennych w proporcjach wedle gustu), można dodać świeżo starty imbir jak ktoś lubi jego smak. Śliwki polewamy odrobiną miodu (jego ilość uzależniam od stopnia słodkości śliwek oraz naszej chęci na „coś słodkiego”).
Całość zapiekamy (góra, dół) ok. 30-40 minut w temp. 220 st. C.
Od czasu do czasu można zamieszać, aby owoce się nie przypaliły z wierzchu. PYCHA! ?

 

OWSIANKA NA OSTRO

owsianeZwarzywami.

Fot. e-prolinea.pl

Owsianka na ostro, to mój hit ostatnich tygodni. Jeśli Wam też znudziły się płatki z owocami zapraszam na wytrawną wersję klasycznej owsianki. Dzięki ostrym przyprawom mocno rozgrzewa, więc pozycja w sam raz na deszczową jesień, która nie opuszcza nas od kilku dni…

Składniki (1 porcja):

5 łyżek płatków owsianych
pół marchewki
kilka plasterków cukinii
pędy bambusa/kiełki lucerny
kawałek papryki/selera
pieczarka
oraz/lub in. dowolne warzywa, które akurat masz w domu
łyżka sezamu/posiekanych orzechów
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka oliwy lub oleju
ulubione przyprawy – kurkuma, sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, dorzucić pokrojone drobno warzywa, po chwili dodaj przyprawy. Smaż mniej więcej 2 minuty mieszając od czasu do czasu i dorzucić płatki owsiane, całość podlej wodą (1/2 szklanki). Przykryj patelnię, zmniejsz gaz i gotuj ok. 5-7 minut. W razie konieczności dodaj trochę wody.
Gotowy posiłek posyp sezamem i natką pietruszki.

Jedna porcja, to ok. 300 kcal (zależnie od dodatków)

O autorce:

linia 2px

11041739_1797799877112255_2532991774807031602_nJustyna Marszałkowska-Jakubik

Jestem absolwentką Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie Warszawski Uniwersytet Medyczny). Zaraz po zdobyciu dyplomu magistra prowadziłam zajęcia na uczelni z takich przedmiotów jak Epidemiologia i Metodologia Badań Naukowych. Obecnie współpracuję z dwiema uczelniami. Wyższą Szkołą Zawodową Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia w Warszawie, gdzie prowadzę zajęcia z Higieny oraz jestem autorką internetowego kursu dot. podstaw Dietetyki (Dietetyka w profilaktyce i terapii otyłości – na kurs można się zapisać poprzez stronę uczelni). Jak również z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia, gdzie uczę Dietetyki, zarówno na studiach zaocznych z Kosmetologii, jak i na Podyplomowych (Trychologia Kosmetologiczna). 

Od roku 2007 prowadzę Centrum Dietetyczne Prolinea na warszawskich Starych Bielanach. Wyznaję zasadę, że dieta to styl życia, a nie tylko odchudzanie. Ubytek masy ciała powinien być jedynie efektem ubocznym zdrowego i smacznego życia! Inspirują mnie ludzie, ich wola zmian oraz szukanie recepty na zdrowe i szczęśliwe życie.

Prywatnie – pasjonatka zdrowej i różnorodnej kuchni – nocnych wypieków, zamykania przetworów warzywno-owocowych w słoikach, miłośniczka działkowania – wyrywania chwastów, przycinania krzewów, grzebania w ziemi i hodowania własnego jedzenia 😉  oraz teatru, czytania książek i jazdy na rowerze! 🙂


Zobacz także

Halo, halo, strach wysunąć nos spod kołdry? Wypróbuj 6 prostych trików na jesienną chandrę (dla leniwców)

Co sprawia, że źle o sobie myślimy?

Zaproś mnie na kawę, pogłaszcz po głowie i pozwól mi na mój smutek

Wypad do lasu lepszy niż wizyta w gabinecie psychoterapeuty