Lifestyle

MAXCOM x ANIA KRUK – Olśniewaj!

Redakcja
Redakcja
13 kwietnia 2022
 

Zegarek to element biżuterii, który podkreśla stylizację, pozostając przy tym funkcjonalnym przedmiotem, bez którego ciężko się obejść we współczesnym, pełnym pośpiechu, świecie. Czy technologia może ułatwić stworzenie modnego wizerunku? Oczywiście, że tak! Polska marka Maxcom – producent i dystrybutor elektroniki użytkowej, w tym smartwatchy, wraz z polską projektantką biżuterii Anią Kruk, przygotowali limitowany zestaw, w którego skład wchodzi bransoletka oraz smartwatch.

Marka Maxcom oraz ANIA KRUK połączyły siły, aby stworzyć zestaw specjalnie z myślą o płci pięknej. W jego skład wchodzi bransoletka autorstwa projektantki oraz inteligentny zegarek Maxcom FW42 Gold. Jest to smartwatch, który powstał z myślą o kobietach.

Delikatna bransoletka autorstwa Ani Kruk składa się z podwójnego czerwonego sznurka o regulowanej długości, który splata ze sobą dwa serca o wymiarach 10 mm x 11 mm. Na końcu bransoletki znajdują się delikatne, metalowe kuleczki. Elementy metalowe są wykonane ze srebra próby 925 i dodatkowo pokryte są 24-karatowym różowym złotem.

„Marka ANIA KRUK jest bardzo silnie związana z kobietami, podkreśla ich wartości oraz siłę. Na pierwszym planie stawia naturalność, bycie sobą oraz eksponowanie wewnętrznego piękna. Podobnymi wartościami kierowaliśmy się tworząc smartwatch Maxcom FW42 Gold. Stąd wzięła się idea podjęcia współpracy. Nasz wspólny projekt powstał z myślą o podkreśleniu faktu, że z jednej strony kobiety są delikatne i wrażliwe, ale jednocześnie silne i niezależne. Hasło „Olśniewaj!” zachęca kobiety do bycia sobą.” jak tłumaczy Magdalena Rybka, inicjatorka projektu, dział marketingu Maxcom.

Kobiecy smartwatch

 

Maxcom FW42 Gold wyróżnia się jakością wykonania, stylowym designem oraz zestawem funkcji, które przypadną do gustu płci pięknej. Jego wpisana w klasyczną linię koperta została wykonana ze stali nierdzewnej i wraz z siateczkową opaską przybrała kolor różowego złota. Dopasowanie do indywidualnych preferencji zapewniają nieograniczone możliwości personalizacji tarczy. Smartwatch ten jest w stanie m.in. dokonać pomiaru tętna, ciśnienia i natlenienia krwi. Wyposażono go również w monitor cyklu menstruacyjnego. O wygodę użytkowania dba system powiadomień push, które informują o przychodzących na telefon wiadomościach czy połączeniach. Smartwatche są idealnymi towarzyszami treningów więc Maxcom FW42 Gold wyposażony został w szeroki zestaw trybów sportowych.

Zestaw dostępny jest w sugerowanej cenie katalogowej 299 złotych sklepie internetowym sieci RTV Euro AGD, a w najbliższym czasie pojawi się również w wybranych sklepach stacjonarnych tej sieci.


Lifestyle

Najprawdopodobniej najzdrowsze na świecie. 18 ciekawostek o jajkach zdradza dietetyk

Redakcja
Redakcja
13 kwietnia 2022
jajka
fot. Bebenjy/iStock
 

Ciekawostki o jajkach przygotowała Agnieszka Piskała – Topczewska, dietetyk i diet coach, ekspert marki Berimal.

1. Jajka można nazwać kapsułką witaminową

Zawierają wszystkie makroskładniki, między innymi białko, tłuszcz, węglowodany, wszystkie składniki mineralne i witaminy z wyjątkiem witaminy C. Są prawdopodobnie najzdrowsze ze wszystkich produktów spożywczych.

2. Jajka zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka oraz korzystne dla naszego organizmu tłuszcze, między innymi kwas linolowy i lecytynę

Tłuszcze te, szczególnie lecytyna, mają korzystny wpływ na procesy myślowe oraz koncentrację, przyswajanie wiedzy i logiczne myślenie. Ponadto jajka są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B, które regulują prawidłową pracę całego układu nerwowego. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E i są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych w tym wapnia, żelaza, cynku, potasu, magnezu, fosforu czy selenu. Warto również pamiętać, że jedno jajo nie dostarcza nam zbyt wielu kalorii – ok. 75 kcal.

