Kuchnia

Jak gotować bób?

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
22 lipca 2018
Jak gotować bób?
Fot. iStock – Jak gotować bób?
 

Jak gotować bób? Jak gotować mrożony bób?Jak długo gotować bób?Czy bób jest zdrowy? Jak przyrządzić bób? ♦ 

Najsmaczniejszy jest ten świeży, ugotowany al dente. Wtedy wystarczy lekką ścisnąć go palcami i sam wyskakuje ze skórki. Najlepsza, zdrowa przekąska na lato. Jeśli kochasz jego smak, delektuj się bobem całe lato, a na zimę zrób solidne zapasy w zamrażarce. Z bobu przygotujesz pyszne zupy, pasty do kanapek lub podasz go z daniem głównym. Jest genialny solo i jako składnik wielu potraw. A jak go ugotować?

Jak gotować bób?

  1. Świeży bób dokładnie wypłucz zimną wodą
  2. Zalej wodą. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Młody bób gotuj ok 10- 15 minut
  7. Starsze nasiona należy gotować nawet 30-50 minut
  8. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak gotować mrożony bób?

Procedura różni się tylko na początku. Jeżeli gotujesz mrożony bób, nie płuczesz go.

  1. Wrzuć mrożony bób do wrzącej, gotującej się wody
  2. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
  3. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
  4. Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli  – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
  5. Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
  6. Nasiona należy gotować nawet 20-50 minut. Spróbuj, czy twój bób jest gotowy kosztując jedną fasolkę.
  7. Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.

Jak sprawdzić, czy bób jest już dobry?

Po prostu spróbuj jednej „fasolki”. 🙂

Jak rozpoznać świeży bób?

Jest zielony, nie ma ciemnych, brązowych przebarwień na łupinkach. Skórka jest gładka i ładnie pachnie.

Pamiętaj, że bób musisz wyłuskać z grubej skórki, najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepły. Bób nie należy do „łatwostrawnych” – nie jedź go na noc.

Z bobu możesz przyrządzić pyszną zupę krem. Smacznego!

Jak gotować bób

Fot. iStock / zi3000

 


Kuchnia

Depresja to cichy i podstępny wróg, zmienia nawet nasz sposób mówienia

Ewa Raczyńska
Ewa Raczyńska
22 lipca 2018
Fot. iStock/cassinga
 

Czy kiedykolwiek zetknęliście się z depresją? Może wy się z nią zmagaliście, może ktoś z waszych bliskich? Depresja jest jak cichy, podstępny wróg, który z rozmysłem zaczyna kontrolować każdy aspekt naszego życia. Zmienia wszystko do czasu aż to, co dawało radość i przyjemność, przestaje zupełnie istnieć. Wpływa na nas  nie tylko mentalnie, a także fizycznie, zaczynamy inaczej spać, jeść, a nawet poruszać się i mówić.

Często ulegamy złudzeniu, że pierwsze objawy depresji to zniechęcenie do życia, brak sił, by podnieść się z łóżka, apatia. Nic bardziej błędnego. Depresja atakując powoli mydli nam oczy, ten, kto się z nią zmaga walczy już wtedy, gdy my niczego nie podejrzewamy. Do dzisiaj specjaliści próbują ustalić, jakie są te zupełnie początkowe, na pozór niezauważalne sygnały depresji. Dlaczego kochamy teksty piosenek Kurta Cobaina? Dlaczego tak silnie oddziałuje na nas twórczość artystów samobójców?

Wszyscy mamy swój własny, niepowtarzalny głos, który jest widoczny w sposobie mówienia i pisania. Liczy się przede wszystkim styl i treść. To właśnie te elementy pozwalają zwrócić uwagę na zmianę w komunikacji, porozumiewaniu się ze światem osób cierpiących na depresję. Lata badań wykazały, że ci, którzy zmagają się z tą ciężką chorobą używają bardzo często słów takich jak:

  • wszyscy
  • nigdy
  • ciągle
  • zawsze

Dzieje się tak dlatego, ponieważ depresja wypacza obraz świata, który staje się dla chorujących czarno-biały. Jeśli przejrzycie fora, grupy osób lękowych i depresyjnych, zauważycie że w 50% te słowa i im podobne są używane, w 80% na forach samobójczych.

