Lifestyle

Dlaczego nie mam dla ciebie czasu? 10 powodów, o których nie możesz zapomnieć

Redakcja
Redakcja
9 września 2020
Fot. iStock / AleksandarNakic
 

Ile z nas jest w stanie powiedzieć szczerze „przepraszam, nie mam dla ciebie czasu”? Ile z nas nie poczuje się niekomfortowo wypowiadając te słowa? A przecież nie ma w tym nic złego, że nie zawsze jesteśmy w stanie poświęcić się dla innych w takim stopniu, jak tego od nas oczekują. Wychowuje się nas wciąż w poczuciu, że lepiej zacisnąć zęby i zapomnieć o sobie, niż zadbać najpierw o komfort swój i osób nam najbliższych. A jest kilka ważnych powodów, by postawić siebie na pierwszym miejscu.

1. Nikt nie zadba o ciebie tak, jak ty sama

Nie oszukujmy się, większość ludzi nie przejmuje się twoimi uczuciami, potrzebami, nie myśli o tym, żeby to właśnie tobie było dobrze. Poza tym nikt, tak jak ty nie wie, czego naprawdę pragniesz i potrzebujesz w danym momencie. Może właśnie przeżywasz trudne chwile, ale tego nie okazujesz?

2. Odmawianie nie jest złe

Złe jest stawianie kogoś w sytuacji niezręcznej, przymuszanie go do pomocy, szantaż emocjonalny.

3. Żeby być szczęśliwa, musisz mieć czas dla siebie

Aby być dobrym, szczęśliwym człowiekiem, szczerze życzliwym innym, musisz zadbać najpierw o siebie. Jeśli tłumisz w sobie frustrację, rozgoryczenie, emocjonalne zmęczenie, twoja frustracja nie spowodują, że czas poświęcony drugiej osobie będzie naprawdę wartościowy.

4. Każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje życie

Możesz pomóc osobie, które naprawdę tego potrzebuje – raz, drugi, trzeci. Ale nie możesz „ciągnąć” kogoś przez życie, usprawiedliwiać go w nieskończoność, podejmować za niego decyzje i ratować z każdej opresji.

5. Zależność emocjonalna od toksycznych osób jest bardzo szkodliwa

Wiążąc się emocjonalnie w relację z osobą, która mówiąc potocznie „wisi na tobie” i wykorzystuje tę znajomość do własnych celów, niejednokrotnie przysparzając ci kłopotów, podejmujesz poważne ryzyko. Możesz stracić przyjaciół, nie radzić sobie z tym ciężarem psychicznie, odczuwać coraz większą frustrację.

6. Czas nie jest z gumy

Minuty, godziny, dni, miesiące mijają coraz szybciej. Musisz tak gospodarować swoim czasem, by spędzać go przede wszystkim z najbliższymi – dziećmi, rodzicami, partnerem, przyjaciółmi – oraz sam na sam ze sobą, realizując swoje pragnienia, marzenia, pasje.

7. Ważne jest ustalenie granic

Przede wszystkim – dla nas samych. Powiedzmy sobie jasno, na co się nie godzimy, co jest ingerencją w naszą przestrzeń i co sprawia, że czujemy się niekomfortowo w towarzystwie innych, konkretnych osób.

8. Asertywność wzbudza szacunek

Szanujemy i podziwiamy tych, którzy grzecznie i konkretnie potrafią wyrazić własne zdanie, poinformować nas o swojej decyzji, omówić odpowiedzi na osobiste pytanie lub powiedzieć „nie”.

9. Prosta, jasna komunikacja procentuje

Bo sprawia, że przestajemy komplikować, kręcić, kłamać, szukać drogi „na około”. Kiedy wszystko jest jasne, nie ma miejsca na niedomówienia, na „a może jednak?”. Wiemy, czego możemy się spodziewać, a sami nie dajemy innym fałszywej nadziei.

10. Ważna jest świadomość własnych emocji

Wiedząc, co naprawdę czujemy i jakie są nasze emocje w konkretnych sytuacjach i wobec konkretnych osób, rozwijamy się jako partnerzy, przyjaciele, rodzice, ale także jako samodzielne byty. Jesteśmy zdrowsi psychicznie i bardziej otwarci na zmiany.

Nie bój się zacząć mówić „nie”. Naucz mówić „nie” twoje dzieci.


Lifestyle

Kompot z suszu – tradycyjny napój o niezwykłych mocach. Trzy różne sposoby na jego przyrządzenie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
10 września 2020
Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem
Fot. iStock
 

Kompot z suszu to tradycyjny napój, bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. Nie każdy jednak przepada za jego smakiem, ale warto się do niego przekonać i pić go nie tylko w Wigilię. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego tak się dzieje? I jak zrobić pyszny kompot z suszu na różne sposoby?