3. Wybierając jajka dostępne na sklepowych półkach warto zwrócić uwagę na ich oznaczenia

Te pochodzenia ekologicznego (numer 0), czy z wolnego wybiegu (numer 1) charakteryzują się najlepszymi walorami sensorycznymi, czyli smakiem i zapachem. Niestety w Polsce najbardziej popularne są jaja oznaczone numerem 3, czyli te znoszone przez kury nie mające dostępu do jakichkolwiek naturalnych warunków. Skutkuje to tym, że łatwiej zapadają na choroby i konieczne jest dodawanie do ich pasz różnych środków farmakologicznych. Można się domyślić, że jaja z oznaczeniem 3 mają także mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin.

4. Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu

Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników, między innymi genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy. Warto też dodać, że nasz organizm sam wytwarza cholesterol. Co więcej – obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi. Jednak, jak pokazują badania zrealizowane na zlecenie marki Berimal, 40% Polaków nadal wierzy w mit o jajkach dotyczący ich niekorzystnego wpływu na poziom cholesterolu.

5. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do 10 jajek tygodniowo

Łącznie z tymi, których użyjemy do przygotowywania innych dań, w tym na przykład kotletów, ciast czy makaronów oraz klusek. Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie, natomiast osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem – maksymalnie 2 lub 3 jajka tygodniowo. Dotyczy to przede wszystkim żółtek, bowiem białka można jeść bez ograniczeń. Jednak im więcej spożywamy warzyw oraz owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.

6. Jajka są źródłem cennych protein

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Białko jajka w blisko 90% składa się z wody, w 9% z aminokwasów oraz w 1% z węglowodanów. W 100 gramach białka znajdziemy 45 kcal.

fot. Nacho Mena/iStock

7. Żółtko jajka składa się w 2/3 z lipidów – tłuszczów

Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g. Co ciekawe żółtko jajka zawiera więcej białka niż białko jaja.

8. Żółtko jajka zawiera składniki ważne dla zdrowia

Są to: ksantofil i luteina. Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.

9. Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E

Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.

10. Na liście alergenów pokarmowych u dzieci, kurze jaka zajmują drugą pozycję – zaraz po białku krowiego mleka

Dzieci ze skłonnością do uczuleń lub pochodzące z rodzin, w których występuje alergia, nie powinny jeść jajek przed 12-tym miesiącem życia. Ale warto wiedzieć, że gotowanie jajka na twardo z reguły pozbawia je własności uczulających.

11. Jajka w lodówce możemy przechowywać maksymalnie 3 tygodnie, pamiętając, że mają zdolność pochłaniania obcych zapachów

Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, ale go nie eliminuje. Następuje stopniowy rozkład białka i witamin oraz jełczenie tłuszczu. Ten proces nieco hamuje naturalna warstwa ochronna pokrywająca skorupkę. Dlatego nie należy myć jaj przed włożeniem ich do lodówki. Ale gdy chcemy je przyrządzić, najpierw trzeba je dokładnie umyć, a potem sparzyć wrzątkiem.

12. Surowe żółtko jest strawne w tym samym stopniu jak gotowane, ale białka nie należy jeść na surowo

Po pierwsze ze względu na właściwości uczulające, a po drugie – na obecność awidyny, która blokuje przyswajanie witaminy B7 (biotyny). W odróżnieniu od innych produktów, jajka można smażyć na maśle, bo ich białko ścina się już przy 60 st. C, czyli zanim masło zacznie się palić i zanim zacznie wytwarzać się toksyczna akroleina.

jajka na twardo - jak gotować, czas, ile minut

Fot. iStock/Miljan Živković

13. Najlepiej przyswajalne są jaja gotowane na miękko, czyli do 4 minut

Zbyt długie gotowanie (powyżej 10 minut) powoduje straty witamin i obniżenie wartości odżywczej białka nawet o 40 proc. Ponadto doprowadza do reakcji siarki z żelazem – wtedy dookoła żółtka powstaje zielonkawa obwódka.

