Go to content

Przepis na pesto z orzeszków pistacjowych, czyli cały obiad w 5 minut

Przepis na pesto z orzeszków pistacjowych
Fot. iStock / DonatellaTandelli

Pogoda taka, że szkoda tracić nawet 15 minut w kuchni, ale ochota na coś smacznego nie mija 😉 . Na dziś banalny, włoski przepis. Zdeterminowani kucharze pewnie uporają się w 3 minuty.

Jakim cudem tak szybko można przygotować obiad? To proste, czas, który spędzisz kuchni tak naprawdę zależy od tego, jak długo będzie się gotował twój makaron. Zacznij od niego.

Przepis na pesto z orzeszków pistacjowych

Potrzebne będą:

moździerz lub blender

Składniki:

  • 150 g orzeszków pistacjowych bez łupinek
  • 60 g obranych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Zacznij od wstawienia makaronu, zaoszczędzić trochę czasu. Rozgrzej trochę piekarnik i włóż do niego orzeszki – to ułatwi zdjęcie z nich skórki.

Do moździerza lub blendera wsyp wszystkie składniki OPRÓCZ oliwy. Utrzyj lub zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Wymieszaj. Gotowe.

Przepis na pesto z orzeszków pistacjowych

Fot. iStock / CristianSabau