Lifestyle

Perfumy damskie na co dzień – wybierz zapach idealny!

Redakcja
Redakcja
18 stycznia 2022
 

Na rynku dostępne jest bardzo wiele najróżniejszych rodzajów perfum damskich. Producenci prześcigają się w przygotowaniu coraz to nowych zapach. Warto zapoznać się z najważniejszymi zasadami dotyczącymi doboru odpowiednich zapachów.

Perfumy – najważniejsze informacje

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że w sklepach dostępne są różne rodzaje produktów zapachowych dla kobiet. Najbardziej trwałe są perfumy, wyróżniają się one tym, że w 90% alkoholu rozpuszczone jest ok. 35% olejków zapachowych. Kolejną propozycją są wody perfumowane. Produkty tego typu są trochę słabsze, posiadają 10-15% olejków zapachowych w swoim składzie.

Najsłabszym produktem są wody toaletowe. Posiadają one od 5-10% olejków zapachowych w 60-85% alkoholu.

Kolejna kwestią dotyczącą damskich perfum jest ich podział ze względu na główne nuty zapachowe. Wyróżniać można m.in.:

  1. Kwiatowe,
  2. Cytrusowe,
  3. Drzewne,
  4. Orientalne,
  5. Skórzane,
  6. Szyprowe,
  7. Zielone,
  8. Delikatne wodne,
  9. Owocowe,
  10. Ziołowe.

Jak dobrać perfumy damskie na co dzień?

To jasne, że w perfumeriach i drogeriach dostępne są dziesiątki propozycji zapachowych na co dzień. Dlatego często wybór jest naprawdę trudny. Aby podjąć właściwą decyzję, należy pamiętać o kilku kwestiach.

Często mówiąc o perfumach zwraca się uwagę na piramidę zapachową, która wyróżnia trzy nuty: głowy, serca oraz bazę.

W nutach głowy najczęściej pojawiają się zapachy cytrusowe, owocowe, zielone, które utrzymują się jedynie przez pół godziny. Po upływie tego czasu można wyczuć tzw. serce zapachu, które nadaje mu charakteru. Jest to nuta zbliżona do początkowego zapachu.

Jeśli chodzi o nuty serca, utrzymują się one przez znacznie dłuższy czas. W zapachach tego typu pojawią się owoce, kadzidło, kwiaty oraz wiele innych możliwości.

Z kolei baza perfum to zazwyczaj składniki, które są pięknym tłem dla innych zapachów, a także doskonałym utrwalaczem. Baza pachnie wiele godzin.

Dlatego wybierając zapach, nie należy kierować się tylko i wyłącznie pierwszymi odczuciami. Może się okazać, że po kilku godzinach zapach stanie się nieznośny.

Perfumy na co dzień a osobowość

Perfumy są niezwykle zmysłowe – więc dobierając produkty należy także wziąć pod uwagę cechy swojej osobowości.

Kobiety bardziej pewne siebie mogą postawić na najseksowniejsze perfumy damskie, które są mocne i odważne. Z kolei panie delikatniejsze i spokojniejsze, mogą postawić na kompozycje kwiatowe wzbogacone nutami owocowymi.

Wybierając perfumy warto odpowiedzieć sobie na pytanie: jaki jest mój ulubiony zapach? Czy jestem fanem słodyczy i owoców? Z jakimi nutami zapachowymi najlepiej się czuję?

Nie ma uniwersalnych zapachów. Nawet najpiękniejsze kompozycje kwiatowe, polecane przez czołowych producentów, mogą nie pasować każdemu. Perfumy to bardzo osobisty dodatek, który nie musi się podobać całemu światu, a ma trafić w gusta tej jednej, konkretnej osoby.