14. Strawność białka wzrasta po ubiciu na pianę

Cząsteczki białka mają stosunkowo dużą lepkość, dlatego piana się utrzymuje. Z kolei tłuszcz ją “gas i”. Aby więc uzyskać trwałą pianę z białka, należy najpierw dokładnie oddzielić żółtko, bo zawiera tłuszcz.

15. Wszystkie jaja przed użyciem należy bezwzględnie myć w ciepłej wodzie, a jeżeli mają być jedzone na surowo – sparzyć

Bezpośrednio po zniesieniu jajko powinno być jałowe, ale bywa, że nioska jest zakażona bakteriami Salmonella lub Mycobacterium tuberculosis avium (prątkiem gruźlicy ptasiej), które zainfekują również jajo. Za psucie się jaja najczęściej odpowiedzialne są drobnoustroje z rodzaju Penicillum, Escherichia coli, Cladosporium, Pseudomonas fluorescens. Jeśli jajko jest źle przechowywane (np. w wilgoci i cieple), bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.

16. Jajka są kwasotwórcze

Dlatego aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, należy je łączyć z zasadotwórczymi produktami: warzywami, pieczywem, kaszami.

Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i wypukłe, a białko galaretowate i nie może się rozlewać.

18. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Przy użyciu naczynia z wodą. Świeże jajko pójdzie na dno, jajko średniej świeżości zawiśnie w połowie, a stare – wypłynie na powierzchnię.


Lifestyle

Sanbello – odkryj nową przestrzeń online dla kobiet!

Redakcja
Redakcja
13 kwietnia 2022
fot. macniak/iStock

Na wirtualnej mapie świata urody i zdrowia pojawiła się nowa unikatowa przestrzeń, online dla kobiet – Sanbello. To miejsce, w którym znajdziesz wszystko, co pozwoli zadbać Ci o harmonię między pięknem zewnętrznym a wewnętrznym. To świat dermokosmetyków, w którym kluczowe jest holistyczne podejście do dbania o siebie i swoich bliskich. Inspiracją do powstania tego miejsca były kobiety, ich piękno w naturalnym wydaniu oraz potrzeby, także te najbardziej wymagające. Poznaj Sanbello i odkryj piękno w zdrowiu! 


Sanbello.pl to platforma online, w której znajdziesz szeroki wybór produktów dermokosmetycznych do kompleksowej pielęgnacji dla Ciebie oraz Twoich najbliższych.

W ofercie przestrzeni znajduje się nie tylko pełna gama specjalistycznych kosmetyków, adresowanych do każdego rodzaju skóry czy włosów, ale również dopasowana do każdego wieku oraz grupy użytkowników. To jedyna w swoich rodzaju internetowa przestrzeń, która została zaprojektowana tak, by zakupy były czystą przyjemnością. Zakupy na platformie to również bezpieczeństwo oraz pewność, że kosmetyki są najwyższej jakości.

Harmonia ciała i ducha

W Sanbello z najwyższą troską dbamy o Twoje ciało oraz spokój ducha, harmonijnie łącząc piękno zewnętrzne z wewnętrznym. Pomagamy również zabrać Ci o to, co najważniejsze i ułatwiamy odnalezienie równowagi i przyjemności w dbaniu o zdrowie i piękno swoje i swoich bliskich. Pokazujemy także, że holistyczne podejście do swojego zdrowia i urody dają radość życia, a także pozwalają zmienić jakość naszego życia.

Profesjonalne wsparcie

Sanbello powstało na gruncie połączenia wieloletniej wiedzy i doświadczenia w pracy z dermokosmetykami. Szerokie portfolio dostępnych produktów pozwala odpowiedzieć na wszystkie indywidualne potrzeby. W Sanbello otrzymujesz profesjonalne wsparcie, które nie tylko pozwoli na spersonalizowany dobór odpowiednich produktów i osiągniecie porządnych efektów, ale również pokaże, jak dbać o siebie i swoich bliskich w sposób kompleksowy.

To także wiedza, którą otrzymujesz w najbardziej dogodnych dla siebie warunkach – z przestrzeni możesz korzystać z każdego miejsca, o każdej godzinie. Odkryj Sanbello! Zajrzyj na: www.sanbello.pl


Zobacz także

„Mobbing nie przyjmuje formy otwartej agresji, to raczej manipulacja słowna i psychiczna”

Makaron z sosem szynkowym

facet nie jest z tobą szczęśliwy

8 sygnałów wskazujących na to, że twój facet nie jest z tobą szczęśliwy