Lifestyle

Kiszonki na odporność

Redakcja
Redakcja
13 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na dłuższy czas. Kisi się na całym świecie i chyba od zawsze. Kisili Rzymianie, Persowie, kisiły nasze słowiańskie babcie i dziadkowie, kisimy i my – a wszystko po to, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność – szczególnie zimą.

Kiszenie ma same zalety – mówi Mariusz Budrowski, witarianin i wielki miłośnik kiszonek. Benefity, jakie można wymienić to m.in.: zapobieganie psuciu się żywności i zabezpieczenie jej na długi czas. Poza tym kiszonki uruchamiają enzymy trawienne, pomagają ustabilizować cukier we krwi oraz regulują PF w naszym organizmie.  Do tego wzmacniają nasz układ immunologiczny, poprawiają metabolizm oraz pomagają w usuwaniu niepożądanych bakterii i grzybów z naszego układu pokarmowego. Kiszonki to po prostu samo zdrowie i bardzo się cieszę, że z roku na rok ich popularność wzrasta.

Kiszenie to proces fermentowania polegający na przetwarzaniu produktów za pomocą drobnoustrojów. Kisimy poprzez przesypywanie pokarmów solą, co prowadzi do fermentacji mlekowej. Wydziela się kwas mlekowy – klucz do szczęścia flory bakteryjnej, niezbędnej nam do życia. Poprzez kiszenie w warzywach i owocach podwaja się zawartość witaminy C i B, łatwiej się je trawi, a dzięki powstałej w trakcie fermentacji acetylocholinie, odpowiadającej za przekazywanie impulsów nerwowych, obniża się ciśnienie krwi oraz zwiększa perystaltyka jelit.

Kiszonki polecam wszystkim, a szczególnie osobom z nadwagą, czy cierpiącym na cukrzycę – zapobiegają bowiem insulinooporności, obniżają uczucie głodu, a do tego zawierają znikomą ilość kalorii. Są źródłem probiotyków i mikroelementów, zapobiegają zaparciom, wzmacniają system odpornościowy i powodują, że pokarm szybciej wchłania się do krwi.

Fot. Materiały prasowe

W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki. Coraz bardziej popularna staje się też kimchi – ostra kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryczek chili pochodząca z Korei i mająca właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej kisi się też inne warzywa, takie jak marchewki, buraki czy rzodkiewki, a także grzyby, a nawet owoce.

Kiśmy na zdrowie, ale uważajmy na tzw. Kwaszonki – to są produkty udające zdrową żywność, pasteryzowane i zalane octem. One nie nadają się do jedzenia, więc lepiej samemu przygotowywać sobie kiszone potrawy – dla zdrowia, zabawy i odporności.

Dowiedz się więcej:

Przepis na kiszone buraczki:

• 5 dużych buraków potarkowanych w małe słupki
• 7 dużych ząbków czosnku lekko rozgniecionych np. szerokim nożem
• 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w paski (może być suszony)
• 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1/3 łyżeczki mielonego liścia laurowego
• 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wkładamy wszystkie składniki do dużego słoja lub gliniaka i zalewamy ciepłą wodą z solą.

• 2 l  ciepłej, przegotowanej, wymieszanej z 3 łyżkami soli kamiennej wody

Wszystko mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką, lekko przykrywamy zostawiając dostęp powietrza. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Jeśli to jest słoik, można przykryć dodatkowo ściereczką, żeby nie stracić koloru. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.

Po 3 dniach przecedzamy przez sitko, zostawiamy buraki i czosnek do zupy lub koktajli warzywnych. Sok przelewamy do butelek i wszystko trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 27- tys. osób na Facebooku, mającego 411 tys. subskrypcji na YT oraz 38 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.


Lifestyle

Placki ze śliwkami – 5 pysznych przepisów, które przypomną dzieciństwo

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 listopada 2020
Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią
Fot. iStock

Placki ze śliwkami to wypieki, które mają wielu wiernych miłośników. W końcówce lata i na jesieni nie brakuje świeżych śliwek, więc warto korzystać z ciekawych przepisów na placki ze śliwkami. Ale w pozostałych miesiącach można sięgnąć po śliwki w syropie lub mrożone, by upiec pyszne placki, idealne na obiad lub deser.

Placki ze śliwkami należą do klasyki polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie, niezależnie od tego, z jakim dodatkiem  zostały przygotowane. Nawet ich spora kaloryczność nie jest straszna, gdy placki lądują na talerzu. Najważniejsze są tu śliwki, które nadają smak, ale także wartościowe dla zdrowia substancje. Zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A, E, witaminy z grupy B, a do tego wapń, żelazo, magnez, fosfor. Warto jeść je na surowo, ale także wykorzystać do kompotu czy wypieków. Mając do dyspozycji śliwki, warto także przygotować placki na różne sposoby.

Placki ze śliwkami — przepis

Fot. iStock/placki ze śliwkami

Placki ze śliwkami — składniki: 

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki usuwając pestkę.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok.5 minut). Nie przerywając miksowania dolej śmietanę i mleko.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitej masy. Miksuj aż składniki się połączą i uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Do masy dodaj śliwki i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, piecz  placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem.

Placki ze śliwkami i serem — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock

Placki ze śliwkami i serem — składniki: 

  • 300 g śliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
  2. W misce wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Placki ze śliwkami i zsiadłym mlekiem — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock/placki ze śliwkami

Placki ze śliwkami i zsiadłym mlekiem — składniki: 

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 8 śliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, pozbądź się pestki, krój je w kostkę.
  2. Wlej do miski zsiadłe mleko, wbij jajko i miksuj aż do połączenia się składników.
  3. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i sodą, miksuj, aż ciasto będzie  miało konsystencję gęstej śmietany.
  4. Do ciasta dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj z ciastem.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  6. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.

Placki drożdżowe ze śliwkami — przepis

Placki ze śliwkami z twarogiem, na drożdżach, z serem lub dynią

Fot. iStock

Placki drożdżowe ze śliwkami — składniki: 

  • 500 g śliwek
  • 300 g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • cukier
  • sól do smaku
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, pozbądź się pestki, krój je w kostkę i posyp niewielką ilością mąki.
  2. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki przygotuj rozczyn, i odstaw na kwadrans by wyrósł.
  3. Do śliwek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
  4. Na tłuszcz na rozgrzanej patelni nakładaj ciasto drożdżowe porcjami i smaż placki z obu stron, aż się zrumienią.
  5. Przed podaniem racuchy posyp cukrem pudrem.

Placki ze śliwkami i dynią — przepis

Fot. iStock

Placki ze śliwkami i dynią — składniki: 

  • 300 g dyni bez skóry
  • 250 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej lub masło klarowane

Sos:

  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż twaróg, żółtka, cukier brązowy, cynamon, skórkę pomarańczową i zblenduj na gładką masę.
  2. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przesmaż na patelni na maśle. Gdy dynia zmięknie, odstaw  ją z gazu i wystudź.
  3. Do sera dodaj pure z dyni, mąkę i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli i dodaj do masy serowo-dyniowej, wymieszaj łyżką.
  5. Placuszki smaż na maśle na złoty kolor z dwóch stron.
  6. Ze śliwek usuń pestki, dodaj cukier i smaż na patelni, aż wytworzy się gęsty sos. Sosem polej placki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Kiedy powinnaś ostrzec nową partnerkę twojego byłego faceta. Przecież „każda potwora znajdzie swego amatora”

Jest jedna ważna rzecz, którą powinniśmy sobie uzmysłowić na temat rozwodu

Przestań tracić energię na rzeczy, na które nie masz wpływu. Jak szczerze cieszyć się życiem