Lifestyle Związek

Dlaczego nie powinniśmy być zazdrośni o byłych partnerów i byłe partnerki

Redakcja
Redakcja
26 listopada 2020
Fot. iStock/praetorianphoto
 

Zadzwoniła do mnie przyjaciółka. Zdenerwowana, zapłakana. Wykrzyczała mi przez telefon,  że on (mąż) ją kochał, tamtą Edytę, że na pewno wciąż do niej czuje. Że gdyby tylko miał taką okazję, to by do niej wrócił. Że co ona ma teraz zrobić, jak ma się w stosunku do niego zachować, skoro już wie. Zapytałam skąd wie i o co tak właściwie chodzi, bo niewiele z całej historii rozumiem. W życiu nie podejrzewałabym męża Kasi o zdradę. Ale kto wie?…

Wiecie co się wydarzyło? Przeczytała jego maile. Te sprzed siedmiu lat. Stary laptop zaczął szwankować, spytała czy może pożyczyć jego komputer. Oczywiście – powiedział. Nie zapomniał, że nie wylogował się z poczty. Po prostu jej ufa. A poza tym, nie ma nic do ukrycia. Ale Kasia, zamiast pracować, przeczytała wszystkie prywatne wiadomości męża do byłej sympatii. I innych znajomych też. Dlaczego? Co nią kierowało? Właściwie nie wiadomo. Może zazdrość, a może brak pewności siebie. Może ciekawość tego, co było kiedyś, przed nią?

O Edycie wiedziała niewiele. Że się kiedyś spotykali, potem przyjaźnili. Potem ta przyjaźń jakoś naturalnie się rozluźniła. Nie mówił o tamtej dziewczynie przesadnie dużo, ale też nigdy nie ukrywał jej istnienia. Składali sobie życzenia na urodziny.  Kiedyś wspomniał, że byli gdzieś razem na weekend, potem, że na początku się w niej podkochiwał, ale potem rozdzielił ich brak czasu, praca… Pozostali w kontakcie mailowym i telefonicznym.

Potem poznał ją, Kasię. Zakochali się oboje, zamieszkali razem, pobrali. Są naprawdę szczęśliwi. To widać. Tej stabilizacji, domu potrzebowali oboje. Urządzili wspólnie mieszkanie, wzięli psa. Świetnie się rozumieją, nie są zaborczy. Przynajmniej Paweł nie jest. Jest dobrym, mądrym partnerem, który wspiera swoją ukochaną w trudnych momentach. Jest dla niej zawsze, kiedy ona go potrzebuje. Nie daje jej powodów do niepokoju,

I nagle ten mail. Nawet nie kilka maili, ale ten jeden. Jeden list miłosny, w którym dawno temu pisał, że chciałby ją bliżej poznać, że dobrze się przy niej czuje. I że ładnie jej w tej sukience. Że widzi jak ona się przy nim otwiera. I co to wszystko znaczy?!

W tym momencie przerwałam opowieść Kasi. Spytałam ją, czy zdaje sobie sprawę z tego, że ta relacja już dawno należy do przeszłości. Czy wie, że to z nią Paweł się ożenił, przy niej się zatrzymał. Czy pamięta, że oboje są ze sobą szczęśliwi, a ona ma za sobą kilka poprzednich związków…

Tak bardzo lubimy grzebać w historii naszych partnerów i partnerek. Tak bardzo chcemy wiedzieć, co dokładnie łączyło ich z innymi osobami. Czy byli bardziej zaangażowani w tamte związki? Czy żałują, że się skończyły? Zapominamy, że każdy z nas ma jakieś doświadczenia, bliższe relacje. I co z tego? Jak inaczej mielibyśmy nauczyć się miłości i związków?

Co tak naprawdę się liczy? To, co jest teraz. Szczęście, które razem przeżywamy. Porozumienie, które nas łączy. Świadomość, że to z nim/ z nią właśnie budujemy swoją codzienność i przyszłość. Świadomość, że czas mija, a nasze uczucie trwa, jest coraz silniejsze, ma coraz większą moc sprawczą. Że poszliśmy dalej, niż z kimkolwiek innym. Że to ma sens. Przeszłość jest zamkniętym etapem. To, co było może być ważne tylko z jednego powodu – doprowadziło nas tu, gdzie się obecnie znajdujemy.

