Go to content

Jak przedłużyć świeżość produktów spożywczych i marnować mniej jedzenia?

Polacy wyrzucają rocznie 2 miliony ton żywności, co miesięcznie w przeliczeniu na osobę kosztuje nas średnio ok.35 zł. Co najczęściej wyrzucamy? Głównie produkty, które mają krótki termin przydatności, czyli warzywa, owoce, wędliny, chleb oraz nabiał. Jednym ze sposobów na ograniczenie marnotrawienia jedzenia jest pakowanie próżniowe, co umożliwiają nam zgrzewarki próżniowe FoodSaver

Każdemu z nas zdarza się wypełnić po brzegi koszyk w sklepie, by potem w domu zorientować się, że tak naprawdę nie wszystko od razu jest nam potrzebne. Sery,
wędliny czy warzywa to produkty o niezbyt długim terminie przydatności, więc jeśli ich szybko nie zjemy, zaczynają tracić smak, wartości odżywcze, psują się i
pleśnieją. Z drugiej strony nie zawsze mamy czas, by codziennie kupować małe porcje jedzenia. Warto zatem zastanowić się nad sposobem przechowywania
żywności, gdyż okazuje się, że aż 13% marnuje się przez tradycyjne, mało skuteczne metody przechowywania.

Chroń jedzenie w próżni

Najlepszym rozwiązaniem, które pozwoli na uniknięcie marnowania nadwyżek jedzenia jest pakowanie próżniowe. Możemy w ten sposób przechowywać żywność
do 5 razy dłużej. Taką wygodę zapewniają nam zgrzewarki próżniowe FoodSaver, które skutecznie eliminują powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków,
pojemników i folii, gdyż tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i z czasem się psuje, stając się siedliskiem bakterii. Co możemy zapakować próżniowo?
Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.  Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do  mokrych i suchych produktów. A to oznacza, że możemy zapakować nie tylko sałatkę z warzyw, ale też porcję ulubionego musli. Niektóre modele mają dodatkowy tryb pulsacyjny, który ułatwia pakowanie produktów delikatnych, np. pieczywa. Poza tym zgrzewarki możemy także używać do marynowania produktów, np. świeżego mięsa z dodatkiem przypraw, ziół i oliwy. Wystarczy włożyć wszystko do worka, zgrzać i odczekać określoną ilość czasu.

Małe porcje, duża wygoda

Folia, wykorzystywana w zgrzewarkach FoodSaver, dzięki centralnej perforacji umożliwia pakowanie 2 porcji jednocześnie (np. dwóch steków), co pozwala na
zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Jeśli natomiast lubimy pić na śniadanie koktajle owocowe, możemy używać poręcznych saszetek do przechowywania
przygotowanej z wyprzedzeniem mieszanki smoothie, dzięki czemu nie musimy martwić się o siekanie składników rano, przed wyjściem z domu. Co ważne,
wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku. Są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę wokół produktów spożywczych. Można ich używać w lodówce, zamrażarce i kuchence mikrofalowej (rozmrażanie), a także w nich gotować. Ponieważ są 5 warstwowe, można je wykorzystywać wielokrotnie.

Bezpieczne folie i pojemniki

Coraz częściej zwracamy uwagę, by materiały, z których korzystamy nie zagrażały naszemu zdrowiu. Szukamy produktów wolnych od substancji toksycznych m.in. od związku Bisfenol A, znanego jako BPA, który wchodzi on w skład poliwęglanu, służącego do produkcji wielu wyrobów plastikowych. Uważa się, że niewielkie ilości BPA mogą przedostawać się z opakowań plastikowych do pożywienia i wpływać na naszą gospodarkę hormonalną. Dlatego wszystkie folie używane w zgrzewarkach FoodSaver są wolne od BPA, co dowodzi, iż produkty te są tworzone w trosce o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Z kolei pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan™, który odznacza się wyjątkową trwałością i również nie zawiera BPA. Pojemniki są odporne na pęknięcia i nie przebarwiają się. Posiadają mocne uszczelki i elastyczną pokrywkę z uchwytami ułatwiającymi otwieranie. Można je myć w zmywarce do naczyń, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Pojemniki te współpracują ze wszystkimi systemami próżniowymi FoodSaver.

Oszczędność miejsca w kuchni

Zgrzewarki FoodSaver zajmują mało miejsca, a dodatkowo niektóre modele mają wbudowany schowek na rolkę i gilotynę. Można je przechowywać również w pionie, co jest nie bez znaczenia w przypadku małych kuchni. Wszystkie modele wykonane są z nowoczesnych materiałów, redukujących odciski palców na pokrywie zgrzewarki. Mają kompaktowy i ponadczasowy design, dzięki czemu dobrze się prezentują w każdej kuchni.