Lifestyle

Modna „proffee coffee” nie taka dobra, jak mogłoby się wydawać. Jak może nam zaszkodzić?

Redakcja
Redakcja
15 czerwca 2021
 

Trendy żywieniowe nie są uniwersalne, warto o tym pamiętać. Sam fakt, że jakiś produkt jest popularny na w mediach społecznościowych, nie oznacza, że sięganie po niego to dobry pomysł. Okazuje się, że tak jest z niezwykle popularnym napojem, proteinową proffee coffee.

„Proffee coffee” podbiła serca kobiet na całym świecie już rok temu. Do przygotowania proffee coffee potrzeba filiżanki espresso, proteinowego shake’a, słodzika (cukier, ksylitol, miód itp.) i lodu.  Skąd tak duża popularność tego napoju? Oczywiście z mediów społecznościowych, a impulsem do wypróbowania tego smakołyku dla wielu była obietnica zastrzyku energii i pozbycia się kilogramów. Tymczasem eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem takiej proteinowej kawy. Co nam grozi? Niestrawność, odwodnienie, a nawet arytmia serce i niewydolność nerek.

Wielbiciele proffee nie mogą się nachwalić jej cudownych właściwości. Trudno się dziwić – odchudzanie i energia w jednej szklance? A do tego słodkie i pyszne – czego chcieć więcej. Cóż, świetnie byłoby spożywać tylko zdrowe produkty. A ten, zdaniem ekspertów do takich nie należy. Bo choć kawa posiada wiele prozdrowotnych właściwości, pita w nadmiarze może poważnie zagrozić zdrowiu.

Zagrożeniem jest właśnie smak proffee. Słodka i pyszna można skłaniać nas do częstego sprawiania sobie tej przyjemności. A traktowanie jej jako przekąski czy łakocia może być dla nas niebezpieczne. Cukier szkodzi, wiemy to nie od dziś. Ale zaszkodzić może też nadmiar kofeiny.

Więcej pod materiałem wideo:

Pamiętajmy, że w tym kawowym koktajlu ląduje filiżanka supermocnego espresso. Jeśli pozwolimy sobie na kilka takich porcji dziennie…  Nadmiar kofeiny może prowadzić do arytmii serca.

Nadmiar kawy w diecie sprzyja również odwodnieniu, zwłaszcza, jeśli nie zadbamy wówczas o zwiększenie częstotliwości picia wody. „Poza zwiększonym ryzykiem takich dolegliwości, jak drżenie rąk, niepokój czy kołatanie serca, nadmiar kofeiny może cię odwodnić, gdyż działa ona moczopędnie, a co za tym idzie powoduje utratę dużej ilości płynów.

Kolejnym kontrowersyjnym składnikiem okazuje się być białko. Zaskoczona? My też! Przecież zachwala się je na każdym kroku. Tymczasem w rezultacie wypijania kilku proteinowych kaw dziennie może mieć opłakane skutki. Niestrawność i problemy jelitowe, a nawet problemy z nerkami (źle działa na nie zbyt duża ilość protein- tego możemy się nabawić, przesadzając z ilością proffee coffee.

Białko + cukier + wzrost poziomu węglowodanów w organizmie.


Lifestyle

Walczysz z niechcianymi centymetrami w talii? Mamy na to sposób. Do urlopu zdążysz

Klaudia Kierzkowska
Klaudia Kierzkowska
15 czerwca 2021
Photo by FitNish Media on Unsplash
 

Twierdzimy, że jemy zdrowo, a dodatkowe kilogramy uczepiły się nas złośliwie. Jednak gdy przyjrzymy się naszemu codziennemu menu, to pozostawia ono wiele do życzenia. W codziennej gonitwie pomiędzy pracą, domowymi obowiązkami a szybką randką trudno znaleźć czas, a głównie siły, by wybrać się na siłownię czy intensywny aerobik. 

