Go to content

5 przepisów na kawę (trochę inaczej)

Fot. Pexels / stock.tookapic.com / CC0 Public Domain

Kawa, kawa, kawusia, tak trudno sobie bez tego aromatycznego, pobudzającego naparu wyobrazić początek dnia. Często bywa i tak, że na jednej filiżance nie umiemy poprzestać, a kawa staje się panaceum na zmęczenie w ciągu całego dnia. Najczęściej przywykamy do jednego sposobu zaparzania kawy, podczas gdy internet aż kipi od pomysłów na kawę „inaczej”. 

Przepisy na pomysłowe wariacje dla małej czarnej:

1. Orzeźwiająca z malinami

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki wody
  • sorbet malinowy
  • bita śmietana
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Rozpuść kawę w ¼ szklanki letniej wody, zalej nią sorbet malinowy i zmiksuj. Przelej do naczynia, udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

 Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / Unsplash / CC0 Public Domain

2. Mrożona, na szybko

  • zimne mleko 3,2%
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru
  • bita śmietana
  • kakao

Wykonanie:

Do litrowej butelki wlej ok 2-3 cm mleka, wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej oraz łyżeczkę cukru. Zakręć butelkę,  potrząsaj do uzyskania pianki, wlej do szklanki, nałóż bitą śmietanę, posyp kakao.

Fot. Pixabay / dMz / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / dMz / CC0 Public Domain

3. Kawa z rumem

  • 20 ml rumu
  • 30 ml syropu miętowego
  • czubata łyżeczka kawy
  • 40 ml mleka
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • bita śmietana/śmietanka w sprayu
  • listek mięty
  • 2 kostki lodu

Wykonanie:

Kawę zaparz(tak aby nie było fusów) w 130 ml wrzątku. Posłódź i wstaw do lodówki. Schłodzoną kawę połącz z mlekiem. Na dno szklanki do kawy wlej rum połączony z syropem. Po ściankach szklanki wlej kawę z mlekiem, by warstwy się  nie przemieszały. Dodaj kostki lodu, nałóż śmietanę udekoruj miętą. Pij przez słomkę.

 Fot. Pixabay / StockSnap / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / StockSnap / CC0 Public Domain

4. Rozgrzewająca z cynamonem

  • 1-2 łyżeczki kawy
  • 200 ml wody
  • 2 goździki
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 malutki kawałek imbiru
  • 4 łyżki soku pomarańczowego

Wykonanie:

Kawę zalewamy 200 ml zimnej wody, dodajemy goździki, cynamon oraz imbir i gotujemy razem w tygielku. Nie dopuszczamy do wrzenia, przecedzamy i wlewamy do filiżanki. Dodajemy sok pomarańczowy i ewentualnie cukier, mieszamy.

Fot. Pixabay / jenewewa / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / jenewewa / CC0 Public Domain

5. Kawa na ostro

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 75 ml wody
  • kakao deserowe (do tego woda lub mleko)
  • kostki lodu
  • szczypta chili
  • listek mięty

Przygotowanie:

Rozpuść kawę, przygotuj kakao według przepisu na torebce, wlej do kawy, dodaj kostki lodu oraz chili. Udekoruj listkiem mięty.

 Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / Foundry / CC0 Public Domain

Smacznego!


Źródło: przepisynakawe.pl, gotujmy.pl