Go to content

Masło orzechowe – zdrowy dodatek do wielu dań i deserów

Dietetycy zgodnie przyznają, że orzechy należą do najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Ale czy to samo można powiedzieć o zrobionym z nich maśle? Jak najbardziej, ale pod warunkiem, że wybierzemy dobre masło orzechowe. Sprawdź, jak je rozpoznać i dlaczego warto włączyć go do codziennego menu!

Co musisz wiedzieć o maśle orzechowym?

Największymi smakoszami masła orzechowego na świecie są Amerykanie, którzy nie wyobrażają sobie bez niego porządnego śniadania. Mają rację, ponieważ produkt ten powstaje z orzechów, które są prawdziwą skarbnicą różnych składników korzystnych dla naszego organizmu i dlatego uznawane są wręcz za tzw. superfood.

Warto wiedzieć, że dobre masło orzechowe powinno składać się w 100% orzechów. Właśnie takie produkuje polska firma rodzinna Olini, która w przeciwieństwie do wielu masowych producentów nie dodaje do swoich smarowideł cukru, soli, oleju palmowego, sztucznych konserwantów czy zagęszczaczy. Stosuje też podobny sposób ich produkcji jak starożytni Inkowie, którzy wymyślili te smakołyki. Polega jedynie na dokładnym zmieleniu podprażonych ziaren, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, bez jej podgrzewania, co pozwala na zachowanie w niej wszystkich wartości odżywczych.

Białko i zdrowe tłuszcze bez sztucznych dodatków!

Wysokiej jakości masło orzechowe bio dostarcza w czystej postaci to, co najlepsze w orzechach, ponieważ zawiera m.in.:

  • białko (nawet 26%),
  • jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (40-50%),
  • węglowodany (około 10-12%),
  • błonnik,
  • witaminy np. E i B6,
  • minerały np. magnez, fosfor, wapń, mangan i cynk,
  • flawonoidy i sterole roślinne.

Taki wyjątkowo bogaty zestaw składników potrzebnych dla naszego organizmu do prawidłowego działania zawierają w zasadzie masła ze wszelkiego rodzaju orzechów, a więc np. laskowych, nerkowca, czy arachidowych.

Jak spożywać masło orzechowe?

Trudno wymienić wszystkie możliwości, do czego masło orzechowe może być wykorzystane w kuchni. Najprostszy sposób jego spożywania to po prostu smarowanie nim pieczywa. Można go jednak także stosować jako:

  • smarowidło do naleśników, omletów, czy innych placuszków,
  • krem do tortów i innych ciast typu przekładaniec,
  • dodatek do owsianki lub mlecznych koktajli,
  • baza do sosu np. do dań orientalnych (świetnie komponuje się z mleczkiem kokosowym i curry).

Warto tutaj wyjaśnić, ile kalorii ma masło orzechowe, ponieważ panuje przekonanie, że jest ono bardzo tłuste, a więc i tuczące. Średnio 100 g produktu ma 588 kcal, a więc rzeczywiście sporo. Jednak zwykłe masło z mleka krowiego ma aż 717 kcal, a popularna margaryna do kanapek 621, czyli o wiele więcej. Pasty z orzechów stosuje głównie jako dodatek do dań, co powoduje, że tylko nieznacznie podnosi ono kaloryczność potraw. Ponadto ten rodzaj tłuszczu jest wyjątkowo zdrowy dla naszego organizmu, a zawarte w nim składniki takie jak choćby błonnik, wręcz pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Korzyści dla organizmu

Włączenie masła orzechowego do codziennego jadłospisu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jego regularne spożywanie pomaga między innymi:

  • zapewnić organizmowi codzienną dawkę potrzebnych składników odżywczych,
  • obniżać stężenie złego cholesterolu i zapobiegać chorobom serca,
  • zmniejszać stężenie glukozy po spożytym posiłku i chronić przed rozwojem cukrzycy typu II,
  • neutralizować wolne rodniki, a więc także spowolnić procesy starzenia,
  • usprawnić pracę układu trawiennego (szczególnie jelit),
  • zwiększać uczucie sytości po posiłku,
  • utrzymać smukłą sylwetkę.

Nie zapominajmy też o najważniejszym atucie smarowidła z orzechów – jest ono po prostu pyszne, dlatego do jego konsumowania nie trzeba nikogo namawiać. Będzie ono doskonałym uzupełnieniem każdej dobrze zbilansowanej diety, również tej wegańskiej i wegetariańskiej.

Najlepsze masła orzechowe od Olini

Jeśli chcesz się przekonać, że pasta orzechowa jest smaczna i zdrowa, sięgnij po produkty tworzone z pasją przez rodzinną firmę Olini np. masło z orzechów laskowych lub nerkowca. Są one produkowane niewielkimi partiami, dlatego nie kupisz ich w żadnym popularnym markecie. Zamów je po prostu w sklepie online marki, a słoiczek ze świeżym masełkiem zostanie Ci dostarczony prosto do domu.