Go to content

Jak serwować ciasta i torty z klasą?

Deser to przyjemny, wyjątkowy posiłek, z którym mamy miłe skojarzenia. Ciasta, ciastka, torty, suflety, musy, lody potrzebują też pięknej oprawy. Szczególnie że deser najczęściej przygotowywany jest z myślą o naszych bliskich, o gościach i serwowany podczas przyjęć okolicznościowych, ważnych okazji, jako punkt bankietu, albo uroczystości. Choćby był zwieńczeniem rodzinnego, niedzielnego obiadu, spontaniczną przyjemnością, jak szarlotka w środku tygodnia… warto podać go z klasą, by podkreślić wyjątkowość chwili. Pomoże w tym odpowiednia zastawa, najlepiej z porcelany. Przekonaj się i sprawdź nasze propozycje serwowania ciast i tortów z klasą!

Talerze, talerzyki

Kto z nas nie zna tego uczucia wyczekiwania końca obiadu, po którym na stole pojawia się słodki finał spotkania, jakim jest deser? Wyśmienity smak, dodatki i sposób udekorowania słodkiego dania są najważniejsze. Warto jednak pamiętać również o estetycznej prezentacji deseru, w której istotną rolę odkrywa talerz deserowy. Choć wydawać by się mogło, że wybór naczynia do serwowania nie ma większego znaczenia, to jednak odpowiednie talerze deserowe mogą wpłynąć na odbiór i prezentację dania, podkreślić jego kolor, kształt, teksturę.

Pierwszym rodzajem talerza deserowego jest prosty, płaski talerzyk. Taki talerz doskonale sprawdza się do podawania ciast, np. biszkoptów, tarty czy serników. Dzięki swojej płaskiej powierzchni i niewielkim rozmiarom, ciasto prezentuje się na nim bardzo elegancko, a kawałki są łatwe do nakładania i podawania. Kształt zależy już od preferencji kupującego. W kategorii talerzyków deserowych znajdziemy talerze o różnych kształtach – okrągłe oraz kwadratowe. Średnica takiego talerzyka wynosi z reguły od 15 do 22 centymetrów. Co do koloru – klasyczna biel ceramiki i porcelany będzie zawsze w modzie. Taki talerzyk, poza serwowaniem ciasta, sprawdzi się też przy podaniu chociażby kanapek lub przekąsek.

Kolejnym rodzajem talerza jest talerz deserowy z podwyższonym brzegiem. Taki talerz idealnie nadaje się do podawania deserów na bazie musów, np. musu czekoladowego czy creme brulee. Dzięki podwyższonemu brzegowi, mus lub krem nie rozlewa się poza talerz i prezentuje się estetycznie.

Innym popularnym rodzajem talerza deserowego są talerze o głębszej formie. Talerze takie idealnie nadają się do podawania deserów na bazie budyniów, np. budyniu waniliowego czy karmelowego.

Niezbędna podczas przyjęć, imprez w domu, w restauracjach, podczas szkoleń, konferencji, jako element ekspozycji bufetu może okazać się też prostokątna taca. Nadaje się do serwowania nie tylko ciasta oraz mini deserów, ale i jedzenia na szwedzkim stole typu finger food.

Talerze deserowe dekorowane

Warto również wspomnieć o zdobionych talerzach deserowych. Dekorację może stanowić ciekawy wzór, relief, ręczny malunek, a nawet sam kolor szkliwa. Wyobraźmy sobie białą bezę z owocami podaną na czarnym, okrągłym porcelanowym talerzu o idealnie gładkiej i połyskującej powierzchni. Taki kontrast kolorystyczny samego deseru w stosunku do naczynia wpływa na odbiór dania, a jak wiemy… jemy też przecież oczami.

Podczas eleganckiego przyjęcia czy spotkania uwagę gości przykuje deser podany na talerzyku z platynową lub złotą dekoracją. Urodzinowy tort najlepiej wygląda na zdobionym talerzyku deserowym, a nie od dziś wiadomo, że schludnie podanie danie wpływa na nasz apetyt. Lekkiego i eleganckiego wyglądu dodają naczyniom także delikatne reliefy. Talerze mogą być przyozdobione kalką z dowolnym wzorem. Takie talerzyki doskonale nadają się do podawania deserów na specjalne okazje, jak urodziny. Talerze z dekoracją świąteczną w postaci choinkowych gałązek, dziadków do orzechów, śnieżynek, jak również z motywem gwiazdy betlejemskiej, bałwanków, renifera, a dodatkowo z ozdobnym zielonym lub czerwonym rantem doda stołowi świątecznego klimatu. Z kolei talerz deserowy z modnymi motywami botanicznymi doda uroku podczas przyjęcia w ogrodzie.

Stylowy deser przy kawie

Poszukując talerzy deserowych, można natrafić na serwis do ciasta, w skład którego poza małymi talerzykami płytkimi, wchodzi duży talerz do podania ciasta. To wygodne rozwiązanie. Powoduje, że nie musimy dobierać osobno talerza czy też patery. Jeśli lubimy spójność na stole, można pokusić się o cały zestaw, a mianowicie serwis do kawy lub do herbaty wraz z serwisem deserowym z jednego fasonu.

Nie tylko talerzyki deserowe

Myśląc o serwowaniu ciast, nie możemy pominąć innych elementów zastawy stołowej. Jednym z nich są etażerki. Piętrowa patera na ciasto pozwala podać większą ilość słodkości i elegancko zaprezentować różne rodzaje wypieków. Etażerka jest bardzo funkcjonalna, gdy chcemy podać więcej, za to na mniejszej przestrzeni. Sprawdzi się zarówno na małych, jak i na dużych stołach. Prezentacja wypieku ma znaczenie, a etażerka poza tym, że pięknie eksponuje ciasta i owoce, jest stylowa i sama w sobie może stanowić dekorację stołu.

Pamiętajmy, że desery to nie tylko ciasta podawane na talerzykach i paterach. Słodkie przysmaki objawiają się w formie lodów, galaretki z bitą śmietaną, czy jogurtu z owocami. Wtedy przydają się miseczki i salaterki. Te z kolei sprawdzą się też przy serwowaniu innych dań, przekąsek, surówek, czy dipów.

Podsumowując, talerze deserowe to ważny element podczas serwowania słodkich potraw. Wybierając odpowiednie naczynie, można podkreślić walory smakowe i estetyczne deseru. Bez względu na to, jaki rodzaj talerza wybierzemy, ważne jest, aby deser był odpowiednio przystrojony i podany w sposób atrakcyjny dla oka. Dzięki smacznemu daniu i pięknemu podaniu pora deseru może stać się ulubioną porą dnia.