Wybierając idealne perfumy dla siebie, warto dokładnie zapoznać się z dostępnymi możliwościami. Czasem ten jeden, wymarzony zapach odnajdzie się dopiero po latach poszukiwań. W perfumeriach dostępne jest mnóstwo próbek, z których można korzystać za darmo. Dzięki temu nie ma konieczności kupowania kota w worku. Przed podjęciem decyzji można dokładnie sprawdzić wszelkie nuty zapachowe, porównać ze sobą i wybrać najlepszą. Warto także posiadać w swojej kolekcji kilka opcji zapachowych – innych na co dzień, a innych na specjalne okazje.


Lifestyle

Jak się kłócić, by związek na tym nie ucierpiał? 6 żelaznych zasad, których warto przestrzegać

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 stycznia 2022
Jak się kłócić
Fot. iStock
 

Jak się kłócić to pytanie, które prędzej czy później zadaje sobie wiele par. Kiedy z nosa spadają różowe okulary, a codzienność nie szczędzi powodów do starć, nawet najbardziej zgrana para może ulec emocjom i się pokłócić. Na szczęście wcale nie musi świadczyć to o kryzysie. Co więcej, także kłótnie w związku mogą mieć dobre strony. Ale jak się kłócić z partnerem, by nie zaszkodzić relacji?

Komu potrzebne są kłótnie w związku?

Można tu zaryzykować stwierdzenia, że kłótnie z partnerem są potrzebne każdemu. Co prawda w pierwszym odruchu mało kto się ucieszy na myśl o tym, ale nawet tak wątpliwie przyjemne doświadczenie jak sprzeczka, a może nawet i karczemna awantura, może mieć pozytywne skutki.

Przede wszystkim kłótnie pozwalają na rozwiązanie napiętej sytuacji między dwojgiem ludzi. Oczywiście najlepiej by było, gdyby każdy siadał z uśmiechem do stołu i pokojowo rozwiązywał problemy, ale nie zawsze tak się da. Jesteśmy tylko ludźmi i czasem to emocje biorą górę. Kłótnia może być okazją do tego, by wszystkie kumulowane dotychczas emocje ujrzały światło dzienne. Wtedy, zamiast ignorować nawarstwiające się problemy, można wyłożyć kawę na ławę i pozbyć się tego, co gniotło najbardziej.

Kłótnie w związku mogą także świadczyć o … emocjonalnym zaangażowaniu partnerów. Bo przecież kłócimy się o to, co jest ważne. Gdyby było wszystko jedno, nikt by się nie starał przekonać drugą osobę do swoich racji. A dla związku nie ma nic gorszego, niż obojętność i powolne wygasanie miłości.

Jak się kłócić z partnerem, by nie zaszkodzić związkowi? 6 żelaznych zasad

Warto czasem spojrzeć na kłótnie w związku w pozytywnym świetle, ale trzeba przy tym wiedzieć, jak się kłócić, by nie skrzywdzić drugiej osoby i nie zaszkodzić relacji. Poniższe wskazówki dotyczą konstruktywnej kłótni, która wyjaśnieni nieporozumienia, przy obopólnej chęci do osiągnięcia porozumienia.

Jak się kłócić

Fot. iStock

Jak się kłócić mądrze? Bądź obecna 

Zaangażuj się. Choć brzmi to jak zachęta do głośniejszego krzyku i rzucania talerzami, to jednak nie ten kierunek. Mądra kłótnia powinna objąć skupienie uwagi na drugiej osobie. Nie składaj prania, nie patrz w telewizor czy telefon, nie ignoruj tego, co mówi do ciebie partner. Zwróć uwagę na to, co chce ci przekazać. Nie tylko słowa się liczą, ale i wyrażane gestem czy mimiką emocje

Jak się kłócić mądrze? Nie przerywaj

Jeśli często cię korci, by natychmiast odbić piłeczkę i dorzucić „do pieca” coś od siebie, nie rób tego. Ciągłe wchodzenie w słowo partnerowi spowoduje tylko tyle, że nie poznasz tego, co siedzi w jego głowie, bo nie pozwolisz mu wyartykułować myśli. Warto podkreślić, że w mądrej kłótni nie chodzi o to, by wygrać, ale o to, by bez zbędnych ofiar wypracować porozumienie.

