Kuchnia Lifestyle

Kolorowe ciasteczka z drażetkami

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
28 listopada 2015
 

Ciasteczka są bardzo podobne do popularnych piegusek, ale zamiast kawałków czekolady są drażetki, zwane również lentylkami. Samo ciastko nie jest zbyt słodkie, ale słodyczy nadają mu właśnie drażetki. Bardzo fajnie smakują z poranną kawą lub z kubkiem mleka.

Składniki:

– Margaryna 1 kostka
– Cukier wanilinowy 1 opakowanie
– Cukier puder 3/4 szklanki
– Mąka pszenna 2,5 szklanki
– Jajka 2 szt.
– Aromat do pieczenia Delecta (śmietankowy)
– Proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka
– Drażetki 1 szklanka

Kolorowe ciasteczka z drażetkami

Sposób przygotowania:

1.Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ucieramy to na gładką masę. Do powstałej masy wbijamy jajka i wlewamy kilka kropel aromatu do pieczenia.

2.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodajemy stopniowo do miski, w której miksowane były pozostałe składniki (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta.

3.Do miski z ciastem wsypujemy drażetki i mieszamy je dokładnie łyżką.

4.Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko je spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je ok. 15 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 23 sztuki.


Kuchnia Lifestyle

Zupa soczewicowa z cukinią

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
2 grudnia 2015
 

Soczewica nie musi być nudna, a dania bez mięsa nie muszą być niesmaczne. Zupa jest zdrowa, pożywna, i bardzo rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jesienne, ponure i zimne dni. Zaspokoi nasz głód na długo.

Składniki:

– Soczewica czerwona 1,5 szklanki
– Cukinia 1 szt.
– Cebula 1 szt.
– Pomidory 5 szt.
– Czosnek 2 ząbki
– Papryka czerwona 1/4
– Sok z cytryny 1 łyżeczka
– Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
– Czosnek granulowany 1 łyżeczka
– Sól
– Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zarumieni i przekładamy ją do dużego garnka.

2. Do małego garnka wlewamy 3 szklanki wody i wstawiamy na mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę i gotujemy ok. 12 minut. W połowie gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka z cebulą.

3. Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy ją do mniejszego garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

4. Umytą ćwiartkę papryki kroimy w drobną kostkę. Lekko podsmażamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach wyjmujemy je, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pomidory wkładamy do małego garnka i gotujemy. Gdy zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia i rozgniatamy je, Przekładamy do garnka, w którym jest reszta składników. Całość mieszamy.

6. Garnek z zupą wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy trochę soli i pieprzu, paprykę słodką mieloną, czosnek granulowany oraz wlewamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok. 5 minut. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dolać szklankę wody.

Kuchnia Lifestyle

Włoskie paluchy drożdżowe

Komu dokładkę?
Komu dokładkę?
23 listopada 2015

Nie wszystkie produkty musimy kupować w sklepie, możemy je zrobić w zaciszu domowej kuchni. Chyba większość z nas zna popularne paluchy włoskie, zwane również grissini. Te domowe niczym nie odstają od tych kupionych, a co więcej – wiemy, co jemy.  Nadają się doskonale jako przekąska oraz jako dodatek np. do zup. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

– Drożdże 30 gram
– Woda ciepła 150 ml
– Olej 2 łyżki
– Mąka pszenna 500 gram
– Jajko 1 szt.
– Sól 1/2 łyżeczki
– Cukier 1 łyżeczka
– Dowolne przyprawy – do posypania
– Odrobina mleka – do posmarowania paluchów

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.

2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).

4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).