Go to content

Robimy go na weekend! Sernik ze śliwkami – kiedy, jak nie teraz?

fot. Janna Danilova/istock

Wypróbujcie nasz przepis!

Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/5 łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (3-krotnie mielonego)
  • ¾ kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 dużych jaj
  • Aromat pomarańczowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • Szczypta proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • 20-25 dag pokrojonych suszonych śliwek
  • 3-4 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka mleka
  • 10 dag czekolady

Wykonanie:

Składniki na ciasto siekamy, a potem zagniatamy. Wykładamy dno tortownicy (śred.24 cm). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, a następnie mąkę, proszek, budyń i aromat. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Wlewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C. Studzimy. Sernik smarujemy kajmakiem. Wykładamy śliwki, czekoladę roztapiamy z mlekiem. I na koniec polewamy śliwki. SMACZNEGO!