Jak się kłócić mądrze? Nie narzucaj swojego zdania

Konstruktywna kłótnia powinna umożliwić wyjaśnienie różnych punktów widzenia. Nigdy nie zakładaj, że dobrze wiesz, co on myśli i czuje, zanim sam tego nie wyjaśni. Jeśli masz tendencję do przekrzykiwania partnera, staraj się to kontrolować. Nie jest to łatwe, ale tylko konfrontacja własnych potrzeb z potrzebami partnera pozwoli na wypracowanie kompromisu, czego nie można powiedzieć o narzuceniu drugiej stronie swojego „widzimisię”. Każdy ma prawo do własnych emocji, i choć to bywa frustrujące, nikt nie powinien przekonywać na siłę drugiej strony. Trzeba umieć uszanować odmienne zdanie.

Jak się kłócić mądrze? Nie wywlekaj przeszłości

Koniecznie powstrzymaj się od wyciągania z zakamarków pamięci wszystkich wcześniejszych błędów partnera. Wywlekanie tego, co było dawno temu nie pomoże rozwiązać bieżącego problemu, a tylko go zaogni. Zapomnij przy okazji o sformułowaniach „ty zawsze”, albo „ty nigdy”. Trzymaj się problemu, którego dotyczy kłótnia i zawsze mów o konkretnych sytuacjach, a nie ogólnikach.

Fot. iStock

Jak się kłócić mądrze? Skorzystaj z przerwy 

Kiedy czujesz, że emocje za chwilę eksplodują, ochłoń. Po prostu skorzystaj z przerwy. Nie obracaj się obrażona na pięcie, tylko powiedz, że potrzebujesz chwili, by złapać oddech, wyciszyć się i dopiero odsuń się/wyjdź z pomieszczenia, jeśli masz taką potrzebę. Pamiętaj, by przy tym oddychać powoli, licząc wdechy i wydechy. Gdy powróci do ciebie spokój, będziesz mogła dokończyć to, co zostało przerwane.

Jak się kłócić mądrze? Przepraszaj i przyjmuj przeprosiny

Przeprosiny i wybaczanie są bardzo ważnymi elementami kończącymi kłótnie. Umiejętność powiedzenia „przepraszam”, jak i przyjmowania przeprosin, pozwala postawić kropkę nad i, oraz definitywnie zakończyć spór. Wybaczanie sobie nawzajem pozwala pójść dalej, bez niesienia zbędnego balastu i chęci do rozgrzebywania tego, co było.

I na koniec warto zapamiętać, że powyższe rady dotyczą OBU stron kłótni.

Kiedy kłótnia wymyka się spod kontroli

Dobra kłótnia doprowadzi do porozumienia, natomiast toksyczna spowoduje, że napięcie sięgnie zenitu, i nie tylko nie rozwiązuje problemu, a nawet dokłada kolejny niewłaściwym zachowaniem. Jeśli świadomość tego, jak się kłócić mądrze, nie powstrzymuje pary przed eskalacją konfliktu, problem może być poważniejszy, niż się wydaje. Jeszcze gorzej się dzieje, gdy podczas kłótni dochodzi do przemocy fizycznej czy emocjonalnej, np. zastraszania, obrażania, czy wyśmiewania drugiej osoby. W tej sytuacji trudno o mówić o zdrowych emocjach i budującym porozumieniu. Trzeba uznać taką sytuację za sygnał alarmowy, którego nie należy ignorować. Przy poważnych zaburzeniach w relacji często jedynie gruntowne przepracowanie problemów pary z terapeutą może przynieść pozytywne rozwiązanie.


