Lifestyle

Regulamin akcji #ŁapENDORFINY

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
12 listopada 2020
Fot. iStock
 

Regulamin akcji „#ŁapENDORFINY”

WEŹ UDZIAŁ W ZABAWIE „#ŁapENDORFINY”

§1. Postanowienia ogólne

  1. Organizatorem Akcji pod nazwą Konkurs „#ŁapENDORFINY” zwanego dalej „Konkursem”, jest portal Blum Media sp. z o.o z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Wiktorii Wiedeńskiej 9a/42, 02-954 Warszawa, zarejestrowany w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000573762,
    o kapitale zakładowym w wysokości 10 000 złotych.
  2. Konkurs zostanie przeprowadzony na stronie internetowej www.ohme.pl oraz za pośrednictwem mediów społecznościowych Organizatora, w okresie od 12.11.2020 do 06.12.2020 roku. Wyniki zostaną opublikowane na stronie Oh!me do dnia 12.12.2020 roku
  3. Sponsorami nagród w Konkursie jest Boles d’olor – zwany dalej Sponsorem.
  4. Regulamin stanowi podstawę organizacji Konkursu i określa prawa i obowiązki jego uczestników.
  5. Regulamin Konkursu jest dostępny na stronie internetowej www.ohme.pl. 

§2. Uczestnictwo w Konkursie

  1. Uczestnikami Konkursu mogą być pełnoletnie osoby fizyczne, posiadające pełną zdolność do czynności prawnych oraz zamieszkałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, spełniające warunki określone w Regulaminie.
  2. Uczestnikami Konkursu nie mogą być pracownicy Organizatora i pracownicy Sponsorów nagród, jak również ich małżonkowie, dzieci, rodzice oraz rodzeństwo.
  3. Uczestnik zobowiązuje się do przestrzegania określonych w Regulaminie zasad, jak również potwierdza, iż spełnia wszystkie warunki, które uprawniają go do udziału w Konkursie.
  4. Uczestnik oświadcza, że nadesłane zgłoszenie Konkursowe jest jego autorstwa i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
  5. Jednocześnie Uczestnik oświadcza, że ma prawo do dysponowania swoim utworem oraz że nie narusza przy tym praw autorskich i majątkowych osób trzecich. 

§3. Przebieg i warunki udziału w Konkursie

  1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.
    ZADANIE KONKURSOWE dołącz do akcji tutaj.
    Trzy razy w tygodniu, będziemy przygotowywać dla was malutkie, króciutkie wyzwanie, drobną aktywność, która pomoże wam pokonać słotę i uwolnić swoje szczęście. A wy? Bądźcie z nami, waszym zadaniem jest wykonanie mini zadania i podzielenie się w komentarzu swoimi spostrzeżeniami. Wśród h łowczyń endorfin, Jury wybierze laureatki, które nagrodzimy na zakończenie akcji. Naszych wyzwań szukajcie na naszym profilu na Facebooku: @ohmepl
  2. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na platformie do komentowania.
  3. W czasie trwania konkursu można dodawać wiele komentarzy. Organizator weźmie również pod uwagę podczas rozstrzygania konkursu aktywność uczestników podczas wszystkich wyzwań.

 §4. Zasady wyłaniania laureatów Konkursu

  1. Zwycięzcy Konkursu zostaną wyłonieni tylko spośród uczestników, którzy spełniają warunki wymienione w Regulaminie.
  2. 10 laureatów zostanie wyłonionych na podstawie najciekawszej odpowiedzi przez jury, w skład którego wchodzą pracownicy i redaktorzy portalu www.ohme.pl
  3. Wyniki zostaną opublikowane na stronie Oh!me do dnia 12.12.2020 roku.

 §5. Nagrody w Konkursie i sposób ich przekazania

    1. Sponsorami nagród w Konkursie jest Boles d’olor- zwany dalej Sponsorem.
    2. Laureatami Konkursu zostanie 10 osób, które wybierze jury na podstawie najciekawszej odpowiedzi.
    3. Nagrody:

      10 x pachnący zestaw do domu marki Boles d’olor*

      W skład zestawu wchodzą:

      • 1 x mikado (patyczki zapachowe),
      • 1 x kadzidła naturalne,
      • 1 x saszetka do szafy,
      • 1 x woreczek do szuflady
      • 1 x perfum do wnętrz (spray)
      • 1 x olejek do kominka
      • 1 x zapach do samochodu

*zapach jest wybierany w sposób losowy przez sponsora nagrody.

4. Nie istnieje możliwość zamiany nagród rzeczowych na ich równowartość w gotówce lub zamiany na inną nagrodę.

5. Jeżeli laureat Konkursu nie spełnił któregokolwiek z warunków określonych w Regulaminie, Organizator zastrzega sobie prawo do wyboru innego laureata Konkursu.

6. Udział w Konkursie i przesłanie pracy Konkursowej jest jednoznaczne akceptacją niniejszego regulaminu oraz z prawem do wykorzystania tejże pracy przez Organizatora w celach promocyjnych.

7. Przesyłając pracę Konkursową, Uczestnik powinien wyrazić zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora i Partnerów swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami RODO. Podanie przez Uczestnika danych osobowych jest dobrowolne, choć konieczne do wzięcia udziału w Konkursie. Uczestnik ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.

8. Nagrody zostaną przesłane zwycięzcom  za pośrednictwem poczty elektronicznej lub przesyłką poleconą lub przesyłki kurierskiej w ciągu 14 dni od daty przesłania Organizatorowi danych kontaktowych przez Laureatów Konkursu.