Kasia wzięła głęboki oddech, pociągnęła kilka razy nosem. Myślę, że zrozumiała. A wy, rozumiecie co jest naprawdę ważne?



Lifestyle Związek

Ciasto zebra – klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe. Proste przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
26 listopada 2020
Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe
Fot. iStock

Zebra to nieco już zapomniane ciasto, które chętnie piekły nasze mamy. Jest proste w przygotowaniu, wymaga niewielu składników i można je wykonać w kilku wariantach. Warto choć raz je upiec, by odświeżyć wspomnienia i cieszyć się jego wyglądem i smakiem. Wypróbuj przepis na ciasto zebra klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe.

Ciasto zebra nie bez przyczyny otrzymało taką nazwę. Jest ono charakterystyczne z wyglądu, kojarzy się z pasami, które mają na sobie zebry. Powstają one przez naprzemienne nakładanie (np. łyżką) warstwy ciasta jasnego, bez dodatków, oraz z kakao (lub innymi barwnikami). Upieczone ciasto po przekrojeniu ukazuje pasiasty wzór.

Ciasto zebra — przepis

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra — składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki do ciasta jasnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Wrzucaj po 1 żółtku i nadal miksując następnie dodawaj na przemian trochę oleju i wody, a następnie mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy zacznij wylewać po 1 łyżce jasnego ciasta, a na nie ciasto z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez 50-55 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto kolorowa zebra — przepis 

W tym przepisie można wykorzystać barwniki spożywcze i ciasto podzielić nie na dwie masy (białą i różową), ale np. na trzy lub cztery równe części, dodając wybrane barwniki spożywcze. Należy przy tym pamiętać, że jedna część ciasta zawsze powinna być bez dodatku, jasna.

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock

Ciasto kolorowa zebra — składniki: 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kisielu wiśniowego
  • 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem. Wsypuj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając na mniejszych obrotach mikserem. Wlewaj porcjami olej, aromat i oranżadę, nadal miksując na małych obrotach.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki proszku kisielu, do drugiej 3 łyżki mąki i wymieszaj na jednolite masy.
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez  55-60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto zebra z kremem — przepis 

Ciasto zebra - klasyczne, z kremem, jabłkami i kolorowe

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z kremem — składniki: 

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 całych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie: 

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj porządnie składniki. Mieszając strumieniem wlewaj olej i wodę.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, wymieszaj na jednolitą masy. Druga część ma pozostać jasna.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po 3 łyżki jasnego ciasta, a na nie 1 łyżkę ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 160ºC przez 60 minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem.
  5. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
  6. Przygotuj krem: zimną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubij razem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej, ale nie gotującej się wody — ostudź. Do ubitej śmietany z cukrem dodaj zimną żelatynę i wymieszaj.
  7. Schłodzone ciasto przekrój na pół, wyłóż krem, przykryj drugą porcją ciasta. Włóż do lodówki, a gdy się schłodzi, polej polewą.

Ciasto zebra z jabłkami — przepis 

Fot. iStock/ciasto zebra

Ciasto zebra z jabłkami — składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 jabłka

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj jajka z cukrem oraz wodą, olejem i śmietaną. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej wrzuć kakao, do drugiej 2 łyżki mąki — wymieszaj.
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na środek tortownicy wylewaj po łyżce jasnego ciasta, a na nie porcję ciasta z kakao. Wykonuj czynność na przemian, aż do wykorzystania obu ciast.
  4. Jabłka obierz, pokrój na kawałki (kwadraty), wyłóż na wierzch ciasta.
  5. Piekarnik rozgrzej i piecz ciasto w 180ºC przez ok. 45  minut. Sprawdź suchość ciasta patyczkiem. Po ostudzeniu ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,www.mojegotowanie.pl 

Zobacz także

Nie, nigdy nie zdradziła swojego męża. Obiecali sobie, nigdy się nie spotkać, nigdy nie wypić kawy… nigdy

„Źle, nie tak, zostaw – sama to zrobię!”. Jak skutecznie radzić sobie z wiecznie krytykującymi ludźmi

Ania trenuje: „Mam cellulit i myślę, że #NieMamCzegoChowac tego lata…Cellulit jest kobietą”. Fitblogerka otwarcie o kobiecym ciele