źródło:  www.psychologytoday.com 

Lifestyle

Masła orzechowe – ich wartości odżywcze i różnice między produktami

Redakcja
Redakcja
18 stycznia 2022

Orzechy są powszechnie uważane za zdrowe, ale czy jest tak samo z orzeszkami ziemnymi, które są naprawdę grochem z rodziny bobowatych? Wiele osób spożywa je pod postacią masła orzechowego, które jest pyszne, pożywne i dostępne w różnych wersjach. Ty też uwielbiasz smarować nim kanapkę lub dodawać do owsianki? Zobacz, czy masło orzechowe jest zdrowe, czy lepiej go nie jeść i jak wybrać najlepszy produkt.

Co to jest właściwie masło orzechowe?

Czy wiesz, że historia orzeszków ziemnych sięga aż starożytnych czasów Inków z Peru? To oni uprawiali dzikie orzeszki i ofiarowywali je bogu słońca w ramach obrzędów religijnych. Współczesna historia sięga jednak lat 60. XIX wieku do USA, gdzie George Washington Carver opracował ponad trzysta produktów z fistaszków – masło orzechowe powstało w latach 90. XIX wieku jako substytut białka dla osób o słabym uzębieniu. Początek komercjalizacji nastąpił dopiero w 1928 roku, gdy Rosenfield zaczął wytwarzać własną markę masła orzechowego na podstawie udzielonej licencji.

Masło orzechowe można określić jako żywność niskoprzetworzoną, ponieważ są to orzeszki ziemne, nazywane także arachidowymi lub fistaszkami często prażone i mielone na pastę. Niestety wielu producentów dodaje do nich różne składniki, takie jak cukier, oleje roślinne czy tłuszcze trans, które spożywane w nadmiarze zwiększają ryzyko zapadnięcia na wiele chorób. Najzdrowsze masło orzechowe jest pozbawione wymienionych składników – powinno zawierać orzeszki i ewentualnie odrobinę soli do smaku. Wysokiej jakości produkt kupiony w sklepie musi zawierać min. 90% fistaszków.

Co musisz wiedzieć o maśle orzechowym

Masło arachidowe jest bogate w witaminy i minerały

Zaledwie 100 gram masła orzechowego dostarczy ci wielu cennych witamin i minerałów:
Magnez: 37% DZ (dzienne zapotrzebowanie)
Witamina E: 60% DZ
Kwas foliowy: 18% DZ
Miedź: 56% DZ
Mangan 65% DZ
Witamina B3: 84% DZ
Witamina B6: 29% DZ

Jest także bogaty w witaminę B5, cynk, selen, potas i żelazo, jednak warto pamiętać o tym, że jest dosyć kalorycznym produktem, gdyż w 100 g może zawierać ok. 600 kcal.

Jest dobrym źródłem białka

Masło arachidowe jest dobrym źródłem białka dla osób na diecie wegańskiej – zawiera ok. 20-21 g białka na 100 g, ok. 45-50 g tłuszczy, a pozostałą część stanowią węglowodany (skład może być zmienny w zależności od produktu). Pomimo tego, że jest ono dosyć bogate w białko, ma niską zawartość metioniny (aminokwas). Orzeszki ziemne posiadają wszystkie 20 aminokwasów w zmiennych proporcjach i są dobrym źródłem argininy.

Chcesz wzbogacić dietę w białko? Dowiedz się więcej o odżywkach białkowych dla sportowców.

Masło orzechowe ma niską zawartość węglowodanów

Produkt zawiera ok. 20-30% węglowodanów, dzięki czemu może stać się pożywnym składnikiem diety niskowęglowodanowej. Powoduje także niski wzrost poziomu cukru we krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań w jego spożywaniu przez osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Badania pokazują, że regularne konsumowanie masła orzechowego zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, co może być zasługą kwasu oleinowego lub przeciwutleniaczy.