Niektórzy twierdzą, że tai chi pomaga zrzucić kilka centymetrów w talii. Jednak czy to możliwe, aby tak powolne, wręcz statyczne ćwiczenia pomagały w spalaniu tkanki tłuszczowej?

Tai chi to sztuka cierpliwości

Tai chi to praktyka umysłu i ciała wywodząca się z Chin. Łączy w sobie oddychanie i medytację. To rodzaj ćwiczeń odpowiednich dla każdego, niezależnie od stopnia sprawności ruchowej i wytrzymałości. Tutaj nie napinamy mięśni, nie podnosimy ciężarów. Musimy wykazać się wytrwałością i cierpliwością. Te powolne, czasami wręcz statyczne ćwiczenia, wymagają dużo praktyki.

Rozciąganie ciała we wszystkich kierunkach i odpowiednie osadzanie ciężaru ciała, na początku jest trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Tai chi to nie tylko nauka powolnych ruchów, sztuka koncentracji, relaksacji i właściwego
oddechu. To coś więcej.

To ćwiczenia poprawiające sprawność fizyczną, wspomagające ustabilizowanie równowagi wewnętrznej. Umiejętność wyciszenia, koncentracji pomaga w budowaniu świadomości własnego ciała. Dla wielu to rodzaj terapii. Ćwiczenia tai chi wspomagają krążenie krwi, regulują ciśnienie, mają zbawienny wpływ na ból mięśni. Doceniane są przez osoby zmagające się z cukrzycą typu 2. I choć szereg korzyści zdrowotnych nie ma końca, to poszukujemy odpowiedzi na pytanie z innej kategorii. Czy tai chi pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej?

Tai chi a wymarzona sylwetka

Chyba większość kobiet – w szczególności latem – marzy, aby zrzucić kilka centymetrów w talii. Kiedy to po zimie nagromadziło się trochę tu i trochę tam. Niby nie wiemy jak do tego doszło, ale swoje za uszami mamy. Pozbycie się
kilku, czasami nawet dwóch kilogramów sprawi, że fajniej poczujemy się w kostiumie kąpielowym. Bardziej pokochamy i zaakceptujemy siebie.

O ile ćwiczenia na siłowni, pilates czy bieganie nie są dla każdej z nas, to tai chi już tak. Jednak czy te, jakby nie patrzeć statyczne, ćwiczenia pomogą w spaleniu tkanki tłuszczowej? Naukowcy z Hongkongu postanowili bliżej przyjrzeć się zagadnieniu. Przeprowadzili badanie, które trwało od lutego 2016 r. do marca 2018 r. Wzięły w nim udział 543 osoby z otyłością brzuszną, w wieku powyżej 50 lat. Wyniki napajają optymizmem? A może wręcz przeciwnie – są jak kubeł zimnej wody wylanej na głowę? Zacznijmy od wyjaśnień i faktów. Uczestników podzielono na trzy grupy :

  • Pierwsza grupa wzięła udział w 12-tygodniowym kursie tai chi prowadzonym przez instruktora. Uczestniczy ćwiczyli trzy razy w tygodniu przez godzinę
  • Druga grupa wzięła udział w zajęciach z umiarkowanymi ćwiczeniami prowadzonymi przez instruktora. Tak jak w poprzednim przypadku, ćwiczyli przez godzinę, spotykali się trzy razy w tygodniu przez 12 tygodni. Zajęcia polegały na energicznym marszu i wzmacnianiu mięśni
  • Z kolei trzecia grupa nie wykonywała żadnej aktywności fizycznej. Była to grupa kontrolna.

Co się okazało? Po trzech miesiącach obwód talii uczestników tai chi i grupy ćwiczeń konwencjonalnych zmniejszył się w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej. Badanie dowodzi, że tai chi może być skuteczną alternatywą dla
konwencjonalnych ćwiczeń w leczeniu otyłości brzusznej. To dobra wiadomość dla kobiet, które chcą pozbyć się kilku nadprogramowych centymetrów, ale nie są przekonane do siłowni, aerobiku czy zumby. Na tym jednak nie koniec.