Kompot z suszu — właściwości

Tradycyjny kompot przygotowuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek, często z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Obecnie można kupić gotowe mieszanki suszonych owoców, przeznaczonych na kompot wigilijny. Suszone owoce to skarbnica błonnika, dzięki czemu wypicie kompotu pozwala złagodzić skutki obżarstwa. Przygotowany z nich kompot usprawnia pracę układu pokarmowego, redukuje wzdęcia i przyspiesza metabolizm. Poza tym szybko wywołuje uczucie sytości, więc zjemy zdecydowanie mniej. A jeśli zjecie zbyt wiele potraw — a niestety najczęściej tak dzieje się podczas świąt — kompot z suszu może pomóc uniknąć kłopotów z niestrawnością. Wypijanie kompotu z suszu może także przynieść ulgę, na co dzień, gdy np. zmagamy się z męczącymi zaparciami.

Fot. iStock

Kompot wigilijny zawiera sporo witaminy A, która zapewnia dobry wzrok, witaminy C, która wspierającej układ odpornościowy i uszczelniającej naczynka krwionośne. Dostarcza również witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, a także witaminy K i E. Nie brakuje także przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Wigilijny kompot z suszu — przepis

Przepis na kompot z suszu to podstawa tradycyjnego wigilijnego stołu. Niegdyś wierzono w magiczne moce takiego napoju. Miał on gwarantować zdrowie, długowieczność i ochronę przed złymi mocami.

Fot. iStock

Wigilijny kompot z suszu — składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 2 suszone gruszki
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych fig
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • 7 ziaren kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej wodę i ją zagotuj. Włóż do wrzątku wszystkie składniki i gotuj wszystko maksymalnie 60 minut.

Kompot z suszu wędzonego — przepis

Wędzone suszone owoce nadają kompotowi wyjątkowy, dymny posmak, obok którego trudno przejść obojętnie.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu wędzonego — składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 garść suszonych jabłek wędzonych
  • 3 małe gruszki wędzone
  • 2 garści suszonych jabłek
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  •  garść suszonej żurawiny 
  • laska cynamonu
  • 7 goździków

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce zalej zimną wodą, zamieszaj i odlej wodę do zlewu. Czynność powtórz dwa razy.
  2. Wypłukane owoce umieść w garnku, wlej 3 litry wody, garnek nakryj pokrywką i odstaw na całą noc, by owoce się namoczyły i napęczniały odpowiednio.
  3. Tym razem wody z garnka nie wylewaj, za to dorzuć przyprawy  i zagotuj.
  4. Po upływie 30 minut gotowania, kompot zdejmij z ognia i wystudź.

Kompot z suszu z winem — przepis

Ta wytrawna wersja kompotu przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego wina.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu z winem — składniki:

  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 3 szklanki wody
  • garść suszonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 6 sztuk suszonych fig
  • garść rodzynek
  • garść wiśni suszonych
  • 4 morele suszone
  • 4 goździki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z winem, dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki, figi, gruszki, morele. Gotuj 10 minut.
  2. Dodaj śliwki i rodzynki, gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, ostaw i wystudź.

Kompot z suszu w słoiku — przepis

Ten przepis sprawdzi się, gdy planujemy rozłożyć pracę w kuchni przed świętami na etapy. Gdy przyjdzie czas na wykorzystanie kompotu, wystarczy przelać go do garnka (jeśli trzeba, odpowiednio rozcieńczyć wodą) i zagotować. Po przestudzeniu można dosłodzić miodem i ewentualnie dodać świeże plastry cytryny lub pomarańczy.

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem

Fot. iStock

Kompot z suszu w słoiku — składniki:

  • 10 plastrów jabłka suszonego wędzonego
  • 10 plastrów gruszki suszonej
  • garstka rodzynek
  • garstka daktyli
  • 10 śliwek suszonych wędzonych
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • imbir kandyzowany (kilka kostek)
  • 10 moreli suszonych
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2-3 goździki
  • kardamon (kilka ziarenek)
  • gorąca woda

Dodatkowo — duży słój

  1. Do dużego słoja warstwami układaj suszone owoce oraz przyprawy.
  2. Zagotuj w osobnym garnku wodę i gorącą zalej owoce po sam brzeg słoika — ostrożnie i szczelnie zakręć nakrętkę. Zostaw na noc w temperaturze pokojowej, aby owoce napęczniały.
  3. Gdy owoce już zwiększą objętość, wstaw słój do wysokiego, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do 3/4 wysokości słoja wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 60 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Tę metodę można wykorzystać na kilka tygodni przed świętami.