Ponadto ci, którzy zmagają się z depresją, często wyrażają jedynie negatywne emocje, mają tendencję do używania przysłówków i przymiotników takich jak: „smutny”, „samotny”, „nieszczęśliwy”. Mówią także w pierwszej osobie: ja, mnie, moje i bardzo rzadko posługują się trzecią osobą – to  oznacza, że oddalają się od innych, że skupiają się na swoim światem wewnętrznym, że mało ich interesuje, co dzieje się na zewnątrz.

Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że obecnie na świecie ponad 300 milionów ludzi zmaga się depresją. Ona zabija powoli, jeśli w porę nie zareagujemy, nie pomożemy lub sami, jeśli jest taka potrzeba, nie poprosimy o pomoc, może zebrać tragiczne żniwo. Warto mieć oczy i uczy otwarte, reagować na zmiany w zachowaniu naszych najbliższych i nie usprawiedliwiać ich jedynie zmęczeniem i stresem.


Kuchnia

Herbatki na promienną cerę

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
22 lipca 2018
Fot. iStock
Następny

Która z nas nie morzy o pięknej i świeżej cerze? Smarujemy, ścieramy, klepiemy, masujemy, a od czasu do czasu zabieramy naszą buzię na wycieczkę do kosmetyczki… ale ile z nas, pomaga swojej skórze od wewnątrz?

Wydajemy miliony na produkty kosmetyczne, a mimo to lata mijają i jest to zauważalne w naszych twarzach. Wolę bardziej naturalne sposoby na przedłużenie swojej świeżości. Na przykład, picie herbaty, to świetny sposób na utrzymanie skóry w pięknym stanie. Pod warunkiem, że wytrwamy i herbaty nie rzucimy – bo klucz to sukcesu naturalnych terapii to odrobina cierpliwości.

Poniżej znajduje się lista herbat, które sprawią, że twoja skóra będzie o niebo lepiej wyglądać (a inne korzyści dla ciała wpadają zupełnie „gratis”):

Zielona herbata

Zacznijmy od zielonej herbaty. Ten rodzaj herbaty jest świetny na tak wiele sposobów (i jest pyszna!)

  • Przede wszystkim jest pełna przeciwutleniaczy, które działają cudownie na nasze komórki i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu.
  • Picie zielonej herbaty może pomóc zmniejszyć ryzyko raka skóry (pamiętaj nie zwalnia cię to z obowiązku stosowania filtrów ochronnych!)
  • Przeciwutleniacze są świetne także na inny sposób – z ich pomocą zielona herbata może zmniejszyć stan zapalny.
  • Polifenole zawarte w zielonej herbacie działają przeciwzapalnie i posiadają zdolność do „naprawiania” DNA – przedłużają młodość.
  • Kremy z ekstraktem z zielonej herbaty zapobiegną przedwczesnym oznakom starzenia, czyli tworzeniu się drobnych linii i zmarszczek.

Yerba mate

Genialny „ekstrakt młodości”, czyli południowoamerykańska herbata Yerba mate. Dlaczego warto ją pić?

  • Również zawiera przeciwutleniacze, które chronią skórę przed uszkodzeniem, spowodowanym przez warunki atmosferyczne i upływający czas.
  • Zakochasz się w tej herbacie, ponieważ zawiera ona dużo kofeiny, dzięki czemu herbata jest doskonałym substytutem porannej kawy (tak ,wreszcie możesz ją rzucić bez poświęceń).
  • Bonus: Yerba mate pomaga kontrolować apetyt, co czyni go doskonałym kompanem programów odchudzających.
  • Oto niektóre składniki zawarte w Yerba mate: minerały, przeciwutleniacze, witamina B, witamina C, mangan, potas i cynk.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie


Na podstawie: makeup-mania.net

Zobacz także

sałatka w słoiku

Sałatka w słoiku? 5 sprytnych pomysłów na sałatkę na wynos

Przepis na piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej

przepisy dla biegaczy Sportowe Głodomory

Bananowe placuszki bez glutenu