Wysoka zawartość zdrowych tłuszczów

Masło arachidowe jest bardzo bogate w tłuszcze – połowę stanowi kwas oleinowy, zdrowy tłuszcz jednonienasycony, który znajduje się także w oliwie z oliwek. Przypisuje mu się m.in. poprawę wrażliwości na insulinę. Masło zawiera także kwas linolowy, niezbędny kwas omega 6, który może przyczyniać się do zwiększenia się stanu zapalnego w organizmie, jednak wielu naukowców nie zgadza się z tą teorią. Kombinacja kwasów tłuszczowych jest przyjazna dla serca. Według badań dieta o wysokiej zawartości jednonienasyconych tłuszczów arachidowych obniżyła cholesterol o 11%, a cholesterol LDL nawet o 14%, utrzymując na stałym poziomie cholesterol HDL (tzw. dobry). Dzięki temu zmniejsza się także ryzyko choroby wieńcowej serca.

Fistaszki są źródłem przeciwutleniaczy

Produkt jest także źródłem przeciwutleniaczy takich jak kwas p-kumarowy, który zmniejsza zapalenie stawów (badania na zwierzętach) oraz resweratrol obniżający ryzyko chorób serca i chorób przewlekłych.

Masło orzechowe ma niski indeks glikemiczny

Orzeszki ziemne mają niski indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, dlatego podczas komponowania posiłku zawierającego węglowodany, warto dodać łyżkę lub kilka orzechów. To ważne szczególnie w posiłku przedtreningowym, by energia była uwalniana stopniowo. Zawarty w produkcie tłuszcz spowalnia przyswajanie węglowodanów, przez co zmniejsza wyrzuty insuliny.

Icons made by Freepik, Smashicons from www.flaticon.com

Masło orzechowe – właściwości zdrowotne potwierdzone badaniami

Wiesz już, że masło arachidowe zawiera duże ilości białka roślinnego, charakteryzuje się dobrą kompozycją tłuszczów, jednak jakie są jego główne właściwości zdrowotne?

Badania wykazały, że spożywanie orzeszków ziemnych lub niskoprzetworzonych produktów z tych składników, jest korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają one pożądany profil lipidowy. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka jelita grubego. W porównaniu do zielonej herbaty i czerwonego wina orzeszki ziemne mają wyższą zdolność antyoksydacyjną, szczególnie skórki, które są bogate w przeciwutleniacze. Według badań z 1992 roku odnotowano aż 40% niższą śmiertelność z powodu jakiegokolwiek czynnika, gdy orzeszki ziemne zostały włączone jako element stałej diety (źródła na dole tekstu).

Orzeszki ziemne są pełne zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów, dzięki czemu mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi. Zmniejszają także o ¼ ryzyko cukrzycy, szczególnie dzięki zawartości magnezu i błonnika pokarmowego. Dzięki zawartości fitosteroli potrafią zmniejszyć wzrost guza prostaty o ponad 40% i ograniczają występowanie raka w innych częściach ciała nawet o 50%.

Tak jak wspominaliśmy, zawierają dużo niacyny i witaminy E, które chronią przed chorobą Alzheimera i pogorszeniem funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Dodatkowo osoby spożywające masło orzechowe lub orzeszki ziemne przynajmniej pięć razy w tygodniu, mają niższe ryzyko zapadnięcia na choroby pęcherza żółciowego nawet o 25%.

Masło orzechowe a kalorie – czy prowadzi do przyrostu masy ciała?

Masło orzechowe zawiera nawet 600 kcal w 100 g produktu, dlatego mogłoby się wydawać, że prowadzi do wzrostu masy ciała. Jak jest naprawdę? Badania dowodzą, że włączenie do diety tego produktu nie prowadzi do przyrostu masy ciała, zamiast tego zapewniają długotrwałe utrzymanie wagi. Inne badania przeprowadzone wśród dzieci szkolnych wykazały nawet, że podczas spożywania masła orzechowego ich masa ciała uległa obniżeniu – grupa kontrolna przybrała na wadze.