 §6. Odpowiedzialność Organizatora

  1. Organizator Konkursu ponosi pełną odpowiedzialność za treść regulaminu i przebieg Konkursu. Organizator i Partner nie ponoszą odpowiedzialności za prawidłowość, terminowość doręczenia pism i nagród przez Pocztę Polską lub kuriera. Organizator i Partner nie ponoszą odpowiedzialności za nieprawidłowości związane z opóźnieniem lub niedoręczeniem nagrody spowodowanym podaniem przez Uczestnika błędnego adresu lub innych danych. Organizator i Partner nie ponoszą odpowiedzialności za zmianę miejsca zamieszkania Uczestnika lub zmianę innych danych uniemożliwiającą dostarczenie nagrody albo powiadomienie o wygranej. W takim przypadku Uczestnik traci prawo do nagrody.
  2. Wszelkie reklamacje Uczestników dotyczące przebiegu Konkursu mogą być składane przez Uczestników w terminie 30 dni od daty zakończenia Konkursu. Reklamacja powinna być przesłana na adres Organizatora, w formie pisemnej pod rygorem nieuwzględnienia jej oraz zawierać imię i nazwisko Uczestnika zgłaszającego reklamację, jego adres korespondencyjny oraz dokładny opis okoliczności stanowiących podstawę reklamacji.
  3. Organizator zastrzega sobie prawo do pozostawienia bez rozpatrzenia reklamacji zgłoszonych po terminie, o którym mowa powyżej, jak również reklamacji niespełniających innych wymogów wskazanych w ust. 2.
  4. Złożone reklamacje, spełniające wymogi, o których mowa w ust. 2, rozpatrywane będą w terminie 14 dni od daty otrzymania reklamacji. Zainteresowani Uczestnicy zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji listem poleconym wysłanym w terminie 14 dni od rozpatrzenia reklamacji.

 §7. Postanowienia końcowe

  1. W razie szczególnych, niezawinionych przez Organizatora okoliczności uniemożliwiających przeprowadzenie Konkursu na dotychczasowych zasadach Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w Regulaminie z równoczesnym poinformowaniem o tym uczestników za pośrednictwem strony www.ohme.pl.
  2. Serwis Facebook nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść regulaminu, przebieg Konkursu ani działania Organizatora, w tym za wyłanianie zwycięzców i przekazywanie nagród.
  3. Konkurs w żaden sposób nie jest sponsorowany, popierany ani przeprowadzany przez serwis Facebook ani z nim związany.
  4. Organizator oświadcza, że Konkurs nie jest grą losową, zakładem wzajemnym lub grą na automatach w rozumieniu Ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. z dnia 30 listopada 2009 r.).


Lifestyle

Placek po zbójnicku na 3 różne sposoby. Przepisy na sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 listopada 2020
Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem
Fot. iStock/placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku to nic innego, niż duży placek ziemniaczany z pysznym gulaszem. Danie to wywodzi się najpewniej z Podhala, ale już dawno podbiło swoim smakiem inne rejony kraju. Jak przyrządzić placek po zbójnicku na różne sposoby, z pieczarkami lub bez? Przepisy warte uwagi.

Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące, o wyrazistym smaku, najczęściej serwowane ze śmietaną. Osobno przygotowuje się placek ziemniaczany (czasem kilka mniejszych), oraz aromatyczny, pełen smaku gulasz, który wykłada się na jedną połowę placka, a drugą się go przykrywa. Można także przykryć jeden placek ziemniaczany drugim, tak alby nadzienie z gulaszu pozostało pod przykryciem. Danie serwujemy gorące, bo takie smakuje najlepiej.

Placek po zbójnicku — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku — składniki:

Na placki ziemniaczane:

  • ok. 800 g ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Na gulasz:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • marchew
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory pokrój.
  3. Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
  4. Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z pieczarkami — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z pieczarkami — składniki:

Gulasz:

  •  900 g szynki wieprzowej
  •  200 g pieczarek
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  •  2 łyżki oleju

Placek:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Mięso umyj i pokrój w niedużą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
  3. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki, słodką i ostrą paprykę, oregano i chwilę podsmaż. Mięso wrzuć na patelnię z pieczarkami i smaż do zrumienienia. Zmniejsz ogień, podlej winem i duś około 10 minut.
  4. W międzyczasie paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  5. Mięso z pieczarkami wrzuć do garnka i zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sos pomidorowy, paprykę i marchew. Duś na małym ogniu ok. 50 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz zagęść mąką, jeśli jest taka potrzeba.

Placek ziemniaczany:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę i 2-3 łyżki mąki (jeśli masa jest zbyt rzadka, nieco więcej), sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę nałóż gulasz. Złóż go na pół, polej kwaśną śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock/Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — składniki:

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej

Dodatkowo:

  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, warzywa podsmaż ok. 5 minut i przełóż do miski a na patelnię wrzuć mięso.
  3. Podsmaż około 10 minut, dodaj wcześniej podsmażone warzywa, do tego kukurydzę, koncentrat i dopraw przyprawami według uznania. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, podlej go delikatnie wodą.
  4. Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę wyłóż gulasz. Placek złóż na pół, polej śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Jak zerwać z telefonem, czyli kiedy nie możesz się oderwać od małego ekranu

Dlaczego niektórzy ludzie nie potrafią powiedzieć „przepraszam”. Czy to naprawdę dla nich takie trudne?

12 (czasem dziwnych) powodów, dla których się zakochujemy. Spróbuj popatrzeć mu w oczy przez dwie minuty i tego nie poczuć