Wstępne badania wykazały korzystny wpływ tai chi na zdrowie mózgu, takie jak nastrój i funkcje poznawcze.
W kilka dni czy tygodni nie stracimy wszystkich niechcianych kilogramów, ale już po trzech miesiącach ćwiczeń zauważymy zadowalające rezultaty. Jednak jeśli wciąż nie możemy pochwalić się wymarzoną sylwetką nie zapominajmy, że każda z nas jest piękna, taka jaka jest!

Niezależnie od tego czy mamy cellulit, rozstępy czy tu i ówdzie zadziałała grawitacja. Wakacje to czas szaleństwa, wypoczynku, relaksu, a nie bacznego przyglądania się swojemu ciału. A jeśli chciałaś schudnąć tylko dla faceta, odpuść! To nie ma sensu. My – kobiety – zawsze powinnyśmy myśleć o sobie i o tym jak czujemy się same ze sobą. Nie jesteśmy po to, by spełniać wyimaginowane marzenia mężczyzn o szczupłej sylwetce, jak z pierwszych stron gazet.


Lifestyle

Ogórek dla zdrowia i urody. Co kryje w sobie to niepozorne warzywo?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 czerwca 2021
ogórek - właściwości, kalorie, ogórki kiszone, konserwowe
Fot. iStock

Ogórek to warzywo, bez którego trudno sobie wyobrazić kanapki i surówki w upalne letnie dni, czy kiszone lub konserwowe przetwory na zimę. Jest orzeźwiający, niskokaloryczny, łaskawy dla zdrowia, figury i urody. Istnieje wiele powodów, dla których warto się postarać, by ogórek był elementem codziennej diety.

Ogórek — skąd się u nas wzięło to warzywo?

Ogórek (Cucumis sativus L.) to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najstarszych gatunków roślin warzywnych. Pochodzi z podzwrotnikowej części Azji, gdzie już ok. 3000 lat p.n.e. uprawiano go w Indiach. Stąd został przeniesiony do Egiptu, Grecji i Włoch, a stamtąd na całą Europę i świat. Od starożytności przypisywano ogórkom szczególne właściwości do orzeźwiania, wyostrzania rozumu i kojenia porywów serca. W Polsce uważano go głównie za świetne lekarstwo przeciw gorączce oraz pokarm preferowany przez biednych chłopów. Dopiero z czasem ogórek zyskał na znacznej popularności.

Współcześnie ogórek to warzywo idealne surówki, chłodniki, pikle, ogórki kiszone i małosolne. Jego wyciąg stosowany jest do produkcji kosmetyków, można go wykorzystać także w domowej pielęgnacji cery.

ogórek - właściwości, kalorie, ogórki kiszone, konserwowe

Fot. iStock/Ogórek

Ogórek — wartość odżywcza, witaminy, kalorie (kcal)

Wartość odżywcza ogórków jest nieduża, ale często goszczą na naszych talerzach ze względu na odświeżający smak. Ogórek jest niezwykle lekki, ponieważ w 97% składa się z wody, dostarcza witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę A, C, E i K. Znajdziemy w nim ważne dla zdrowia minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź. Ogórek spożywany ze skórką w 100 g zawiera 15 kalorii (kcal).

Ogórek — właściwości dla zdrowia

Wspiera pracę serca

Ogórki zawierają potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Obecne w nim sterole roślinne chronią układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Ogórek oczyszcza organizm 

Dzięki obecności chlorofilu ogórek wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil wiąże część toksycznych związków i blokuje ich przyswajanie przez organizm.

