Go to content

Masz dość kanapek z wędliną i serem? Spróbuj tych od Mateusza Zielonki

Lubisz pieczywo, ale nie masz pomysłu na kanapkę? Nudzą cię już bułki z serem i wędliną? Marzysz o tym, by odkryć nowe smaki i zaszaleć w kuchni? Z pewnością pomoże ci w tym
zwycięzca MasterChefa – Mateusz Zielonka, który wydał niedawno multimedialny e-book z kilkudziesięcioma przepisami na to, co można wyczarować między dwoma kromkami pieczywa „Jeśli o mnie chodzi, kanapka jest jedną z moich ulubionych form jedzenia – prosta, szybka i daje nieskończenie wiele kombinacji. Zazwyczaj jest to potrawa, którą jemy rękoma, co czyni ją jeszcze bardziej zmysłową” – podkreśla. Wybierz się w kulinarną podróż razem z Mateuszem Zielonką, odkryj świat jego kanapek i przekonaj się, co to znaczy czuć niebo w gębie.

Makrela ● słonecznik ● kolendra

fot. Mateusz Zielonka

Receptura

  • wędzona makrela – 200 g
  • ziemniaki fioletowe – 4 szt.
  • pieczarka portobello – 1 szt.
  • ziarna słonecznika, prażone – 1 łyżka
  • kolendra, świeża – pół pęczka
  • jajko ugotowane na twardo – 2 szt.
  • cebula szalotka – 1 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • majonez – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • piklowana czerwona cebula (najlepsza zrobiona w domu)
  • bagietka

Przepis

  1. Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy pokruszone i ugotowane fioletowe ziemniaki, posiekaną w drobną kostkę pieczarkę portobello, szalotkę, ziarna słonecznika, posiekaną kolendrę i pokrojone w grubą
    kostkę ugotowane jajko.
  3. Dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, domowy majonez.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Pastę układamy na małych, lekko grillowanych kromkach bagietki. Dekorujemy słonecznikiem i piklowaną czerwoną cebulą.

Jajko ● tortilla ● awokado

fot. Mateusz Zielonka

Receptura

  • jajka – 2 szt.
  • cebula zielona dymka
  • sezam – 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • awokado – 1 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • sałata lodowa
  • keczup – 1 łyżka
  • majonez – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka
  • chrzan tarty – 1 łyżka
  • cytryna
  • pestki dyni
  • ser mozzarella – 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • tortilla razowa 1 szt.

Przepis

  1. Robimy sos: mieszamy 2 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, łyżkę chrzanu, sól, pieprz, sok z ćwiartki cytryny.
  2. Warzywa kroimy na łatwe do zjedzenia porcje.
  3. Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę syropu klonowego, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na dużą patelnię (powinna mieć wielkość zbliżoną do średnicy placka tortilli) wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy łyżkę sezamu oraz pokrojoną nie za cienko dymkę. Od razu wlewamy też masę z rozbełtanych jajek. Po kilku sekundach przykrywamy jajka plackiem tortilli. Smażymy 2–3 minuty na średnim ogniu i obracamy za pomocą szpatułki na drugą stronę, czekamy, aż placek się zarumieni.
  5. Na placku od strony jajek układamy warzywa, poszarpaną mozzarellę, prażone pestki dyni, no i oczywiście sos. Zawijamy i smacznego.

Łosoś ● rzepa ● wasabi

Receptura

  • łosoś, wędzony na zimno – 3 plastry
  • serek typu philadelphia – 200 g
  • wasabi – 1 łyżeczka
  • pomidor – 1 szt.
  • żółta rzepa do sushi – 20 g
  • sezam do posypania
  • roszponka – do ułożenia na kanapce
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • sos sriracha mango mayo – 1 łyżka (do zrobienia samemu)
  • limonka – 1 szt.
  • szczypiorek – pęczek
  • koperek – pęczek
  • bajgiel – 1 szt.

Przepis

  1.  Japońską marynowaną rzepę do sushi można kupić, ale można ją również zrobić samemu – do czego pysznie zachęcam. Składniki do zamarynowania rzepy: woda, ocet ryżowy, sól, cukier, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma.
  2. Marynowaną rzepę kroimy na cienkie plastry.
  3. Zielonego ogórka, pokrojonego na plastry, można podać na surowo lub szybko zamarynować w soku z limonki, soli, brązowym cukrze i odrobinie chili.
  4. Serek typu philadelphia mieszamy z wasabi – jeśli używamy gotowej pasty, na 200 g serka dajemy jedną jej łyżkę.
  5. Dolną bułeczkę smarujemy serkiem z wasabi. Następnie kładziemy roszponkę, dwa cienkie plastry pomidora, kilka plasterków ogórka, łososia, japońską rzepę, szczypiorek, koperek. Wszystko posypujemy sezamem. Wnętrze górnej części bajgla smarujemy sosem sriracha mango mayo. Smacznego!

Pomidor ● cebula ● ser


Receptura

  • ser cheddar – 30 g
  • ser mozzarella – 30 g
  • ser parmezan – 30 g
  • pomidor czerwony – 1 szt.
  • cebula biała – 1/2 szt.
  • tymianek – gałązka
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • masło – 1 łyżka
  • pietruszka, świeża – pęczek
  • olej
  • białe wino Herbowe Solaris – 1 lampka
  • cukier – łyżeczka
  • chleb tostowy

Przepis

  1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć pokrojoną w grube plastry cebulę z łyżeczką cukru. Dodajemy cały ząbek czosnku, najlepiej w lekko rozgniecionej łupince, i rozmaryn. Po 6 minutach solimy cebulę. Po kolejnych 3 minutach wlewamy lampkę białego wina Herbowego Solaris. Gdy cebula zmięknie i nabierze przyjemnego koloru, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz. Smażymy na małym ogniu jeszcze kilka minut i zdejmujemy cebulę z patelni.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy w wysokiej temperaturze grube plastry pomidora. Warzywo wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Po zrumienieniu z obu stron zdejmujemy je z patelni. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i stawiamy na średnim ogniu.
  3.  Dwie kromki chleba tostowego smarujemy masłem z obu stron. Na jedną kromkę układamy mieszankę serów, najlepiej startych na tarce o grubych oczkach. Na sery kładziemy cebulę, pomidory i kolejną warstwę serów. Przykrywamy drugą kromką i lekko ugniatamy.
  4. Kanapki smażymy na patelni, zmieniając stronę co minutę. Gdy kanapki będą zarumienione z obu stron, posypujemy je drobno startym parmezanem i zostawiamy, aby się przysmażył. Zdejmujemy tosta z patelni i kroimy od razu na dwie części, posypujemy posiekaną pietruszką. Smakówa!

Więcej przepisów na autorskie kanapki Mateusza Zielonki znajdziesz w e-booku „#Kanapki” dostępnym wyłącznie na platformie How2.