źródło: aniagotuje.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Lifestyle

Ciastka – 7 najlepszych przepisów na domowe słodkości

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
9 września 2020
ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą
Fot. iStock

Ciastka i ciasteczka, z czekoladą lub bez, kruche czy francuskie — każde z nich ma grono zadeklarowanych miłośników. By ułatwić zadanie wielbicielom domowych wypieków, zebraliśmy w jednym miejscu najlepsze przepisy na ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą, z masłem orzechowym, oraz z maszynki. Wybór najlepszego należy do was!

Ciastka owsiane z bananem — przepis

To zdecydowanie zdrowy pomysł na przekąskę, ze względu na płatki owsiane, które są postawą przepisu. Dodatek nasion lub bakalii sprawia, że ciastka owsiane zyskują na wartości.

Fot. iStock

Ciastka owsiane z bananem — składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżka dowolnych nasion

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, wymieszaj z miodem i płatkami owsianymi. Dosyp nasion i po ponownym wymieszaniu formuj ciastka. Piecz je ok. 10-15 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 180ºC.

Ciastka maślane z cukrem — przepis:

To delikatne, kruche ciastka, które rozpływają się w ustach. Dla wielu osób zapewne pozostaną ulubionym smakiem z dzieciństwa.

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Fot. iStock

Ciastka maślane z cukrem — składniki:

  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 2 surowe żółtka
  • białko
  • 130 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 60 g cukru
  • cukier (jako posypka)

Przygotowanie: 

  1. Żółtko ugotuj na twardo, białko odłóż do miseczki do posmarowania ciastek.
  2. W misce rozkrusz ugotowane żółtko, dodaj świeże żółtka, cukier — składniki zmiksuj do utworzenia się puszystej masy.
  3. Do masy dodaj mąkę i masło, wymieszaj.  Uformowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm, wytnij kształty foremką i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka posmaruj białkiem i obsyp cukrem.
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Kruche ciastka z czekoladą — przepis

Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach i z wyczuwalnym dodatkiem czekolady — trudno im się oprzeć.

Fot. iStock

Kruche ciastka z czekoladą — składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej

Przygotowanie: 

  1. Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do sypkich składników, szybko je razem rozetrzyj.
  2. Dodaj zimną śmietanę, jajka i pokrojoną drobno czekoladę. Krótko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  3.  Z ciasta uformuj kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz dłonią.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC (grzałka góra- dół). Piecz po kolei każdą blachę (po jednej na raz) ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blasze jeszcze przez 5 minut, następnie je z niej zdejmij.

Ciastka francuskie z budyniem — przepis

Pyszne i lekkie jak chmurka ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym są proste w przygotowaniu, jeśli sięgnie się po gotowe ciasto francuskie.

Ciastka francuskie z budyniem, jabłkami, serem, dżemem

Fot. iStock/ciastka francuskie

Ciastka francuskie z budyniem — składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
  2. Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
  3. Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciasteczka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis

Czekolada (szczególnie gorzka) jest nie tylko smaczna, zawiera witaminy i minerały, a także jest niezłym źródłem energii. Orzechy nie są wcale gorsze — dostarczają (w zależności od rodzaju) błonnik, witaminy: E, A, B, B1, PP, a także magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk i kwas foliowy. Połączenie czekolady i orzechów w ciasteczkach to nie tylko przyjemność smaku, ale także pozytywny energetyczny „kopniak” dla ciała i umysłu.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock

Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 g  (ok. 3 garści) orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
  3. Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i  spłaszcz je nieco.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.

Ciastka z masłem orzechowym — przepis

Masło orzechowe sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale jest doskonałym składnikiem domowych wypieków.

 ciastka owsiane, maślane, kruche, z ciasta francuskiego, z czekoladą

Fot. iStock

Ciastka z masłem orzechowym — składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 65 g miękkiego masła
  • 250 g masła orzechowego
  • ok. 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, odrobinę aromatu  waniliowego, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy maślanej, wymieszaj wszystko razem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż uformowane ciastka.
  5. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz je ok. 10-15 minut, do czasu aż się zarumienią. Studź na kratce — gorące będą dość miękkie, ale z czasem nieco stwardnieją.

Ciastka z maszynki z masłem — przepis

Przed laty ciastka z maszynki to był prawdziwy hit, wypiekano je bardzo chętnie w wielu polskich domach. Dziś znów cieszą się powodzeniem, warto wiec wypróbować przepis na te ciasteczka.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z masłem — składniki: 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.  Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

10 dorosłych zachowań kogoś, kogo wychowali narcyzi

7 pytań, które warto sobie zadać, zanim powiesz TAK na wspólne życie

Czy można żyć z partnerem z zaburzeniami osobowości?