Działa antynowotworowo

W ogórkach znajdują się kukurbitacyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Badania udostępnione na łamach „Cancer Letter” wskazują na to, że związki z grupy kukurbitacyn hamują wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Wyniki innych badań opublikowanych w „Cancer Research”, sugerują, że kukurbitacyny mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce raka trzustki. Ponadto obecne w ogórkach flawonoidy wykazują silne działanie ochronne przed nowotworami.

ogórek - właściwości, kalorie, ogórki kiszone, konserwowe

Fot. iStock/Ogórek

Łagodzi zgagę

Osoby cierpiące na zgagę i refluks żołądkowo-przełykowy powinny sięgać po ogórki  i soki z nich wyciskane, ponieważ to warzywo wykazuje silne działanie alkalizujące, obniża kwasowość żołądka.

Ogórek zmniejsza obrzęki

Ogórek to świetny sposób na zapewnienie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu. Jedzenie ogórków zapobiega powstawaniu obrzęków, ponieważ obecne w nim bioflawonoidy uszczelniają tkanki i hamują skłonność do wycieku płynów z naczyń włosowatych. Ogórki stymulują pracę nerek i dzięki temu bardziej efektywnie pozbywają się nadmiaru płynu z organizmu.

Ogórek w pielęgnacji skóry

Ogórki znalazły zastosowanie także w kosmetyce. Wyciąg z nich można znaleźć w składzie licznych płynów do demakijażu, maseczek i kremów, szamponów do włosów. Sprawdzają się szczególnie u osób z cerą tłustą i trądzikową. Wpływają na normalizację pracę gruczołów łojowych, ograniczają ilość wydzielanego sebum, koją podrażnienia i zwężają rozszerzone pory. Można przemywać twarz świeżo wyciśniętym sokiem z ogórka, natomiast włączenie świeżych ogórków do diety nawilży skórę od wewnątrz. Szampony z wyciągiem z tego warzywa są polecane do włosów przetłuszczających i przesuszonych.

Ogórek na oczy

Świeży ogórek stosuje się również na opuchnięte oczy. Schłodzone w lodówce plastry ogórka, nawilżają i rozjaśniają zasinioną skórę pod oczami, zmniejszają dokuczliwe obrzęki. Wystarczy wcześniej pokroić ogórek na plastry, włożyć do lodówki, po czym schłodzone już ułożyć na powiekach i przytrzymać tak ok. 10-15 minut. W ten sam sposób ogórki można wykorzystać do odświeżenia skóry na całej twarzy.

Ogórki kiszone i małosolne

Ogórki są doskonałym surowcem na cenne dla zdrowia kiszonki, które są jeszcze bardziej wartościowe dla zdrowia. Kiszone i małosolne ogórki dostarczają bezcenne bakterie kwasu mlekowego, które towarzyszą procesowi fermentacji. Wpływają one na wzmocnienie mikroflory jelitowej i odporności, pozwalają szybciej wrócić do zdrowia po infekcji. Probiotyki wzmacniają trawienie i ułatwiają wchłanianie składników odżywczych w jelitach. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminy C i A. Nie brakuje w nich fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Kiszone ogórki w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

ogórek - właściwości, kalorie, ogórki kiszone, konserwowe

Fot. iStock

Ogórki konserwowe (korniszony)

Ogórki konserwowe to jeden ze sposobów utrwalenia tych warzyw na zimę. Stanowią one kruchy i wyrazisty w smaku dodatek do kanapek czy surówek. Zalewa stosowana do ich przygotowania może być bardziej ostra, lub słodko-kwaśna. Ponieważ zalewa do ogórków konserwowych opiera się na occie, nie poleca się ich jako element codziennej diety dla każdego. Ocet spirytusowy negatywnie wpływa na czerwone ciałka krwi oraz może podrażnić układ pokarmowy, powodując dyskomfort i ból po jedzeniu. Ogórki konserwowe nie są zalecane osobom cierpiącym na wrzody i różne problemy żołądkowe.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

8 sygnałów, które mówią, że twój partner może przechodzić kryzys wieku średniego

Potrafisz znaleźć pandę na obrazku? | Świąteczny relaks

Dlaczego całujemy się w usta i co, zdaniem naukowców, mogłoby nam całowanie zastąpić?