Spożywanie masła arachidowego poprawia uczucie sytości, ogranicza apetyt ze względu na efekt pełności, dlatego zmniejsza się spożycie kalorii i chęci na podjadanie wysokokalorycznych przekąsek. Badania pokazują, że np. kobiety, które jadły orzechy dwa razy w tygodniu, przybrały na wadze mniej w ciągu 8 lat niż te, które spożywały je rzadko.

Dowiedz się, jak biegać żeby schudnąć

Rodzaje masła orzechowego – nie tylko arachidowe!

Masło orzechowe może być przygotowane prawie ze wszystkich typów orzechów, dlatego można coraz częściej spotkać produkty z orzechów laskowych, nerkowca, a nawet kokosowych. Czym różnią się inne dostępne produkty i jakie są ich właściwości?

Masło z orzechów włoskich posiada najlepszy stosunek kwasów omega 3 do omega 6, a z orzechów brazylijskich jest bogactwem magnezu i selenu. Masło z orzechów laskowych jest pełne witaminy B3 i manganu, a z migdałów zawiera mnóstwo wapnia i białka.

Jak dodać masło orzechowe do swojej diety?

Nie masz pomysłu na to, jak zwiększyć spożycie masła orzechowego, a zjadane go wprost ze słoika nie jest dla ciebie? Możesz przygotować klasyczną kanapkę z masłem orzechowym i owocami (np. bananem), przygotować tajski dressing do sałatki, łącząc je z sokiem z limonki, sosem sojowym i miodem lub wzbogacić nim koktajle białkowe, by były bardziej sycące. Masło orzechowe jest doskonałe jako dodatek do płatków śniadaniowych, owsianek, jogurtów i oczywiście do deserów.

Ciemna strona masła orzechowego

Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy masło orzechowe jest zdrowe, musisz wiedzieć o tym, że może zawierać szkodliwe aflatoksyny. Ich przyczyną jest to, że część upraw rośnie pod ziemią, która jest skolonizowana przez pleśń Aspergillus. Zgodnie z NCI w USA, nie zgłoszono żadnych ognisk chorób związanych z aflatoksynami. Co ciekawe, przetwarzanie orzeszków ziemnych w masło może zmniejszyć ilość szkodliwych substancji. Departamenty żywności na świecie ściśle kontrolują ilości aflatoksyny w żywności, by nie przekraczały limitów uznanych za bezpieczne.

Część populacji cierpi także na alergie, które w przypadku 1% mogą przynieść skutki śmiertelne. Jeśli nigdy nie jadłeś masła orzechowego ani orzeszków arachidowych, upewnij się, że możesz bezpiecznie je spożywać.

Masło orzechowe na diecie – wzbogać swój jadłospis w wartościowe produkty

Podjadanie masła orzechowe nie tylko nie powoduje wzrostu masy ciała, ale pomaga w lepszym spalaniu tkanki tłuszczowej, budowie masy mięśniowej, chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Przekąska daje uczucie sytości, chroni przed nowotworami (przeciwutleniacze), dlatego już dziś wprowadź ją do swojego codziennego jadłospisu. Pamiętaj o tym, że najważniejsza jest jakość, dlatego sięgnij po produkty 4F Fuel, które nie zawierają oleju palmowego, soli, za to charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczy nienasyconych. To smaczna i pożywna przekąska – czy wiesz już, na co masz dzisiaj ochotę?

 

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27550974/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231579/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373243/
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you#bottom-line
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781#peanut-allergies
https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you#1


Zobacz także

„Przed wojną, to był inny świat… My byliśmy młodzi, zakochani, odważnie braliśmy się z życiem za bary!”

Otyłość to nie problem, tylko jego objaw

Łysienie u kobiet

Łysienie to nie tylko męski problem. Wszystko, co musisz wiedzieć o wypadaniu włosów